Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în vizită la românii din Ungaria

Publicat

pe

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a întreprins, zilele trecute, o vizită de lucru în Ungaria.

Demnitarul român a avut, o serie de întrevederi cu Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al resurselor umane, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile naţionale şi societatea civilă, cu Erzsebet Sándor-Szalay, adjunct al comisarului pentru drepturile fundamentale (Ombudsman) şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor purtate cu oficialii statului ungar, ministrul delegat a subliniat angajamentul asumat de România în vederea consolidării dialogului bilateral, în spiritul Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre şi a reiterat importantă minorităţii române din Ungaria şi a minorităţii maghiare din România că punţi de legătură între cele două state. Părţile au fost de acord să continue abordarea deschisă şi cooperarea pe această tema, prin raportare la normele şi standardele internaţionale în domeniul minorităţilor naţionale.

În ceea ce priveşte situaţia comunităţii româneşti din Ungaria, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat nevoia unei implicări mai susţinute şi consistente a părţii ungare pentru prezervarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale, religioase a persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria, respectiv a culturii şi a tradiţiilor româneşti. În acest context, oficialul român a evocat importanţă acordării unei atenţii sporite educaţiei în limba maternă, că principal element în asigurarea continuităţii lingvistice şi culturale a minorităţii române.

De asemenea, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a avut o întâlnire cu membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, în cadrul căreia a evidenţiat deschiderea autorităţilor române pentru a sprijini iniţiativele comunităţii româneşti din Ungaria pentru menţinerea identităţii naţionale. Domnia sa a prezentat priorităţile mandatului sau pentru perioada următoare, în special în domeniul educaţiei în limba maternă, menită să asigure transmiterea limbii şi a valorilor culturale româneşti în rândul tinerei generaţii.

Ministrul Dan Stoenescu, a avut întrevederi cu autorităţile locale din Micherechi şi Chitighaz, cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, precum şi cu membrii conducerii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU).

De asemenea, demnitarul român a participat şi la manifestarea dedicată împlinirii a 65 de ani de la publicarea primului număr al săptămânalului „Foaia Românească”. Cu această ocazie ministrul delegat a felicitat membrii redacţiei pentru activitatea desfăşurată şi a pus în evidenţă rolul revistei ca simbol al păstrării identităţii comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor cu Margit Tat, primarul localităţii Micherechi, şi Maria Kalcso, primarul localităţii Chitighaz, oficialul român a reafirmat sprijinul acordat de statul român pentru consolidarea învăţământului în limba română, a evidenţiat rezultatele pozitive ale detaşării unor cadre didactice din România la Micherechi şi a subliniat posibilitatea preluării acestui model şi de către alte şcoli unde învaţă copii etnici români din Ungaria.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii ATRU, ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanţa asigurării unei finanţări predictibile şi constante a educaţiei în limba română, a mass-media în limba maternă şi a asociaţiilor culturale ale românilor din Ungaria şi i-a încurajat să respecte decizia comunităţii locale la referendumul privind preluarea administrării şcolii din Micherechi de către primăria locală.

La întâlnirea cu etnicii români absolvenţi ai universităţilor din România, s-a convenit asupra necesităţii înfiinţării unei asociaţii a bursierilor statului român din Ungaria care să promoveze oferta universităţilor româneşti în rândul elevilor români din Ungaria şi care să ofere consiliere viitorilor studenţi din cadrul comunităţii.
Programul ministrului delegat Dan Stoenescu a inclus şi vizitarea Casei Muzeu Româneşti din Chitighaz şi a Capelei Ortodoxe Române din Curţile Gojdu, ocazie cu care demnitarul român şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea renovării Curţilor Gojdu.

Demnitarul român a fost însoţit în timpul vizitei de către Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta şi de Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Internațional

România îndeplinește condițiile pentru programul Visa Waiver. Când vom putea călători peste Ocean

Publicat

pe

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru a anunţat marţi că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Astfel, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

„Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a spus Muraru, într-o înregistrare video.

Acesta a mai adăugat: „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.

Ambasadorul României în SUA a mai precizat că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare.

https://www.facebook.com/watch/?v=1230806568162765&t=15

Citeste mai mult

Internațional

Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani, în locuința sa din Douchy

Publicat

pe

Actorul Alain Delon, celebru actor al cinematografiei franceze, a murit, duminică, la 88 de ani.

Decesul a fost anunţat de cei trei copii ai săi.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.

Născut la 8 noiembrie 1935, Delon a revoluţionat cinematografia cu frumuseţea sa de înger diabolic în filmele lui Clément, Melville şi Visconti.

Un simbol al industriei cinematografice, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.

Rar văzut în filme de la sfârşitul anilor ’90, Alain Delon a ţinut prima pagină a ziarelor în vara anului 2023, când cei trei copii ai săi au depus o plângere împotriva doamnei sale de onoare, Hiromi Rollin, descrisă uneori drept însoţitoarea sa, pentru suspiciune de abuz. Cei trei copii ai săi au dus apoi un război fratricid prin intermediul presei şi al instanţelor, certându-se cu privire la starea de sănătate a starului, care suferea de limfom şi a avut un accident vascular cerebral în 2019.

În mai 2019, a revenit să guste din luminile covorului roşu de la Cannes pentru a primi un Palme d’Or onorific, printre lacrimi şi un discurs cu accente testamentare: „Este un fel de omagiu postum, dar în timpul vieţii mele”, a reacţionat actorul din „Plein soleil” (1960), filmul care i-a adus consacrarea internaţională, „Rocco et ses frères” (1960) şi „Le Guépard” (1963), sau „La piscine” (1969).

Citeste mai mult

Internațional

Three days of good news for foreign languages speakers in Timișoara!

Publicat

pe

In a world where radio stations, TV channels and social media bring mostly bad news to our attention, a three-day event intended for the general public will highlight only good news!

“Declare the Good News!” This is the theme of Jehovah’s Witnesses 2024 regional convention.

15 big cities in Romania have been chosen to host 29 such conventions throughout 11 weeks, every weekend between June 14th and August 25th. Some of the cities will accommodate several conventions in different weeks.

In Timișoara, the convention is going to be held in English at Iulius Congress Hall, between 9-11 August. About 500 people, coming from several countries, such as Romania, Hungary, Serbia, Austria, United States or Sri Lanka, are expected to attend the event.

Program Highlights

The convention will include talks, interviews, dramatizations and videos meant to comfort and encourage the attendees using God’s Word, so that they can look to the future with optimism.

Among the talks that the delegates are looking forward to can be mentioned:

Why Do We Need Good News? (Friday, 9:40 am),

Messianic Prophecy Fulfilled! (Saturday, 10:35 am),

Why We Don’t Fear Bad News (Sunday, 11:15 am).

A long-awaited attraction of this year’s program is the first episode of the feature drama The Good News According to Jesus: The True Light of the World. This production, split into two parts, 35 minutes each, will be played on the screens available in every location on Fridays, from 10:10 am, and on Saturdays, from 9:50 am.

An exciting moment taking place on Saturday will be the water baptism of new Witnesses.

An invitation for everyone who wants to attend

Before each convention, the congregations of Jehovah’s Witnesses are involved in a campaign organized to invite locals to this special event. Last year, about 13 million people attended regional conventions held in over 6 000 locations around the world.

Further information about the event, including the nearest convention location, can be found at jw.org > About Us > Conventions.

Courtesy of the Public Information Department of Jehovah’s Witnesses

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite