Ne găsiți și pe:

Social

Începe distribuirea pachetelor cu alimente persoanelor vulnerabile, în Timișoara

Publicat

pe

Incepând din 15 septembrie 2021, se distribuie pachetele cu alimente  în cadrul POAD 2020-2021, program derulat in baza OUG nr.84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare in vederea implementarii Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Primaria Municipiului Timisoara prin Directia de Asistentă Socială distribuie produse alimentare, către beneficiari finali în perioada 15 septembrie 2021 – 29 octombrie 2021,în limita stocului disponibil.

Distribuirea produselor alimentare se va face din locatia situată pe str. Lorena nr.35, in zilele de : luni până vineri in intervalul orar: 08.00-16.00.

Pot beneficia de aceste produse alimentare in conformitate cu OUG Nr.84 din 21 mai 2020,art.3,lit asi b, următoarele categorii:

1.a) membrii familiilor  si persoanele singure  cărora le este stabilit, prin dispozitie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat in baza Legii nr.416/2021 privind venitul minim garantat, cu modificările si completările ulterioare;

2.b) membrii familiilor  beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordată in baza Legii NR.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

Toti beneficiarii care  ridică pachetele de produse alimentare trebuie să prezinte actul de identitate in original.

Constituirea pachetului de produse alimentare va contine următoarele:

Produs/ambalare Ambalare Numar ambalaje Greutate  (kg s-au litrii)
Faină albă de grâu pungă 1kg. 5 5,00
Mălai pungă 1kg. 4 4,00
Paste pungă de 400 g. 2 0,80
Ulei sticlă din plastic de 1 l 4 4 ,00
Zahăr pungă de 1 kg 2 2,00
Orez pungă de 1 kg 4 4,00
Conservă carne de vită cutie metalică de 300 g. 5 1,50
Conservă carne de porc cutie metalică de 300 g. 3 0,90
Conservă pateu de ficat de porc cutie metalică de 200 g. 5 1,00
Compot de borcan sticlă sau cutie metalică  720 ml 2 1,44
Gem de fructe 360 g. 1 0,36
Gem de fructe dietetic 360 g. 1 0,36
Total unitati de ambalaj 38 25,36

Persoanele care fac parte din mai multe categorii beneficiază de produse o singură  dată  în cadrul programului anual și pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparțin la data distribuirii ajutoarelor.

În vederea limitării răspândirii virusului SARS-Cov-2 este necesaraă respectarea măsurilor de prevenție prevăzute de actele normative în vigoare.

Social

Școlile speciale din județul Timiș, dotate cu laptopuri și echipamente. Investiția, din bugetul Consiliului Județean

Publicat

pe

Trecerea cursurilor în online nu va mai ridica probleme pentru sute de elevi din școlile speciale din județ administrate de CJ Timiș.

Instituția a semnat un contract de achiziționare a 282 de laptopuri care vor servi în primul rând elevilor cu dizabilități fără posibilități financiare. În plus, școlile vor fi dotate cu 56 de stații de lucru fixe, zeci de proiectoare, camere web, table interactive și routere wireless.

De asemenea, printr-un contract separat, au fost achiziționate 437 de tablete, cu abonament lunar la internet inclus pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Investiția se ridică la peste 2.000.000 lei, bani din bugetul județului. Achizițiile au fost efectuate în urma unor licitații publice.

„Investiția ne ajută să creștem nivelul de reziliență în fața șocurilor produse de pandemie. Știm cât de greu poate fi pentru o familie cu copii sănătoși să le pună la dispoziție calculatoare pe care să studieze. Efortul este cu atât mai mare în cazul copiilor din școlile speciale, unde povara bolii aduce după sine și una financiară. Vom continua să investim în aceste școli, nu numai în aparatură, ci și în dotarea corespunzătoare a spațiilor de învățământ, pentru a da o șansă în plus la o viață normală celor mai puțin norocoși dintre noi”, a subliniat administratorul public al județului, Marian Vasile.

Echipamentele vor deservi elevii și profesorii din următoarele unități de învățământ:

– Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „P.P. Neveanu” Timișoara;

– Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara;

– Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” Timișoara;

– Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” Timișoara;

– Liceul Teoretic „Iris” Timișoara;

– Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „C. Păunescu” Recaș;

– Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „A. Roșca” Lugoj;

– Școala Profesională „GH. Atanasiu” Timișoara;

– Școala Specială Gimnazială Buziaș.

Citeste mai mult

Social

Primăria Timișoara va oferi pachete cu hrană, îmbrăcăminte și produse de igienă pentru migranți și alte persoane vulnerabile

Publicat

pe

În cadrul unui protocol de colaborare, Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, împreună cu Fundația Filantropia Timișoara și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, se implică în acțiuni umanitare destinate ajutorării persoanelor vulnerabile, fără adăpost, aflate în situații de urgență.

Așadar, migranții și alte grupuri sociale aflate în dificultate vor găsi un sprijin în perioada următoare, grație colaborării generoase a tuturor partenerilor implicați în acest proiect, bazat pe un șir de experiențe și campanii umanitare comune.

„La îndemnul și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, acest protocol de colaborare între Primăria Municipiului Timișoara, Fundația Filantropia Timișoara și Asociația Logs, având ca obiectiv asistența umanitară pentru migranți, devine realitate. Considerăm că întreaga asistență adresată persoanelor aflate în migrare, din diverse motive, este sub semnul firescului și Timișoara, oraș cunoscut pentru multiculturalitate și împreună conviețuire multietnică, nu putea să nu se mobilizeze. Apreciem în mod deosebit sprijinul financiar acordat de Profi România pentru asigurare de servicii adresate migranților și indirect timișorenilor, pentru o mai bună viețuire”, a declarat președintele Fundației Filantropia Timișoara, Pr. Cristian Pavel.

Concret, scopul protocolului, ce urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara, în următoarea ședință de plen, este acela de a acorda susținere categoriilor de persoane menționate anterior, în ceea ce privește asigurarea unor produse de primă necesitate, pe durata unui an. Prin intermediul acestui program, persoanele dezavantajate vor primi pachete alimentare, produse de igienă și îmbrăcăminte. De asemenea, vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii de asistență și consiliere, menite să le ajute să depășească perioada dificilă pe care o traversează și, în același timp, să se integreze într-un mediu nou.

„Persoanele aflate pe stradă, fără un adăpost, indiferent cum se numesc – fie că sunt timișoreni sau nu -, ele se află pe stradă! Avem dreptul, dar și obligația de a interveni, întrucât acești oameni fac obiectul activităților sociale specifice activității noastre. Mai mult decât atât, în fiecare iarnă, autoritățile locale gestionează, conform legii, activitățile de prevenire a decesului prin hipotermie a persoanelor fără adăpost. De asemenea, trebuie să ne gândim că, potrivit prevederilor legale în vigoare, oamenii nu pot fi cazați într-un centru rezidential, contrar voinței lor. De aceea, acest protocol oferă un instrument de abordare a problematicii persoanelor care trăiesc pe stradă, a migranților și a altor grupuri vulnerabile aflate la limita subzistenței”, a declarat și directorul adjunct al DASTM, Marius Murariu.

Practic, Fundația Filantropia Timișoara va asigura finanțarea, în funcție de bugetul disponibil, pentru achiziția de alimente și transferul lor către Direcția de Asistență Socială Timișoara.

La rândul ei, Direcția de Asistență Socială, prin Cantina Socială, va pregăti pachetele de alimente și hrană caldă, iar Asociația LOGS va stabili numărul de porții și pachete care urmează să fie preparate, pe care le va prelua, pentru a le transporta și distribui grupului vulnerabil, folosind un mijloc de transport autorizat DSV.

De la finalul anului trecut, cu suportul comunității și a sute de voluntari, am oferit asistență umanitară numărului record de solicitanți de azil din Timișoara. Am colaborat îndeaproape cu Primăria Timișoara în gestionarea spațiului de carantinare de la Liceul CFR, dar și cu Mitropolia, care ne-a donat produse alimentare și fructe pentru oamenii în nevoie. Colaborarea oficială pe care o începem acum ne bucură, pentru că împreună putem continua să ajutăm oamenii aflați în căutarea siguranței și tot mai mulți timișoreni arată bunătate pentru migranții din oraș”, spune președintele Asociației LOGS,  Flavius Ilioni Loga.

De altfel, sunt deosebit de relevante datele celei mai recente raportări a UNHCR România, din luna octombrie 2021, cu privire la situația cu care se confruntă România în ceea ce privește gestionarea problematicii refugiaților.

Astfel, doar în luna octombrie au fost înregistrate 937 de noi cereri de azil, în principal de la cetățeni din Afganistan, Bangladesh, India și Siria. Dintre aceștia 231 sunt copii minori, 126 dintre copii fiind minori singuri. În perioada ianuarie – octombrie au fost depuse 8284 de noi cereri de azil și se estimează că, până la sfârșitul anului, se ajunge la 10.000 de noi cereri.

Vestul României, în principal municipiul Timișoara, rămâne pentru migranți principala cale de intrare pe teritoriul țării. Doar în luna octombrie, potrivit datelor oficiale, aproape 12.000 de persoane au fost împiedicate legal să intre pe teritoriul țării noastre de către Poliția de Frontieră. De asemenea, pentru prima dată în mulți ani a fost depășit numărul de 4000 de refugiați cu acte legale, stabiliți în România.

În aceste condiții, această inițiativă importantă este posibilă ca o manifestare a solidarității, doar prin implicare eficientă și numai dând cu toții dovadă de umanitate și responsabilitate față de persoanele care se confruntă cu situații de precaritate.

Citeste mai mult

Social

IPS Ioan, într-un mesaj în contextul pandemiei: „Adresăm preoților, monahilor și credincioșilor noștri îndemnul părintesc de a spori rugăciunea““

Publicat

pe

IPS Ioan, mitropolitul Banatului, a transmis un mesaj „îndemn părintesc“ către credincioșii și slujitorii eparhiei, pe care îi îndeamnă să sporească rugăsciunile și faptele bune în contextul agravării pandemiei. IPS nu spune, însă, nimic în mesajul său despre importanța vaccinării, considerată de cadrele medicale singura soluție pentru oprirea bolii.

Redăm mai jos mesajul integral al IPS Ioan:

Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiți credincioși

Sunt aproape doi ani de la începutul pandemiei care a cuprins întreaga planetă și a perturbat, ca niciodată, viața economică, culturală, socială și religioasă a oamenilor.

Virusul ucigaș, cunoscut îndeobște cu numele de Sars cov 2, a făcut deja nenumărate victime, pe toate continentele și a pricinuit  suferință sufletească și trupească pentru milioane de confrați și surori care au pierdut pe cei dragi și apropiați ori au trecut ei înșiși prin această boală cumplită.

Efectele nocive ale virusului se resimt, mai  ales în ultimele săptămâni și la nivelul țării noastre, numărul deceselor și al îmbolnăvirilor fiind atât de mare, încât spitalele și secțiile ATI sunt ocupate la capacitate maximă, iar personalul medical – medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, șoferi de ambulanță – suprasolicitat, cu greu mai poate face față avalanșei de cazuri, care pune o presiune greu de suportat pe tot sistemul nostru de sănătate publică.

De aceea, suntem datori cu toții, slujitori ai Bisericii și credincioși, să apreciem așa cum se cuvine spiritul de jertfă, dăruire și profesionalismul ostenitorilor din spitale, „îngeri în halate albe”, așa cum ne învață, de altfel, și Cartea noastră sfântă, Biblia: „Cinstește pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul… Știința doctorului va înălța capul lui și înaintea celor mari va fi minunat. Domnul a zidit din pământ leacurile și omul înțelept nu se va scârbi de ele …” (Înțelepciunea lui Iisus Sirah, cap. 38, 1-5).

În același timp, adresăm preoților, monahilor și credincioșilor noștri îndemnul părintesc de a spori rugăciunea și de a-i pomeni la sfânta Liturghie și la toate slujbele Bisericii noastre atât pe medici și personalul medical, cât și pe toți frații și surorile noastre aflați pe patul de suferință, acasă și în spitale.

Vă îndemn, de asemenea, să însoțim rugăciunea cu purtarea de grijă față de familiile care au pierdut pe cei apropiați, pentru vârstnicii rămași singuri și pentru copiii ai căror  părinți au fost răpuși de boală și au rămas orfani. Toți au nevoie de mângâiere, de dragostea noastră creștinească și de ajutor material pentru a depăși lipsurile, suferințele trupești și sufletești, singurătatea și dorul după ființele dragi, plecate la ceruri.

Preoții parohi, comitetele parohiale și Asociațiile de femei, împreună cu profesorii de religie și cu asistenții sociali de pe lângă primării, sunt chemați să identifice familiile și orfanii care au nevoie urgentă de ajutor, mai ales în această perioadă de toamnă-iarnă, oferindu-le alimente, haine, încălțăminte, rechizite, lemne de foc ori sprijin financiar pentru plata facturilor la încălzire.

Biserica noastră a fost întotdeauna aproape de nevoile credincioșilor, împletindu-și misiunea duhovnicească cu filantropia și grija pentru viața și sănătatea oamenilor. Ca fii ai Bisericii avem așadar îndatorirea de a ne ajuta unii pe alții, îndeosebi în aceste vremuri grele, de a contribui la depășirea gravelor probleme cauzate de pandemie, de a asculta sfaturile medicilor privind evitarea îmbolnăvirii noastre și a celor de lângă noi și de a ne ruga împreună: „Doamne, Dumnezeul nostru, trimite din cer puterea Ta cea tămăduitoare, atinge-Te de trup, potolește-i fierbințeala, ușurează-i suferințele și izgonește toată boala cea ascunsă. Fii tămăduitorul robilor Tăi care sunt pe patul de suferință, acasă și în spitale, ridică-i din patul durerii și din așternutul chinuirii. Dăruiește-i pe ei sănătoși și întregi Bisericii Tale, ca să fie bineplăcuți Ție și să facă voia Ta. Amin!”.

† IOAN, Arhiepiscop și Mitropolit

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite