Ne găsiți și pe:

Locale

La PAS. festival de gastronomie artizanală, la Timișoara

Publicat

pe

„LA PAS. festival de gastronomie artizanală” din Timișoara este un proiect comunitar derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.

Festivalul are loc în Parcul Rozelor, între 4 și 10 octombrie, între 15.00 și 23.00 în data de vineri 4 octombrie și între 10.00 și 23.00 în zilele de sâmbătă și duminică. „LA PAS. festival de gastronomie artizanală” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara 2021.

La PAS. festival de gastronomie artizanală reunește peste 30 de producători de hrană și bucătari ce au în comun preocuparea pentru ingrediente, grija față de mediu, creativitatea cu care îmbină rețete vechi și noi: fructe de sezon, brânzeturi și lactate artizanale, siropuri, sucuri și gemuri din fructe curate, nectar din piersici ecologice, zacuscă, miere pură, muștar crud-vegan ecologic, tăieței de casă, uleiuri presate la rece, ciocolată artizanală și ciocolată fairtrade, ceaiuri ecologice, brânză de caju și de migdale, pâine cu maia naturală și patiserie artizanală, preparate tradiționale, gustări vegetariene și vegane, supe și preparate din bucătăria internațională, clătite, gogoși și alte bunătăți.

Printre aceștia se numără Asociația Curtea Culorilor, Asociația producătorilor de produse tradiționale și ecologice Hunedoara, Biofarmland Manufactura, Bunătăți bănățene, Bucătaria Lui Paul, Cooperativa Timlactagro, Clătite La Tigaie, Ibero, Hrana Pamantului, Lască de la buna Romanița, Luna Solai, Little Hanoi, NOI,Poienița Zarand, Pomăria Bădăcin, Prospero Timişoara, Rawckers, Reciproc, Supa Bar. Pe perioada Festivalului vor fi servite doar beri artizanale din județul Timiș, produse de BRAUHAUS SINCU, Berta, Clinica de Bere și Double Crew. Se va servi cafea de specialitate, prin colaborarea cu FilCycle și Coffeerise. Timișorenii vor avea totodată posibilitatea să deguste și achiziționeze o pălincă din Bădăcin, Sălaj, premiată cu aur la concursul „Quintessence Pálinkaverseny” al producătorilor de pălincă, competiție recunoscută internațional.

Secțiunea artistică reunește spectacolul de teatru „Mănânc ce-mi place, da!” susținut de Ioana L. Dobra, Laura Bratoiu,  expoziția „Mămăliga, hrană pentru suflet” – o documentare fotografică a ritualului preparării și a semnificației mămăligii pentru prieteni ai artistei Mihaela Caravan, plecați din România (din orașe precum Berlin, Zurich, Boston, Londra, Paris, Dublin, Roma, Luxemburg, Quebec, Melbourne), performance-ul „Alimentația, ca formă de rezistență” cu Rareș Augustin Crăiuț, lansările de carte „Lemnuci” – o poveste fantastică de A.G. Saga și „Îndopați și Înfometați” de Raj Patel de la editura Seneca.

Atelierele pentru copii sunt susținute de De-a arhitectura „Căsuța măr a viermișorului” și „Turul lui Turtă dulce prin cartier” și de Centrul STURZ, sub forma unor ateliere de confecționat jucării creative.
Tot pentru copii, pe toată durata programului de weekend, va funcționa Eco Playground Ecologos Seneca, un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică.

Atelierele culinare și demonstrative precum „Cum se face balmoșul gugulan” livrat de WWF România,, „Cum se face uleiul de nucă”, „Cum se stoarce mierea” și „Cum se face magiunul” cu Asociația Zarand, „Cum se face pâinea în țăst”, „Muștar ecologic crud-vegan direct de la fermă” cu Biofarmland Manufactura și „Ștrudel ca în Banat” cu Laura Laurențiu se alătură degustărilor de fructe de la mici producători sau ciocolată Fair Trade de la Asociația CRIES.

Atelierele pentru mici producători ne dau întâlnire cu specialiști care propun abordarea a două teme importante „Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție”, susținut de Fundația ADEPT Transilvania și „Certificarea ecologică: costuri și beneficii”, susținut de ing. Georgeta Pașcan.

Vor mai fi organizate ateliere deschise tuturor celor interesați să promoveze reducerea risipei și responsabilitatea față de mediu precum „Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima” oferit de cei de la Asociația SNK, „Risipa alimentară și cum o putem combate creativ”, cu cei de la Food Waste Combat, „Povestea pâinii. Întoarcerea acasă” de la Asociația Prin Banat, „Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte” cu Salvați Copiii – filiala Timiș, „Cultivă orașul! – despre grădinăritul urban” cu Asociația Română de Permacultură și „Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea” cu Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania.

Dezbateri precum „Mai este apa un bun comun?” sau „Despre un turism al experiențelor culturale în Banat”  vor completa programul Festivalului.

Atât peste zi cât și seara, artiști muzicieni vor concerta în cele trei corturi, Electric, Alternative și Jazz: Rockabella, THE CASE, Dimitri’s Bats, FlareHead, Lucia & Andrei Zamfir, Ana & The s, Kings Are Overrated, A L L O V E R, BABY ELVIS, Joe Jazz Junktion, ABRA, JazzyBIT, Nipple’s Delight, DJ Todos, DJ Zolevee.
Disco-Soup va fi un eveniment unde se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante) iar la Picnicul Urban vizitatorii vor face schimb de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți.

Programul integral „La PAS. festival de gastronomie artizanală”  poate fi găsit aici:
event Facebook https://www.facebook.com/events/418833192075560/

Producători: Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Finanțatori strategici: Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara
Parteneri media: TVR Timișoara, Modernism.ro

///
La Pas este un proiect produs de CRIES, realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Programul este orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil.
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare este o organizație neguvernamentală, care din 2009 încurajează construirea participativă a unor modele de dezvoltare sustenabilă, consumul responsabil, comerțul echitabil, agricultura susținută de comunitate, economia solidară fiind tematici-cheie. În cadrul programului La Pas, asociația dezvoltă complementaritățile necesare valorificării patrimoniului gastronomic local și integrării dimensiunii de sustenabilitate. Demarată în 2018, construcția programului La Pas este una graduală, conținând până astăzi: dezvoltarea unui grup de analiză strategică (BREAD), organizarea unui concurs de rețete tradiționale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producători locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea în colaborare cu mai multe școli a programului educațional de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei ediții a Festivalului de gastronomie artizanală La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timișoara) și conferința Sustenabilitatea – indicator de măsurare a evenimentelor cultural-artistice (28-29 noiembrie 2019, Timișoara). www.cries.ro.
Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii derulează programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, având ca viziune Timișoara, un pol de excelenţă în spaţiul cultural central european, definit de următoarele valori: participarea comunităţii, multiculturalism, tradiţie, inovaţie și dimensiune europeană a Timișoarei, transparenţă, incluziune, nediscriminare și egalitate de șanse. http://www.timisoara2021.ro

Locale

Deschiderea Târgului de Crăciun și aprinderea iluminatului festiv, la Timișoara

Publicat

pe

Piața Victoriei va îmbrăca haină nouă duminică 27 noiembrie, când la deschiderea Târgului de Crăciun se vor aprinde luminițele de sărbătoare. Gazdă, pe scenă, vor fi timișorenii de la TM GROOVE (Horia Crișovan, Florin Cvasa, Marcel Poaty-Souami, Dănuț Blaga și Lucian Nagy), alături de care vor cânta mai tinerii Jennifer Poaty-Souami, Bianca Berciu, Simion Caragia (participant la „X Factor” și „Românii au Talent” în 2021), Tania Ionescu (participantă la „Vocea României” în 2018), Alexandra Sârbu, Andrei Badea, Thea Marconi (solistă Sky Walkers), Maria Avramescu și Daniel Tudor.

În târg vor fi prezenți comercianți cu produse alimentare și nealimentare, dar și dintre cei care aduc  elemente inedite de divertisment: roată panoramică, patinoar, fotobooth, carusel… De asemenea, în acest an, Moș Crăciun va veni cu trenuleț și va avea o căsuță, cu ateliere creative de felicitări, decorat turtă dulce, pictură pe ceramică.

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Pentru timișoreni, dar, cu siguranță, nu doar pentru noi, cele mai importante zile ale lunii decembrie sunt Ziua Națională a României și 20 Decembrie, aceasta din urmă amintind de momentul în care, cu 33 de ani în urmă, Timișoara a fost declarată „primul oraș liber de comunism”.

Astfel, timișorenii sunt așteptați de 1 Decembrie în Piața Libertății, unde programul va fi deschis la ora 18:00, de către Ansamblul „Timișul” și de invitații săi, reprezentanți ai câtorva zone importante ale țării: Niculina Stoican (Oltenia), Alexandru Brădățan (Moldova), Traian Stoiță (Ardeal), însoțiți de bănățenii Maria Milu Sorescu și Vasile Conea.

Orchestra Ansamblului „Timișul” este coordonată de Deian Galetin, iar echipa de dansatori, de instructorii coregrafi Ciprian David și Maria Topciov.

Nu va lipsi retragerea militarilor cu torțe, a căror trecere prin Piața Libertății este prevăzută în jurul orei 19:00, precum și o prezentare de arme de luptă din perioada Primului Război Mondial, care va avea loc de la ora 17:00, tot în Piața Libertății.

ARMELE CARE AU FĂURIT UNIREA – Prezentare interactivă de săbii și spade istorice din dotarea Armatei Române

Armele ce vor fi prezentate fac parte din colecția privată Cosmin Pop, completată pentru acest prilej cu piese din alte colecții private timișorene, pentru a oferi o imagine cât mai completă a galeriei de spade și săbii aflate în dotarea Armatei Române în preajma și în timpul Războiului de Reîntregire.

Evenimentul va cuprinde istorisiri și fapte mai puțin cunoscute din trecutul acestor piese, prezentate de proprietarul lor actual, Cosmin Pop, cunoscut în lumea evenimentelor de reconstituire istorică sub numele „Fiare Din Beci” și de heraldul festivalurilor istorice, Sergiu Galiș.

Exemplele de mânuire și exercițiu și supravegherea voluntarilor din public vor fi asigurate de membri ai grupurilor de reconstituire istorică din Timișoara.

Citeste mai mult

Locale

Revelion cu meniu all inclusiv, la Colosseum Timișoara Ballroom

Publicat

pe

Colosseum Timișoara Ballroom va organiza o petrecere în stil tradițional românesc în noaptea dintre ani cu muzică populară, muzică ușoară și un meniu bogat în preparate tradiționale românești și preparate din bucătăria internațională.

Vor cânta folclor, muzică de petrecere, coveruri Luminița Tunsu și formația, Adrian Jebelean  și formația iar DJ Sorin se va afla la pupitrul de mixaj pentru calupurile de muzică ușoară.

Prețul pentru o persoană este de 338 de lei, meniul fiind all inclusiv. Chef Florin Kiss, participant la prestigioasa competiție internațională „Villeroy & Boch Culinary World Cup”, în Echipa „Casa Boierului din Deal” înscrisă la proba „Regional Teams”, va propune meniul de Revelion de la Colosseum Timișoara Ballroom.

MENIU REVELION 2023 – selecție din propunerile Executive Chef Florin Kiss:

Aperitiv rece

Ruladă franțuzească

Chips de semințe cu somon fume

Ruladă de curcan cu prune

Rulou de mușchiuleț de porc cu bacon

Baton din muschiuleț cu cremă de gorgonzola

Terină de curcan cu legume în mantie de prosciuto

Canapele cu slănină

Chips de pâine cu piept de porc

Cârnat crocant

Mix de mezeluri și brânzeturi

Antreu cald

File de pește cu sos de butter lemon cu ciuperci și roșii la cuptor

Fel principal

Plăcintă de cartofi cu brânză

Sos de piper

Ruladă de curcan cu ardei și telemea

Ceafă cu smochine

Pentru detalii și rezervări aveți la dispoziție numărul de telefon sau whatsapp 0741.684.595 și adresele:

www.colosseumtimisoara.ro

www.oalacupotol.ro

www.facebook.com/ColosseumTimisoaraBallroom

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, divizia delivery a companiei Oala cu potol face livrări speciale: platouri cu aperitive, sărmăluțe, ciorbe, fripturi și nu numai.

Pentru sărbători perfecte în familie, consultați meniul online și nu ezitați să comandați!

Petreceri de Crăciun&evenimente corporate la Colosseum Timișoara Ballroom

Citeste mai mult

Locale

RAZIE în județul Timiș. 12 bicicliști depistați sub influența alcoolului

Publicat

pe

În 16 noiembrie 2022, în intervalele orare 7:00 – 11:00 și 15:00 – 18:00, polițiștii Serviciului Rutier Timiș și cei ai Serviciului de Ordine Publică Timiș, au desfășurat acțiuni în județ, în vederea prevenirii și combaterii abaterilor săvârșite de către bicicliști.

Au fost legitimate 489 de persoane, controlate 357 de autovehicule și au fost efectuate 45 de testări cu aparatul etilotest și 2 testări cu aparatul drugtest.

În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 277 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 43.033 de lei.

Dintre acestea, 270 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor rutiere, conform O.U.G nr. 195/2002R și 7 sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 61/1991, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

De asemenea, au fost sancționați 198 de bicicliști, 12 dintre aceștia aflându-se sub influența alcoolului.

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 6 permise de conducere și au retras 2 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite