Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

CJ Timiș propune o strategie smart pentru combaterea ambroziei, țânțarilor și câinilor fără stăpân

Publicat

pe

Consiliul Județean dorește să catalizeze eforturile tuturor actorilor implicați în combaterea ambroziei, a țânțarilor și în rezolvarea situației câinilor fără stăpân, prin sprijinirea înființării unei asociații de dezvoltare intercomunitară cu activitate în domeniul protecției mediului și a sănătății, care să reunească toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș.

Propunerea aparține președintelui Alin Nica și a fost prezentată, prin intermediul unei videoconferințe, primarilor și reprezentanților instituțiilor implicate în gestionarea celor trei probleme, cât și ai mediului privat.

„Acțiunile individuale, sporadice, nu vor da niciodată rezultate. Este nevoie de coagularea și coordonarea tuturor eforturilor în cadrul unui organism care să aducă soluții la nivel de județ. Asociația de dezvoltare ne va permite să ne coordonăm mai bine, să intervenim prompt pe tot ceea ce înseamnă alarmare, tratare, dar și cercetare. Desigur, va fi și un mijloc prin care vom putea accesa finanțări europene. Avem deja propuneri concrete din partea partenerilor de la Universitatea de Științe Agricole, de la Institutul Oncogen, de la primari, dar și din mediul privat. Toate acestea vor fi analizate și vor intra în lucru în cadrul asociației”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Printre propunerile lansate se numără aplicații digitale complexe din partea Universității de Științe Agricole și a companiei Nokia. Conform acestora, sistemele vor servi mai multor scopuri, dincolo de cel de informare și sesizare. De asemenea, primarii au solicitat modificarea legislației, mai ales în privința posibilității intervenției pe terenurile private. Pe lângă aceasta, edilii au subliniat și nevoia susținerii financiare în combaterea ambroziei și a celorlalte probleme abordate.

Conform studiilor prezentate în cadrul întâlnirii, mai bine de 100.000 de timișeni sunt alergici la ambrozie într-o mai mică sau mai mare măsură.

„Estimăm că sub umbrela acestei asociații, implementând proiectele discutate, dar și alte soluții, vom vedea rezultate încă din primul an de activitate. Desigur, eforturile noastre vor avea cele mai bune rezultate pe termen mediu și lung. Dacă ne vom implica cu toții pe măsura planurilor și așteptărilor, ambrozia, de exemplu, nu va mai reprezenta o problemă majoră în județul nostru peste 7, 8 ani”, a subliniat Alin Nica.

Întâlnirea a reunit peste 60 de persoane, primari, profesori universitari, medici și reprezentanți ai autorităților, dar și specialiști de la companiile Nokia și Frontier Conect.

Locale

Restricții de circulație pentru evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, la Timișoara

Publicat

pe

Duminică, 1 Decembrie 2024, se sărbătorește Ziua Națională a României, care vine, an de an, cu evenimente în mai multe zone ale orașului.

Pentru ca ceremoniile să se desfășoare în condiții optime, este necesară aplicarea anumitor restricții de trafic.

Astfel, după desfășurarea ceremonialului la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, ce va avea loc în intervalul orar 9:00-9:30, traficul rutier va fi restricționat, în următoarele intervale orare:

𝟏𝟏:𝟎𝟎 – 𝟏𝟒:𝟎𝟎 – Ceremonia militară locală dedicată aniversării Zilei Naționale a României

Traseu: bulevardul Regele Ferdinand I (sensul de mers către Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu”) – bulevardul 16 Decembrie 1989 (sensul de mers către Catedrala Mitropolinată) – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

𝟏𝟕:𝟒𝟓 – 𝟏𝟗:𝟒𝟓 – Marș cu torțe

Traseu: strada Mărășești (nr. 6-7) – strada Sf. Ioan – Bulevardul Republicii – bulevardul Regele Ferdinand I (Catedrala Mitropolitană Ortodoxă) – bulevardul C.D.Loga (Primăria Municipiului Timișoara, Mitropolia Banatului) – bulevardul Revoluției din 1989 (Instituția Prefectului Județului Timiș) – strada Proclamația de la Timișoara – Piața Sf. Gheorghe – strada 9 Mai – Piața Libertății – strada Alba-Iulia – Piața Victoriei – strada Mărășești (nr.6-7).

Șoferii sunt rugați să folosească rute alternative în intervalele de timp menționate.

Sursa foto: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Construcțiile ilegale din Piața Aurora, desființate

Publicat

pe

Piața Aurora din cartierul Dâmbovița, ocupată anterior în proporție de 90% de construcții ilegale, a fost eliberată în urma unei dispoziții a primarului Dominic Fritz. Chioșcurile, gheretele, terasele, copertinele și pergolele ridicate fără autorizație pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara au fost desființate. De asemenea, firma AURORA S.R.L., care are terenul în concesiune, a curățat piața de mormane de gunoaie, după ce municipalitatea, prin Poliția Locală, i-a aplicat o amendă de 50.000 de lei.

„Am scos zeci de tone de moloz și gunoaie de aici, în ultimele săptămâni și acum zona e respirabila și curată. Anii de nepăsare administrativă ne-au adus în această situație în care terenul a fost ocupat de construcții ilegale aflate la limita siguranței și a bunului simț. Continuăm acțiunea de eliberare a domeniului public, indiferent unde s-au făcut aceste abuzuri. Nimeni nu mai are protecție”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a început operațiunea desființare a construcțiilor ilegale în luna octombrie, iar săptămâna trecută, în timpul verificărilor pe teren au fost descoperite mormane de deșeuri abandonate. Ca urmare, Poliția Locală a aplicat o amendă de 50.000 lei concesionarului terenului și l-a obligat să le elimine. Acesta s-a conformat, iar piața este acum curată.

În ceea ce privește spațiile pentru care există autorizație de construire, acestea vor putea fi folosite în continuare pentru activități de vânzare – cumpărare, conform contractului de concesiune aprobat în Consiliul Local în anul 1997. Contractul de concesiune pentru o suprafață de 14.528 mp, pe strada Lacului nr. 21, este în vigoare atât timp cât există construcțiile autorizate aferente pieței. De la momentul concesiunii, societatea AURORA a construit fără autorizație, treptat, zeci de spații cu destinație comercială și a executat ilegal lucrări de extindere și de împrejmuire.

Primăria Timișoara își menține angajamentul de a recupera patrimoniul acaparat ilegal sau cu construcții fără autorizație – terenuri, clădiri, apartamente. În această primă etapă din cartierul Dâmbovița, administrația locală a desființat toate clădirile ilegale din Piața Aurora.

Citeste mai mult

Locale

GHINION. A abandonat deșeuri pe domeniul public și s-a răsturnat cu camionul. Amendă de 45.000 de lei

Publicat

pe

Municipiul Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă.

„În acest an, am înăsprit reglementările locale printr-o hotărâre de consiliu și astfel avem cadrul legal nu doar să îi amendăm pe cei care aruncă gunoiul pe domeniul public, dar să le și confiscăm mașina. E un semnal clar că vom aplica la sânge toate pârghiile legale pe care le avem pentru a stârpi această practică revoltătoare de abandonare a deșeurilor în oraș. E vorba despre sănătatea noastră, a întregii comunități”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Deținătorul vehiculului a fost identificat și amendat de Poliția Locală cu 45.000 de lei pentru abandonul ilegal de deșeuri, în baza OUG nr. 92/2021. De asemenea, a fost dispusă măsura de confiscare a vehiculului, conform HCL 118/2024.

La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM) pentru a scoate vehiculul abandonat în groapă. Operațiunea a inclus și mobilizarea unei macarale de 18 tone pentru ridicarea camionului, care a fost apoi transportat la depozitul municipalității.

Primăria Timișoara și Poliția Locală continuă să sancționeze persoanele fizice și firmele care abandonează sau care plătesc la negru societăți care nu sunt autorizate pentru transportul deșeurilor. De la începutul anului, polițiștii locali au aplicat 38 de amenzi pentru abandonul/îngroparea de deșeuri și 24 de amenzi pentru transportul prin operatori neautorizați de deșeuri, în valoare totală de 1.662.500 lei.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite