Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Recomandări de la Protecția Consumatorilor. Cum alegem ouăle, mielul, cozonacul și vinul de Paști

Publicat

pe

Românii au intrat în febra cumpărăturilor necesare sărbătorilor pascale, iar cele mai căutate produse sunt cele care nu pot lipsi de pe masa de Paşti: ouăle, carnea de miel, vinul şi cozonacul.

Specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consu­ma­torilor din România ne recomandă ca, la fiecare aliment pe care îl cumpărăm, prospeţimea să fie prima care să ne preocupe. De asemenea, este bine să ne informăm şi să citim foarte bine eticheta produselor pentru a evita vopselurile toxice de ouă sau cozonacii plini cu aditivi alimentari.
Din coşul de cumpărături pentru Paşte nu pot lipsi ouăle. În comerţ, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15 şi 30 de bucăţi pe care sunt aplicate, prin stanţare, următoarele informaţii: sistemul de creştere a găinilor (o cifră de la 0 la 3, unde cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic, cele mai gustoase şi hrănitoare, iar cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite, adică de calitate scăzută), un cod de două litere care reprezinta ţara de origine (Romania – RO, Polonia – PL etc.); un cod de două litere care reprezintă judeţul (Buzău – Bz, Bacău – Bc etc.); un cod de trei cifre, de la 001 la 999, care reprezintă numărul de ordine în cadrul judeţului. Totodată, se aplică, tot prin stanţare, pe fiecare ou, data durabilităţii minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate.

După cumpărare este bine ca ouăle să se păstreze în frigider. Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra-proaspete; de la a noua zi până la a 27-a zi după data ouatului ouăle sunt considerate proaspete.

Cât priveşte vopselurile pentru ouă, din comerţ, multe dintre ele conțin Azorubina, E122, un colorant roșu toxic, folosit în industria textilă, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii, un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia.

Spre a evita orice risc, APC România ne recomandă să cumpărăm pentru vopsit doar ouă de categoria 0 / 1, cu coaja mai groasă, prin care nu va trece vopseaua la conținut. Ouăle de categoriile 2 și 3 provin de la găini crescute în hale industriale sau baterii, găini stresate, și au coaja foarte subțire, prin urmare, vopseaua de ouă poate ajunge în interior. Odată afectate de vopsea, ouăle nu mai pot fi mâncate pentru că sunt toxice.

Potrivit recomandărilor specialiştilor, este de preferat să vopsim ouăle cu produse naturale: cafea, ceai, sfeclă roşie, ceapă roșie sau albă, turmeric, paprika, afine, coacăze, varză sau piper.

Carnea de miel este o carne roşie, hipocalorică, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doza zilnică recomandată), complexul de vitamine B.

La cumpărare trebuie să facem aprecierea prospeţimii cărnii de miel având în vedere următoarele: aspectul – la carnea proaspătă, suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune carnea este lucioasă şi slab umedă; culoarea – la suprafaţă este roz, iar în secţiune culoarea este roşie; consistenţa – fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede; grăsimea – albă şi compactă; tendoane şi articulaţii – lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede.

Se recomandă consumatorilor să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg.

Cozonacul este o prăjitură tradiţională de Paşte pe bază de făină, ouă, zahăr, unt, ulei, lapte, drojdie, esenţă de rom, sare, nucă şi / sau stafide / rahat. Din păcate, cozonacii ieftini din supermarketuri au în compoziţie materii prime de calitate scăzută, mai precis, făina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, unii producători au scos din reţetă untul şi laptele, pentru a scădea costul de producţie, şi i-au înlocuit cu aditivi alimentari. Pe piaţa românească există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică „chimicale cu lingura”.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Elena Gheorghe cântă la MulticulTim – Festivalul Minorităților Etnice, la Timișoara. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

pe

În acest an, minoritățile etnice timișorene vor fi sărbătorite prin muzică, dans, gastronomie și cultură.

Programul include concerte, ateliere, lansări de carte și multe alte surprize.
În Piața Sfântul Gheorghe are loc un eveniment cultural-culinar inedit: „Sufrageria Multiculti”, organizat în parteneriat cu Claudia-Romana Rista, diplomat culinar, as. Fata Care Găteşte Cu Flori.

Nu vor lipsi deliciile din bucătăria minorităților etnice, într-o experiență menită să aducă oamenii împreună.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, cu scopul de a celebra bogăția culturală și unitatea comunităților din regiune.

PROGRAM:

VINERI, 19 SEPTEMBRIE 2025

Piața Sf. Gheorghe, 11:00 – 14:00 COPIII ȘI LUMEA „MULTICULTI”

Cine a furat merele de aur? – teatru de păpuși interactiv

Hai la joacă cu clovnul Öcsi!, spectacol-atelier

Die Lustigen Lenauschüller, dansuri tradiționale șvăbești

Grupul de țitere Bokréta, muzică tradițională maghiară

ora 18:00 SUFRAGERIA „MULTICULTI”

Concept mix & match de zestre culinară marca „fata care gătește cu flori”. Invitat: Meteor Együttes Band

Piața Libertății, 11:00-20:00 TRAMVAIUL „MULTICULTI”

Expoziție de ziare ale culturilor minoritare

ora 13:00 Călător printre stele, spectacol pentru liceeni

ora 16:00 Zestre culinară, prezentare de carte Romana Rista

ora 17:00 Recital chitară, Alexandru Cena

Piața Libertății, 19:00 SPECTACOLE „MULTICULTI”

Spectacol Ansamblul „Timișul”

Soliști: Doriana Talpeș, Renate Binkitsch și Pera Todorovici

Elena Gheorghe & Band

Sâmbătă, 20 septembrie 2025, ora 11:00, sala Lira

Conferința „Cum funcționează migrația: mituri și realități” face parte din Multicultim – Festivalul Minorităților Etnice, un eveniment care aduce împreună nu doar tradiții și muzică, ci și spații de dialog și reflecție asupra temelor care modelează societatea contemporană. Scopul conferinței este de a înțelege mai bine fenomenul migrației, dincolo de mituri și percepții simplificate, și de a explora impactul său asupra comunităților și identităților.

ora 16:00, Piața Libertății găzduiește ateliere pentru toate gusturile – de la povești și jocuri multilingve la meșteșuguri, gastronomie și creații artistice.

19:00 | Invitați speciali: Trupa de dans Vardavar, Uniunea Armenilor

Citeste mai mult

Cultură

Târgul meșterilor populari, ediția a XXV-a, la Muzeul Satului din Timișoara

Publicat

pe

Târgul Meșterilor Populari va fi organizat în perioada 20-21 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean.

Vor fi expuse produse lucrate manual: ii, pălării, cojoace, instrumente muzicale, obiecte din ceramică, coșuri împletite, icoane, opinci, linguri de lemn, jucării și multe alte minunății care duc mai departe poveștile satului românesc.

De asemenea, organizatorii mai pregătesc ateliere interactive și spectacole folclorice.

Programul de vizitare este între orele 10.00-18.00.

Sâmbătă, 20 septembrie 2025, de la ora 15.00, vor urca pe scenă:

Ansamblul Lighezana din Pădureni

Loredana Sur

Ionuț Duvlea

Raluca Stanca

Adrian Stanca,

acompaniați de Formația Ecoul Muzical: Boban Constantinovici (acordeon), Florin Bândariu (orgă), Cornel Nicolae (sopran), Andrei Ciote (saxofon).

Duminică, 21 septembrie 2025, de la ora 15.00, în centrul atenției se vor afla:

Alin Raicu

Alexandru Oniță

Ancuța Bularcă

Carmen Biruescu

Florin Boita,

acompaniați de Formația Ecoul Muzical: Iosif Kalmar (saxofon), Florin Bândariu (orgă), Danijel Paunovici (acordeon), Andrei Ciote (sopran).

Intrarea este liberă.

 

Citeste mai mult

Locale

NU mai dați bani cerșetorilor! Ce au depistat polițiștii locali din Timișoara la o razie

Publicat

pe

Polițiștii locali au găsit în timpul raziilor efectuate zilele trecute în municipiul Timișoara mai multe persoane la cerșit în cazul cărora au existat suspiciuni de exploatare.

Un astfel de caz este cel al unui bărbat de 37 de ani, nevăzător, care a fost determinat în mai multe rânduri de soția sa de 39 de ani, cu domiciliul în Craiova, să cerșească, ultima dată fiind depistat în zona Calea Aradului cu G. Alexandrescu, printre mașini. De asemenea, o femeie de 45 de ani, din Baia Mare, a fost surprinsă la cerșit, tot pe Calea Aradului, împreună cu fiul de doar 2 ani, motiv pentru care cazul a fost înaintat pentru cercetări către Poliția Municipiului Timișoara și către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

Alți doi bărbați care își făcuseră culcuș pe Strada Neptun, unde au adunat foarte multe gunoaie în jur, au fost preluați și transportați la centrul social, zona fiind igienizată cu sprijinul societății de salubrizare Retim.

Pentru a nu încuraja astfel de cazuri, polițiștii locali fac din nou apel la cetățeni să nu le mai ofere bani și să solicite sprijinul Poliției Locale la numerele de telefon 0256.968 sau 0256.246.112 pentru a fi preluați în cel mai scurt timp posibil.

Polițiștii locali acționează în continuare, zilnic, pentru depistarea celor care apelează la mila publică sau fac parte din categoria persoanelor fără adăpost, preluându-i din stradă și transportându-i către centrul social de pe Str. Telegrafului pentru a încerca descurajarea și determinarea lor să nu se mai întoarcă în diverse zone ale orașului la cerșit sau în fața unor magazine, în zone de locuințe, în parcuri, unde produc disconfort, fac mizerie, consumă alcool și gălăgie.

Foto: Poliția Locală Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite