Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

PROPUNERE. Ce reguli vor trebui respectate după încetarea stării de urgență

Publicat

pe

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat o propunere cu un set de măsuri care ar putea intra în vigoare începând din 15 mai, când va intra în vigoare starea de alertă. Sunt propuneri care vizează deplasarea între localităţi, care se va face doar în anumite condiţii, iar suspendarea zborurilor şi închiderea graniţelor rămân în vigoare.

Astfel, rămâne în vigoare, potrivit documentului citat, interzicerea deplasării persoanelor în afara localităţii. Aceasta se va putea face, totuşi, în anumite condiţii: în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; în scop umanitar sau de voluntariat; realizarea de activităţi agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli; îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi; participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament; din alte motive justificate, precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, deces al unui membru de familie.

Deplasarea persoanelor în afara localităţilor se mai poate face în următoarele situaţii: asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; activităţi recreativ-sportive individuale desfăşurate în aer liber (ciclism, drumeţie, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi altele) cu participarea a cel mult 3 persoane; participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială; pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Potrivit documentului, după 15 mai va exista obligaţia de a purta măşti de protecţie în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun sau la locul de muncă.

De asemenea, se recomandă luarea de măsuri, de către operatorii economici şi instituţiile publice ce desfăşoară activităţi comerciale/de lucru cu publicul care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, pentru: realizarea accesului astfel încât să fie asigurată o suprafaţă minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană şi o distanţă minimă de 2 metri între oricare două persoane apropiate; verificarea temperaturii, care nu trebuie să depăşească 37 de grade Celsius la intrarea în incintă; dezinfectarea frecventă a suprafeţelor expuse şi evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat; efectuarea, de către furnizorii publici şi privaţi de transport persoane, dezinfectării frecvente a spaţiului mijloacelor de transport şi de a respecta regulile specifice; decalarea programului de lucru, de către instituţiile publice şi operatorii economici, cu un număr de peste 50 de angajaţi, astfel încât să se evite aglomerarea mijloacelor de transport în comun; dispunerea de măsuri, de către toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfăşurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, dacă activitatea desfăşurată permite această măsură.

Se recomandă, totodată, adoptarea următoarelor măsuri: rămânerea în locuinţă/gospodărie a persoanelor care prezintă semne şi simptome de viroză respiratorie şi informarea medicului de familie şi evitarea intrării în spaţiile aglomerate de orice tip dacă nu este strict necesar.

Rămân în vigoare mai multe interdicţii printre care organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte întruniri în spaţii deschise. Mai sunt interzise activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear, desfăşurate înspaţii închise.

Spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele şi alte localuri publice, rămân închise şi de asemenea, terasele din exteriorul locaţiilor.

Închise vor rămâne şi mall-urile.

Mai rămân închise temporar, total sau parţial, unele puncte de trecere a frontierei de stat şi este interzisă intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizi. Se menţine măsura suspendării zborurilor spre şi dinspre ţările din zona roşie de risc epidemiologic. Rămâne în vigoare şi suspendarea transportului rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru cursele efectuate către toate ţările din zona roşie de risc epidemiologic şi din acestea către România.

Potrivit documentului, rămân în carantină municipiul Suceava şi zona limitrofă formată din comunele Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei, oraşul Ţăndărei din judeţul Ialomiţa, cartierul Bendea din oraşul Babadag, judeţul Tulcea, localitatea Vadu Crişului, judeţul Bihor, şi cartierul Poşta din municipiul Buzău. Reevaluarea măsurilor se va realiza la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică şi avizate de către INSP.

Persoanele izolate la domiciliu,care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităţilor competente, sunt conduse de forţele de ordine publică şi plasate în carantină instituţionalizată, sub pază; persoanele care nu respectă condiţiile izolării la locul declarat/la care au optat să efectueze izolarea şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora; persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora şi vor răspunde penal conform legii.

Rămâne în vigoare posibilitatea angajatorilor de a dispune măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale pentru asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale, a activităţilor de întreţinere şi mentenanţa a echipamentelor şi instalaţiilor specifice, precum şi a celorlalte activităţi de aprovizionare, respectiv extracţie, producţie şi procesare a resurselor şi materiilor prime şi/sau semiprocesate energetice necesare funcţionării corespunzătoare Sistemului energetic naţional în concordanţă cu prevederile planurilor proprii de continuitate a activităţilor de bază.

Persoanele care intră în România se vor izola la domiciliu sau vor intra în carantină, după caz.

De asemenea, cursurile şcolare rămân suspendate până la finalul anului şcolar. Are loc, totuşi, desfăşurarea, după 2 iunie, a unor activităţi de pregătire, pe o perioadă de două săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a şi a 13-a), precum şi cu organizarea examenelor evaluare naţională, bacalaureat în condiţiile respectării măsurilor de prevenire.

Rămân în vigoare şi măsurile dispuse cu privire la personalul medico-sanitar din cabinetele medicale ale grădiniţelor, unităţilor şcolare şi de învăţământ superior referitoare la punerea la dispoziţia direcţiilor de sănătate publică.

Totodată, coordonarea operaţională a serviciilor de ambulanţă se va face în continuare de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă şi a Poliţiei Locale de către Ministerul Afacerilor Interne.

Din țară

ATENȚIE! Escrocherie prin WhatsApp. Recomandările polițiștilor

Publicat

pe

O nouă metodă de înșelătorie este activă, prin WhatsApp, transmit reprezentații Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, care recomandă vigilență maximă din partea utilizatorilor aplicației.

„Această metodă de înşelătorie implică persoane cu intenţii rău voitoare care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanţi ai unor instituţii. Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o «eroare tehnică» sau «necesitatea urgentă de ajutor»). După ce le furnizaţi codul, aceştia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp şi îl pot utiliza pentru a înşela alte persoane sau pentru alte scopuri”, a precizat IPJ Timiş, luni, într-un comunicat de presă.

IPJ Timiş a transmis unele recomandări:

„- Fiţi precauţi la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali şi vă cer să trimiteţi un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS.

– ⁠Nu divulgaţi niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dvs., iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului.

– ⁠Verificaţi întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiţi cereri neobişnuite sau urgente, apelaţi direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.

– ⁠Activaţi autentificarea în doi paşi pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate şi previne accesul neautorizat la contul dvs., chiar dacă cineva obţine codul de verificare.

– ⁠Nu daţi curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceţi plăţi rapide sau să trimiteţi bani sub pretexte false.

– ⁠Educaţi-vă familia şi prietenii. Informaţi-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente”.

Citeste mai mult

Din țară

SOLDĂRI DE IARNĂ. Recomandări de la Protecția Consumatorului pentru cumpărături

Publicat

pe

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze și asupra seriozității comercianților care propun produsele dorite spre vânzare.

„În perioada reducerilor de iarnă este recomandat să verificaţi preţurile prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele online”, a scris Paul Anghel, pe Facebook.

Consumatorii mai sunt sfătuiți să verifice stocul existent, dacă prețul afișat conține sau nu TVA sau dacă include și costul de livrare.

„Dacă aveţi nelămuriri, contactaţi comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări vă poate oferi indicii asupra seriozităţii lui”, a explicat reprezentantul ANPC.

Potrivit acestuia, comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii, oferind, printre altele, informaţii despre datele de identificare ale firmei, caracteristicile produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuieli de livrare şi modalităţi de plată, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului.

Anghel recomandă, de asemenea, consumatorilor să citească recenziile privind produsele vândute online, care pot oferi indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului.

Citeste mai mult

Din țară

Când nu se fac nunți în anul 2025

Publicat

pe

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în posturi, în ajunul și în zilele praznicelor împărătești, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, să nu se facă nunți.

Vă punem la dispoziție lista zilelor în care nu se fac nunți în anul 2025, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

În toate zilele de post şi în posturile de peste an: în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (vineri, 24 februarie – duminică, 27 aprilie);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (duminică, 16 iunie – marți, 18 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (vineri, 1 august – joi, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (vineri, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (sâmbătă, 15 noiembrie – miercuri, 24 decembrie);

în perioada cuprinsă între Praznicul Nașterii Domnului și Bobotează (joi, 25 decembrie – marți, 6 ianuarie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 28-29 mai; 7-9 iunie; 15 august, 13-14 septembrie).

Sursa: basilica.ro

Sursa foto: Restaurant Colosseum Ballroom Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite