E.ON Energie România propune să furnizeze direct gaze naturale spitalelor din Timişoara, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte.
Conform unui comunicat al companiei, transmis marţi, această soluţie poate fi pusă rapid în practică la acele unităţi care deţin centrale termice proprii şi care, astfel, îşi vor putea continua activitatea normal.
În condiţiile în care societatea Colterm Timişoara şi autorităţile locale nu au reuşit să identifice încă soluţii pentru continuarea furnizării de căldură şi apă caldă pentru consumatorii cu care Colterm are contract, una dintre opţiunile viabile este de a se încheia cu fiecare dintre respectivele instituţii contracte de furnizare a gazelor naturale, care să fie livrate prin intermediul reţelei de distribuţie existente.
„În acest sens, E.ON Energie România reiterează soluţia propusă şi până acum, aceea de a furniza direct gaze naturale spitalelor a căror funcţionare este dificilă în astfel de condiţii, în baza unor contracte încheiate cu fiecare unitate în parte. Compania noastră răspunde astfel apelului făcut de medicii din Timişoara pentru găsirea unor soluţii alternative aşa încât aceste spitale să beneficieze în continuare de căldură şi apă caldă şi pacienţii să nu aibă de suferit din lipsa acestora. Această soluţie poate fi pusă rapid în practică la acele unităţi care deţin centrale termice proprii şi care, astfel, îşi vor putea continua activitatea normal”, se precizează în comunicat.
Compania a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare având în vedere datoriile istorice considerabile, de aproximativ 90 de milioane de lei, şi lipsa oricărei perspective fezabile pentru sezonul rece.
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat oficial că de marţi de la prânz E.ON a sistat furnizarea gazului pentru societatea de termoficare Colterm.
„Ştiu că este o veste devastatoare pentru cei care suferă în spitale, personalul medical, pentru cei care stau acasă, au copii mici, sunt în vârstă, care poate lucrează de acasă. Vom face tot posibilul să repornim căldura, cât de repede posibil, în Timişoara”, a spus Dominic Fritz.
Edilul a recunoscut că în jur de 50.000 de gospodării rămân fără căldură şi apă caldă, dar „ceea ce este şi mai rău” e că şi spitalele sunt afectate, mai puţin Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, care are o centrală proprie, şi Maternitatea Spitalului Municipal.