Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

La PAS. festival de gastronomie artizanală, la Timișoara

Publicat

pe

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” din Timișoara este un proiect comunitar derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.

Festivalul are loc în Parcul Rozelor, între 4 și 10 octombrie, între 15.00 și 23.00 în data de vineri 4 octombrie și între 10.00 și 23.00 în zilele de sâmbătă și duminică. „LA PAS. festival de gastronomie artizanală” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara 2021.

La PAS. festival de gastronomie artizanală reunește peste 30 de producători de hrană și bucătari ce au în comun preocuparea pentru ingrediente, grija față de mediu, creativitatea cu care îmbină rețete vechi și noi: fructe de sezon, brânzeturi și lactate artizanale, siropuri, sucuri și gemuri din fructe curate, nectar din piersici ecologice, zacuscă, miere pură, muștar crud-vegan ecologic, tăieței de casă, uleiuri presate la rece, ciocolată artizanală și ciocolată fairtrade, ceaiuri ecologice, brânză de caju și de migdale, pâine cu maia naturală și patiserie artizanală, preparate tradiționale, gustări vegetariene și vegane, supe și preparate din bucătăria internațională, clătite, gogoși și alte bunătăți.

Printre aceștia se numără Asociația Curtea Culorilor, Asociația producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, Biofarmland Manufactura, Bunătăți bănățene, Bucătaria Lui Paul, Cooperativa Timlactagro, Clătite La Tigaie, Ibero, Hrana Pamantului, Lască de la buna Romanița, Luna Solai, Little Hanoi, NOI,Poienița Zarand, Pomăria Bădăcin, Prospero Timişoara, Rawckers, Reciproc, Supa Bar. Pe perioada Festivalului vor fi servite doar beri artizanale din județul Timiș, produse de BRAUHAUS SINCU, Berta, Clinica de Bere și Double Crew. Se va servi cafea de specialitate, prin colaborarea cu FilCycle și Coffeerise. Timișorenii vor avea totodată posibilitatea să deguste și achiziționeze o pălincă din Bădăcin, Sălaj, premiată cu aur la concursul „Quintessence Pálinkaverseny” al producătorilor de pălincă, competiție recunoscută internațional.

Secțiunea artistică reunește spectacolul de teatru „Mănânc ce-mi place, da!” susținut de Ioana L. Dobra, Laura Bratoiu,  expoziția „Mămăliga, hrană pentru suflet” – o documentare fotografică a ritualului preparării și a semnificației mămăligii pentru prieteni ai artistei Mihaela Caravan, plecați din România (din orașe precum Berlin, Zurich, Boston, Londra, Paris, Dublin, Roma, Luxemburg, Quebec, Melbourne), performance-ul „Alimentația, ca formă de rezistență” cu Rareș Augustin Crăiuț, lansările de carte „Lemnuci” – o poveste fantastică de A.G. Saga și „Îndopați și Înfometați” de Raj Patel de la editura Seneca.

Atelierele pentru copii sunt susținute de De-a arhitectura „Căsuța măr a viermișorului” și „Turul lui Turtă dulce prin cartier” și de Centrul STURZ, sub forma unor ateliere de confecționat jucării creative.
Tot pentru copii, pe toată durata programului de weekend, va funcționa Eco Playground Ecologos Seneca, un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică.

Atelierele culinare și demonstrative precum „Cum se face balmoșul gugulan” livrat de WWF România,, „Cum se face uleiul de nucă”, „Cum se stoarce mierea” și „Cum se face magiunul” cu Asociația Zarand, „Cum se face pâinea în țăst”, „Muștar ecologic crud-vegan direct de la fermă” cu Biofarmland Manufactura și „Ștrudel ca în Banat” cu Laura Laurențiu se alătură degustărilor de fructe de la mici producători sau ciocolată Fair Trade de la Asociația CRIES.

Atelierele pentru mici producători ne dau întâlnire cu specialiști care propun abordarea a două teme importante „Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție”, susținut de Fundația ADEPT Transilvania și „Certificarea ecologică: costuri și beneficii”, susținut de ing. Georgeta Pașcan.

Vor mai fi organizate ateliere deschise tuturor celor interesați să promoveze reducerea risipei și responsabilitatea față de mediu precum „Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima” oferit de cei de la Asociația SNK, „Risipa alimentară și cum o putem combate creativ”, cu cei de la Food Waste Combat, „Povestea pâinii. Întoarcerea acasă” de la Asociația Prin Banat, „Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte” cu Salvați Copiii – filiala Timiș, „Cultivă orașul! – despre grădinăritul urban” cu Asociația Română de Permacultură și „Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea” cu Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania.

Dezbateri precum „Mai este apa un bun comun?” sau „Despre un turism al experiențelor culturale în Banat”  vor completa programul Festivalului.

Atât peste zi cât și seara, artiști muzicieni vor concerta în cele trei corturi, Electric, Alternative și Jazz: Rockabella, THE CASE, Dimitri’s Bats, FlareHead, Lucia & Andrei Zamfir, Ana & The s, Kings Are Overrated, A L L O V E R, BABY ELVIS, Joe Jazz Junktion, ABRA, JazzyBIT, Nipple’s Delight, DJ Todos, DJ Zolevee.
Disco-Soup va fi un eveniment unde se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante) iar la Picnicul Urban vizitatorii vor face schimb de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți.

Programul integral „La PAS. festival de gastronomie artizanală”  poate fi găsit aici:
event Facebook https://www.facebook.com/events/418833192075560/

Producători: Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Finanțatori strategici: Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara
Parteneri media: TVR Timișoara, Modernism.ro

///
La Pas este un proiect produs de CRIES, realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Programul este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului La Pas, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. Demarată în 2018, construcția programului La Pas este una graduală, conținând până astăzi: dezvoltarea unui grup de analiză strategică (BREAD), organizarea unui concurs de rețete tradiționale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producători locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea în colaborare cu mai multe școli a programului educațional de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei ediții a Festivalului de gastronomie artizanală La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timișoara) și conferința Sustenabilitatea – indicator de măsurare a evenimentelor cultural-artistice (28-29 noiembrie 2019, Timișoara). www.cries.ro.
Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii derulează programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, având ca viziune Timișoara, un pol de excelenţă în spaţiul cultural central european, definit de următoarele valori: participarea comunităţii, multiculturalism, tradiţie, inovaţie și dimensiune europeană a Timișoarei, transparenţă, incluziune, nediscriminare și egalitate de șanse. http://www.timisoara2021.ro

Locale

O nouă pizzerie deschisă în sudul Timișoarei promite să cucerească iubitorii de arome italiene: Pizza-ColosseumTimisoara

Publicat

pe

Sudul Timișoarei are un nou motiv de bucurie culinară: recent s-a deschis Pizza-ColosseumTimisoara, un loc care îmbină tradiția italiană autentică cu ingrediente proaspete și servicii rapide.

Situată într-o zonă accesibilă pentru locuitorii din Giroc, Chișoda, Calea Șagului, Calea Girocului și Bălcescu-Braitim, pizzeria promite să devină rapid una dintre favoritele din oraș.

La cârma bucătăriei se află nimeni altul decât Giuseppe Tizzani, cunoscut sub numele de „Pipo”, un bucătar italian cu renume, care aduce cu el pasiunea și măiestria tradițională din inima Italiei.

Sub semnătura sa, fiecare pizza este o experiență – de la clasicul Margherita (29 de lei) până la specialitatea casei, Pizza Colosseum, un deliciu care pornește de la 36 de lei și promite o explozie de gusturi.

Pizza-ColosseumTimisoara oferă momentan doar livrare sau ridicare de la locație, între orele 12:00 și 21:45, de luni până sâmbătă. Clienții pot comanda pizza medie începând cu 29 de lei, iar gama variată acoperă atât preferințele clasice, cât și combinații inovative.

Și veștile bune nu se opresc aici: în curând, meniul se va extinde cu paste proaspete, preparate cu rețete tradiționale italiene, dar și cu specialități românești reinterpretate în stilul unic al lui Pipo.

Dacă ești în căutarea unei pizza autentice, cu blat perfect rumenit, sos de roșii aromat și toppinguri de calitate, Pizza-ColosseumTimisoara e locul de unde trebuie să comanzi.

Gustul Italiei e acum mai aproape ca niciodată – la doar un telefon distanță (0775.11.28.11)

Pentru comenzi rapide și delicioase, sudul Timișoarei are un nou reper: Pizza-ColosseumTimisoara.

Meniul poate fi vazut pe www.pizza-colosseumtimisoara.ro

Citeste mai mult

Locale

Timișoara va avea un club de fotbal nou: Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Publicat

pe

Club Sportiv Știința Poli Timișoara este numele noului club sportiv care va activa în orașul de pe Bega, echipa urmând să fie susținută de Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica Timișoara.

După înființarea clubului cele două instituții vor face toate demersurile pentru finanțarea echipei și vor oferi sprijin pentru accederea în Superliga de fotbal.

„Avem numele viitorului club alb-violet!

Club Sportiv Știința Poli Timișoara este denumirea pe care o va avea echipa fanion a Banatului. Ministerul Justiției a acceptat această variantă, iar săptămâna viitoare vom depune la Tribunalul Timiș documentele necesare înființării clubului.

Noua structură sportivă are, astăzi, doi membri: Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica, dar e nevoie de mai mult dacă ne dorim, într-adevăr, să readucem Poli acolo unde îi este locul. Primăria Timișoara are posibilitatea să ni se alăture în acest demers și am încredere că, până la urmă, va veni alături de noi. Este un moment important pentru Poli și suporterii alb-violeți, cu care am discutat pe această temă, și nu avem voie să îl ratăm.

Procedural, după înființarea clubului, vom face demersurile legale de finanțare a echipei atât de la bugetul CJ Timiș, cât și al Universității Politehnica, iar în momentul în care Primăria Timișoara se va alătura proiectului va avea o cotă de finanțare.

Fie să renască!“, a scris Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, pe o rețea de socializare.

Autoritățile pregătesc cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții și noul stadion care va fi al doilea ca mărime din țară, după Arena Națională.

Foto: Arhivă

 

Citeste mai mult

Locale

O nouă operațiune de dezinsecție terestră, la Timișoara. Recomandări pentru populație

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

O nouă operațiune terestră este programată la acest final de săptămână, 26 – 27 aprilie, în intervalul orar 21.00 – 06.00.

Pe parcursul lunii viitoare, operațiunile se vor desfășura în perioada 5 – 30 mai.

Pe durata activităților, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise între orele 21.00 – 06.00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În caz de vremea rea, campania de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite