Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Comemorare Mihai Eminescu. Ziua Culturii Române la Apateu – Ungaria

Publicat

pe

Duminică, 17 ianuarie 2016, în localitatea Apateu, judeţul Hajdu-Bihar, au avut loc manifestări omagiale în memoria poetului național Mihai Eminescu, la două zile după data de 15 ianuarie, când s-au împlinit 166 de ani de la nașterea poetului și este sărbătorită, de asemenea, Ziua Culturii Române.

La Biserica Ortodoxă Română din Apateu a avut loc în această zi o liturghie arhierească celebrată de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi.

La acest eveniment au participat locuitori din Apateu şi localităţi învecinate, precum şi numeroși oaspeți din România,  între care s-au numărat, dar și oficialități din Ungaria și România, precum: Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Camelia Păscui, președintele Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate”, din Oradea ş.a.

Mihai Eminescu, este sărbătorit anual la Apateu, unde începând din anul 2000 i-a fost ridicat și un bust din bronz, în curtea Bisericii din Apateu.

În cadrul slujirii liturgice a fost săvârșit și un parastas, pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu. Biserica din Apateu a găzduit şi un  un program cultural, ce a cuprins o prelegere despre poet, prezentată de prof. univ. dr. Florin Ciobanu, de la Lectoratul de Limba Română al Universității ELTE din Budapesta, un recital de poezii eminesciene, interpretate de mai multe studente de la Facultatea de Litere din Oradea, un concert de melodii pe versurile lui Eminescu, interpretate de soliști și membrii ai Corului „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Bisericii „Nufărul” din Oradea, dirijat de prof. Loredana Pantea, precum  și o depunere de coroane de flori, la bustul poetului din curtea bisericii (din partea Consulatului General al României la Gyula, Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor etc.

Toți cei prezenți, în număr de peste o sută de persoane, au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea Parohiei Apateu, prin grija Părintelui Origen Sabău, care a adus mulțumire tuturor pentru participarea la acest moment românesc.

Această a XVI-a ediție a manifestărilor omagiale dedicate poetului Mihai Eminescu la Apateu, s-a desfăşurat prin contribuţia Asociației pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere Oradea, a Autoguvernării Românești Locale din Apateu și a Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate” din Oradea.

Tot în curtea bisericii din Apateu se află începând din anul 2013 și un bust din bronz al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care a fost realizat cu sprijin financiar din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

iPhone 16 ar putea veni cu mai mult RAM și spațiu de stocare

Publicat

pe

Tot mai multe informații încep să apară despre seria Apple iPhone 16 chiar dacă mai avem destul timp până la lansarea preconizată în luna septembrie. Cel mai recent zvon sugerează că modelul mai mic iPhone 16 va veni cu mai multă memorie RAM și capacitate de stocare.

Informația vine din Coreea de Sud, prin intermediul cunoscutului tipster @Tech_Reve. Potrivit site-ului britanic TechRadar, tipsterul afirmă că iPhone 16 la nivel de bază ar putea veni cu 8GB de memorie RAM și 256GB de stocare, pentru a oferi AI-ului integrat spațiu suplimentar pentru gândi, stoca și procesa comenzile date telefonului.

Pentru comparație, cel mai ieftin Apple iPhone 15, modelul de bază, are 6GB RAM și 128GB spațiu de stocare. 8GB sunt rezervați pentru modelul Apple iPhone 15 Pro. Trebuie să menționăm că sunt disponibile și versiuni cu 256 și 512GB capacitate de stocare pentru iPhone 15. Cum am menționat mai sus, acest supliment de RAM și stocare este necesar pentru munca suplimentară de care au nevoie instrumentele AI generative. Apple nu vrea să rămână în urmă față de Samsung care a lansat pe Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra cu Galaxy AI sub aripa acestuia fiind multe funcții cu inteligență artificială.

Apple vrea să desfășoare cât mai multă muncă de calcul pe plan local, fără a transfera fluxuri de date către și de la servere de pe web. Înseamnă că mai multe informații sunt stocate exclusiv pe telefon sau laptop, unde sunt sigure și private. Acest lucru se potrivrște cu filozofia de confidențialitate Apple și, prin urmare, cu cât este nevoie de mai puțină procesare în cloud, cu atât mai bine.

Dacă acest lucru se va întâmpla cu funcțiile AI pe care Apple le-a promis, atunci iPhone 16 ar putea avea nevoie de memorie suplimentară. Totuși, așa cum recunoaște acest tipster, nimic nu este confirmat încă, iar planurile Apple s-ar putea schimba în continuare. De asemenea, automat se ridică întrebarea cât de mult din această funcționalitate AI ar putea trece la telefoane Apple mai vechi, mai puțin puternice.

Nu știm exact care vor fi aceste funcții AI de la Apple, dar toate semnele sunt că sistemul de operare iOS 18 va include o grămadă de instrumente AI generative similare cu cele pe care le-am văzut pe alte telefoane, de exemplu la Samsung.

Foto: Future

Citeste mai mult

Internațional

România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen

Publicat

pe

România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen – după 16 ani de aşteptare -, o aderare care înfurie transportatorii rutieri, conform AFP.

Pasagerii români şi bulgari nu vor mai fi obligaţi să prezinte un paşaport sau o viză de călătorie, atunci când folosesc transportul aerian sau maritim, în spaţiul Schengen, începând de duminică.

Pe drumuri însă, controalele sunt menţinute deocamdată, spre marea nemulţumire a şoferilor – din cauza vetoului Austriei, singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) refractar, de frica unui aflux de solicitanţi de azil.

Excluşi din acest proces, transportatorii rutieri sunt furioşi.

În pofida acestei aderări parţiale, este vorba despre o etapă care are o puternică valoare simbolică în cele două foste ţări comuniste.

„Este un mare succes al celor două ţări”, salută într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Însă acest acord este doar o aderare parţială, care continuă să ridice probleme schimburilor regionale şi care este dictată în parte din consideraţii de politică internă ale unor state membre UE.

Pe aeroportul din capitala română, unde majoritatea zborurilor deservesc spaţiul Schengen, echipe au pregătit toată săptămâna acestă mică „revoluţie” şi au promis o creştere a efectivelor în vederea unor controale inopinante, mai ales ale minorilor, „pentru a evita ca ei să fie prada unor reţele de trafic de persoane”, potrivit Guvernului român.

Agenţii desfăşuraţi urmează totodată „să ghideze pasagerii şi să-i identifice pe cei care profită să părăsească ilegal România”.

Prin această dublă aderare, această zonă, înfiinţată în 1985, va număra de-acum 29 de state membre – 25 dintre cele 27 de state membre UE şi vecinii lor asociaţi, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

De la începutul lui 2024, cetăţenii kosovari beneficiază de posibilitatea de a călători în spaţiul Schengen fără să fie nevoiţi să tracă prin procedurile de obţinere a unei vize pe o perioadă scurtă de timp.

Citeste mai mult

Internațional

Telefonul pliabil Apple pare să fie amânat până în 2027

Publicat

pe

De câțiva ani telefoanele pliabile, indiferent că se pliază vertical tip carte sau orizontal, cresc în popularitate. Dar de pe această piață lipșește o companie care nu mai are nevoie de prezentare – Apple. Gigantul tehnologic american nu a făcut încă un iPhone pliabil, lăsând mulți fani să se întrebe când brandul ar putea dezvălui unul.

Dar și acum veștile sunt proaste, potrivit Stuff.tv. Se pare că primul pliabil Apple a fost amânat cu încă un an până în 2027. Primul smartphone pliabil al companiei Apple, despre care sunt zvonuri de ani de zile și care va rivaliza cu seria Galaxy Z Fold de la Samsung, ar putea fi lansat în 2027, nu în 2026 cum se credea inițial.

O informație de la o sursă sud-coreeană, AlphaBiz, sugerează că Apple mai are cale lungă de parcurs până la lansarea primului său smartphone pliabil. Inițial programat să fie lansat în ultima parte a anului 2026, se pare că acum fanii Apple, dar nu numai ei, vor trebui să aștepte până la începutul anului 2027. Dacă nu cumva și acest termen se va dovedi greșit.

În ciuda acestei întârzieri, se pare că producția de componente pentru acest nou dispozitiv merge bine. Dar multă lume se întreabă de ce atâtea amânări, tergiversări, când ale companii au lansat telefoane pliabile încă de acum cinci ani? Samsung a fost primul, ajungând acum la Galaxy Z Flip 5 și Galaxy Z Fold 5, dar și Huawei, Motorola, Honor sau alte companii care produc telefoane Android au lansat deja telefoane pliabile. Mai mult, în scurt timp Samsung va lansa generația a șasea de pliabile cu Fold 6 și Flip 6.

Revenind la întrebarea de mai sus, nu se prea poate răspunde la aceasta. Nu suntem atât de siguri, dar se pare că Apple lucrează la o nouă tehnologie de ecran. Se zvonește că modelul pliabil Apple va avea un ecran elegant care va oferi dispozitivului o cută foarte mică, aproape insesizabilă. Cum se va face asta? Gravând o parte a stratului ecranului pentru a minimiza reflexiile luminii și pentru a ascunde pliul. Se spune că suprafața interioară a ecranului conține un material polimeric pentru a reduce și reflexiile.

Cum ecranul seriei Galaxy S24, recent lansată de Samsung, reduce reflexiile, iar zvonurile anterioare sugerau că ecranul pliabil al telefonului Apple este produs de Samsung Display, este posibil ca viitoarele pliabile Galaxy Z Flod 6 și Galaxy Z Flip 6 să aibă și ele astfel de ecrane. Dar, astea sunt doar speculații.

Presupunând că iPhone-ul pliabil va sosi în 2027, va intra în competiție cu Galaxy Z Flip 8 și Galaxy Z Fold 8 de la Samsung. Acest lucru oferă companiei Samsung suficient timp pentru a-și îmbunătăți dispozitivele, precum și elementul foarte important de a le face mai ieftine. Desigur, totul este un zvon și toate detaliile reale ale iPhone-ului pliabil Apple sunt secrete momentan.

Sunt zvonuri că Samsung va lansa o versiune mai ieftină de Galaxy Z Flip 6, la un preț de aproximativ 800 de euro. De asemenea, sunt mai multe informații că Samsung va lansa și un model Galaxy Z Fold 6 FE, tot o versiune mai ieftină. În acest fel Apple trebuie să se grăbească, dar și să fie atent la prețul viitorului său telefon pliabil.

Foto: Apple

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite