Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Proprietarii clădirilor istorice care și-au renovat anul trecut imobilul beneficiază de scutiri la plata impozitului

Publicat

pe

Primăria Timișoara acordă scutiri la plata impozitului pe clădirile istorice care au fost reabilitate conform prevederilor Legii nr. 153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Facilitatea se aplică pe o perioadă de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor, cu condiția ca beneficiarii să respecte anumite cerințe.

Măsura vine ca o recompensă acordată proprietarilor care depun eforturi financiare consistente pentru a-și îndeplini obligațiile de întreținere, protecție și punere în valoare a clădirilor pe care le dețin. Potențialii beneficiari sunt cei cu imobilele proaspăt reabilitate, ale căror lucrări au fost recepționate anul trecut, până cel târziu la data de 31 decembrie.

Scutirea se menține în cazul soțului supraviețuitor și în cazul moștenitorilor legali. În cazul înstrăinării clădirii, scutirea de impozit nu se aplică noului proprietar al acesteia.

Pentru a beneficia de această facilitate, proprietarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative, la momentul solicitării:

 1. Să fi realizat și finalizat pe parcursul anului 2022 lucrările de intervenție prevăzute de art. 6 din Legea nr.153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, actualizată;
 2. Să nu aibă datorii la bugetul local;
 3. Să depună la Registratura Municipiului Timișoara cererea de scutire a impozitului, până cel târziu în data de 31 martie 2023.

Cererea de scutire include următoarele documente justificative, certificate ca fiind conforme cu originalul:

 1. Buletin/carte de identitate a solicitantului în cazul persoanelor fizice/copie certificat de înregistrare fiscală în cazul persoanelor juridice;
 2. Dovada proprietății asupra clădirii, respectiv extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile, în copie. În cazul asociațiilor de proprietari, se va depune extras de carte funciară in extenso, nu mai vechi de 30 de zile și tabel cu persoanele care fac parte din asociația de proprietari, semnat și ștampilat de către administratorul acesteia;
 3. Notele tehnice de constatare (conform conținutului-cadru prevăzut în anexa nr. 2 la lege) în care sunt specificate măsurile de intervenție pentru reabilitare, care se elaborează de către experți tehnici atestați în scopul stabilirii stării tehnice a clădirii din punctul de vedere al asigurării cerințelor esențiale de calitate a construcțiilor, în condițiile art. 11, alin. (3) din Legea nr. 153/2011:
  1. „rezistenţă mecanică şi stabilitate” (A1+/A2);
  1. „securitate la incendiu” (C);
  1. „siguranţa în exploatare” (B);
 4. Autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție, emisă în condițiile Legii nr. 50/1991 republicată și actualizată sau acordul la notificare prealabilă și avizul favorabil al Direcției Județene pentru Cultură Timiș, conform art. 11, alin. (8) din Legea nr. 153/2011 actualizată pentru lucrările care nu necesită autorizație de construire;
 5. Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din care să rezulte că s-au realizat lucrările de intervenție consemnate în notele tehnice de constatare și data finalizării lucrărilor;
 6. Avizul Ministerului Culturii sau al Direcțiilor Județene pentru Cultură, potrivit prevederilor legale;
 7. Declarație pe proprie răspundere a deținătorului imobilului (în cazul proprietarului unic)/a reprezentantul legal al asociației de proprietari/a reprezentantul desemnat al proprietarilor (în cazul în care aceștia nu sunt constituiți în asociație de proprietari), din care rezultă că lucrările de intervenție au fost realizate pe cheltuială proprie (conform O.G. 30/2011, art. 89, alin. 8), însoțită de dovada efectuării lucrărilor pe cheltuiala proprie (copie facturi, chitanțe fiscale) atât pentru materialele de construcție utilizate, cât și pentru lucrările efectuate.

Documentele menționate mai sus, împreună cu cererea de scutire la plata impozitului, se depun la Registratura Municipiului Timișoara până în data de 31 martie 2023, sub sancțiunea decăderii din acest drept, pentru lucrările de intervenție finalizate și recepționate în anul 2022.

Este suficient un singur exemplar de documente pentru fiecare clădire pentru care se solicită scutire la plata impozitului (nu se solicită câte un exemplar pentru fiecare proprietar în parte).

Foto: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara

Locale

Ziua mondială a bicicletei. Invitație la pedalare până în Serbia

Publicat

pe

În urma inițiativei Consiliului Județean Timiș de deschidere a punctului de trecere a frontierei de la Otelec, spre Serbia, granița va putea fi tranzitată în zilele de 3 și 4 iunie 2023, între orele 8.00 – 20.00, traversarea fiind posibilă în baza unui act de identitate.

Ziua Mondială a Bicicletei, marcată în 3 iunie, este un motiv în plus de sărbătoare și de petrecere a timpului în aer liber.

În ultimii ani, CJ Timiș a avut mai multe inițiative de încurajare a utilizării bicicletei. Acestea s-au concretizat prin preluarea în administrare a pistei de-a lungul canalului Bega, prin elaborarea unei strategii de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete, prin accesarea mai multor programe de finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii velo existente, precum și prin dezvoltarea unor noi rute sau secțiuni ale unor trasee internaționale care traversează județul nostru.

Prilej de celebrare și motiv de petrecere a timpului de calitate în familie, Ziua Mondială a Bicicletei se constituie într-o nouă invitație la plimbare de-a lungul canalului Bega, pe două roți, la relaxare în mijlocul naturii.

Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com

Citeste mai mult

Locale

Zboruri directe din vestul țării către Israel. HiSky deschide ruta Timișoara – Tel Aviv

Publicat

pe

La sfârșitul lunii august, lista rutelor regulate directe disponibile de pe aeroportul Traian Vuia din Timișoara va fi extinsă cu încă o destinație internațională.

Locuitorii din vestul României vor putea călători cu HiSky către Tel Aviv, Israel devenind astfel cea de-a șasea țară accesibilă cu un zbor direct de pe acest aeroport.

Ruta Timișoara – Tel Aviv – Timișoara va fi operată de compania aeriană începând cu sezonul de toamnă, cursa inaugurală către principalul aeroport internațional din Israel, Ben Gurion, fiind programată pentru data de 31 august 2023.

Conform ofertei de lansare, publicate pe site-ul companiei, prețul unei călătorii Timișoara – Tel Aviv, cu toate taxele incluse, pornește de la 49.99 euro.

Orarul zborurilor prevede două frecvențe săptămânal, în fiecare zi de luni și joi: Tel Aviv (TLV) 14:25 – 17:35 Timișoara (TSR), Timișoara (TSR) 18:35 – 21:25 Tel Aviv (TLV).

Tel Aviv este cea de-a doua destinație pe care compania aeriană HiSky alege să o deschidă de pe aeroportul timișorean, după ruta domestică București – Timișoara, operată deja cu șase frecvențe săptămânale, începând cu luna mai a anului trecut.

„Suntem o companie în dezvoltare și de aceea suntem atenți să ne facem bine temele înainte de a deschide o nouă rută. Primul pas pe care l-am făcut la Timișoara a fost să o conectăm mai bine, adică mai ieftin și mai confortabil, de capitală și de hub-ul de la Otopeni. Am reușit, în ultimul an, să consolidăm această rută, cu șase frecvențe pe săptămână. Ne aflăm acum într-un moment în care, odată cu extinderea flotei, putem continua să dezvoltăm acest aeroport. Am ales ca primă rută internațională Tel Aviv, o destinație pe care o operăm deja cu succes din București, Cluj și Chișinău. Din experiența de până acum, pe alte aeroporturi, dar și din studiile premergătoare pe care le-am făcut suntem siguri că și timișorenii așteptau această legătură directă cu Israelul atât pentru turism cultural, religios, de sejur sau city break, cât și pentru traficul de business. În plus, sperăm ca zborurile noastre să nu fie doar o cale de plecare către Tel Aviv ci și una care să aducă turiști și oameni de afaceri israelieni în România, mai ales în contextul manifestărilor culturale care au loc anul acesta în oraș”, Iulian Scorpan, CEO HiSky.

După introducerea în flotă a două aeronave Airbus A321 LR, de ultimă generație, în primăvara acestui an, compania a ajuns la un număr de șapte aeronave operate pe curse regulate și în regim charter. În luna aprilie, HiSky a atins pragul de un milion de pasageri transportați.

Citeste mai mult

Locale

Circulație parțială la coborârea de pe A1, la intrarea în Giarmata

Publicat

pe

O nouă etapă din proiectul de lărgire la 4 benzi a DJ 691 în zona accesului spre A1 de la Giarmata, a fost finalizată iar începând de sâmbătă, 27 mai, se poate circula pe porțiunea modernizată, pe care s-a turnat stratul de AB2 (anrobat).

Este vorba de aproximativ 2,2 km ai tronsonului de la coborârea de pe Autostrada A1, cuprins între km. 12+760, până la girația de la intrarea în Giarmata, la km.10+500.

Circulația se va realiza pe 2 benzi, în ambele direcții, spre și dinspre autostradă.

Dirijarea traficului se va face inițial prin balize și indicatoare rutiere iar, de luni, se va trece și la executarea de marcaje rutiere provizorii, fără a afecta major traficul, cu menținerea indicatoarelor de semnalizare și a restricțiilor de viteză aprobate.

În paralel, pe același tronson amintit, se continuă lucrările de infrastructură la celelalte două benzi, piste de biciclete, la racordurile cu drumurile laterale și la viitoarele sensuri giratorii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite