Ne găsiți și pe:

Internațional

Cârnații de Pleșcoi – produs românesc protejat european

Publicat

pe

„Cârnaţii de Pleşcoi” au dobândit denumirea de „Indicaţie Geografică Protejată” la nivel european, produsul din carne fiind al şaselea din România înregistrat în sistemele de calitate din UE. Consumatorii vor avea certitudinea că produsul din categoria „IGP” respectă normele de calitate, fiind evitate astfel falsurile de pe piaţă. Protecţia la nivel european a fost solicitată de către Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009. 

România are, începând cu 4 octombrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial la nivel european. „Cârnații de Pleșcoi” au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu „Indicație Geografică Protejată“ (IGP), după cum a anunţat, într-un comunicat, Executivul european.

Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009, a solicitat protecţia la nivel european „din dorinţa de a duce mai departe tradiţia şi de a păstra gustul autentic al cârnaţilor de Pleşcoi”, potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru, combinaţie de ingrediente ce le conferă un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII-lea. Reţeta a fost transmisă din generaţie în generaţie, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor reprezenta principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi (Buzău), mai susţin reprezentanţii MADR.

Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează afumaţi şi crud-uscaţi afumaţi.

Produsul se alătură celorlalte cinci produse alimentare românești protejate în UE, şi anume „Scrumbia de Dunăre afumată”, „Novacul afumat din Țara Bârsei”, „Salamul de Sibiu” și „Magiunul de prune de Topoloveni” (toate patru sunt „Indicaţii Geografice Protejate“) şi „Telemeaua de Ibănești”, înregistrată pe sistemul de calitate „Denumire de Origine Protejată” – DOP. De ase­menea, la comisie se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate IGP: „Telemea de Sibiu”, „Caşcaval de Săveni”, „Salată cu icre de știucă de Tulcea”, „Plăcintă dobrogeană”, iar produsul „Salată tradiţională cu icre de crap” este înscris pentru dobândirea protecţiei europene „Specialitate Tradiţională Garantată”.

Denumirea şi sigla „Indicaţia Geografică Protejată” garantează consumatorului că acel produs are o anumită calitate, reputaţie, care respectă reţeta originară, iar cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată. La nivel european sunt înregistrate 1.450 de produse protejate, ţările cu cele mai multe produse înregistrate fiind Franţa, Spania şi Italia.

Internațional

Viitorul smartwatch Samsung Galaxy Watch readuce rama rotativă fizică

Publicat

pe

Samsung va lansa un viitor smartwatch, un succesor al excelentului Galaxy Watch, nu al seriei Watch Active. Un lucru notabil cu acest viitor ceas inteligent este că Samsung va readuce la acesta rama fizică rotativă, care a dispărut de pe seria Galaxy Watch Active. Rama ca atare nu a dispărut, a fost înlocuită cu una fixă dar digitală, unde glisarea de-a lungul marginilor derulează interfața pentru navigarea prin meniuri.

Rama rotativă fizică a fost partea centrală a ceasurilor inteligente Samsung de la Gear S2 până la Galaxy Watch din 2018. De atunci, odată cu lansarea lui Galaxy Watch Active, compania a renunțat la această caracteristică. Apoi, la cererea aproape tuturor utilizatorilor de Galaxy Watch, Samsung a relansat-o pe Galaxy Watch Active 2, dar ca ramă digitală.

Conform informațiilor de la TizenHelp, pentru a continua moștenirea anterioară, compania Samsung va aduce înapoi luneta tactilă fizică pentru a controla dispozitivul. Un recent document publicat de comisia americană de comunicații – Federal Communications Commission (FCC), a dezvăluit că vor fi două modele din viitorul smartwatch Samsung. Un model va avea un afișaj de 45 mm și va avea rama rotativă pe el. Va exista un alt model, dar nu se știe momentan dacă va fi mai mare sau mai mic decât modelul de 45 mm. Ceasul va veni în variante de conectivitate Wi-Fi și Wi-Fi & LTE.

În documentația de la FCC apare și o schiță a spatelui smartwatch-ului. Conform detaliilor tipărite pe capacul din spate, cel puțin la numărul de model SM-R845, smartwatch-ul va avea un ecran din sticlă Gorilla Glass DX, protecție la apă 5ATM, rezistență MIL-STD01-8190G împotriva mediilor dure, GPS încorporat și conectivitate LTE. Conform unei alte organizații de certificare – Bluetooth SIG, ceasurile Galaxy Galaxy de ultimă generație vor suporta Bluetooth Low Energy.

Pe noul Galaxy Watch, Samsung va oferi o versiune actualizată a aplicației Samsung Health care permite monitorizarea ECG și a tensiunii arteriale. Funcția ECG (electrocardiograma) utilizează senzori avansați pe Galaxy Watch Active 2 și permite utilizatorilor să își măsoare și să analizeze ritmul cardiac. Funcția va fi disponibilă din toamnă pe Galaxy Watch Active 2. Samsung a specificat că măsurarea electrocardiogramei, încadrată în Samsung Health, va ajunge și pe viitoarele smartwatch-uri Galaxy Watch.

Sursa Foto: via gizchina.com

Citeste mai mult

Internațional

Marea Britanie va elimina Huawei din infrastructura sa 5G până în 2023

Publicat

pe

La începutul acestui an guvernul britanic a permis companiei Huawei să lucreze la rețelele 5G din Marea Britanie. Huawei a primit acceptul pentru a lucra la o capacitate limitată și în zone considerate mai puțin importante. Huawei a avut permanent probleme în ultimul an, a fost acuzată de spionaj în favoarea guvernului din China iar Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni companiei chineze. Recent administrația de la Washington a prelungit sancțiunile cu încă un an.

Dar acum, conform informațiilor de la GizmoChina, guvernul din Marea Britanie lucrează la eliminarea treptată a echipamentelor gigantului tehnologic chinez până în 2023. Anglia este cel mai important aliat al Statelor Unite și se pare că se va alinia noilor sancțiuni impuse de guvernul Trump. În acest sens, membrii conservatori din guvernul de la Londra, au presat primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, pentru a lua măsuri contra Huawei.

Conform mai multor informații, premierul Boris Johnson a fost forțat să elaboreze un plan care să înlăture echipamentele de telecomunicații realizate de Huawei în UK. Anterior, Huawei avea voie să dețină doar o cotă de piață de 35%, ceea ce era oarecum similar cu restricțiile impuse de guvernul din Australia. Acest lucru vine în mijlocul altor acuzații precum riscul de spionaj și securitatea datelor naționale lansate de către guvernul american.

În Statele Unite, rivalul Huawei pe piața de telefonie mobilă și rețele 5G (poate nici nu ar mai trebuie să-l numim rival), este vorba de compania Samsung, a fost contactată de administrația americană pentru a deschide mai multe fabrici de cipuri în SUA.

Guvernul american a cerut inițial Regatului Unit să interzică Huawei, dar premierul Boris Johnson a considerat necesară implicarea companiei Huawei în acel moment, chiar într-un mod limitat. Diverse țări de pe glob, în special aliații SUA, dar nu numai, au dezbateri similare cu privire la implicarea Huawei în implementarea rețelelor 5G pe teritoriul lor. În timp ce marea majoritate percep acest lucru ca o amenințare la adresa securității lor naționale, există și țări care adoptă echipamente 5G furnizate de compania chineză.

Cu toate acestea, planurile guvernului britanic pentru viitorul apropiat ar putea fi un semn al rezistenței crescute cu care se confruntă Huawei în Europa. Sir Iain Duncan Smith, un lider conservator, a declarat că: „Aceasta este o veste foarte bună și sper și cred că va fi începutul unei revizuiri complete și minuțioase a dependenței noastre periculoase de China”.

În acest moment, disputele comerciale dintre SUA și China s-au extins, fiind adoptate sancțiuni suplimentare pentru a limita în continuare operațiunile Huawei în SUA.

Sursa foto: via nationalinterest.org

Citeste mai mult

Internațional

Spania va primi turiști străini din iulie

Publicat

pe

Spania va primi turişti străini  din luna iulie, în condiţiile în care relaxează unele dintre cele mai stricte măsuri de distanţare socială din Europa, dar companiile de turism sunt sceptice să pot salva sezonul de vară, transmite Reuters.

A doua cea mai vizitată ţară din lume s-a închis în luna martie pentru a gestiona pandemia de coronavirus, iar ulterior a impus o carantină de două săptămâni pentru vizitatorii din străinătate. Dar această condiţie va fi ridicată de la 1 iulie, potrivit unui comunicat al guvernului.

„Ce a fost mai rău trecut. În iulie vom deschide treptat Spania pentru turiştii străini, vor ridica măsura carantinei, vom asigura standarde înalte de siguranţă. Abia aşteptăm să vă primim”, a scris ministrul de Externe Arancha Gonzalez Laya pe Twitter, folosind emoji cu bikini, ochelari de soare şi o valiză.

Prin ridicarea măsurii, guvernul speră să compenseze lipsa de comunicare anterioară şi să poată atrage turiştii în perioada verii.

În mod normal, Spania atrage 80 de milioane de vizitatori pe an, turismul reprezentând peste 12% din PIB şi o pondere şi mai mare în cazul forţei de muncă, astfel încât sezonul de vară este esenţial pentru a atenuarea recesiunii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite