Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Proprietarii clădirilor istorice care și-au renovat anul trecut imobilul beneficiază de scutiri la plata impozitului

Publicat

pe

Primăria Timișoara acordă scutiri la plata impozitului pe clădirile istorice care au fost reabilitate conform prevederilor Legii nr. 153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor. Facilitatea se aplică pe o perioadă de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor, cu condiția ca beneficiarii să respecte anumite cerințe.

Măsura vine ca o recompensă acordată proprietarilor care depun eforturi financiare consistente pentru a-și îndeplini obligațiile de întreținere, protecție și punere în valoare a clădirilor pe care le dețin. Potențialii beneficiari sunt cei cu imobilele proaspăt reabilitate, ale căror lucrări au fost recepționate anul trecut, până cel târziu la data de 31 decembrie.

Scutirea se menține în cazul soțului supraviețuitor și în cazul moștenitorilor legali. În cazul înstrăinării clădirii, scutirea de impozit nu se aplică noului proprietar al acesteia.

Pentru a beneficia de această facilitate, proprietarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative, la momentul solicitării:

 1. Să fi realizat și finalizat pe parcursul anului 2022 lucrările de intervenție prevăzute de art. 6 din Legea nr.153/2011 privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, actualizată;
 2. Să nu aibă datorii la bugetul local;
 3. Să depună la Registratura Municipiului Timișoara cererea de scutire a impozitului, până cel târziu în data de 31 martie 2023.

Cererea de scutire include următoarele documente justificative, certificate ca fiind conforme cu originalul:

 1. Buletin/carte de identitate a solicitantului în cazul persoanelor fizice/copie certificat de înregistrare fiscală în cazul persoanelor juridice;
 2. Dovada proprietății asupra clădirii, respectiv extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile, în copie. În cazul asociațiilor de proprietari, se va depune extras de carte funciară in extenso, nu mai vechi de 30 de zile și tabel cu persoanele care fac parte din asociația de proprietari, semnat și ștampilat de către administratorul acesteia;
 3. Notele tehnice de constatare (conform conținutului-cadru prevăzut în anexa nr. 2 la lege) în care sunt specificate măsurile de intervenție pentru reabilitare, care se elaborează de către experți tehnici atestați în scopul stabilirii stării tehnice a clădirii din punctul de vedere al asigurării cerințelor esențiale de calitate a construcțiilor, în condițiile art. 11, alin. (3) din Legea nr. 153/2011:
  1. „rezistenţă mecanică şi stabilitate” (A1+/A2);
  1. „securitate la incendiu” (C);
  1. „siguranţa în exploatare” (B);
 4. Autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție, emisă în condițiile Legii nr. 50/1991 republicată și actualizată sau acordul la notificare prealabilă și avizul favorabil al Direcției Județene pentru Cultură Timiș, conform art. 11, alin. (8) din Legea nr. 153/2011 actualizată pentru lucrările care nu necesită autorizație de construire;
 5. Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din care să rezulte că s-au realizat lucrările de intervenție consemnate în notele tehnice de constatare și data finalizării lucrărilor;
 6. Avizul Ministerului Culturii sau al Direcțiilor Județene pentru Cultură, potrivit prevederilor legale;
 7. Declarație pe proprie răspundere a deținătorului imobilului (în cazul proprietarului unic)/a reprezentantul legal al asociației de proprietari/a reprezentantul desemnat al proprietarilor (în cazul în care aceștia nu sunt constituiți în asociație de proprietari), din care rezultă că lucrările de intervenție au fost realizate pe cheltuială proprie (conform O.G. 30/2011, art. 89, alin. 8), însoțită de dovada efectuării lucrărilor pe cheltuiala proprie (copie facturi, chitanțe fiscale) atât pentru materialele de construcție utilizate, cât și pentru lucrările efectuate.

Documentele menționate mai sus, împreună cu cererea de scutire la plata impozitului, se depun la Registratura Municipiului Timișoara până în data de 31 martie 2023, sub sancțiunea decăderii din acest drept, pentru lucrările de intervenție finalizate și recepționate în anul 2022.

Este suficient un singur exemplar de documente pentru fiecare clădire pentru care se solicită scutire la plata impozitului (nu se solicită câte un exemplar pentru fiecare proprietar în parte).

Foto: Facebook/Primăria Municipiului Timișoara

Locale

Revelion 2024 la Colosseum Timișoara. Meniu internațional, muzică și focuri de artificii

Publicat

pe

Restaurantul Colosseum Timișoara organizează, și în acest an, petrecerea de Revelion cu multă muzică bună, un meniu rafinat și focuri de artificii la miezul nopții.

Pe lângă bucatele alese pregătite de un chef de renume şi barul bine garnisit cu băuturi fine, vă vor încânta cu un program artistic Vanesa Jarja, Cosmin Popa, Adrian Ostafie şi formația.

DJ Ally by ESD va întreține atmosfera pe ritmuri moderne.

Meniul serii este:

STARTER „MAGIA SERII“ 

Mouse de foie gras cu infuzie de trufe, biscuite crocant, dulceață de ceapă roșie și germeni de praz 

Terină din brâzeturi fine cu infuzie de busuioc 

Tartină cu avocado, somon fume, rucola și roșii chery 

Terină de căprioară cu fructe confiate 

Terină din piept de curcan cu migdale și glazură de vin Porto,  

Raffaello din carne de mistreţ în crustă de seminţe și sos sweet chilli 

File de ton în crusta de mac, jeleu de sfeclă roșie și sos Calypso 

Piept de curcan cu sos Oyster și germeni de ridiche 

Măsline multicolore 

Pastramă de purcel cu sos de hrean 

MERIENDA CALIENTE (Gustarea caldă) 

O călătorie culinara pe meleagurile Spaniei unde întâlnim gustul preparatelor din pește, gătite după o reţetă autentică din zona insulelor spaniole. 

Medalion de rechin în crustă de panko, verdeţuri aromate, sos de creveţi și apio. 

MAINE COURSE (Fel principal) – French Kiss 

Destinația noastă este Franţa unde reţeta de vita Burguignon încă face furori prin aromele sale extraordinare înăbușite cu un vin roșu nobil direct de pe meleagurile franţuzești.  

Vită Burguignon, piure din cartofi dulci cu infuzie de trufe și steak de curcan și sos de șampanie 

Desertul serii va fi deliciosul Tort Colosseum.  

Biletele costă 398 lei/persoană și pot fi achiziționate sunând la numărul de telefon 0741.684.595.

Vă aşteptăm să petrecem împreună și să păşim în noul an cu noroc şi voie bună!

Citeste mai mult

Locale

Bani găsiți pe strada F.C Ripensia din Timișoara. Proprietarul poate să-i recupereze de la poliție

Publicat

pe

Inspectoratul Județean de Poliție Timiș a anunțat că un cetățean a găsit o sumă de bani pe strada F. C Ripensia din Timișoara. Proprietarul banilor este rugat să se prezinte la poliție.

„Vă informăm că la data de 21 noiembrie 2023, în jurul orei 23:45, un cetățean a găsit pe strada F.C Ripensia din Timișoara o sumă de bani.

Persoana care a pierdut banii, este rugată să se prezinte la Biroul pentru Centru Universitar din Complexul Studențesc, pentru a da mai multe detalii despre suma exactă de bani, astfel încât să evităm crearea de confuzii cu privire la proprietarul sumei de bani“, se menționează în anunțul polițiștilor.

Citeste mai mult

Locale

Un polițist s-a împușcat în barbă cu arma din dotare

Publicat

pe

Un poliţist de la Brigada de Operaţiuni Speciale Timişoara a ajuns la spital după ce  s-a auto-accidentat, împuşcându-se în barbă, cu arma din dotare, în locuinţa sa.

Conform reprezentanților IPJ Timiș, după ce s-a rănit tânărul, în vârstă de 21 de ani, a sunat la 112 și a solicitat sprijinul ambulanței.

„La data de 25 noiembrie a.c., poliţiştii din Timiş au fost sesizaţi de medicii Spitalului de Urgenţe Timişoara, cu privire la faptul că un tânăr, în vârstă de 21 de ani, care se afla pe strada Torontalului din Timişoara, a solicitat sprijinul ambulanţei, întrucât prezenta leziuni la nivelul feţei. Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la spital, constatând faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un poliţist, care şi-ar fi provocat leziunile cu arma din dotare”, anunţă IPJ Timiş.

În continuare, se efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului.

Foto: arhivă

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite