Sărbătoarea trandafirilor de la Curtea a deschis, sâmbătă, sezonul 2021 al evenimentelor de cultură gastronomică „Banat Brunch” care, prin mâncare, prieteni şi poveşti, vor descoperi şi redescoperi atracţii turistice rurale, tradiţii şi culturi bănăţene, în jurul gastronomiei.
Sute de persoane au poposit în comuna Curtea, aflată la punctul de întâlnire al Dealurilor Lugojului cu Munţii Poiana Ruscă, în gospodăria familiei Grecu, producător local de trandafiri.
Familia Grecu și-a aşteptat oaspeţii și le-a prezentat gospodăria şi plantaţia de trandafiri. În traseu au fost incluse vizite la Muzeul etnografic al familiei Mănescu şi la biserica din lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Curtea. Gazdele au organizat în curtea gospodăriei şi ateliere de făcut mături din târş şi cozi de lemn, iar în atelierul de artizanat se pot desluşi secretele confecţionării ştergătoarelor din pragul caselor.
Meniul preparat a cuprins: supa de salată verde cu slănină, ciorbă de fasole uscată cu afumătură, carne de porc friptă în dubă cu cartofi noi, tocăniţă de iepure cu mămăliguţă, mazăre bătută cu uloi de ludăi, pâine de casă cu zacuscă, pâine de casa cu unsoare şi boia, brânză scursă cu verdeţuri, brânză de oaie de la Begheiu Mic, brânză de vacă, telemea şi caş, carne şi cârnaţi de casă din chiscant, oua de casă şi verdeţuri din grădină, lapte rece, iaurt rece, papanaşi cu dulceaţă de trandafiri, melci umpluţi cu dulceaţă de trandafiri, plăcintă cu ludăi. Setea se astâmpără cu apa de izvor de la ţurău, sirop de trandafiri, suc de trandafiri, ceai de mentă, suc de soc.
Cei care au dorit au putut cumpăra direct de la producătorii locali sirop, oţet şi apă de trandafiri, pâine de casă, brânză, miere, fructe locale de sezon (cireşe, frăguţe de pădure).
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) în judeţul Timiş, aflate în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, Delia Barbu, spune că evenimentele organizate în cadrul proiectului „Banat Brunch” permit „prezentarea satelor unor vizitatori, urmărind ca aceştia să înţeleagă importanţa consumului de mâncare locală şi a alimentelor cu specific local, să aprecieze valoarea resurselor locale, să considere zona rurală din România ca alternativă de concediu tip slow travel, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruţa trasă de cai”.
În cadrul „Banat Brunch” vor urma manifestările: „Unde creşte Laleaua Pestriţă” (Berini, 12 iunie), „La Şură” (Dumbrava, 13 iunie), „În gospodărie la Tanti Emilia” (Coşteiu de Sus, 19 iunie), „În gradină, pe deal” (Pietroasa, 26 iunie), „La stâna La fântână” (Margina, 3 iulie), „La căsuţe” (Groşi, 17 iulie), „La Castel” (Rudna, 7 august), „La stâna La fântână” (Margina, 21 august), „La Casa Ferch” (Deta, 28 august), „La căsuţe” (Groşi, 4 septembrie), „La Şură” (Dumbrava, 11 septembrie), „În gospodărie la Tanti Emilia” (Coşteiu de Sus, 25 septembrie).
Foto: Facebook/Banat Brunch