Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Comemorare Mihai Eminescu. Ziua Culturii Române la Apateu – Ungaria

Publicat

pe

Duminică, 17 ianuarie 2016, în localitatea Apateu, judeţul Hajdu-Bihar, au avut loc manifestări omagiale în memoria poetului național Mihai Eminescu, la două zile după data de 15 ianuarie, când s-au împlinit 166 de ani de la nașterea poetului și este sărbătorită, de asemenea, Ziua Culturii Române.

La Biserica Ortodoxă Română din Apateu a avut loc în această zi o liturghie arhierească celebrată de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi.

La acest eveniment au participat locuitori din Apateu şi localităţi învecinate, precum şi numeroși oaspeți din România,  între care s-au numărat, dar și oficialități din Ungaria și România, precum: Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Camelia Păscui, președintele Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate”, din Oradea ş.a.

Mihai Eminescu, este sărbătorit anual la Apateu, unde începând din anul 2000 i-a fost ridicat și un bust din bronz, în curtea Bisericii din Apateu.

În cadrul slujirii liturgice a fost săvârșit și un parastas, pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu. Biserica din Apateu a găzduit şi un  un program cultural, ce a cuprins o prelegere despre poet, prezentată de prof. univ. dr. Florin Ciobanu, de la Lectoratul de Limba Română al Universității ELTE din Budapesta, un recital de poezii eminesciene, interpretate de mai multe studente de la Facultatea de Litere din Oradea, un concert de melodii pe versurile lui Eminescu, interpretate de soliști și membrii ai Corului „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Bisericii „Nufărul” din Oradea, dirijat de prof. Loredana Pantea, precum  și o depunere de coroane de flori, la bustul poetului din curtea bisericii (din partea Consulatului General al României la Gyula, Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor etc.

Toți cei prezenți, în număr de peste o sută de persoane, au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea Parohiei Apateu, prin grija Părintelui Origen Sabău, care a adus mulțumire tuturor pentru participarea la acest moment românesc.

Această a XVI-a ediție a manifestărilor omagiale dedicate poetului Mihai Eminescu la Apateu, s-a desfăşurat prin contribuţia Asociației pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere Oradea, a Autoguvernării Românești Locale din Apateu și a Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate” din Oradea.

Tot în curtea bisericii din Apateu se află începând din anul 2013 și un bust din bronz al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care a fost realizat cu sprijin financiar din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite