Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Vom trece în 2017 cu o secundă mai târziu. Aflați de ce

Publicat

pe

5… 4… 3… 2… 1… 1… La mulţi ani! Aşa ar trebui să sune numărătoarea inversă de Revelion pentru cei care doresc să fie foarte riguroşi, în pas cu timpul universal definit de ceasurile atomice şi ritmul de rotaţie al Pământului.

Şi asta deoarece anul în care încă ne aflăm va avea o secundă în plus, regulă aplicată în lumea întreagă, pentru a ţine pasul cu schimbările survenite în viteza de rotaţie a planetei noastre, informează AFP.

Ţările care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) vor adăuga o secundă intercalată, numită şi secundă bisectă, în timpul numărătorii inverse din noaptea dintre ani, ceea ce va face ca ultimul minut din 2016 să aibă 61 de secunde, arată sursa citată. În cazul altor state, ora va fi determinată după fusul orar raportat la UTC.

Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pamântului. Ceasurile atomice nu îşi modifică ritmul de funcţionare, fiind capabile să menţină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

„Această extra-secundă, sau secundă bisectă, dă posibilitatea alinierii timpului astronomic, care este neregulat şi e calculat în funcţie de viteza de rotaţie a Pământului, la UTC, care este extrem de stabil şi a fost determinat de ceasurile atomice începând din 1967”, potrivit unui comunicat al Observatorului din Paris, clădire ce găzduieşte Serviciul internaţional de monitorizare a rotaţiei terestre şi a sistemelor de referinţă (IERS), responsabil de sincronizarea orei.

„Secvenţa datelor markerilor secundei UTC vor fi: 31 decembrie 2016 – 23:59:59, 23:59:60, 1 ianuarie – 00:00:00”, se arată pe site-ul IERS.

Această ajustare este necesară deoarece viteza de rotaţie a Pământului nu este constantă – uneori aceasta este mai accelerată, alteori mai lentă, însă per total manifestă o încetinire cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi – din cauza unor factori printre care se numără efectul forţelor gravitaţionale exercitate de Lună şi Soare, ceea ce prelungeşte în mod imperceptibil zilele pământenilor.

Ca urmare, timpul astronomic – durata unei zile pe Pământ – se desincronizează treptat în raport cu timpul atomic – măsurat de aproape 400 de ceasuri atomice amplasate în mai multe locuri pe glob, după cum mai arată sursa citată.

Acest fenomen ne obligă să readaptăm ceasurile. În medie, la fiecare 18 luni, trebuie să „întârziem timpul” cu o secundă pentru a „aştepta” natura. Acest lucru a fost făcut deja de 26 de ori, din 1972.

Aparent, adăugarea unei secunde va fi insesizabilă, însă sistemele de înaltă precizie, cum ar fi sistemele de navigaţie prin satelit sau marile reţele informatice, trebuie sa efectueze o recalibrare pentru a evita un decalaj potenţial catastrofal. Este de altfel motivul pentru care nu se programează nicio lansare de rachetă într-o astfel de zi, un decalaj chiar şi atât de mic putând da peste cap toate calculele.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite