Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Un an negru pentru lumea artistică internațională. Numele mari care ne-au părăsit în 2016

Publicat

pe

Anul 2016 a fost marcat de dispariția mai multor figuri majore din lumea artistică, în special din lumea muzicală. De la David Bowie la George Michael – lumea a rămas mai săracă în ceea ce privește industria muzicală. Aproape până în ultimele clipe, aceste mari nume ale muzicii au continuat să ne propună o muzică de calitate, relevantă pentru epoca din care au făcut parte.

David Bowie a murit de cancer în luna ianuarie

Anul 2016 a debutat cu o veste tristă pentru lumea muzicală. Legendarul artist britanic David Bowie a murit de cancer în luna ianuarie, la două zile după lansarea ultimului său album cu accente de jazz „Blackstar”.  David Bowie a murit la 69 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

Lumea muzicii a pierdut un alt nume uriaș la câteva luni. Prince a murit la sfârșitul lunii aprilie, în urma unei supradoze de analgezice. Cântărețul american a decedat la vârsta de 57 de ani, la mai puțin de o săptămână după ce a susținut ultimul său concert.

Leonard Cohen a murit la trei săptămâni după lansarea albumului

Leonard Cohen și-a părăsit și el fanii, la începutul lunii noiembrie, la trei săptămâni după lansarea albumului „You Want it Darker”. 

Acești trei giganți au fost, fiecare în felul său, simboluri ale unei epoci apuse, consideră Theo Cateforis, profesor de istorie și cultură muzicală la Syracuse University .

„Moartea lor ne face sa ne gândim la cum erau carierele din acele vremuri și la faptul că acest tip de artiști ar putea fi întâlnit tot mai rar în viitor”, a afirmat acesta, pentru AFP.

„În aceste ultime două decenii, acești muzicieni s-au izolat sau au ales, în orice caz, o carieră solo”, a explicat el cu privire la Prince și la David Bowie.

În ciuda exigențelor din prezent, Prince și David Bowie au rămas actuali, în mare parte datorită capacității lor de a-și schimba constant stilul, dar și de a-și pune sub semnul întrebării practicile.

Prince, David Bowie și Leonard Cohen sunt doar capetele de afiș al unei lungi liste de artiști de care ne-am despărțit în 2016.

George Michael a murit în ziua de Crăciun

Anul s-a încheiat cu dispariția unui alt nume uriaș al industriei muzicale. Britanicul George Michael a murit chiar în ziua de Crăciun, la vârsta de 53 de ani.

Nu doar lumea muzicală a pierdut nume mari în 2016, ci și cea cinematografiei

Actorul Alan Rickman, celebru pentru rolul profesorului Severus Snape din seria ”Harry Potter”, a murit la vârsta de 69 de ani.  Actorul, care era unul dintre cei mai iubiți actori britanici, suferea de cancer și a decedat în luna ianuarie, la Londra.

Câteva luni mai târziu, celebrul actor Gene Wilder a decedat. Cunoscut pentru rolul lui  ‘Willy Wonka’,  Gene Wilder a murit la vârsta de 83 de ani, anunțul fiind făcut de familia sa, care nu a oferit multe detalii.

Tot în acest an și-a pierdut viața și tânărul actor Anton Yelchin. Cunoscut pentru rolul din Star Trek, actorul a decedat la vârsta de 27 de ani, după ce a fost ucis de propria mașină.

Luna decembrie a adus și pierderea unui alt nume uriaș de la Hollywood. Celebra Zsa Zsa Gabor a încetat din viață la înaintata vârstă de 99 de ani. Actrița a murit în urma unui atac de cord, în propria locuință, cu aproximativ două luni înainte să împlinească 100 de ani.

Tot la final de an, actrița Carrie Fisher a decedat. Cunoscută pentru rolul Prințesei Leia din Star Wars, actrița în vârstă de 60 a murit, după ce a suferit un atac de acord, în timp ce se afla la bordul unui avion care zbura pe ruta Londra – Los Angeles. Vedeta a fost internată, iar câteva zile mai târziu a survenit decesul. La doar o zi de la moartea acesteia, s-a stins din viață și mama lui Carrie Fisher, legendara actriță Debbie Reynolds, chiar în timp ce pregătea înmormântarea fiicei ei. Cu inima sfărâmată de durere că și-a pierdut iubita fiica, Debbie a murit în urma unui un atac cerebral.

Carrie Fisher a murit

Anul 2016 a marcat și pierderea unor alte nume importante. Dintre acestea amintim decesul celebrei scriitoare Harper Lee. Autoarea bestsellerului „Să ucizi o pasăre cântătoare” (n.r. – To Kill a Mockingbird), distins cu premiul Pulitzer în 1961, a murit, în februarie, la vârsta de 89 de ani.

Lumea sportului a pierdut și ea un nume uriaș. Legendarul Muhammad Ali a încetat din viață, la vârsta de 74 de ani, după ce a fost spitalizat din cauza unei probleme respiratorii.

2016 a reprezentat și anul în care am pierdut o figură politică marcantă. Fostul lider revoluționar cubanez Fidel Castro a decedat în luna noiembrie, anunțul fiind făcut de fratele său, Raul, care i-a urmat la conducerea Cubei. Au urmat nouă zile de doliu, timp în care urna cu cenușa lui Fidel Castro a traversat Cuba.

 

Sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite