Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Încep înscrierile în învățământul primar pentru anul școlar 2018 – 2019

Publicat

pe

La data de 27 februarie demarează prima etapă de înscriere în învăţământul primar a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv. Pe 26 februarie, se vor afișa la sediile școlilor (și pe paginile lor de internet) informații legate de numărul de locuri în clasele pregătitoare, evaluarea psihosomatică a copiilor, criteriile de departajare și lista documentelor necesare la înscriere. În perioada 5-23 martie se vor depune cererile în prima etapă de înscriere.

La fel ca în anii trecuţi, înscrierile copiilor de 6 ani în învățământul primar în anul școlar 2018-2019 se vor organiza tot în două etape, potrivit proiectului de ordin al MEN privind aprobarea calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2018-2019, publicat pe site-ul ministerului. Calendarul și modul de înscriere la școală vor deveni oficiale odată ce sunt aprobate de ministru și publicate în „Monitorul Oficial”.

Conform calendarului propus de minister, la 26 februarie se vor afișa la sediile școlilor (eventual și pe paginile lor de internet, dacă au) informațiile care să le permită părinților să afle detalii despre clasele pregătitoare, despre evaluarea psihosomatică a copiilor, obligatorie pentru înscriere, despre criteriile de departajare de la nivelul fiecărei școli și despre lista documentelor necesare la înscriere și programul de completare.

În continuare, părinții trebuie să aibă în vedere că, în prima etapă de înscriere, calendarul arată în felul următor: în perioada 27 februarie – 10 martie, fiecare școală va organiza „Ziua porților deschise”, perioadă în care părinții pot vizita unităţile şcolare şi pot participa la activităţi de informare și consiliere. Între 26 februarie şi 23 martie se va face evaluarea psihosomatică a celor mici, iar între 5 şi 23 martie, părinții vor putea completa online sau la școala dorită cererile-tip de înscriere.

La 30 martie vor fi publicate listele cu copiii înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă.

În a doua etapă de înscriere, în perioada 12-18 aprilie, părinţii copiilor neînscrişi în prima etapă vor depune cererile de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru a doua etapă, iar pe 23 aprilie se vor afla listele finale cu copiii înscriși.

În fine, în perioada 24 aprilie – 4 mai se vor rezolva cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși nicăieri nici în a doua etapă. Nici un copil nu va rămâne neînscris în anul școlar 2018-2019.

În ceea ce priveşte actele necesare pentru înscrierea copilului în clasa pregătitoare, acestea sunt: cererea-tip care se poate completa online sau la secretariatul școlii, o copie a actului de identitate al părintelui, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

În cazurile în care e necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice (pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018), părinţii vor depune o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii depun și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).

Şcoala de circumscripţie este unitatea de învăţământ căreia îi sunt arondate locuinţele din proximitatea sa. Potrivit metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Wizz Air anunță zboruri către Larnaca, Nürnberg, Basel, Frankfurt Hahn şi Napoli din Timișoara

Publicat

pe

Compania aeriană low-cost Wizz Air a anunțat că îşi va extinde baza din Timişoara prin alocarea unei a treia aeronave în sezonul de iarnă 2025, marcând un total de 40 de aeronave în România.

Începând din octombrie 2025, pasagerii vor putea zbura din Timişoara şi către Larnaca, Nürnberg, Basel, Frankfurt Hahn şi Napoli (cu bilete la preţuri începând de la 14,99 euro sau 79 lei.

„Timişoara este o bază esenţială pentru Wizz Air, iar compania este încântată să crească capacitatea din acest oraş, adăugând peste 198.000 de locuri noi în următorul sezon de iarnă, o creştere de 62% faţă de iarna trecută. Baza va opera 20 de rute către nouă ţări şi va creşte totodată frecvenţele a trei rute existente”, a anunţat compania.

Această adiţie la flota din România în sezonul de iarnă 2025 marchează un pas înainte semnificativ pentru operaţiunile Wizz Air.

Aeronava va îmbunătăţi conectivitatea din Timişoara, permiţând lansarea a cinci rute.

De asemenea, Wizz Air va creşte frecvenţa zborurilor sale către Bari, Baden-Baden şi Dortmund, toate trei urmând să fie deservite de patru ori pe săptămână începând din octombrie 2025.

În prezent, compania aeriană operează 182 de rute de pe 13 aeroporturi din România, conectând pasagerii la 71 de destinaţii din 24 de ţări. În ultimii 18 ani, Wizz Air a stabilit şapte baze operaţionale în Bucureşti Băneasa, Bucureşti Otopeni, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Timişoara.

Citeste mai mult

Locale

Grupul psaltic „Tronos“, la Mănăstirea Dobrești și la Lugoj

Publicat

pe

Preasfințitul părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, va oficia în Duminica Familiei, 18 mai, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Dobrești, ctitorie a Patriarhului Daniel în satul natal.

Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române.

„Îmi exprim mulțumirea, recunoștința și bucuria că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat membrii Grupului Psaltic Tronos să poposească și în Banat. În contextul susținerii concertului «Cântările Învierii» din orașul Lugoj, Grupul Psaltic Tronos va fi prezent și la Mănăstirea Dobrești”, a declarat pentru Basilica.ro protos. Matei Buliga, starețul sfântului așezământ.

Grupul Psaltic Tronos va susține în data de 17 mai și concertul „Cântările Învierii”, care va avea loc în Piața Victoriei din Lugoj, începând cu ora 19.00.

În cadrul aceluiași eveniment, va interpreta muzică religioasă Grupul vocal „Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Lugoj, coordonat de preotul Traian Birăescu, și Ancuța Cosovanu care va cânta pricesne.

Ziua Internaţională a Familiei este marcată anual în lume în data de 15 mai, iar Biserica Ortodoxă Română sărbătorește, în duminica cea mai apropiată de această dată, o zi națională a familiei: Duminica Familiei Creștine.

Citeste mai mult

Din țară

Restricții de circulație pentru lucrări de reparații pe DN 68A Coșava – Margina. Care sunt rutele ocolitoare

Publicat

pe

Începând de luni, 12 mai 2025, până la finele lunii iunie, pe DN 68A, dinspre Coșava spre Margina, jud. Timiș, se vor desfășura lucrări la carosabil și se va circula îngreunat, cu restricții, atât ziua, cât și noaptea.

Lucrările, care se vor executa inclusiv pe timpul nopții, vor fi făcute în continuarea celor executate în primăvara anului trecut, de la Coșava spre calea ferată din localitatea Margina.

Aceste lucrări presupun tratarea tasărilor locale, ceea ce înseamnă că se face consolidarea drumului, inclusiv a structurii sale. Echipele antreprenorului Drumuri și Poduri Banat vor lucra de luni dimineața până vinerea la prânz, când echipele se vor retrage de pe drum și se va putea circula pe ambele sensuri, dar vor fi menținute restricțiile de viteză în zona de șantier.

În paralel, CFR Infrastructură Timișoara, prin S.C. Europan Prod S.A., va executa lucrări de reparații la trecerea la nivel cu calea ferată de la Margina, iar traficul se  va desfășura deviat, în zona CF, pe o variantă amenajată provizoriu.

Pentru a evita aglomerația pe acest sector, șoferii pot folosi următoarele rute ocolitoare:

* Pe direcția Nădlac – București: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;

* Pe direcția București – Nădlac: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Foto: DRDP Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite