Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Începe Curățenia generală de primăvară, la Timișoara

Publicat

pe

În municipiul Timișoara, prin operatorul public de salubrizare Retim Ecologic Service S.A., se va organiza și desfășura acţiunea ecologică „Curăţenie generală de primăvară“, în perioada 16 aprilie 2018 – 13 mai 2018.

În cadrul acţiunii se colectează numai obiecte de uz casnic şi gospodăresc şi deşeuri vegetale rezultate din curăţirea arborilor plantaţi pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor.

În conformitate cu prevederile art. 94 din Hotărârea Consiliului Local nr. 143/05.04.2016 privind aprobarea Regulamentului Serviciului de Salubrizare al Municipiului Timişoara şi a indicatorilor de performanţă ai Serviciului de Salubrizare:

(1) Se interzice proprietarilor de imobile (case individuale), asociaţiilor de proprietari/locatari, instituţiilor publice, agenţilor economici scoaterea şi depozitarea pe domeniul public în cadrul acţiunilor ecologice (Curăţenia generală de primăvară), de deşeuri din amenajări interioare (moloz) şi deşeuri din curăţirea pivniţelor şi podurilor (praf de cărbune, ţigle, cărămizi, faianţă şi gresie sparte).

(2) Este interzisă scoaterea şi depozitarea pe domeniul public a obiectelor de uz casnic/gospodăresc, a deşeurilor vegetale rezultate din curăţirea arborilor plantaţi pe aliniamentele stradale şi a spaţiilor verzi din jurul imobilelor ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice (Curăţenia generală de primăvară) mai devreme de o zi faţă de cea în care este programată colectarea, precum şi după ziua în care este programată colectarea în zonele şi cartierele din municipiul Timişoara.

(3) Proprietarilor de imobile (case individuale), asociaţiilor de proprietari/locatari, instituţiilor publice, agenţilor economici le revine obligaţia să depună în ordine, la bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia, resturile provenite din tăieri de corecţie (ramuri) tăiate la dimensiuni de maxim 1 metru şi legate în snopi, deşeurile şi obiectele ce se colectează în cadrul acţiunilor ecologice.

Pe această cale, facem apel către toți cetățenii municipiului să respecte prevederile legislației specifice în vigoare. În caz contrar, se vor aplica sancțiuni contravenționale conform prevederilor art. 115, alin. 3 din HCL 143/2016, cuprinse între 500 lei și 2000 lei.

Totodată, atenționăm cetățenii posesori de autoturisme, ca în ziua programată pentru ridicarea deșeurilor, să permită accesul utilajelor Retim Ecologic Service S.A. la depozitele formate, în vederea colectării eficiente a acestora.
Deşeurile vegetale mărunte şi/sau frunze vor fi colectate în saci de plastic şi vor fi depozitate la bordura carosabilului, în ziua planificată pentru acţiunea de curăţenie de primăvară.

Menţionăm că aruncarea sau abandonarea oricăror tipuri de deşeuri pe domeniul public în afara perioadei curăţenie de primăvară va fi sancţionată în conformitate cu prevederile HCL nr. 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe raza municipiului Timişoara, modificată şi completată, art. 3, alin. 1, litera a), cu amendă cuprinsă între 500 – 1000 lei pentru persoane fizice şi 1000 – 2500 lei pentru persoane juridice.

Pentru informaţii suplimentare, cetăţenii pot consulta pagina de internet a operatorului www.retim.ro și pagina de internet a Primăriei www.primariatm.ro.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Programul consolid8 – Synergies for Social Businesses susține 131 de viitori antreprenori sociali

Publicat

pe

A fost lansat consolid8 – Synergies for Social Businesses, un accelerator național dedicat întreprinderilor sociale din regiunile mai puțin dezvoltate ale României. Programul, finanțat prin Fondul Social European+, sprijină timp de 2 ani înființarea și dezvoltarea de afaceri sociale în mediul urban, cu excepția municipiului București și a județului Ilfov.

În perioada aprilie – iulie 2025, 131 de persoane vor beneficia de cursuri gratuite online de formare în antreprenoriat social, finalizate cu certificare națională în ocupația „Antreprenor în economia socială” (cod COR 112032). Programul este implementat de fonduri-structurale.ro, împreună cu Centrul Cultural Plai, Synerb Venture Catalyzer și Nod Makerspace.

„Vrem să sprijinim inițiative cu impact social real, în orașele din regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Ne adresăm persoanelor care vor să construiască afaceri sustenabile ce contribuie la binele comunității, fie că sunt tineri între 30 și 35 de ani, persoane din grupuri vulnerabile sau aflate în căutarea unui loc de muncă”, a declarat Dragoș Jaliu, expert în economie socială și trainer în cadrul proiectului.

Cursuri gratuite + subvenții pentru participare

Structura de formare include sesiuni de grup (online), studiu individual, mentorat și sprijin în dezvoltarea planului de afaceri. Participanții pot primi o subvenție de 350 lei sau 900 lei, în funcție de profilul educațional.

Durata cursurilor este între 4 și 7 săptămâni, în funcție de nivelul de studii. Înscrierile se fac pe principiul primul venit, primul servit, în limita locurilor disponibile pe https://fonduri-structurale.ro/consolid8-synergies-for-social-businesses-PEO

Premii de până la 66.000 euro pentru 34 de planuri de afaceri

După încheierea cursurilor, participanții vor putea intra în concursul de planuri de afaceri (iulie – septembrie 2025). Cele mai bune 34 de idei vor primi până la 327.610,80 lei (aprox. 66.000 euro) pentru înființarea unei întreprinderi sociale. Ulterior, afacerile câștigătoare vor beneficia de mentorat, bootcamp, ateliere tematice și vizite de studiu.

Condiții de participare:

Pentru a fi eligibili, participanții trebuie să:

Fie din una dintre categoriile țintă: persoane între 30 și 35 de ani; persoane din grupuri vulnerabile pe piața muncii; șomeri; persoane inactive;

Să aibă domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale României (Sud Muntenia, Sud-Est, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru, Sud-Vest);

Să aibă minim studii liceale;

Să intenționeaze să înființeze o afacere socială în mediul urban;

Să nu fi absolvit anterior un curs de „Antreprenor în economia socială” sau „Manager de întreprindere socială” finanțat din fonduri publice nerambursabile.

Exemple de afaceri sociale finanțate prin inițiative similare:

Cofeels – cafenea socială în care 4 din 6 angajați sunt persoane cu dizabilități;

Hodaia Cosmetice – produse cosmetice naturale;

Waldkinder Plus – grădiniță cu program educațional în natură;

ONE.shirt – articole vestimentare din materiale textile recuperate.

Înscrieri și informații:

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii și se pot înscrie completând formularul disponibil online, la adresa web: https://fonduri-structurale.ro/consolid8-synergies-for-social-businesses-PEO

Despre proiectul consolid8 – Synergies for Social Businesses

Proiectul (cod SMIS 311816), derulat în perioada decembrie 2024 – februarie 2027, este co-finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021–2027. Valoarea totală eligibilă este de 14.889.209,39 lei, din care 14.783.197,28 lei reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Obiectivul principal este stimularea antreprenoriatului social și integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile sau inactive din regiunile mai puțin dezvoltate. Se estimează înființarea a 34 de întreprinderi sociale și crearea a 136 de locuri de muncă până în 2028.

Pentru mai multe informații: Valentin Talabă

Email: valentin@nodmakerspace.ro

Telefon: 0729416464

Notă: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Citeste mai mult

Internațional

Următorul Apple Watch ar putea integra o cameră inteligentă

Publicat

pe

Dacă seria Apple iPhone 17 va fi în centrul atenției și în acesta an, nici viitoarele ceasuri inteligente Apple Watch nu sunt mai prejos. Acum am aflat că un viitor Apple Watch ar putea include camere pentru monitorizare, extinzând eforturile Apple de inteligență artificială și inteligență vizuală de pe iPhone și pe încheietura mâinii.

Introducerea de către compania Apple a inteligenței vizuale oferă utilizatorilor o modalitate rapidă de a efectua căutări pe obiecte și semne fizice, potrivit AppleInsider. Potrivit cunoscutului Mark Gurman într-un recent buletin informativ Bloomberg, planul Apple pentru inteligența vizuală – visual intelligence este de a face din aceasta o caracteristică de bază a viitoarelor sale ceasuri. Aceasta include renunțarea la utilizarea modelelor AI externe de la OpenAI și Google pentru a alimenta funcția. În acest fel compania Apple vrea să folosească propria creație bazată pe AI. Cu toate acestea, Apple dorește să folosească inteligența vizuală și pe alt hardware care nu are de obicei o cameră la bord.

De asemenea, Mark Gurman scrie că Apple are în vedere adăugarea de camere la modelele standard și Ultra ale ceasurilor sale Apple Watch. Ambele versiuni ar putea avea o cameră frontală în interiorul afișajului, în timp ce Ultra poate avea una în lateral, lângă coroană și buton. Momentan nu știm dacă Ultra va acea doar o cameră în lateral sau și una în ecran.

Ideea Apple este de a folosi sistemul astfel încât AI să poată vedea lumea exterioară, care poate fi folosită pentru a furniza informații detaliate care pot îmbunătăți interogările. Acest concept este oarecum similar cu modul în care ar putea fi folosite camerele AirPods. În ceea ce privește momentul în care ar putea ajunge un Apple Watch echipat cu cameră, Gurman propune că este ceva ce Apple ar putea realiza până în 2027. Încă nu am văzut așa ceva la alte companii, nici chiar la Galaxy Watch Ultra, al companiei Samsung.

Ideea unei camere în interiorul unui Apple Watch a fost prezentată de mai multe ori în trecut. În afară de zvonuri și speculații, după mai multe brevete, Apple nu a realizat nimic în acest sens. Totuși, în privința acestei camere, se preconizează utilizarea acesteia și pentru efectuarea și primirea apelurilor video. De asemenea, acea cameră ar putea fi folosită pentru lucruri precum monitorizarea biometrică, cum ar fi ritmul cardiac al unui utilizator sau Face ID, printre alte aplicații video tipice.

În 2020 a apărut și un concept în care camera și blițul sunt vizibile extern pe un Apple Watch numai atunci când este necesar și ascunse atunci când nu sunt utilizate. A existat, de asemenea, propunerea de a-l ascunde în coroana digitală sau la capătul unei curele de ceas. Evident, Apple pur și simplu nu a trecut de fapt la producerea unuia dintre concepte ca un produs real.

Apple Watch Series 11 va vedea lumina zilei cel mai probabil în septembrie, alături de seria iPhone 17. Cu toate acestea, nu îndrăznim să spunem dacă această cameră în ecran va fi la bordul noilor ceasuri inteligente Apple, dar sperăm.

Foto: apple.com

Citeste mai mult

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite