Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Patronii pot primi bani de la stat dacă angajează tineri

Publicat

pe

Angajatorii vor primi diverse stimulente de la stat pentru încadrarea în câmpul muncii a tinerilor care și-au finalizat studiile anul acesta. Cei care nu-şi găsesc un loc de muncă în 60 de zile de la absolvire pot solicita indemnizaţia de şomaj, de 250 de lei pe lună. În 2015, în România, circa un sfert din tineri nu aveau un loc de muncă și nici nu urmau programe de pregătire profesională.

La sfârşitul anului trecut, 24,1% din tinerii români, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, nu erau angajați și nici incluși într-un program de educaţie sau training. Cifrele sunt comparabile cu cele din state precum Spania, Croaţia, Bulgaria, Cipru şi sunt puțin mai optimiste faţă de cele din Italia şi Grecia. Instituţiile europene încearcă de ani buni să rezolve, măcar în parte, această problemă a şomajului ridicat în rândul tinerilor, prin intermediul unor programe derulate cu fonduri europene și al căror cuantum creşte de la an la an.

Studiile și analizele Comisiei Europene (CE) arată, însă, că cifrele rămân neschimbate. La întrebarea „De ce există un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor?”, studiile CE au indicat mai multe răspunsuri, între care amintim nivelul redus de educaţie al acestora, părăsirea timpurie a şcolii, neconcordanţa dintre calificările şi competenţele tinerilor şi cele solicitate de angajatori. Totodată, neîncrederea tinerilor în eficienţa cursurilor de formare profesională de scurtă durată sau lipsa de experienţă în muncă îi face pe aceștia vulnerabili în faţa concurenţei cu celelalte categorii de lucrători.

Totuşi, în lipsa altor oferte de locuri de muncă pe care tinerii le aşteaptă la absolvirea liceului sau facultăţii, înscrierea în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă le deschide acestora câteva oportunități: punerea în legătură cu diverşi angajatori, consiliere profesională, dar şi stimulente financiare.

Astfel, absolvenţii care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de primă de încadrare de 500 de lei, care va fi solicitată în cel mult 60 de zile de la data angajării. De asemenea, un absolvent care în timp ce primeşte indemnizaţie de şomaj se angajează într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de primă de încadrare, respectiv primă de instalare, dacă îşi schimbă domiciliul.

Şi pentru că, de cele mai multe ori, angajatorii nu sunt dispuşi să angajeze proaspăt absolvenţi, neavând experienţă, statul le oferă subvenţii lunare de până la 750 de lei pentru fiecare absolvent angajat: 500 de lei pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 600 de lei pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 750 de lei pentru absolvenţii de învăţământ superior. De asemenea, sumele prevăzute mai sus sunt acordate pe o perioadă de 18 luni angajatorilor care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap.

Potrivit ANOFM, de stimulentele financiare beneficiază angajatorii care încadrează absolvenţi „fără raporturi de muncă sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum şi cei care încadrează absolvenţi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenţă”. În ultimă instanţă, absolvenţii care nu îşi găsesc un loc de muncă în maximum 60 de zile de la absolvire şi au vârsta de cel puţin 16 ani pot solicita, potrivit legii, indemnizaţia de şomaj, în cuantum de 250 de lei.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Tratamente de deratizare și dezinsecție terestră, la Timișoara. Informații utile pentru cetățeni

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță demararea unor noi campanii de deratizare și dezinsecție pe suprafețele de pe domeniul public al orașului, în luna iulie. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unui mediu sănătos și sigur pentru toți cetățenii orașului.

Deratizare

În perioada 1-14 iulie 2024, între orele 09:00 și 17:00, se vor efectua servicii de deratizare pe domeniul public. Produsul utilizat este Colbrom Pastă, cu o norma de consum de 100 gr/stație de intoxicare, substanță activă Bromadiolone. Acesta este avizat de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății, făcând parte din grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), tip 14 (rodenticide). Măsura are scopul de a controla și reduce populația de rozătoare, prevenind astfel răspândirea bolilor și menținerea unui mediu urban curat.

Dezinsecție terestră

Între 1-7 iulie 2024, în intervalul orar 22:00 – 06:00, se va desfășura acțiunea de dezinsecție terestră pentru combaterea țânțarilor și larvelor acestora pe domeniul public al orașului. Produsele folosite sunt Cymina Plus (substanță activă Cipermetrin) pentru combaterea țânțarilor adulți, cu o concentrație a soluției de lucru de 50 ml produs în 3 litri de apă/solvent, și VECTOBAC WG (substanță activă Bacillus thuringiensis subsp. israelensis) pentru combaterea larvelor, cu o concentrație a soluției de lucru de 1 kg produs în 10 L/apă.

Dezinsecție aeriană

În perioada 1-7 iulie 2024, între orele 05:30 și 09:30, se vor efectua servicii de dezinsecție aeriană, pentru combaterea țânțarilor și larvelor acestora pe domeniul public al orașului. Produsul utilizat este Cymina Plus (substanță activă Cipermetrin), cu o concentrație a soluției de 50 ml produs în 1 litru de apă.

Substanțele folosite pentru dezinsecția aeriană şi terestră fac parte din grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), tip 18 (insecticide, acaricide și produse pentru combaterea artropodelor), avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății. Aceasta este a patra campanie de dezinsecție împotriva țânțarilor din acest sezon.

Recomandări pentru cetățeni

Cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cei cu afecțiuni cardiace, astmatice sau alergice sunt sfătuiți să evite zonele în care se desfășoară aceste operațiuni. Crescătorii de albine sunt sfătuiți să își protejeze stupii prin scoaterea acestora în afara ariei de stropire.

În cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, perioadele de desfășurare a serviciilor de deratizare și dezinsecție vor fi decalate.

Citeste mai mult

Locale

ATENȚIE șoferi! Restricții de circulație în mai multe zone din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă lucrările de întreținere și reparare a  drumurilor precum și a rețelelor de apă și canalizare din oraș și pe parcursul verii, astfel încât vor surveni închideri de circulație rutieră în mai multe zone din oraș.

La solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier, în vederea executării lucrărilor la obiectivul „CL13 : Execuție rețele de apă și canalizare, Timișoara Sud Lot 1”.

Închiderea circulației rutiere se va face etapizat, începând cu data de 23 iunie 2024, după cum urmează:

etapa I, în perioada 23 iunie 2024 – 6 iulie 2024, pe strada Lămâiței, tronsonul cuprins între strada Nicolae Andreescu și strada Eugen Cuteanu;

etapa II, în perioada 15 iulie 2024 – 10 august 2024, pe strada Eugen Cuteanu, tronsonul cuprins între imobilul cu nr. 21 și strada Lămâiței (pe o distanță de 117 m) și respectiv între imobilul cu nr. 21 și strada Nicolae Andreescu (pe o distanță de 85 m);

etapa III, în perioada 6 iulie 2024 – 13 iulie 2024, pe strada Lămâiței, tronsonul cuprins între strada Ardealului și strada Ioan Slavici.

De asemenea, la solicitarea Societății Drumuri Municipale Timișoara, traficul rutier va fi închis din data de 25 iunie 2024, în vederea realizării lucrărilor de așternere a covorului asfaltic, după cum urmează:

în perioada 25 iunie 2024 – 5 iulie 2024, în intervalul orar 07:00-18:00, pe strada Evlia Celebi;

în perioada 25 iunie 2024 – 11 iulue 2024, în intervalul orar 07:00-18:00, pe strada Palmierilor, tronsonul cuprins între strada Mătăsarilor și calea Dorobanților;

în perioada 6 iulie 2024 – 16 iulie 2024, în intervalul orar 07:00-18:00, pe strada Protopop George Dragomir, tronsonul cuprins între Piața Crucii și bulevardul Mihai Viteazul.

Autoritățile recomandă șoferilor să folosească rute alternative pe perioada desfășurării lucrărilor.

Citeste mai mult

Internațional

SOLSTIȚIU DE VARĂ. Începe vara astronomică

Publicat

pe

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie.

Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului și va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când se așteaptă să se producă cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite