
La împlinirea a 26 de ani de la emiterea Proclamaţiei de la Timişoara, primarul oraşului de pe Bega, Nicolae Robu, consideră că acest document este, încă, de actualitate.
Într-un mesaj făcut public pe pagina de internet a Primăriei Timişoara, Nicolae Robu arată că timişorenii au reuşit să învingă comunismul însă nu au reuşit să impună reformarea societăţii româneşti, motiv pentru care, în opinia edilului-şef, timişorenii vor continua Revoluţia, paşnic dar ferm.
”În urmă cu 26 de ani, la 11 martie 1990, Timişoara dădea românilor singurul document programatic autentic al Revoluţiei din decembrie 1989, Proclamaţia de la Timişoara. În acele zile dramatice, Timişoara era pusă la zid pentru viziunea sa inovatoare şi pentru forţa cu care apăra libertatea şi principiile democratice. În acel context, liderii de atunci din Piaţa Operei au vrut să explice românilor ce vor timişorenii, pentru ce luptă, dar şi să transmită mesajul că nu vor ceda.
Din păcate, la atâta vreme de la Revoluţie, documentul este la fel de actual, iar dezamăgirea noastră faţă de neîmplinirea dezideratelor pentru care timişorenii au ieşit în stradă, este perfect îndreptăţită”, spune Robu.
Puctul 8…
Primarul Timișoarei afirmă că: ”mimarea reformelor de către cei care fac politica pe malul Dâmboviţei a compromis schimbarea în bine a României. Generozitatea şi solidaritatea din timpul Revoluţiei au fost transformate într-o meschină luptă pentru ciolan între diverse grupări de tip mafiot, prin ignorarea totală a celebrului Punct 8 al documentului.
Oricât de controversată ar fi, nimeni nu poate nega că prin idealurile asumate, Proclamaţia de la Timişoara a conferit evenimentelor din decembrie 1989 o vocaţie universală, a făcut ca lupta românilor din acele zile să nu rămână în istorie doar ca o revoltă sau o lovitură de stat, ci ca o Revoluţie autentică, menită a schimba un sistem”. Puncyul 8 al Proclamației de la Timișoara cerea cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau în structurile Securității să nu aibă dreptul de a lucra în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcția de președinte al statului.
În perioada următoare, documentul a fost recunoscut și sprijinit de sute de asociații nonguvernamentale, iar aproape 4 milioane de cetățeni au semnat apeluri în favoarea introducerii punctului 8 în legislație. Fară succes însă…
Nicolae Robu a profitat de moment pentru a ataca, din nou, partidul concurent (PSD), pe care îl acuză a fi continuatorul partidului comunist.