Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Comemorare Mihai Eminescu. Ziua Culturii Române la Apateu – Ungaria

Publicat

pe

Duminică, 17 ianuarie 2016, în localitatea Apateu, judeţul Hajdu-Bihar, au avut loc manifestări omagiale în memoria poetului național Mihai Eminescu, la două zile după data de 15 ianuarie, când s-au împlinit 166 de ani de la nașterea poetului și este sărbătorită, de asemenea, Ziua Culturii Române.

La Biserica Ortodoxă Română din Apateu a avut loc în această zi o liturghie arhierească celebrată de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi.

La acest eveniment au participat locuitori din Apateu şi localităţi învecinate, precum şi numeroși oaspeți din România,  între care s-au numărat, dar și oficialități din Ungaria și România, precum: Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Camelia Păscui, președintele Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate”, din Oradea ş.a.

Mihai Eminescu, este sărbătorit anual la Apateu, unde începând din anul 2000 i-a fost ridicat și un bust din bronz, în curtea Bisericii din Apateu.

În cadrul slujirii liturgice a fost săvârșit și un parastas, pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu. Biserica din Apateu a găzduit şi un  un program cultural, ce a cuprins o prelegere despre poet, prezentată de prof. univ. dr. Florin Ciobanu, de la Lectoratul de Limba Română al Universității ELTE din Budapesta, un recital de poezii eminesciene, interpretate de mai multe studente de la Facultatea de Litere din Oradea, un concert de melodii pe versurile lui Eminescu, interpretate de soliști și membrii ai Corului „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Bisericii „Nufărul” din Oradea, dirijat de prof. Loredana Pantea, precum  și o depunere de coroane de flori, la bustul poetului din curtea bisericii (din partea Consulatului General al României la Gyula, Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor etc.

Toți cei prezenți, în număr de peste o sută de persoane, au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea Parohiei Apateu, prin grija Părintelui Origen Sabău, care a adus mulțumire tuturor pentru participarea la acest moment românesc.

Această a XVI-a ediție a manifestărilor omagiale dedicate poetului Mihai Eminescu la Apateu, s-a desfăşurat prin contribuţia Asociației pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere Oradea, a Autoguvernării Românești Locale din Apateu și a Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate” din Oradea.

Tot în curtea bisericii din Apateu se află începând din anul 2013 și un bust din bronz al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care a fost realizat cu sprijin financiar din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Se deschide frontiera româno-sârbă de la Otelec pentru bicicliști și pasionații de navigație

Publicat

pe

În weekendul 26 – 28 iulie, frontiera româno-sârbă va fi redeschisă pentru pasionații de ciclism, la punctul de trecere de la Otelec.

Cicliștii vor putea traversa granița pe bicicletă pe un traseu de 37 de kilometri, care pornește din Timișoara și urmărește cursul râului Bega până la frontiera cu Serbia. Pista de biciclete va fi accesibilă între orele 8:00 și 20:00, iar pentru traversare este necesar doar un act de identitate.

Tot în această perioadă, frontiera va putea fi tranzitată și pe cale navigabilă.

Consiliul Județean Timiș a solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să deschidă un punct de frontieră în fiecare ultim weekend al lunii, din martie până în octombrie 2024. Acesta va fi operabil atât pentru pista de biciclete amenajată de-a lungul canalului Bega, cât și pentru traficul cu ambarcațiuni între Timișoara și Zrenjanin, la frontiera româno-sârbă.

Datele privind tranzitarea frontierei arată că în martie au trecut 679 de persoane, în aprilie 647, în mai 524, iar în iunie 447 de persoane, însumând, până acum, un total de 2.297 de persoane.

Următoarele weekend-uri preconizate pentru posibila trecere a graniței sunt:

24-25 august: traversare pietonală (biciclete);

20-21-22 septembrie: traversare navală/portuară pentru ambarcațiuni și pietonală (biciclete);

28-29 septembrie: traversare pietonală (biciclete);

26-27 octombrie: traversare pietonală (biciclete).

„Inițiativa lansată de Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș susține transportul sustenabil și promovează zona Canalului Bega ca o destinație verde, deschisă turiștilor și recunoscută internațional”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Timiș colaborează cu Administrația Bazinală de Apă Banat și cu Primăria Zrenjanin. Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locuri unde pot lua masa pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com .

Citeste mai mult

Internațional

Seria Galaxy Tab S10 posibil cu doar două tablete

Publicat

pe

Se pare că Samsung va experimenta cu gama sa de tablete emblematice. Seria Galaxy Tab S10 va veni în doar două versiuni – Plus și Ultra. Gama se concentrează pe concurența cu iPad-urile. Potrivit unui raport recent lansat de firma de cercetare de piață Canalys, Samsung este al doilea cel mai mare producător de tablete din SUA .

Cu toate acestea, cota de piață a companiei este semnificativ mai mică în comparație cu cea a Apple din regiune. Decizia de a poziționa Galaxy Tab S10 Plus ca model de bază ar putea avea ca scop să ofere dispozitive mai capabile și să concureze eficient cu cele mai recente oferte ale Apple, fără a se concentra în primul rând pe prețuri.

Vestea vine de la platforma coreeană Naver. Sursa mai susține că seria Galaxy Tab S10 va fi un concurent direct al iPad-ului Apple, care a fost lansat recent cu un afișaj OLED. Raportul notează, de asemenea, că noile tablete emblematice de la Samsung ar putea fi lansate „încă din a doua jumătate a acestui an”.

Se așteaptă ca Samsung să înceapă producția în masă a Galaxy Tab S10 Plus și Ultra începând cu această lună.

Compania a lansat trei modele începând cu seria Galaxy Tab S8 , care a fost introdusă în 2022. Seria Tab S7 vine în principal în două modele diferite – Galaxy Tab S7 și Tab S7 Plus. Modelele de bază, plus și ultra ale seriei Tab S9 de anul trecut vin în trei dimensiuni diferite – 11 inchi, 12,4 inchi și 14,6 inchi. Se spune că Samsung poate opta pentru dimensiuni și mai mari cu seria Tab S10.

În luna mai trecută, Apple a lansat modelele de 11 și 13 inchi ale iPad Pro cu ecrane OLED. A fost prima dată când un iPad a fost echipat cu OLED. În schimb, Samsung folosește panouri OLED în tabletele sale de ultimă generație din 2014. Raportul susține că Samsung ar putea alege un panou AMOLED de 12+” pentru modelul Plus pentru a concura cu cele mai recente modele iPad Pro de 11” și 13”.

Foto: notebookcheck.net

Citeste mai mult

Internațional

SOLSTIȚIU DE VARĂ. Începe vara astronomică

Publicat

pe

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie.

Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului și va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când se așteaptă să se producă cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite