Ne găsiți și pe:

Social

Bacalaureat 2019. Promovabilitate de 64,64 la sută, în județul Timiș

Publicat

pe

Un singur liceu din Timiş are rată de promovare de sută la sută la examenul de bacalaureat, înainte de contestaţii, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, iar trei absolvenți au obținut media zece.

Pe judeţ, promovabilitatea este de 64,64 la sută, înainte de contestaţii.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, la Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” din Timişoara a fost înregistrată o promovabilitate de sută la sută, la examenul de bacalaureat, înaintea contestaţiilor.

Pe locul al doilea se situează Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara (98,65 la sută), urmat de Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara (98,56 la sută).

În Timiş, trei elevi au obţinut la bacalaureat, media maximă. Aceştia sunt Oana Lepa, de la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara, Darian Vodă, de la Colegiul ”Iulia Haşdeu” din Lugoj şi Adriana Camelia Zahariuc, de la Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timişoara.

la Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” din Biled, promovabilitatea a fost zero.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

A început sezonul răcelilor. Cum le prevenim

Publicat

pe

Începerea anului şcolar, dar şi scăderea bruscă a temperaturilor, în special seara şi dimineaţa, au făcut ca tot mai mulţi români să aibă nevoie de îngrijiri medicale din cauza virozelor respiratorii.

Medicii susţin că în această perioadă a anului se înregistrează cele mai numeroase îmbolnăviri în rândul celor mici, mai ales când este vorba de copii aflaţi în primii ani de şcoală. Din cauza numărului mare de virusuri, o persoană poate avea răceli de mai multe ori de-a lungul vieții.

Răceala este o infecție acută virală a tractului respirator superior (nas, gât) care determină simptome variabile de tip strănut, nas înfundat, secreții nazale, gât iritat, febra mică și dureri de cap. Rareori apare și tuse în a patra sau a cincea zi când simptomele nazale sunt aproape dispărute. Durata răcelii este în medie de o săptămână, deși în 25% din cazuri se poate prelungi până la 2 săptămâni.

„Cele mai multe răceli apar în sezonul rece pentru că frigul favorizează pătrunderea virusului în organism. Cauza răcelii nu este frigul, însă. Lichidele reci sau contactul cu frigul nu provoacă răceala. În cele mai multe cazuri, răceala este dată de un virus și este bine să nu se trateze cu medicamente. Copiii sunt printre cei mai expuși, sunt copii care răcesc o dată și sunt copii care răcesc chiar și de 10-15 ori pe an”, spune medicul primar Mirela Sorlescu.

Majoritatea virusurilor determină îmbolnăvirea doar o singură dată, dar din cauza numărului mare de virusuri, o persoană poate avea răceli de mai multe ori de-a lungul vieții, un adult are în medie două-trei răceli/an. Perioada de incubație, de la momentul contaminării până la apariția infecției, este de 24-72 ore. Trebuie să știm că nu există un tratament specific pentru virozele respiratorii, tratamentul are rolul să amelioreze simptomele, dar nu scurtează sau vindecă răceala.

Virusul este transmis prin contact direct, dar și pe calea aerului. Medicii spun că putem evita îmbolnăvirile dacă respectăm o serie de recomandări cum sunt păstrarea unei igiene riguroase, cu spălarea frecventă a mâinilor, prin evitarea zonelor cu aglomerări umane și a contactului cu persoane bolnave.

Persoanele răcite care tușesc sau strănută în palmă, rețin pe mâinile lor virusurile care pot supraviețui pe piele circa două ore și pot fi transmise mai departe unei alte persoane prin atingerea mâinilor. Anumite virusuri de răceală pot supraviețui câteva ore pe obiecte contaminate de persoanele bolnave, cum ar fi pe suprafața telefonului sau clanțele de la uși. Prin contactul cu aceste suprafețe și apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii, se produce infectarea.

De asemenea, prin tuse sau strănut, persoanele pot împrăștia în aer particule mici de secreții care conțin virusuri și care pot fi proiectate la distanță de circa 2 metri, ceea ce le permite să contamineze indivizii din jur prin contactul cu ochii, nasul sau gura acestora și are loc declanșarea infecției. Spălarea mâinilor este un mod esențial și extrem de eficient pentru a preveni răspândirea infecției.

Dacă intrați în contact direct cu persoane bolnave, atunci trebuie să evitați atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mâinile contaminate cu secreții. În plus, este indicată utilizarea servețelului pentru a acoperi nasul și gura în caz de strănut sau tuse, cu aruncarea imediată a acestora și spălarea mâinilor.

sursa: ziarullumina.ro

Citeste mai mult

Social

Sprijin pentru elevii nevoiași. Colecte pentru ghiozdane, rechizite și îmbrăcăminte, în toate parohiile

Publicat

pe

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, şi în acest an continuă campania de sprijin pentru copiii cu posibilităţi materiale reduse din Arhiepiscopia Timişoarei, atât la preşcolari, cât şi la elevii din ciclul primar şi gimnazial.

În acest sens, Părintele Mitropolit recomandă tuturor protopopilor şi preoţilor din Arhiepiscopia Timişoarei să caute în parohiile lor pe cei care au nevoie de acest sprijin şi să îndemne pe cât se poate, ca fiecare copil să meargă la şcoală, pentru a se preveni într-o mai mare măsură abandonul şcolar.

Aşadar, fiecare parohie va organiza în aceste două săptămâni o colectă pentru ghiozdane, rechizite şi îmbrăcăminte, urmând ca aceasta  să se completeze cu fonduri din bugetele parohiale pentru a fi alături de toţi copiii care vor începe anul şcolar.

Dacă anul trecut au fost donate peste o mie de ghiozdane complet echipate în toate cele şase protopopiate ale eparhiei, adică,  Deta, Lugoj, Făget, Sânnicolau Mare, Timişoara I şi Timişoara II,  nădăjduim ca şi în acest an, prin bunăvoinţa preoţilor şi a credincioşilor, să aducem bucurie unui număr cât mai mare de elevi.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, până la această dată, în cadrul Fundaţiei Filantropia Timişoara s-au adunat peste 500 de ghiozdane.   

Citeste mai mult

Social

Transport pentru bolnavii cu scleroză multiplă. Mitropolia Banatului a cumpărat un autoturism multifuncțional.

Publicat

pe

Reprezentanții Fundației Filantropia Timișoara, animați de dorința de a schimba efectele negative pe care scleroza multiplă le are asupra calității vieții celor afectați, precum și să prevină aceste efecte în rândul noilor diagnosticați, au deschis începând cu anul acesta, la Timișoara, un centru comunitar de recuperare, pentru persoanelor afectate de scleroza multiplă din Timișoara și din partea de Vest a țării.

Având în vedere că, la nivelul județului Timiș, există 100 de pacienți cu această afecțiune, dintre care foarte mulți sunt nedeplasabili, la îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Fundația Filantropia Timișoara a reușit, cu sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei și al Fundației Renovabis din Germania și al unor donatori private, să achiziționeze, săptămâna aceasta,  un autoturism multifuncțional, pentru a răspunde nevoilor acestor pacienți cu deficiențe locomotorii. Mijlocul de transport, în valoare de 22.870 Euro, a fost adaptat pentru transportul persoanelor care utilizează fotoliul rulant, după gradul de dizabilitate al fiecaruia. Autoturismul, omologat RAR, beneficiază de un spațiu generos, iar, prin suporții de spate și cap, oferă protecție și confort persoanei transportate în fotoliul rulant. Atunci când scaunul cu rotile nu se află în mașină, și când rampa sa de acces se rabatează, devenind podeaua portbagajului, autovehiculul are la dispoziție toate cele 5 locuri originale.

„În februarie 2019, la binecuvântarea noului serviciu social destinat persoanelor ce suferă de scleroză multiplă, situat în Timișoara, strada Iuliu Maniu nr. 40, IPS Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, evidenția responsabilitatea pe care o avem și față de cei care nu se pot deplasa și prin urmare nu pot beneficia de serviciile oferite de Fundatia Filantropia Timișoara. Urmând indemnul Înaltpreasfinției Sale, am găsit ca fiind mai potrivit să avem mijlocul nostru de transport adaptat pentru a răspunde nevoilor acestor pacienți”, a spus părintele Cristian Pavel, consilier social al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Diverse activități pentru persoanele cu scleroză multiplă

Știut fiind faptul că lipsa de informații în ceea ce privește diagnosticarea, accesul dificil la tratament și, în special, lipsa unei consilieri și a unui sprijin moral din partea unei comunități, duc la izolare socială, îngreunând procesul de tratament al bolnavilor, Centrul de la Timișoara desfășoară, încontinuu, activități de informare, consiliere și recuperare prin psihoterapie și kinetoterapie, pentru grupuri mici de pacienți, dar și servicii de asistență la domiciliu și telemedicină, adresată pacienților cu această afecțiune neurologică cronică. În luna Iulie, fundația a oferit cadre, scaune cu rotile și alte echipamente cu scopul de a le ușura viața pacienților cu nevoi speciale. Au fost și situații când membrii fundației au trebuit să adapteze intrarea în casă pentru ca beneficiarul să poată utiliza scaunul rulant.

sursa: mitropolia-banatului.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite