Ne găsiți și pe:

Internațional

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în vizită la românii din Ungaria

Publicat

pe

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a întreprins, zilele trecute, o vizită de lucru în Ungaria.

Demnitarul român a avut, o serie de întrevederi cu Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al resurselor umane, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile naţionale şi societatea civilă, cu Erzsebet Sándor-Szalay, adjunct al comisarului pentru drepturile fundamentale (Ombudsman) şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor purtate cu oficialii statului ungar, ministrul delegat a subliniat angajamentul asumat de România în vederea consolidării dialogului bilateral, în spiritul Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre şi a reiterat importantă minorităţii române din Ungaria şi a minorităţii maghiare din România că punţi de legătură între cele două state. Părţile au fost de acord să continue abordarea deschisă şi cooperarea pe această tema, prin raportare la normele şi standardele internaţionale în domeniul minorităţilor naţionale.

În ceea ce priveşte situaţia comunităţii româneşti din Ungaria, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat nevoia unei implicări mai susţinute şi consistente a părţii ungare pentru prezervarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale, religioase a persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria, respectiv a culturii şi a tradiţiilor româneşti. În acest context, oficialul român a evocat importanţă acordării unei atenţii sporite educaţiei în limba maternă, că principal element în asigurarea continuităţii lingvistice şi culturale a minorităţii române.

De asemenea, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a avut o întâlnire cu membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, în cadrul căreia a evidenţiat deschiderea autorităţilor române pentru a sprijini iniţiativele comunităţii româneşti din Ungaria pentru menţinerea identităţii naţionale. Domnia sa a prezentat priorităţile mandatului sau pentru perioada următoare, în special în domeniul educaţiei în limba maternă, menită să asigure transmiterea limbii şi a valorilor culturale româneşti în rândul tinerei generaţii.

Ministrul Dan Stoenescu, a avut întrevederi cu autorităţile locale din Micherechi şi Chitighaz, cu reprezentanţi ai Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, precum şi cu membrii conducerii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU).

De asemenea, demnitarul român a participat şi la manifestarea dedicată împlinirii a 65 de ani de la publicarea primului număr al săptămânalului „Foaia Românească”. Cu această ocazie ministrul delegat a felicitat membrii redacţiei pentru activitatea desfăşurată şi a pus în evidenţă rolul revistei ca simbol al păstrării identităţii comunităţii româneşti din Ungaria.

În cadrul discuţiilor cu Margit Tat, primarul localităţii Micherechi, şi Maria Kalcso, primarul localităţii Chitighaz, oficialul român a reafirmat sprijinul acordat de statul român pentru consolidarea învăţământului în limba română, a evidenţiat rezultatele pozitive ale detaşării unor cadre didactice din România la Micherechi şi a subliniat posibilitatea preluării acestui model şi de către alte şcoli unde învaţă copii etnici români din Ungaria.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii ATRU, ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanţa asigurării unei finanţări predictibile şi constante a educaţiei în limba română, a mass-media în limba maternă şi a asociaţiilor culturale ale românilor din Ungaria şi i-a încurajat să respecte decizia comunităţii locale la referendumul privind preluarea administrării şcolii din Micherechi de către primăria locală.

La întâlnirea cu etnicii români absolvenţi ai universităţilor din România, s-a convenit asupra necesităţii înfiinţării unei asociaţii a bursierilor statului român din Ungaria care să promoveze oferta universităţilor româneşti în rândul elevilor români din Ungaria şi care să ofere consiliere viitorilor studenţi din cadrul comunităţii.
Programul ministrului delegat Dan Stoenescu a inclus şi vizitarea Casei Muzeu Româneşti din Chitighaz şi a Capelei Ortodoxe Române din Curţile Gojdu, ocazie cu care demnitarul român şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea renovării Curţilor Gojdu.

Demnitarul român a fost însoţit în timpul vizitei de către Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta şi de Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Internațional

CONCURS. Mergi cu bicicleta până la Zrenjanin îți faci un selfie și poți să câștigi un premiu

Publicat

pe

Weekend-ul vine cu o nouă surpriză, după anunțul deschiderii graniței cu Serbia pe pista de biciclete de pe malul Begăi în zilele de 24 și 25 septembrie.

Astfel, cei care vor alege să treacă granița pe bicicletă și să pedaleze de la Timișoara la Zrenjanin se pot înscrie și la un concurs de selfie-uri prin care pot câștiga invitații la cele mai mari festivaluri timișorene de anul viitor, Flight Festival, CODRU și PLAI. Mai exact, se pun în joc cinci premii a câte trei invitații duble la toate cele trei mari evenimente din 2023.

Cei interesați trebuie doar să-și facă un selfie în care să apară însemnele CJ Timiș de la graniță și să-l posteze pe pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/events/1173506563201425/1173506573201424. Cinci selfie-uri, care vor primi cele mai multe reacții pozitive, vor fi declarate câștigătoare.

Vă reamintim, sâmbătă și duminică (24 – 25 septembrie), se va putea circula cu bicicleta pe toți cei peste 70 de km de pistă de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega dintre Timişoara și Zrenjanin. Trecerea frontierei se va face pe baza cărții de identitate, între orele 08.00 și 20.00. Deschiderea informală a frontierei a fost posibilă în urma unei solicitări a Consiliului Județean Timiș.

Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

Trei noi telefoane anunțate de Nokia: Nokia X30 5G, Nokia G60 5G și Nokia C31

Publicat

pe

Un smartphone fabricat 100% din aluminiu reciclat și 65% din plastic reciclat se numără printre cele trei dispozitive anunțate recent de HMD Global. Cele trei telefoane Nokia sunt Nokia X30 5G, Nokia G60 5G și Noka C31. HMD Global spune că X30 5G este cel mai ecologic smartphone de până acum. Cele trei smartphone-uri Nokia au făcut parte din gama de produse dezvăluită de companie în timpul evenimentului său de la Berlin.

Toate cele trei modele rulează pe sistemul de operare Android 12 din cutie, în timp ce Nokia X30 5G și G60 5G se vor bucura de trei ani fiecare de upgrade-uri Android și actualizări lunare de securitate. Pachetul include, de asemenea, o garanție extinsă de trei ani pentru modelele 5G, în timp ce modelul Nokia C31 primește doi ani de actualizări lunare de securitate, potrivit GizmoChina.

Nokia X30 5G are un ecran AMOLED FHD+ de 6,43 inc (16,33 cm), 1080p, cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz și 700 nits de luminozitate maximă. Vine cu protecție Corning Gorilla Glass Victus și este alimentat de cipul Snapdragon 695. Este același procesor aflat și pe mai titratul telefon Samsung Galaxy A23 5G. Configurațiile RAM/de stocare la Nokia X30 5G sunt 6GB de RAM/128GB și 8GB/256GB. Modulul foto pe X30 5G include o cameră principală de 50MP, una ultra-wide de 13MP și o cameră frontală de 16MP. Are o baterie de 4.200 mAh cu încărcare rapidă de 33W, precum și protecție IP67.

Nokia G60 5G are un ecran LCD FHD+ de 6,58 inch (16,71 centimetri) 1080p, cu o rată de reîmprospătare. Display-ul V-notch poate atinge o luminozitate maximă de 500 niți și este protejat de Corning Gorilla Glass 5. Telefonul este alimentat de chipset-ul Snapdragon 695 cu configurații RAM/ stocare de până la 6 GB/128 GB. Spațiul de stocare poate fi extins prin micro-SD până la 1TB. Nokia G60 5G are o cameră spate de 50MP, una ultra-wide de 5MP și o cameră frontală de 8MP. Are o baterie de 4.500 mAh care acceptă încărcare rapidă de 20W.

Nokia C31 are un ecran LCD HD+ V-notch de 6,7 inch (17,02 cm), cu rezoluția 1600 x 720 pixeli, protejat de sticlă securizată 2.5D. Procesroul UNISOC SC9863A1 este la bord însoțit de până la 4 GB/128 GB RAM/ stocare. Smartphone-ul are trei camere la spate, cu una principală de 13MP, una de adâncime de 2MP și una macro de 2MP. Are o cameră frontală de 5MP. Nokia C31 primește curent de la o baterie de 5.050 mAh cu încărcare de 10W.

În ceea ce privește prețul, Nokia X30 5G va fi vândut cu amănuntul pentru echivalentul a 529$, în timp ce G60 5G costă aproximativ 319 de dolari. Nokia C31 are un preț de 129 de dolari. Cele trei telefoane vin în mai multe combinații de culori și vor fi disponibile și în România după 20 septembrie.

Sursa foto: Nokia

Citeste mai mult

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Când se va deschide frontiera

Publicat

pe

Ca urmare a solicitării Consiliul Județean Timiș, Poliția de frontieră va deschide informal frontiera, în zilele de 24 și 25 septembrie 2022, între orele 08.00 și 20.00, pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega.

Astfel, se va putea circula cu bicicleta pe toți cei peste 70 de km de pistă între Timişoara și Zrenjanin.

Trecerea frontierei se va face pe baza cărții de identitate.

Cei care sunt interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite