Huawei este privit în continuare cu mare reținere de către guvernul american. Au fost persoane și companii care au crezut că vor primi dispense pentru a continua afacerile cu grupul chinez. Este evident că nu a fost așa ceva. Guvernul american a anunțat acum că va lua măsuri și mai restrictive împotriva Huawei. Prin urmare, embargoul va căpăta noi valențe.
După cum a declarat Wilbur Ross, secretar pentru comerț al guvernului SUA și responsabil pentru toate detaliile sancțiunilor americane împotriva Huawei, a declarat pentru Bloomberg, că vor fi impuse restricții suplimentare. Aceste noi măsuri vor face cooperarea între companiile americane și grupul chinez Huawei și mai complicată decât sunt acum.
Wilbur Ross spune că noile reglementări sunt încă în lucru, dar ar trebui să intre în vigoare în viitorul apropiat. Ross a subliniat că nu dorește ca Huawei să fie exclusă total de la colaborarea cu firmele americane, ci este vorba despre protejarea securității naționale a SUA.
Noua extindere a embargoului este destinată să împiedice producția cu utilaje americane a unor componente Huawei. Politicianul american a precizat, de asemenea, că noile măsuri punitive împotriva Huawei și furnizorii săi nu sunt sau nu au făcut parte din negocierile pentru un acord în disputa comercială SUA-China. În prezent SUA vrea să pună în aplicare modalități suplimentare de restricții la export, deoarece Huawei a găsit modalități de a continua să furnizeze componente produse de companii cu sediul în SUA.
Informațiile administrației Trump, privind colaborarea Huawei cu serviciile secrete din China , au fost transmise și partenerilor occidentali din NATO. Conform site-ului german WinFuture, în scurt timp se va lua o hotărâre de către statele UE privind excluderea sau nu a participării Huawei la implementarea rețelelor 5G în UE. SUA și aliații săi folosesc aceste rețele și pentru comunicații militare. De aici și problemele cu Huawei, Statele Unite au dovezi că dispozitivele Huawei spionează în favoarea serviciilor secrete din China.
Huawei și furnizorii săi au încercat, printre altele, să găsească o cale de evitare a sancțiunilor prin mutarea producției în China și prin reducerea proporției de componente fabricate în SUA în produsele sale. Până în prezent, produsele companiilor americane pot fi exportate către Huawei dacă producătorii pot dovedi că 75% din necesarul pentru aceste produse se realizează în afara Statelor Unite. Guvernul SUA ia în considerare în prezent ridicarea acestui barem la 90%.
Marele beneficiar al acestor sancțiuni este gigantul high-tec Samsung. Compania sud-coreeană participă activ la construcția rețelelor 5G în Statele Unite și Uniunea Europeană. Samsung furnizează nu numai echipamente de rețea 5G dar și o mare gamă de smartphone-uri 5G. Amintim aici Galaxy S10 5G, Galaxy Note 10 și 10+, ambele cu 5G, Galaxy Fold 5G, Galaxy A 90 5G și tableta Galaxy Tab S6 5G. Samsung preconizează și lansarea în viitorul apropiat a modelelor Galaxy A51 și A71 ambele cu 5G în SUA. Foarte multe dintre modelele Galaxy S și unele din sera Galaxy A au fost acreditate și aprobate pentru folosirea de către agențiile federale de securitate din SUA. Samsung are cu totul alt statut în SUA decât rivalul său pe piața smartphone Huawei.
Guvernul american a mai spus că intenționează să încercă să împiedice Huawei să vândă produse dezvoltate de companii americane, care sunt în întregime produse în afara SUA. Acest lucru ar afecta apoi probabil nu numai producția reală, ci și mașinile și tehnologiile necesare pentru aceasta. În consecință, Huawei practic nu ar mai putea folosi tehnologia americană, motiv pentru care compania chineză a început să folosească componente din China pentru produsele sale.
Sursa foto: winfuture.de