Începând cu data 18 octombrie 2021 va debuta acțiunea de primire a cererilor – declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței şi a suplimentului pentru energie, în vederea aplicării prevederilor Legii nr 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie şi a Normelelor Metodologice de aplicare a acesteia, aprobate HG nr. 1073/2021, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 .
Pot beneficia de acest drept familiile care realizează venituri lunare nete pe membru de familie de până la 1.386 lei, respectiv persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 2.053 lei și care nu dețin bunurile cuprinse în Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării ajutorului social, anexată prezentului comunicat și prevăzută în Anexa nr. 4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2001, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru ajutorul cu energie termică în sistem centralizat, cererile – declarație pe propria răspundere, însoţite de documentele privind componenţa familiei, veniturile şi bunurile detinute se depun individual sau prin intermediul asociaţiilor de proprietari/chiriaşi prin cele 5 puncte termice ale S.C. Colterm S.A., respectiv:
Nr. crt.
Adresa punctului de distribuire a formularelor și depunere a dosarelor din data de 18 octombrie 2021
Distribuirea și preluarea cererilor – declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței în funcție de sistemul de încălzire utilizat se va desfășura în cadrul centrelor sociale aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, după cum urmează:
pentru încălzirea cu energie electrică – Centrul de Incluziune Socială și Relația cu Minoritățilesituat în str. Martir Cernaianu nr. 31 telefon 0256/293884
pentru încălzirea cu combustibili solizi şi/sau petrolieri – Clubul de Socializare și Petrecere a Timpului Liber – Clubul Pensionarilor situat în Bld Gen. Ion Dragalina nr. 38-42, telefon 0256/452089
pentru încălzirea cu gaze naturale – Complexul de Servicii pentru Copii ,,Sfantul Nicolae’’ situat în str. Platanilor nr. 2, telefon 0256/214572
Cererile – declarație pe propria răspundere, însoţite de documentele justificative privind componenţa familiei, veniturile şi bunurile detinute se pot depune personal, la sediile Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara menționate mai sus, de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.30, sau se pot trimite pe e-mail la adresa: ajutoare.incalziretm@gmail.com.
Formularul de cerere-declarație pe propria răspundere se poate descărca de pe site-ul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, https://socialtm.ro
Acte necesare
cerere – declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței – formulat tip;
copii după actele de identitate ale membrilor de familie cu domiciliul sau reședința la adresa pentru care se solicită ajutorul (carte de identitate/buletin de identitate/pașaport/carte de identitate provizorie, certificat de naștere pentru copiii minori sub 14 ani), pentru cetățenii străini sau apatrizi: permis de ședere temporară sau permanentă, document de identitate, permis de ședere pe termen lung, iar pentru cetățenii UE sau Confed. Elvețiană: certificat înregistrare, carte de rezidență;
acte din care rezultă calitatea titularului cererii față de imobilul pentru care solicită ajutorul:
proprietar (copie după contractul de vânzare-cumpărare, extras de carte funciară)
chiriaș (contract de închiriere)
împuternicit (contract de comodat sau împuternicire de la proprietar/titularul contractului de închiriere);
acte privind veniturile nete lunare realizate de familie/persoana singură în luna anterioară depunerii cererii:
adeverință privind venitul net (inclusiv valoarea bonurilor de masă, prime, ore suplimentare etc)
cupoane pensii;
cupoane indemnizații pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani;
cupoane indemnizații cu caracter permanent;
cupoane alocații pentru minorii dați în plasament familial sau încredințați spre creștere și educare;
acte doveditoare ale veniturilor din închirieri, dobânzi, dividende sau părți sociale;
persoanele care nu realizează venituri vor depune o declarație în acest sens.
5. Factură de gaz, în cazul ajutorului de încălzire cu gaze naturale;
6. Factură de energie electrică și dovadă de la Asociația de Locatari că nu au alte forme de încălzire, în cazul ajutorului de încălzire cu energie electrică;
Declararea unui număr mai mare de membri de familie, a unor venituri mai mici decât cele reale, precum şi nedeclararea bunurilor deţinute, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, și se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal.
ANEXA 4
la normele metodologice
LISTA BUNURILOR
ce conduc la excluderea acordării ajutorului social
Elevii din Timișoara au la dispoziție un cabinet de robotică amenajat de Primăria Municipiului Timișoara la Școala Gimnazială 30, pentru integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale și pentru activități care să activeze comunitatea de elevi din oraș.
Cabinetul este primul proiect de bugetare participativă al Primăriei Timișoara care este dat în funcțiune. Proiectul a fost propus de Mirela Scorțescu, a obținut voturile timișorenilor și Primăria l-a implementat.
„Este primul rezultat concret al unui proiect inițiat de timișoreni pentru timișoreni. Am construit acest mecanism de bugetare participativă tocmai pentru ca o comunitate să se formeze în spatele acestor idei, iar administrația locală să le transforme în realitate. Mă bucur că primul proiect care prinde viață este unul pentru copii și sper să fie folosit de elevii Timișoarei, indiferent de școala la care învață sau de cartierul în care locuiesc”, transmite primarul Dominic Fritz.
Proiectul „Hub Educațional Comunitar Inclusiv: Școală-Familie-Comunitate” a câștigat o finanțare în cadrul campaniei de buget participativ „Timișoara Decide” în urma votului cetățenilor. Acesta include o serie de investiții în echipamente și materiale educaționale, cum ar fi un cabinet robotică, playforms și jocuri educative pentru copii, o cameră pentru stimulare senzorială, amenajarea unei săli multimedia, echipamente sportive, materiale didactice pentru arte și educație muzicală și alte consumabile.
„Proiectul aduce împreună copii de la Școala Gimnazială nr. 30 și instituțiile de învățământ special din oraș pentru a desfășura activități precum robotică, programare, jocuri și mișcare, jocuri pentru stimulare senzorială, activități muzicale și altele. Toate acestea vor fi susținute de profesori voluntari și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara. Scopul nostru este să oferim un mediu confortabil pentru creșterea comunității din jurul școlii prin colaborarea eficientă și motivată a celor trei factori importanți pentru dezvoltarea cetățeniei democratice: familia, școala și comunitatea”, transmite directoarea Mihaela Șora.
Proiectul se numără printre cele 8 proiecte care au câștigat finanțare în 2022. Valoarea alocării este de 400.000 lei (TVA inclus). Urmează a fi echipate încă două spații pentru activități, respectiv o cameră pentru stimulare senzorială și o sală multimedia.
Hub-ul va fi deschis în fiecare vineri, orele 14:30 – 16:30, și sâmbătă, după un program pe care îl va anunța școala, stabilit împreună cu școlile partenere.
Asociația ,,Inițiativă în Educație” a implementat în perioada 21 mai- 18 noiembrie 2022 programul „EDUCAȚIA ESTE CHEIA”, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte în cadrul Programului Impuls în comunitate.
,,Programul „Educația este cheia” a contribuit la coagularea unei comunități educaționale, la promovarea metodelor inovative și a excelenței în educație, dezvoltarea competențelor cheie în rândul elevilor, promovarea voluntariatului și a implicării civice și sociale, încurajarea învățării pe tot parcursul vieții și dezvoltarea abilităților pentru viitor.” a declarat Cătălin Sipoș, președintele organizației.
Prin acest program au fost implementate proiectele: „Teach with inedu” și „Lună plină-n educație”. Ambele proiecte au inclus o serie de evenimente dedicate comunității.
Activitățile derulate în cadrul programului au fost conferințe, ateliere, schimburi de bune practici, webinari, programe de formare, cluburi de carte. Toate evenimentele s-au desfășurat cu acces liber și au fost organizate de echipe de voluntari ai organizației.
Evenimentele cuprinse în proiectul „Teach with inedu” s-au adresat în primul rând cadrelor didactice. Acestea au putut participa la ateliere precum ,Dezvoltare socio-emoțională prin basme”, ,,Predarea integrată prin povești”, la două programe de formare „Dezvoltare personală și dezvoltarea gândirii critice și creative, prin predare integrată, pornind de la povești” , precum și ,,Introducere în comunicare nonviolentă. Un limbaj al empatiei”.
Organizația a propus și două proiecte menite să faciliteze schimbul de experiență și promovarea bunelor practici în educație. Au fost organizate 6 întâlniri, cu o frecvență lunară în cadrul proiectului ,,Ceainăria educatoarelor” și ,,Laboratorul cu bune practici”. ,,În cadrul fiecărui atelier au fost invitate diverse persoane, specialiști în domeniul educațional, care au împărtășit instrumente de lucru, concepte și idei inovatoare pentru eficientizarea managementului grupei de copii, precum și pentru creșterea calității procesului de învățământ.”Mariana -Cristina Țerescu, coordonator proiect ,,Ceainăria educatoarelor”.
În cadrul proiectului ,,Lună plină-n educație” s-au desfășurat două evenimente de amploare pentru comunitatea locală timișoreană: Conferința Internațională ,,Știința în viața copiilor” și ,,Forumul Merito de Vest”. Activitatea „Conferința internațională Știința în viața copiilor” a venit în continuarea atelierelor „Teach with space” și a contribuit la îmbogățirea ofertei cultural-educaționale din cadrul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic.
Conferința și-a propus promovarea științelor și creșterea interesului în derularea de activități STEAM în rândul profesorilor și al elevilor. Elevii au participat la atelierele susținute de astronautul analog, Gernot Grömer, de biologul George Năzăreanu și Cristina Stancu, reprezentant al Agenției Spațiale Europene în România. De asemenea, au avut ocazia de a descoperi cluburile de robotică din județul Timiș, de a participa la activități de dezvoltare personală, precum și de a parcurge experimente alături de Institutul de Chimie.
În cadrul evenimentului ,,Forumul Merito de Vest” au avut loc opt ateliere pentru comunitatea locală din Timișoara. Au avut loc ateliere educaționale pentru elevi și tineri, precum și ateliere pentru cadre didactice care au abordat teme precum ,,învățare prin colaborare, la pas prin univers, gamificarea învățării, trezirea curiozității elevilor, activități STEM, STEAM și STREAM, științe spațiale și dezvoltarea gândirii critice.”
Ambele evenimente s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile și au cuprins prezentări în plen, conferințe, dar și ateliere practice pentru cadrele didactice și elevi. Au fost implicați elevi de la ciclul primar, de gimnaziu, liceu și chiar studenți. Unele activități au fost dedicate viitoarelor cadre didactice și au avut ca public țintă elevii de la Colegiul Național Pedagogic ,,Carmen Sylva”, specializarea învățători-educatori, precum și studenți de la Universitatea de Vest, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. Aceștia au aflat ce înseamnă conceptul STEAM și cum se pot realiza activități practice cu elevii.
Programul a urmărit colaborarea între actorii educaţionali, dezvoltarea de parteneriate între mediul şcolar şi sectorul non-guvernamental, profesionalizarea carierei didactice, dezvoltarea unei culturi colaborative între profesori şi crearea unor punţi de legătură între părinţi şi profesori, toate aceste având impact pozitiv pentru mii de elevi, părinți și profesori.
,,Ne bucurăm că scopul programului, acela de a susține și contribui la îmbunătățirea mediului educațional și a crea contexte de învățare și dezvoltare personală și profesională pentru a consolida o comunitate activă și responsabilă și a influența pozitiv calitatea vieții timișorenilor, a fost atins.
Suntem recunoscători celor care ne-au ajutat să implementăm aceste activități în comunitate, care ne-au sprijinit, le mulțumim coordonatorilor inEDU și tuturor voluntarilor. Împreună am reușit să demonstrăm că educația este cheia.” a declarat Andrada Mazilu, coordonator program. În cadrul programului au fost realizate 63 de evenimente, au fost implicate peste 800 de cadre didactice, peste 500 de elevi, 40 de viitoare cadre didactice, s-au stabilit parteneriate cu mai mult de 20 de organizatii non-guvernamentale, 10 școli și au fost realizate 3 pachete cu resurse educaționale deschise care pot fi descărcate de pe site- ul asociației.
Începând din 30 ianuarie 2023, se distribuie pachetele cu produse alimentare în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD).
Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Asistenţă Socială, distribuie produse alimentare provenite din stocurile de intervenţie comunitară, către beneficiarii finali în perioada 30 ianuarie – 13 februarie 2023, în limita stocului disponibil.
Distribuirea produselor alimentare se va face din locația situată pestr.Lorena nr.35, de luni până vineri, în intervalul orar: 8.00 – 16.00.
Pot beneficia de produsele alimentare persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente (handicap grav și accentuat), definite ordonanţei de urgenţă, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.
Toți beneficiarii care ridică pachetele de alimente trebuie să prezinte actul de identitate în original, iar pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, certificatul de încadrare în grad de handicap, eliberat de Comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, certificatul de încadrare în grad de handicap eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau, după caz, decizia de încadrare în grad de handicap eliberată de Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Persoanele care fac parte din mai multe dintre categorii beneficiază de produse alimentare o singură dată în cadrul programului anual şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţin la data distribuirii ajutoarelor.
Pachetul de alimente conţine următoarele produse :
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.AcceptăRefuzădetalii
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.