Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Un an negru pentru lumea artistică internațională. Numele mari care ne-au părăsit în 2016

Publicat

pe

Anul 2016 a fost marcat de dispariția mai multor figuri majore din lumea artistică, în special din lumea muzicală. De la David Bowie la George Michael – lumea a rămas mai săracă în ceea ce privește industria muzicală. Aproape până în ultimele clipe, aceste mari nume ale muzicii au continuat să ne propună o muzică de calitate, relevantă pentru epoca din care au făcut parte.

David Bowie a murit de cancer în luna ianuarie

Anul 2016 a debutat cu o veste tristă pentru lumea muzicală. Legendarul artist britanic David Bowie a murit de cancer în luna ianuarie, la două zile după lansarea ultimului său album cu accente de jazz „Blackstar”.  David Bowie a murit la 69 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul.

Lumea muzicii a pierdut un alt nume uriaș la câteva luni. Prince a murit la sfârșitul lunii aprilie, în urma unei supradoze de analgezice. Cântărețul american a decedat la vârsta de 57 de ani, la mai puțin de o săptămână după ce a susținut ultimul său concert.

Leonard Cohen a murit la trei săptămâni după lansarea albumului

Leonard Cohen și-a părăsit și el fanii, la începutul lunii noiembrie, la trei săptămâni după lansarea albumului „You Want it Darker”. 

Acești trei giganți au fost, fiecare în felul său, simboluri ale unei epoci apuse, consideră Theo Cateforis, profesor de istorie și cultură muzicală la Syracuse University .

„Moartea lor ne face sa ne gândim la cum erau carierele din acele vremuri și la faptul că acest tip de artiști ar putea fi întâlnit tot mai rar în viitor”, a afirmat acesta, pentru AFP.

„În aceste ultime două decenii, acești muzicieni s-au izolat sau au ales, în orice caz, o carieră solo”, a explicat el cu privire la Prince și la David Bowie.

În ciuda exigențelor din prezent, Prince și David Bowie au rămas actuali, în mare parte datorită capacității lor de a-și schimba constant stilul, dar și de a-și pune sub semnul întrebării practicile.

Prince, David Bowie și Leonard Cohen sunt doar capetele de afiș al unei lungi liste de artiști de care ne-am despărțit în 2016.

George Michael a murit în ziua de Crăciun

Anul s-a încheiat cu dispariția unui alt nume uriaș al industriei muzicale. Britanicul George Michael a murit chiar în ziua de Crăciun, la vârsta de 53 de ani.

Nu doar lumea muzicală a pierdut nume mari în 2016, ci și cea cinematografiei

Actorul Alan Rickman, celebru pentru rolul profesorului Severus Snape din seria ”Harry Potter”, a murit la vârsta de 69 de ani.  Actorul, care era unul dintre cei mai iubiți actori britanici, suferea de cancer și a decedat în luna ianuarie, la Londra.

Câteva luni mai târziu, celebrul actor Gene Wilder a decedat. Cunoscut pentru rolul lui  ‘Willy Wonka’,  Gene Wilder a murit la vârsta de 83 de ani, anunțul fiind făcut de familia sa, care nu a oferit multe detalii.

Tot în acest an și-a pierdut viața și tânărul actor Anton Yelchin. Cunoscut pentru rolul din Star Trek, actorul a decedat la vârsta de 27 de ani, după ce a fost ucis de propria mașină.

Luna decembrie a adus și pierderea unui alt nume uriaș de la Hollywood. Celebra Zsa Zsa Gabor a încetat din viață la înaintata vârstă de 99 de ani. Actrița a murit în urma unui atac de cord, în propria locuință, cu aproximativ două luni înainte să împlinească 100 de ani.

Tot la final de an, actrița Carrie Fisher a decedat. Cunoscută pentru rolul Prințesei Leia din Star Wars, actrița în vârstă de 60 a murit, după ce a suferit un atac de acord, în timp ce se afla la bordul unui avion care zbura pe ruta Londra – Los Angeles. Vedeta a fost internată, iar câteva zile mai târziu a survenit decesul. La doar o zi de la moartea acesteia, s-a stins din viață și mama lui Carrie Fisher, legendara actriță Debbie Reynolds, chiar în timp ce pregătea înmormântarea fiicei ei. Cu inima sfărâmată de durere că și-a pierdut iubita fiica, Debbie a murit în urma unui un atac cerebral.

Carrie Fisher a murit

Anul 2016 a marcat și pierderea unor alte nume importante. Dintre acestea amintim decesul celebrei scriitoare Harper Lee. Autoarea bestsellerului „Să ucizi o pasăre cântătoare” (n.r. – To Kill a Mockingbird), distins cu premiul Pulitzer în 1961, a murit, în februarie, la vârsta de 89 de ani.

Lumea sportului a pierdut și ea un nume uriaș. Legendarul Muhammad Ali a încetat din viață, la vârsta de 74 de ani, după ce a fost spitalizat din cauza unei probleme respiratorii.

2016 a reprezentat și anul în care am pierdut o figură politică marcantă. Fostul lider revoluționar cubanez Fidel Castro a decedat în luna noiembrie, anunțul fiind făcut de fratele său, Raul, care i-a urmat la conducerea Cubei. Au urmat nouă zile de doliu, timp în care urna cu cenușa lui Fidel Castro a traversat Cuba.

 

Sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite