Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

PROIECT. Localitatea Sânicolaul Mare – stațiune turistică de interes local

Publicat

pe

Localitatea Sânicolaul Mare din judeţul Timiș ar putea fi atestată ca staţiune turistică de interes local, se arată într-un proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Economiei.

România va avea în total 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 87 de staţiuni turistice de interes local.

„Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea atestării, ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local, a următoarelor localităţi sau părţi din localităţi: 1. interes naţional: Ocna Şugatag, judeţul Maramureş; 2. interes local: Anina, judeţul Caraş-Severin; Borş, judeţul Bihor; Cavnic, judeţul Maramureş; Dorna Arini, judeţul Suceava; Ghioroc, judeţul Arad; Gura Siriului, judeţul Buzău; Sadova, judeţul Suceava; Săcele, judeţul Braşov; Sânnicolau Mare, judeţul Timiş; Sighetul Marmaţiei, judeţul Maramureş; Ştei, judeţul Bihor; Tuluceşti, judeţul Galaţi; Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava”, arată proiectul.

Impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice. Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.

Pe termen mediu şi lung, proiectul de act normativ va crea un impact pozitiv ȋn sensul că localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes naţional sau  local, după caz, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

Sânnicolau Mare, purtând numele protectorului său Sfântul Nicolae, se află pe Valea Mureşului, pe drumul european Berlin – Viena – Timişoara, rezistând de-a lungul istoriei, de peste două milenii.

Principalele puncte turistice ale oraşului sunt:

  • Muzee:
    • Muzeul Oraşului;
    • Muzeul Bela Bartok;
    • Casa comemorativă Bela Bartok
  • Monumente istorice
    • Castelul Nako (1782) azi Casa de Cultură şi Muzeu;
    • Prima şcoală de Agricultură din ţară (str. V. Babeş);
    • Statuia Sf. Ioan Nepomuk (1757) in curtea Bisericii Catolice;
    • Piatra comemorativă pe locul Comorii (1881), str. Comorii;
    • Liceul Agroindustrial (fost gimnaziu 1894);
    • Casa comemorativă şi bustul lui Bela Bartok;
    • Bustul lui M. Eminescu 11.10. 1925 în faţa Primăriei;
    • Monumentul eroilor din Primul Război Mondial (în curtea Bisericii Ortodoxe);
    • Monumentul Eroilor din al II – lea Război Mondial (Cimitir Mărăşeşti);
    • Monumentul ostaşilor sovietici (curtea Bisericii Sârbeşti şi Cimitirul Chindăreşti);
    • Monumentul Eroilor Revoluţiei 1989 (în faţa şcolii Gen Nr. 1);
    • Casă din 1820 (str. S. Bărnuţiu nr. 35);
    • „Viile” la 500 m de localitate – aşezare din epoca bronzului;
    • „Selişte” la 1 km E de localitate – aşezare medievală timpurie;
    • Biserica ortodoxă romănă (1898 – 1903) str. Calea lui Traian;
    • Biserica Sârbească “Adormirea Maicii Domnului” (1783 – 1787), str. Republicii;
    • Biserica Romano Catolică (1824)str. 30 Decembrie;
    • Biserica Reformată (1913) str. Gh. Şincai;
  • Monumente ale naturii
    • Arbori Ginko biloba – specie relictă din era terţiară, aduşi fiind din China. Dintre cele două exemplare vechi, unul se găseşte în faţă Castelului Nako şi celălalt în curtea fostei Policlinici de Copii. Exemplarul din faţa Castelului Nako a fost scos în 1980, când s-a amenajat centrul oraşului, iar prin intervenţia cetăţenilor celălalt exemplar a rămas.
    • Floarea de colţ se găseşte în grădinile unor cetăţeni. A fost adusă de Romulus Popes şi Traian Sarafolean.

Locale

Târgul de Paști din Timișoara, ediția 2024. Concert cu ocazia Paștilor catolice

Publicat

pe

Cea de-a XV-a ediție a Târgului de Paști din Timișoara va avea loc în perioada 31 martie – 6 mai 2024.

Evenimentul se va desfășura în trei zone emblematice ale orașului: Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe și Piața Traian, fiecare spațiu aducându-și contribuția unică la atmosfera festivă.

Târgul de Paști este un punct de întâlnire între tradiție și modernitate, un spațiu unde muzica și activitățile de divertisment se vor împleti armonios pentru a crea o atmosferă de sărbătoare, accesibilă tuturor membrilor comunității.

Veți putea să apreciați talentul artizanilor locali, să vă delectați cu specialități culinare tradiționale și internaționale și să vă bucurați de momente de neuitat alături de familie și prieteni.

Pentru deschiderea târgului, deoarece se sărbătoresc Paștile catolice a fost pregătit un program special.

Program 31 martie 2024

12:00, Piața Unirii: Alaiul Primăverii

18:00, Piața Libertății: concert extraordinar cu

Orchestra simfonică „Lira“, în interpretarea căreia va putea fi ascultată „Primăvara“ de Glazunov, „Primăvara“ de Vivaldi, „Voci de primăvară“, de J. Strauss, uvertura la „Oberon“, de C. M. vin Weber și „Dansul săbiilor“, de A. Haciaturian.

Citeste mai mult

Locale

CAMPANIE. Dezinsecție pentru eliminarea căpușelor, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil zonele în care se desfășoară acțiunea de dezinsecție, pentru a preveni orice incidente neplăcute.

Totodată, Primăria Municipiului Timișoara recomandă apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire.

Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin şi concentraţie specifică pentru combaterea căpuşelor). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Citeste mai mult

Locale

Coridor de Agrement Urban, pe Malurile Begăi. Se vor amenaja spații pentru plimbare, sport și relaxare

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă lucrările de transformare a unui hectar de teren într-un spațiu generos cu zone de relaxare, cu mici păduri urbane, cu zonă sportivă și pentru evenimente.

Cu perspectivă spre Catedrala Mitropolitană, zona de relaxare va fi ideală pentru picnicuri, plimbări sau contemplare, iar zona de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong, înconjurată de gradene naturale, va aduna zeci de amatori de sport și susținători.

„Așa cum am promis atunci când am emis dispozițiile de demolare, redăm timișorenilor patrimoniul orașului care a fost prădat decenii de tot felul de șmecheri. Noua amenajare este doar prima etapă a Coridorului de Agrement Urban pe care îl amenajăm pe malul Begăi, în locul construcțiilor ilegale pe care le-am desființat. Va fi un loc pentru comunitate, unde timișorenii să pot plimba, pot face sport și se pot relaxa. Recuperarea terenurilor ocupate ilegal pe malul Begăi va continua, iar amenajarea actuală va fi extinsă”, a declarat primarul Dominic Fritz. 

După tasarea terenului, montarea unui sistem automat de irigații și reparații la sistemul de iluminat din zonă, urmează amenajări pe toată suprafața și specifice fiecărei zone. Spre exemplu, două mici păduri urbane, una de pini și cealaltă de carpeni, vor mărgini terenul de sport. Mici oaze de umbră pe timp de vară, acestea vor contribui și la reducerea poluării în zonă. Totodată, în apropierea podului Mitropolit Andrei Șaguna, unde s-a păstrat o bucată din terenul mlăștinos pe care a fost construită Timișoara, stufărișul va fi menținut și completat, iar zona va fi îngrădită pentru a fi pusă în valoare. În plan este inclusă și o zonă cu habitat natural, spațiu destinat biodiversității din mediul urban, amenajată cu 8 specii de arbori. Pe toată suprafața se vor planta peste 1.000 de plante perene și arbuști și peste 100 de arbori: arțari norvegieni, frasini de munte Raywood, pini silvestri, pini negri, carpeni albi, mesteceni albi, stejari roșii, paltini de câmp, ulmi, fagi, arbori de gumă cu frunze roșii. 

Terenul în valoare de aproape 5 milioane de euro, cu o suprafață de peste 12.000 mp, pe care au fost construite clădiri fără autorizații și fără contracte de concesiune – Terasa Boss și Gatsby Social Club – a fost eliberat în urma unei operațiuni de demolare a imobilelor. 

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite