Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

La PAS. festival de gastronomie artizanală, la Timișoara

Publicat

pe

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” din Timișoara este un proiect comunitar derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.

Festivalul are loc în Parcul Rozelor, între 4 și 10 octombrie, între 15.00 și 23.00 în data de vineri 4 octombrie și între 10.00 și 23.00 în zilele de sâmbătă și duminică. „LA PAS. festival de gastronomie artizanală” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara 2021.

La PAS. festival de gastronomie artizanală reunește peste 30 de producători de hrană și bucătari ce au în comun preocuparea pentru ingrediente, grija față de mediu, creativitatea cu care îmbină rețete vechi și noi: fructe de sezon, brânzeturi și lactate artizanale, siropuri, sucuri și gemuri din fructe curate, nectar din piersici ecologice, zacuscă, miere pură, muștar crud-vegan ecologic, tăieței de casă, uleiuri presate la rece, ciocolată artizanală și ciocolată fairtrade, ceaiuri ecologice, brânză de caju și de migdale, pâine cu maia naturală și patiserie artizanală, preparate tradiționale, gustări vegetariene și vegane, supe și preparate din bucătăria internațională, clătite, gogoși și alte bunătăți.

Printre aceștia se numără Asociația Curtea Culorilor, Asociația producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, Biofarmland Manufactura, Bunătăți bănățene, Bucătaria Lui Paul, Cooperativa Timlactagro, Clătite La Tigaie, Ibero, Hrana Pamantului, Lască de la buna Romanița, Luna Solai, Little Hanoi, NOI,Poienița Zarand, Pomăria Bădăcin, Prospero Timişoara, Rawckers, Reciproc, Supa Bar. Pe perioada Festivalului vor fi servite doar beri artizanale din județul Timiș, produse de BRAUHAUS SINCU, Berta, Clinica de Bere și Double Crew. Se va servi cafea de specialitate, prin colaborarea cu FilCycle și Coffeerise. Timișorenii vor avea totodată posibilitatea să deguste și achiziționeze o pălincă din Bădăcin, Sălaj, premiată cu aur la concursul „Quintessence Pálinkaverseny” al producătorilor de pălincă, competiție recunoscută internațional.

Secțiunea artistică reunește spectacolul de teatru „Mănânc ce-mi place, da!” susținut de Ioana L. Dobra, Laura Bratoiu,  expoziția „Mămăliga, hrană pentru suflet” – o documentare fotografică a ritualului preparării și a semnificației mămăligii pentru prieteni ai artistei Mihaela Caravan, plecați din România (din orașe precum Berlin, Zurich, Boston, Londra, Paris, Dublin, Roma, Luxemburg, Quebec, Melbourne), performance-ul „Alimentația, ca formă de rezistență” cu Rareș Augustin Crăiuț, lansările de carte „Lemnuci” – o poveste fantastică de A.G. Saga și „Îndopați și Înfometați” de Raj Patel de la editura Seneca.

Atelierele pentru copii sunt susținute de De-a arhitectura „Căsuța măr a viermișorului” și „Turul lui Turtă dulce prin cartier” și de Centrul STURZ, sub forma unor ateliere de confecționat jucării creative.
Tot pentru copii, pe toată durata programului de weekend, va funcționa Eco Playground Ecologos Seneca, un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică.

Atelierele culinare și demonstrative precum „Cum se face balmoșul gugulan” livrat de WWF România,, „Cum se face uleiul de nucă”, „Cum se stoarce mierea” și „Cum se face magiunul” cu Asociația Zarand, „Cum se face pâinea în țăst”, „Muștar ecologic crud-vegan direct de la fermă” cu Biofarmland Manufactura și „Ștrudel ca în Banat” cu Laura Laurențiu se alătură degustărilor de fructe de la mici producători sau ciocolată Fair Trade de la Asociația CRIES.

Atelierele pentru mici producători ne dau întâlnire cu specialiști care propun abordarea a două teme importante „Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție”, susținut de Fundația ADEPT Transilvania și „Certificarea ecologică: costuri și beneficii”, susținut de ing. Georgeta Pașcan.

Vor mai fi organizate ateliere deschise tuturor celor interesați să promoveze reducerea risipei și responsabilitatea față de mediu precum „Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima” oferit de cei de la Asociația SNK, „Risipa alimentară și cum o putem combate creativ”, cu cei de la Food Waste Combat, „Povestea pâinii. Întoarcerea acasă” de la Asociația Prin Banat, „Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte” cu Salvați Copiii – filiala Timiș, „Cultivă orașul! – despre grădinăritul urban” cu Asociația Română de Permacultură și „Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea” cu Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania.

Dezbateri precum „Mai este apa un bun comun?” sau „Despre un turism al experiențelor culturale în Banat”  vor completa programul Festivalului.

Atât peste zi cât și seara, artiști muzicieni vor concerta în cele trei corturi, Electric, Alternative și Jazz: Rockabella, THE CASE, Dimitri’s Bats, FlareHead, Lucia & Andrei Zamfir, Ana & The s, Kings Are Overrated, A L L O V E R, BABY ELVIS, Joe Jazz Junktion, ABRA, JazzyBIT, Nipple’s Delight, DJ Todos, DJ Zolevee.
Disco-Soup va fi un eveniment unde se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante) iar la Picnicul Urban vizitatorii vor face schimb de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți.

Programul integral „La PAS. festival de gastronomie artizanală”  poate fi găsit aici:
event Facebook https://www.facebook.com/events/418833192075560/

Producători: Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Finanțatori strategici: Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara
Parteneri media: TVR Timișoara, Modernism.ro

///
La Pas este un proiect produs de CRIES, realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Programul este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului La Pas, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. Demarată în 2018, construcția programului La Pas este una graduală, conținând până astăzi: dezvoltarea unui grup de analiză strategică (BREAD), organizarea unui concurs de rețete tradiționale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producători locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea în colaborare cu mai multe școli a programului educațional de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei ediții a Festivalului de gastronomie artizanală La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timișoara) și conferința Sustenabilitatea – indicator de măsurare a evenimentelor cultural-artistice (28-29 noiembrie 2019, Timișoara). www.cries.ro.
Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii derulează programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, având ca viziune Timișoara, un pol de excelenţă în spaţiul cultural central european, definit de următoarele valori: participarea comunităţii, multiculturalism, tradiţie, inovaţie și dimensiune europeană a Timișoarei, transparenţă, incluziune, nediscriminare și egalitate de șanse. http://www.timisoara2021.ro

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Locale

Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara. Cum puteți să vă exprimați părerea

Publicat

pe

„Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara este încă disponibil pentru completare on-line. Sondajul sociologic reflectă calitatea vieții în Timișoara și acoperă toate ariile vieții în oraș iar completarea lui nu durează mai mult de 10 minute.

Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și măsoară gradul de mulțumire față de întreținerea clădirilor istorice, a pistelor de biciclete, starea drumurilor, a iluminatului public sau transportului în comun.

Cel mai recent raport, referitor la datele Barometrului Calității Vieții în Timișoara 2023, a arătat că aproape 70% dintre timișoreni cred că Timișoara se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de anul 2022 (65,7%) și cea mai ridicată din 2016, când a fost realizat primul raport. Barometrul Calității Vieții are ca scop furnizarea de date empirice relevante pentru administrația publică locală și toți ceilalți actori instituționali implicați în viața orașului privind situația și dinamica socială din comunitatea locală, în scopul orientării politicilor publice și proiectelor strategice locale, în context regional și național.

Barometrul este realizat conform normelor metodologice din domeniu și asigură anonimizarea datelor persoanelor care oferă răspunsuri. Instrumentul de cercetare utilizat în cadrul „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara” este dezvoltat de un grup de cercetători în sociologie, psihologie, științe economice, geografie socială și științe ale comunicării de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Sondajul se poate completa până în data 20 ianuarie 2025, la adresa online: https://e-uvt.questionpro.com/a/TakeSurvey.

Citeste mai mult

Locale

NEMULȚUMIRE. Primăria Timișoara trece serviciile de salubrizare la Societatea Drumuri Municipale

Publicat

pe

Municipalitatea intenționează să preia în regie proprie serviciile de salubrizare stradală. În ultima perioadă calitatea serviciilor de curățenie stradală a fost nesatisfăcătoare, reclamații privind coșuri de gunoi adesea pline, praf pe străzi și trotuare murdare fiind înregistrate în platforma dedicată și la managerii de cartier.

“Chiar dacă în ultimii ani am văzut o îmbunătățirea a curățeniei din Timișoara, recunosc că sunt nemulțumit de cât de curat este orașul. Am decis să propun Consiliului Local să preluăm serviciul de salubrizare înapoi la municipalitate tocmai pentru a avea un mai mare control asupra modului în care se face curățenie în oraș. Pentru banii pe care îi plătim anual din bugetul local, din taxele și impozitele timișorenilor, Timișoara trebuie să arate mai bine”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Ca urmare a feedback-ului negativ al timișorenilor la adresa actualului operator și a unei evaluări detaliate a serviciilor prestate de acesta, Primăria Timișoara a luat constant măsuri, respectiv nu a recepționat toată suprafața planificată pentru curățenie. În aceste condiții, municipalitatea inițiază primul pas pentru asigurarea serviciilor de salubrizare prin intermediul Societății Drumuri Municipale (SDM). Două proiecte de hotărâre vor fi supuse votului în următoarea ședință a Consiliului Local: unul privind studiul de oportunitate și unul privind mandatarea AGA SDM pentru a iniția demersuri pentru noile servicii.

Odată aprobate proiectele de hotărâre, municipalitatea poate parcurge următoarele etape, astfel încât schimbarea operatorului să nu afecteze continuitatea serviciilor după mijlocul lunii martie, când expiră contractul cu societatea Brantner Servicii Ecologice. Ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție publică a municipalității pentru servicii de salubrizare, inclusiv de către Brantner, au fost inadmisibile.

Timișoara nu este singurul municipiu care a decis preluarea serviciilor de salubrizare în regie proprie: recent, Primăria Reșița a anunțat același demers începând cu luna martie a acestui an.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite