Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Încep Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Fără arme și ostilități în întreaga lume

Publicat

pe

Ceremonia de deschidere a JO de iarnă are loc vineri, pe stadionul „Cuib de pasăre”, din Beijing, moment în care intră în vigoare armistiţiul olimpic, care prevede aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume.

La ceremonia de deschidere, care începe la ora 14.00 (ora României), delegaţiile celor 91 de ţări participante vor defila în ordinea din alfabetul chinez.

Conform tradiţiiei olimpice, prima naţiune care va defila va fi Grecia, unde au fost create Jocurile Antice.

România va fi a 45-a delegaţie care va defila, drapelul tricolor urmând să fie purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.

Penultima naţiune care va defila va fi cea a Italiei, gazda ediţiei din 2026, de la Milano, iar ultima va fi China.

Regizorul chinez Zhang Yimou va conduce ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, organizată în capitala Chinei. El a mai condus şi ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2008.

În vârstă de 71 de ani, el a promis o ceremonie „total inovatoare”, recunoscând totodată că pandemia şi temperaturile scăzute vor împiedica să se ajungă la dimensiunea excepţională a spectacolului din 2008, când au fost 15.000 de participanţi.

Regizorul unor filme de arte marţiale precum The Secret of the Flying Daggers a promis aproape 3.000 de participanţi la ceremonie. Un alt indiciu: aprinderea flăcării olimpice va urma o „idee îndrăzneaţă” care integrează conceptele de „protecţie a mediului şi emisii scăzute de carbon”.

La ceremonia de deschidere sunt aşteptaţi, printre alţii, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, care conduce de facto Araba Saudită, sau preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi.

În schimb, nu vor fi oficiali din partea SUA şi a unora dintre aliaţii săi occidentali (Canada, Marea Britanie, Australia, Japonia), din cauza încălcării drepturilor omului în China.

Jocurile ar urma să fie deschise de Zi Jinping, preşedintele Chinei.

De asemenea, conform tradiţiei, începe şi armistiţiul olimpic, CIO a adoptat rezoluţia în decembrie, prin care în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice Beijing 2022,  „se face apel la toate statele membre să coopereze cu Comitetul Internaţional Olimpic şi cu Comitetul Internaţional Paralimpic în eforturile lor de a folosi sportul ca instrument de promovare a păcii, dialogului şi reconcilierii în zonele de conflict în timpul şi după perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice.”

Prin Armistiţiul Olimpic sau „Ekecheiria” se solicită ” aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume, astfel încât oamenilor să li se ofere pacea şi şansa reconcilierii”.

Jocurile Olimpice se vor încheia la 20 februarie, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 4-13 martie.

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite