Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Muzică lăutărească și jazz țigănesc în Parcul Regina Maria din Timișoara

Publicat

pe

Două zile pline de spectacole și ateliere de acrobație și dans în Parcul Regina Maria se încheie pe ritmuri de gipsy jazz și muzică lăutărească. Evenimentul organizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez îi are ca invitați de excepție pe Taraf de Caliu, faimoșii lăutari din Clejani, și formația franco-iraniană Manushan.

Sâmbătă seara de la ora 19:00, formația Manushan se întâlnește pentru prima dată cu publicul din România, pe care speră să-l cucerească prin muzica sa cu multiple influențe. Jazz manouche, flamenco și nuanțe din muzica poeziei persane se îmbină în mod unic în creațiile cuplului de autori și compozitori care constituie inima trupei. Formată în 2006 la Teheran de către Babak Amirmobasher și Aida Nosrat, Manushan cântă despre dragoste și călătorii.

Primul lor album „Beyond The Vision” (2010) înregistrat la casa de discuri Accords Croisés i-a făcut cunoscuți în Franța și în Europa. „Delicat, sensibil, cu melodii captivante, albumul îmbină cu dibăcie moștenirea persană cu ritmuri latino și jazz manouche. Un contrabas, instrumente de percuție, printre care un tombak iranian și un clarinet se alătură acestei experiențe inedite, producând o muzică unică și universală” comentează publicația Jeune Afrique.

Ultima zi a evenimentului Impuls Fabric propune un concert excepțional al Taraf de Caliu, duminică, de la ora 19:00, în Parcul Regina Maria. După mai bine de 30 de ani de turnee în jurul lumii, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks s-au întors în România și au pornit un nou proiect, Taraf de Caliu. Muzicienii din Clejani sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe muzica tradițională din sudul României, care i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band-uri din lume.

Sub arcușul magic al violonistului Caliu, haiducii au pornit din nou la drum. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, lăutarii din Clejani au concertat aproape pe toate continentele, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul și Londra, fiind recompensați cu BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat) și actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul “The Man Who Cried”).

Pe tot parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, 5-6 octombrie, Parcul Regina Maria se transformă în loc de întâlnire, zonă de spectacole și acrobații pentru publicul larg, împreună cu artiști din Franța (Un Loup pour l’Homme, Jennifer François), Germania (Duo Sirena) și România (Școala de circ din Timișoara).

Spectacolele încheie o săptămână dedicată cartierului Fabric. Din 1 octombrie până în 4 octombrie, organizatorii și artiștii oferă comunității o serie de ateliere de mișcare pentru copii cu deficiențe de vedere, în colaborare cu Liceul Teoretic Special „Iris“, pentru tineri cu dizabilități, în colaborare cu Asociația Ceva de Spus, pentru vârstnici, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială, Primăria Municipiului Timișoara, pentru elevi, în colaborare cu Liceul Teoretic W. Shakespeare și pentru profesioniști din circ, dans, teatru și sport.

Programul complet al Impuls Fabric poate fi consultat pe site-ul http://bit.ly/ImpulsFabric și în evenimentul Facebook: https://www.facebook.com/events/427042454587659/.

Impuls Fabric este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Institutul Francez din Timișoara cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

A aruncat deșeuri pe spațiul public. A fost amendat și i-a fost confiscată autoutilitara

Publicat

pe

Un tânăr de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 de lei și i-a fost confiscată autoutilitara pe care o conducea după ce a fost prins că a aruncat deșeuri pe spațiul public și le-a incendiat.

„Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Săcălaz, au fost sesizati prin apelul unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că mai multe persoane ar fi aruncat deşeuri dintr-o autoutilitară, pe care ulterior le-ar fi incendiat, pe un teren viran ce aparţine unei foste societăţi comerciale din localitatea Beregsău Mare. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificat şoferul autoutilitarei, un bărbat în vârstă de 26 de ani, bănuit de comiterea faptei”, a transmis marţi IPJ Timiş.

Şoferul autoutilitarei, un bărbat de 26 de ani a fost amendat cu 30.000 lei conform OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, fiind luată măsura complementară a confiscării autoutilitarei.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Locale

Cerșetori ridicați de polițiștii locali din mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și Ordine Publică au desfășurat, în ultimele zile, o amplă acțiune cu scopul depistării persoanelor fără adăpost și a celor care apelează la mila publică pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, s-a acționat în zonele Parcul Botanic, Gara de Nord, Bdul General Dragalina, Catedrala Mitropolitană – Parcul Civic, Zona Elba, Pictor Ioan Zaicu.

Au fost depistați un număr de 16 cerșetori și oameni ai străzii, aceștia fiind predați către centrul social de pe Strada Telegrafului.

Totodată, în cazul a două astfel de persoane s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii 61/1991 republicată, deoarece au pătruns fără drept în clădirea fostei casierii a Retim de pe Strada Matei Corvin.

Astfel de acțiuni sunt organizate periodic, pe lângă verificările zilnice și măsurile luate ca urmare a sesizărilor de la cetățeni.

De la începutul acestui an în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii.

Polițiștii locali iau măsuri de preluare a acestora din stradă și predarea către serviciile sociale în vederea reintegrării lor, dar din păcate, din cauza legislației, dar și a faptului că aici primesc bani de la cetățeni, aceștia se întorc înapoi în stradă.

Citeste mai mult

Locale

„Străzi pentru comunitate“, pe Bulevardul Cetății din Timișoara. Programul evenimentelor

Publicat

pe

„Străzi pentru comunitate” dăruiește cetățenilor din cartiere, pentru o zi, o stradă circulată în mod obișnuit de mașini, și o transformă în loc de desfășurare a unor activități destinate tuturor vârstelor, care pun în valoare specificul cartierului, organizate cu parteneri „din vecini”: școli, societăți comerciale, universități, cluburi sportive etc.

Anul acesta, evenimentul se va desfășura pe Bd. Cetății, duminică 14 aprilie.

Pentru buna desfășurare a evenimentului, circulația tramvaielor și a autovehiculelor pe Bd. Cetății, între Calea Torontalului și str. Amforei/Martir Cernăianu va fi oprită, între orele 7:00 și 17:00.

Participarea la activități este gratuită. De asemenea, la fiecare atelier, participanții pot câștiga premii simbolice: penare (truse) din meshuri reciclate, cărți, biscuiți gigantici și pâine de la Prospero, chiar și flori cu rădăcină, pentru grădinile din fața blocului (care vor fi plantate ulterior, cu sprijinul Horticultura).

Programul se desfășoară între orele 11:00-16:00 și cuprinde următoarele activități:

SCENĂ
11:00 – Sticluța, spectacol pentru copii cu Asociația „Teatru pentru Tine”
Povestea unei sticle de plastic aruncate în apă de un copil nepăsător. O temă actuală și esențială astăzi, „tradusă” în mod amuzant pe înțelesul celor mici.
12:30 – Spectacol realizat de elevii Școlilor Gimnaziale 19 și 24
14:00 – Dans cu Magnum Team

15:00 – Spectacol folcloric cu Ansamblul „Timișul” Tineret

Soliști: Sara Vasilescu, David Crișan, Maria Șaptebani, Ana-Maria Moldova, Alexandra Acs, Cristian Negrea și Bianca Opăriuc
Dirijor: Nicolae Baniciu. Coregrafi: Maria Topciov, Ciprian David și Doina Susan

ATELIERE, 12:30-16:00

– Împletit de nuiele cu meșterul popular Dinu Perva

– Ateliere creative cu CODRU– Grădinărit cu Facultatea de Horticultură, Universitatea de Științele Vieții „Mihai I”
– Croșetat cu Cristina Codreanu

– Percuție cu Sorina Savii

– Pictură cu Claudia Marta

– Lectură cu Florina Jinga

– Mânuit de păpuși cu maestrul păpușar Maria Gornic

– Desene pe asfalt și obiecte din materiale reciclabile, cu Gabriela Muscan

CONCURSURI, 11:00-16:00

Crosul Cetății, ora 11:00

Crosul se adresează copiilor între 6 și 15 ani. Startul se va da la ora 11:00, pe Bd. Cetății, în apropierea colțului cu Str. Amforei. Regulamentul de participare poate fi consultat pe www.casadeculturatm.ro, începând de astăzi, 9 aprilie, ora 17:30.
Battle de street dance, ora 13:00

CLICK AICI PENTRU REGULAMENT 

COMPETIȚII AMICALE PENTRU SENIORI, 12:30-16:00

Șah, table, rebus, integrame, sudoku. Seniorii sunt invitați să vină cu jocul de table/șah de acasă. Rebus, integrame și sudoku sunt furnizate de organizatori.

MIȘCARE ÎN AER LIBER, 11:00-16:00

Bd. Cetății/Str. Iancu Flondor

11:00 – clasă de aerobic cu Beauty Center

12:00 – ora de mișcare cu Smartfit

Bd. Cetății

11:00-16:00 – ping-pong, baschet, volei tras cu arcul etc. cu Asociația Campioni pentru Viitor

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite