Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

E vremea ambroziei, buruiana care ne provoacă alergii neplăcute. Ce putem face?

Publicat

pe

Strănuți? Îți curge nasul și ai ochii mereu roșii și înlăcrimați? Ai observat că aceste simptome nu apar dacă ești plecat din țară în perioada respectivă? Dacă răspunsurile tale au fost afirmative, cel mai probabil suferi de rinită alergică declanșată de ambrozie.

 

Ce este ambrozia?

 

Ambrozia este o plantă ce provine din America de Nord și care crește în locurile necultivate. În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea șinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în proaspetele zone rezidențiale unde construcțiile nu au fost terminate.

 

Cum se produce alergia la ambrozie?

 

Predispoziția sau terenul alergic al unei persoane semnifică o sensibilitate crescută la anumite particule cu care sistemul respirator sau pielea intră în contact. Aceste particule își au originea în praf, polen, părul și penele animalelor, alimente, poluanți atmosferici, medicamente, mucegaiuri etc. În cazul alergiei la ambrozie, sistemul respirator sau pielea pacientului dezvoltă o reacție neobișnuit de puternică atunci când polenul ambroziei este inhalat.

 

Cum se manifestă?

 

Conform ultimelor estimări între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.

 

Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea. Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit. Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) și senzația de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).

 

Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața (eritem conjunctival), lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor).

 

În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.

 

Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.

 

Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la serviciu sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra discomfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate.

 

Cum poate fi diagnosticată alergia la ambrozie?

 

Prezența simptomelor enumerate mai sus numai pe perioada sfârșitului verii, precum și a testelor cutanate (PRICK TEST) pozitive pentru polenul ambroziei,completate de analizele de laborator necesare (imuonoglobuline E (Ig E) totale și specifice), conduc la diagnostic.

 

Ce putem face pentru a preveni alergia?

 

În multe țări din Europa, precum și în SUA se fac eforturi suținute pentru a opri răspândirea plantei răspunzătoare de alergii. În România nu există, deocamdată, o legislație care să protejeze persoanele alergice și să stârpească această plantă.

 

Evitarea locurilor unde crește ambrozia, precum și a uscării hainelor afară pe timpul verii, pot reduce manifestările pacientului.

 

Efectuarea unor cure de densensibilizare, precum și a tratamentelor medicamentoase recomandate de medicul alergolog pot să scadă amplitudinea simptomelor.

 

Medicația include deobicei următoarele: antihistaminice, decongestionante nazale (uneori cu corticosteroizi), inhibitori ai degranulării mastocitare, soluții oculare.

 

Cum poate ajuta tratamentul într-o salină artificială?

 

Apropierea de casă a unei saline și efectuarea unui tratament cu aerosoli salini (haloterapie) poate ajuta pacienții atât pe perioada alergiei sezoniere, cât și pentru prevenirea ei în restul anului.

 

Efectele haloterapiei pe termen scurt (crize sezoniere)

 

–          Decongestia nazală prin efectul de scădere a inflamației datorat sării

 

–          Scăderea lacrimației și a roșeții oculare

 

–          Eliminarea secrețiilor nazale și bronșice prin efectul expectorant al sării

 

–          Îmbunătățirea respirației nazale și, implicit, a somnului

 

–          Scăderea consumul de picături nazale și deci lipsa efectelor adverse(dependența, pierderea mirosului)

 

 

Efectele haloterapiei pe termen lung

 

–          Scăderea reactivității bronșice și a mucoasei nazale la alergeni

 

–          Prevenția infecțiilor bacteriene care pot agrava alergia

 

–          Scăderea consumului de medicamente (antibiotice, picături nazale etc.)

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Un tânăr de 26 de ani a provocat un accident fiind și băut și drogat. Ce au mai descoperit polițiștii

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani din județul Caraș-Severin a fost reținut de polițiștii din Timișoara după ce a provocat un accident de circulație și a părăsit locul faptei deoarece era băut, drogat și conducea cu permisul suspendat.

Polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, duminică, în jurul orei 19:40, cu privire la faptul că pe strada Ardealului din municipiul Timișoara, s-a produs un accident de circulație soldat cu rănirea a două persoane, conducătorul auto vinovat de producerea accidentului părăsind locul faptei fără încuviințarea poliției sau a procurorului.

Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului constatând faptul că un bărbat a condus un autoturism pe strada Ardealului din municipiul Timișoara, iar la un moment dat a intrat în coliziune față – spate cu un autoturism, condus de către o femeie în vârstă de 31 de ani, după impact conducătorul auto vinovat de producerea accidentului părăsind locul faptei.

Totodată, în urma impactului a rezultat rănirea a două femei, respectiv a femeii de 31 de ani și a unei pasagere din autoturismul condus de către aceasta, având aceeași vârstă.

În urma investigațiilor efectuate, la scurt timp polițiștii Biroului Rutier au identificat și depistat conducătorul auto, respectiv un tânăr de 26 de ani, acesta fiind condus la sediul poliției pentru audieri.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, a reieșit că tânărul figurează având permisul de conducere anulat.

Totodată, în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, respectiv 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, în urma testării cu aparatul din dotare a tânărului, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Tânărul a fost condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Bănuitul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru vătămare corporală din culpă, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având permisul de conducere anulat, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției sau a procurorului.

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș – Severin.

Citeste mai mult

Internațional

Tincuța Marin reprezintă Galeria Jecza din Timișoara la Bienala de Artă de la Veneția

Publicat

pe

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

Una dintre cele mai interesante și apreciate artiste ale noii generații, de creatori din România expune la Veneția în timpul Binealei de Artă care este în plină desfășurare. Reprezentată de Galeria Jecza din Timișoara și de galeria Ellen de Bruijne Projects din Amsterdam, artista vizuală Tincuța Marin își prezintă cea mai recentă instalație într-un spațiu aparte din principalul oraș al regiunii Veneto.

Anul acesta, Bienala de Artă de la Veneția se bucură de o prezență românească interesantă, care vine în completarea evenimentului principal. Una din artistele care expune pe durata primei luni a Bienalei, până la mijlocul lunii mai, este Tincuța Marin. Artista expune într-o capelă de secol XII – Oratorio dei Crociferi în Campo dei Gesuiti, Cannaregio. Închisă publicului de 10 ani, capela, care ea în sine este o operă de artă, este gazda instalației Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme) realizată de tânăra artistă.

„Instalația Tincuței Marin Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme) este amplasată în mijlocul acestei bijuterii venețiene, care în mod normal nu este deschisă publicului, găzduind o serie excepțională de picturi ale lui Giacomo Palma Cel Tânăr, realizate între 1583 și 1592, marcând apogeul Renașterii venețiene. Acest ciclu pictural se remarcă prin faptul că este unul dintre puținele din arta venețiană a secolului al XVI-lea finalizat de un singur artist, oferind o viziune artistică unitară, care nu are egal decât cu lucrările lui Tintoretto din Școala San Rocco.

Lucrarea Tincuței Marin este compusă din 4 sculpturi de bronz, care poartă simbolic sau ocrotesc protectiv 4 pânze de mari dimensiuni”, declară Andrei Jecza, fondatorul Galeriei Jecza. Alăturând în instalația sa sculpturile și pictura, Tincuța Marin creează un suport între cele două, ceea ce o diferențiază de alți artiști ai generației ei. Expoziția este deschisă publicului până în data de 12 mai, zilnic, între orele 10:00 și 18:00.

Despre instalația Where the Sun Sleeps (Locul unde soarele doarme), Adina Drinceanu curatorul expoziției, transmite că ea apare în pragul trecutului și prezentului, pe fundalul istoric al Oratoriului: „Tincuța Marin creează un colaj anacronic al timpului, asemănător unui „wunderkammer” plin de artefacte temporale eclectice refolosite pentru noi narațiuni.

Zeități egiptene, referințe medievale și moderniste nu sunt folosite pentru greutatea lor simbolică, ci ca elemente într-un lexicon pictural mai mare care dansează pe marginea fantasmagoriei”.

* În vârstă de 29 de ani, artista din Galați trăiește și lucrează la Cluj-Napoca este reprezentată de Galeria Jecza din 2021 și de Ellen de Bruijne Projects din 2024. Tincuța Marin are deja un palmares expozițional bogat, cu prezențe solo și de grup în țară și în străinătate, numeroase din lucrările ei regăsindu-se în colecții importante. Anul trecut a fost expusă în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii în cadrul Fundației Triade și a galeriei Jecza, iar în luna decembrie a fost prezentată publicului american, la Miami Untitled Art Fair, un reper în domeniul colecționarilor de artă la nivel mondial.

Citeste mai mult

Cultură

„Iisus pe Muntele Măslinilor“, de L. van Beethoven,  în Săptămâna Patimilor, la Sala Capitol din Timișoara

Publicat

pe

Cu o impresionantă forță artistică, Filarmonca Banatul Timișoara deschide seria evenimentelor din cadrul Festivalului „Timișoara Muzicală”, joi, 2 mai 2024, cu un concert vocal-simfonic impresionant.

De la ora 19:00, la Sala Capitol, publicul meloman este invitat să audieze două lucrări ale marelui Beethoven: Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58, al cărui solist va fi extraordinarul pianist DANIEL CIOBANU (solist în rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/2024), și Oratoriul „Iisus pe Muntele Măslinilor“, op. 85. Cea din urmă lucrare, aleasă special pentru Săptămâna Patimilor, aduce în prim-plan nu doar geniul componistic al lui Beethoven, ci și măiestria interpretativă a Corului „Ion Românu” și a Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” ale Filarmoncii Banatul, precum și expresia talentului solistic al sopranei LUIZA FATYOL, al tenorului OVIDIU PURCEL și al baritonului MIHAI DAMIAN.

„Iisus pe Muntele Măslinilor“ este singurul oratoriu al lui Beethoven. Evidențiază latura umană a lui Iisus mai mult decât cea divină și a fost creată într-o perioadă în care Beethoven începuse să-și piardă auzul; este un simbol al forței creatoare a omului în pofida încercărilor la care este supus. Lucrarea, compusă în 1803, în doar 14 zile, (subliniind, dacă mai era nevoie, geniul deja cunoscut al lui Beethoven) reflectă frământările lui Iisus pe Muntele Măslinilor, când simte apropierea ceasului în care se va jertfi pentru omenire.

Confruntându-se cu propiile-i suferințe, Beethoven a scris oratoriul într-o perioadă în care se alfa în pragul suicidului, criză sufletească oglindită în Testamentul de la Heiligenstadt, și depăşită prin cufundarea în creaţie şi refugiul în paginile Bibliei.

„Virtutea… numai ea poate să-ţi dea fericirea… Ea mi-a fost spirijin în restriştea mea. Ei şi artei mele datoresc faptul că nu mi-am curmat viaţa… mi se părea peste putinţă să părăsesc lumea aceasta îninte de a fi săvârşit tot ceea ce simţeam că trebuie să înfăptuiesc. Aşa că am lăsat să dăinuie mai departe viaţa (…) Divinitate, tu care de acolo, din înalt, poţi citi în adâncul sufletului meu şi îl cunoşti, ştii că în el sălăşluieşte numai dragostea de oameni şi dorinţa de a face bine!”, scria Beethoven în Testamentul de la Heiligenstadt, în 1802.

Prima reprezentație a oratoriului Iisus pe Muntele Măslinilor a avut loc la Teatrul din Viena, la 5 aprilie 1803, iar în 1809 devine primul succes al compozitorului pe pământ american.

Concertul de joi va fi condus de maestrul RADU POPA, iar corul va fi pregătit de maestrul IOSIF TODEA.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/pzVYZ

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite