Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Cârnații de Pleșcoi – produs românesc protejat european

Publicat

pe

„Cârnaţii de Pleşcoi” au dobândit denumirea de „Indicaţie Geografică Protejată” la nivel european, produsul din carne fiind al şaselea din România înregistrat în sistemele de calitate din UE. Consumatorii vor avea certitudinea că produsul din categoria „IGP” respectă normele de calitate, fiind evitate astfel falsurile de pe piaţă. Protecţia la nivel european a fost solicitată de către Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009. 

România are, începând cu 4 octombrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial la nivel european. „Cârnații de Pleșcoi” au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu „Indicație Geografică Protejată“ (IGP), după cum a anunţat, într-un comunicat, Executivul european.

Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009, a solicitat protecţia la nivel european „din dorinţa de a duce mai departe tradiţia şi de a păstra gustul autentic al cârnaţilor de Pleşcoi”, potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru, combinaţie de ingrediente ce le conferă un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII-lea. Reţeta a fost transmisă din generaţie în generaţie, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor reprezenta principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi (Buzău), mai susţin reprezentanţii MADR.

Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează afumaţi şi crud-uscaţi afumaţi.

Produsul se alătură celorlalte cinci produse alimentare românești protejate în UE, şi anume „Scrumbia de Dunăre afumată”, „Novacul afumat din Țara Bârsei”, „Salamul de Sibiu” și „Magiunul de prune de Topoloveni” (toate patru sunt „Indicaţii Geografice Protejate“) şi „Telemeaua de Ibănești”, înregistrată pe sistemul de calitate „Denumire de Origine Protejată” – DOP. De ase­menea, la comisie se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate IGP: „Telemea de Sibiu”, „Caşcaval de Săveni”, „Salată cu icre de știucă de Tulcea”, „Plăcintă dobrogeană”, iar produsul „Salată tradiţională cu icre de crap” este înscris pentru dobândirea protecţiei europene „Specialitate Tradiţională Garantată”.

Denumirea şi sigla „Indicaţia Geografică Protejată” garantează consumatorului că acel produs are o anumită calitate, reputaţie, care respectă reţeta originară, iar cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată. La nivel european sunt înregistrate 1.450 de produse protejate, ţările cu cele mai multe produse înregistrate fiind Franţa, Spania şi Italia.

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite