Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în vizită la românii din Ungaria

Publicat

pe

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a întreprins, zilele trecute, o vizită de lucru în Ungaria.

Demnitarul român a avut, o serie de întrevederi cu Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al resurselor umane, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile naţionale şi societatea civilă, cu Erzsebet Sándor-Szalay, adjunct al comisarului pentru drepturile fundamentale (Ombudsman) şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor purtate cu oficialii statului ungar, ministrul delegat a subliniat angajamentul asumat de România în vederea consolidării dialogului bilateral, în spiritul Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre şi a reiterat importantă minorităţii române din Ungaria şi a minorităţii maghiare din România că punţi de legătură între cele două state. Părţile au fost de acord să continue abordarea deschisă şi cooperarea pe această tema, prin raportare la normele şi standardele internaţionale în domeniul minorităţilor naţionale.

În ceea ce priveşte situaţia comunităţii româneşti din Ungaria, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat nevoia unei implicări mai susţinute şi consistente a părţii ungare pentru prezervarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale, religioase a persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria, respectiv a culturii şi a tradiţiilor româneşti. În acest context, oficialul român a evocat importanţă acordării unei atenţii sporite educaţiei în limba maternă, că principal element în asigurarea continuităţii lingvistice şi culturale a minorităţii române.

De asemenea, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a avut o întâlnire cu membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, în cadrul căreia a evidenţiat deschiderea autorităţilor române pentru a sprijini iniţiativele comunităţii româneşti din Ungaria pentru menţinerea identităţii naţionale. Domnia sa a prezentat priorităţile mandatului sau pentru perioada următoare, în special în domeniul educaţiei în limba maternă, menită să asigure transmiterea limbii şi a valorilor culturale româneşti în rândul tinerei generaţii.

Ministrul Dan Stoenescu, a avut întrevederi cu autorităţile locale din Micherechi şi Chitighaz, cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, precum şi cu membrii conducerii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU).

De asemenea, demnitarul român a participat şi la manifestarea dedicată împlinirii a 65 de ani de la publicarea primului număr al săptămânalului „Foaia Românească”. Cu această ocazie ministrul delegat a felicitat membrii redacţiei pentru activitatea desfăşurată şi a pus în evidenţă rolul revistei ca simbol al păstrării identităţii comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor cu Margit Tat, primarul localităţii Micherechi, şi Maria Kalcso, primarul localităţii Chitighaz, oficialul român a reafirmat sprijinul acordat de statul român pentru consolidarea învăţământului în limba română, a evidenţiat rezultatele pozitive ale detaşării unor cadre didactice din România la Micherechi şi a subliniat posibilitatea preluării acestui model şi de către alte şcoli unde învaţă copii etnici români din Ungaria.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii ATRU, ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanţa asigurării unei finanţări predictibile şi constante a educaţiei în limba română, a mass-media în limba maternă şi a asociaţiilor culturale ale românilor din Ungaria şi i-a încurajat să respecte decizia comunităţii locale la referendumul privind preluarea administrării şcolii din Micherechi de către primăria locală.

La întâlnirea cu etnicii români absolvenţi ai universităţilor din România, s-a convenit asupra necesităţii înfiinţării unei asociaţii a bursierilor statului român din Ungaria care să promoveze oferta universităţilor româneşti în rândul elevilor români din Ungaria şi care să ofere consiliere viitorilor studenţi din cadrul comunităţii.
Programul ministrului delegat Dan Stoenescu a inclus şi vizitarea Casei Muzeu Româneşti din Chitighaz şi a Capelei Ortodoxe Române din Curţile Gojdu, ocazie cu care demnitarul român şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea renovării Curţilor Gojdu.

Demnitarul român a fost însoţit în timpul vizitei de către Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta şi de Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Internațional

Se deschide frontiera româno-sârbă de la Otelec pentru bicicliști și pasionații de navigație

Publicat

pe

În weekendul 26 – 28 iulie, frontiera româno-sârbă va fi redeschisă pentru pasionații de ciclism, la punctul de trecere de la Otelec.

Cicliștii vor putea traversa granița pe bicicletă pe un traseu de 37 de kilometri, care pornește din Timișoara și urmărește cursul râului Bega până la frontiera cu Serbia. Pista de biciclete va fi accesibilă între orele 8:00 și 20:00, iar pentru traversare este necesar doar un act de identitate.

Tot în această perioadă, frontiera va putea fi tranzitată și pe cale navigabilă.

Consiliul Județean Timiș a solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să deschidă un punct de frontieră în fiecare ultim weekend al lunii, din martie până în octombrie 2024. Acesta va fi operabil atât pentru pista de biciclete amenajată de-a lungul canalului Bega, cât și pentru traficul cu ambarcațiuni între Timișoara și Zrenjanin, la frontiera româno-sârbă.

Datele privind tranzitarea frontierei arată că în martie au trecut 679 de persoane, în aprilie 647, în mai 524, iar în iunie 447 de persoane, însumând, până acum, un total de 2.297 de persoane.

Următoarele weekend-uri preconizate pentru posibila trecere a graniței sunt:

24-25 august: traversare pietonală (biciclete);

20-21-22 septembrie: traversare navală/portuară pentru ambarcațiuni și pietonală (biciclete);

28-29 septembrie: traversare pietonală (biciclete);

26-27 octombrie: traversare pietonală (biciclete).

„Inițiativa lansată de Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș susține transportul sustenabil și promovează zona Canalului Bega ca o destinație verde, deschisă turiștilor și recunoscută internațional”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Timiș colaborează cu Administrația Bazinală de Apă Banat și cu Primăria Zrenjanin. Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locuri unde pot lua masa pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com .

Citeste mai mult

Internațional

Seria Galaxy Tab S10 posibil cu doar două tablete

Publicat

pe

Se pare că Samsung va experimenta cu gama sa de tablete emblematice. Seria Galaxy Tab S10 va veni în doar două versiuni – Plus și Ultra. Gama se concentrează pe concurența cu iPad-urile. Potrivit unui raport recent lansat de firma de cercetare de piață Canalys, Samsung este al doilea cel mai mare producător de tablete din SUA .

Cu toate acestea, cota de piață a companiei este semnificativ mai mică în comparație cu cea a Apple din regiune. Decizia de a poziționa Galaxy Tab S10 Plus ca model de bază ar putea avea ca scop să ofere dispozitive mai capabile și să concureze eficient cu cele mai recente oferte ale Apple, fără a se concentra în primul rând pe prețuri.

Vestea vine de la platforma coreeană Naver. Sursa mai susține că seria Galaxy Tab S10 va fi un concurent direct al iPad-ului Apple, care a fost lansat recent cu un afișaj OLED. Raportul notează, de asemenea, că noile tablete emblematice de la Samsung ar putea fi lansate „încă din a doua jumătate a acestui an”.

Se așteaptă ca Samsung să înceapă producția în masă a Galaxy Tab S10 Plus și Ultra începând cu această lună.

Compania a lansat trei modele începând cu seria Galaxy Tab S8 , care a fost introdusă în 2022. Seria Tab S7 vine în principal în două modele diferite – Galaxy Tab S7 și Tab S7 Plus. Modelele de bază, plus și ultra ale seriei Tab S9 de anul trecut vin în trei dimensiuni diferite – 11 inchi, 12,4 inchi și 14,6 inchi. Se spune că Samsung poate opta pentru dimensiuni și mai mari cu seria Tab S10.

În luna mai trecută, Apple a lansat modelele de 11 și 13 inchi ale iPad Pro cu ecrane OLED. A fost prima dată când un iPad a fost echipat cu OLED. În schimb, Samsung folosește panouri OLED în tabletele sale de ultimă generație din 2014. Raportul susține că Samsung ar putea alege un panou AMOLED de 12+” pentru modelul Plus pentru a concura cu cele mai recente modele iPad Pro de 11” și 13”.

Foto: notebookcheck.net

Citeste mai mult

Internațional

SOLSTIȚIU DE VARĂ. Începe vara astronomică

Publicat

pe

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie.

Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului și va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când se așteaptă să se producă cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite