Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Locul doi pentru UVT, în „Hexagonul Facultăților de Drept” 2018

Publicat

pe

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara s-a situat pe locul II în cadrul „Hexagonului Facultăților de Drept”, cel mai prestigios concurs studenţesc național în domeniul dreptului, organizat anual între echipele facultăţilor de drept ale Universității din București, Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universităţii „Al.I. Cuza” Iași, Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu, Universităţii din Craiova și Universităţii de Vest din Timișoara.

Concursul include trei probe științifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituțional) și patru probe sportive (fotbal, street-ball, tenis de masă, șah).

Rezultatul confirmă apartenența studenților Facultăţii de Drept la elita învăţământului superior juridic din România şi se adaugă performanţelor obţinute de echipele Facultăţii la concursurile internaţionale şi europene de drepturile omului şi drept internaţional public.

Facultatea de Drept a UVT s-a situat pe podium la toate probele ştiinţifice: echipa de Drept constituțional, formată din Alexandra Olariu şi Alexandra Modrea și coordonată de lect. dr. Andreea Verteș-Olteanu, a ocupat locul I; echipa de Drept civil, formată din Sena Birgean și Geanny Mărinică și coordonată de drd. Maximilian-Andrei Druță, a ocupat locul III; echipa de Drept penal, formată din Andrei Zlatan Botezatu și Flavius Diblaru și coordonată de lect. dr. Laura Stănilă, a ocupat locul III. La pregătirea studenților au mai contribuit conf. dr. Florin Mangu, lect. dr. Codruţa Guzei-Mangu şi drd. Alexandra Bob (drept civil), respectiv drd. Cristina Nicorici (drept penal).

Totodată, Facultatea de Drept din Timişoara a obţinut locul I la proba de street-ball, respectiv locul III la proba de tenis de masă. Pregătirea echipelor pentru probele sportive a fost coordonată de prof. dr. Florin Moţiu şi lect. dr. Sergiu Stănilă.

Rezultatele obținute se înscriu în linia ascendentă a participărilor din ultimii ani la „Hexagonul Facultăţilor de Drept”, în ultimii șase ani Facultatea ocupând trei locuri II și două locuri III în clasamentul general al competiției. „Calitatea procesului educațional din Universitate este confirmată și de astfel de concursuri. Ne măsurăm și intrăm în competiție cu cei mai buni, iar rezultatele sunt absolut onorante. Linia ascendentă a rezultatelor din ultimii ani arată preocuparea comunității noastre de a se îmbunătăți în permanență“, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Echipa Facultății de Drept din cadrul UVT a fost alcătuită din: Alexandra Olariu, Alexandra Modrea (Drept constituţional); Sena Birgean, Geanny Mărinică (Drept civil); Andrei Zlatan Botezatu, Flavius Diblaru (Drept penal); Sorin Bîzu (tenis de masă); Sabrina Duțu, Larisa Parlea, Bianca Vaisa, Ana Maria Preda, Roxana Oprea (street-ball); Răzvan Stolojescu, Alexandru Ștehuță, Igor Jivcovici, Alin Cazmir, Robert Radu Schmidt, Nicola Carabenciov, Dan Bădeț, Robert David Nicorici, Filipp Zan (fotbal); Petru Mihai Viocan (şah).

Administrație

Construcțiile ilegale din Piața „Aurora“ din Timișoara, demolate

Publicat

pe

Zeci de construcții șubrede din piața Aurora, din Dâmbovița, care prezintă pericol pentru cumpărători și vânzători, sunt desființate, în baza dispoziției primarului Dominic Fritz.

Operațiunea de desființare de chioșcuri, gherete, terase, copertine și pergole ridicate fără niciun fel de autorizație pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara a început astăzi.

„Au ridicat aproape o întreagă piață cu construcții ilegale. Multe sunt un pericol pentru cei care vând sau cumpăra. E rezultatul a foarte multor ani de nepăsare și complicitate a instituțiilor orașului.  Știu că uneori poate fi un proces dureros, dar eliberarea domeniului public de construcții neautorizate este necesară pentru un oraș civilizat care se respectă. Timișoara trebuie să devină din nou mai aerisită și nu apăsată de haosul din anii post-revoluționari”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Toate cheltuielile privind demolarea construcțiilor ilegale vor fi suportate de societatea comercială AURORA S.R.L., care are în concesiune terenul. Contractul de concesiune pentru o suprafață de 14.528 mp, pe strada Lacului nr. 21, a fost semnat în 1997 și este în vigoare atât timp cât există construcțiile autorizate aferente pieței, conform deciziei Consiliului Local de atunci.

De la momentul concesiunii, societatea AURORA a construit fără autorizație, treptat, zeci de spații cu destinație comercială și a executat ilegal lucrări de extindere și de împrejmuire.

Unele dintre aceste construcții ilegale, vechi de aproximativ 18 ani, sunt extrem de deteriorate și nu îndeplinesc condițiile necesare pentru comerț. În ceea ce privește spațiile pentru care există autorizație de construire, acestea vor putea fi folosite în continuare pentru activități de vânzare – cumpărare.

Foto: Primăria Timișoara

 

Citeste mai mult

Administrație

Finanțare europeană pentru modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a obținut o finanțare record de aproape 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Cu acești bani, vor fi înlocuiți 13 km de rețea termică în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.

Ce înseamnă această investiție pentru timișoreni?

Confort sporit în locuințe, pierderi mai mici în rețea, mai puține întreruperi sau avarii.

𝐹ă𝑟ă 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑓ă𝑐𝑢𝑡 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙. 𝑀ă 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟 𝑐ă 𝑎𝑚 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠ă 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑚 𝑎𝑐𝑒ș𝑡𝑖 𝑏𝑎𝑛𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎 ș𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡̦𝑢𝑚𝑒𝑠𝑐 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡. 𝐶𝑢 𝑐𝑒𝑙𝑒 50 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑜𝑎𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑢𝑟𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢ă 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡. 𝐸 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑎 𝑑𝑒 ț𝑒𝑣𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑖. 𝐴𝑡â𝑡 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟ă𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑟𝑒ț𝑒𝑙𝑒𝑖, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 ș𝑖 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑖𝑧𝑜𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑢𝑛 𝑝𝑎𝑠 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑠𝑝𝑜𝑟𝑖𝑡 î𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑟𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑖𝑐𝑖, ș𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑟𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑠𝑒. 𝐴𝑣𝑒𝑚 𝑡𝑜𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛 𝑐ă 𝑠𝑖𝑚𝑡 𝑑𝑒𝑗𝑎 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛ț𝑎 𝑖̂𝑛 𝑏𝑖𝑛𝑒. 𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑧ă𝑡𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎, a declarat primarul Dominic Fritz.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

Întâlniri cu scriitori contemporani din București pentru liceenii din Timișoara

Publicat

pe

Asociația Sfera Timișoarei anunță sosirea scriitorilor contemporani Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Cristian Fulaș la Timișoara în cadrul proiectului „eLibrăria elevilor“.

Proiectul promovează lectura și facilitează accesul la cultura scrisă în rândul elevilor prin întâlniri directe cu scriitori contemporani și prin intermediul lecțiilor în format audio/video, interpretate în limbajul semnelor și încărcate pe platforma digitală eLibrăria.

Poetul, prozatorul și jurnalistul Florin Iaru este apreciat pentru stilul său vibrant și incisiv, aducând o energie aparte în poezia generației ’80. Prin operele sale, a redefinit lirica urbană, combinând umorul cu reflecții profunde asupra condiției umane. Pentru discuții literare pe baza textului „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, poetul Florin Iaru se va întâlni cu elevii de liceu de la Colegiul Național Bănățean, joi, 10 octombrie, de la ora 11:00 la 12:00.

Scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu se remarcă prin numeroase inițiative dedicate promovării literaturii și artelor, fiind o prezență activă în peisajul cultural național. Pentru discuții literare pe baza textului „O noapte furtunoasă” de Ion-Luca Caragiale, scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu se va întâlni cu elevii de la Colegiul Național „Carmen Sylva”, joi, 10 octombrie, de la ora 13:00 la 14:00.

Scriitorul și traducătorul Cristian Fulaș este recunoscut pentru operele sale remarcabile și pentru traducerile de înaltă calitate din literatura universală, aducând o perspectivă profundă și originală asupra complexităților vieții și a condiției umane. Scriitorul și traducătorul Cristian Fulaș se va întâlni cu liceenii din oraș la Cinema Victoria, joi, 23 octombrie, de la ora 10:00 la 11:00.

Prezența celor 3 scriitori contemporani la Timișoara oferă o oportunitate unică pentru elevii din oraș de a descoperi perspective noi asupra literaturii, de a pune întrebări autorilor și de a se inspira din poveștile și experiențele acestora, contribuind astfel la dezvoltarea lor culturală și creativă.

Activitățile se adresează tuturor elevilor de liceu, oferindu-le un instrument accesibil și gratuit (platforma digitală) pentru stimularea apetitului pentru lectură, pentru explorarea și înțelegerea textului scris, precum și a interesului pentru carte.

Pe termen lung, aceste acțiuni contribuie la creșterea interesului pentru literatura română a elevilor, la îmbunătățirea nivelului de cultură generală și la atragerea spre cunoașterea culturii românești prin intermediul platformei digitale, ca metodă accesibilă și preferată de categoria de populație tânără.

Proiectul eLibrăria elevilor este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: In-tuition.ro, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația „Inițiativă în Educație”, Librăriile Cărturești, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Școala Generală Nr.1 Timișoara, Radio România Timișoara.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/  și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Comunicare:

Elena Ilie

Email: comunicare.sfera@gmail.com

Tel.: 0731 184 841

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. Voluntariatul este o componentă importantă în fiecare proiect pe care îl dezvoltăm. Încurajăm tinerii, elevii, în special, să participe voluntar la toate activitățile care alcătuiesc un proiect cultural.

Mirela Olariu, Președinte Asociația Sfera Timișoarei și Oana Grimacovschi, coordonator proiect.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite