”Vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde aceşti paşi până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiţionate de doi factori extremi de importanţi – pe de-o parte, de evoluţia pandemiei şi, evident, de măsurat prin rata de incidenţă, pe cealaltă parte, gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este”, a precizat preşedintele.
Conform preşedintelui, prima etapă de relaxare va avea loc în 15 mai.
Astfel, din 15 mai se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii. Rămân excepţiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi pieţele, târgurile sau staţiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spaţiile din interior.
A doua măsuri care intră imediat în vigoare este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali. Deci, magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut
Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, cu 25 % din locuri ocupate.
A doua etapă de relaxare- 1 iunie
În interior vom avea, de asemenea, câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va creşte capacitatea de cazare, va creşte capacitatea de servire în restaurante.
Bunăoară: nunţi, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie maximum 70 de persoane; nunţi, botezuri, mese festive în interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie.
Alte măsuri de relaxare de 1 iulie și 1 august
Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi. Deci, mai concret, dacă, pe 15 iulie, cineva doreşte să organizeze o nuntă într-un spaţiu închis, în interior, şi garantează că toţi participanţii sunt vaccinaţi nu se mai aplică restricţionarea la un număr de – ar fi atunci – 70 de persoane. Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanţi este restricţionat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanţi poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite, pe de o parte, să ne protejeze, pe de altă parte, să ne reluăm cât de mult viaţa normală şi, evident, încurajează vaccinarea.
Șeful statului a vorbit şi despre obiectivele de vaccinare.
„Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm! Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în şedinţa de astăzi am stabilit nişte ţinte de vaccinare. Aş spicui dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate”, a anunţat Iohannis.
Imagine de SplitShire de la Pixabay