Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Timișeni, nu conectați forajele proprii la instalațiile de apă legate la rețeaua publică a Aquatim

Publicat

pe

Sesizări recente primite la Aquatim privind calitatea apei aduc în prim plan o situație cu care Aquatim s-a mai confruntat în trecut și care pune în pericol siguranța consumatorilor – foraje conectate la instalațiile de apă legate la rețeaua publică.

 

Din păcate, echipele Aquatim au descoperit, de-a lungul timpului, persoane care își conectează forajele proprii, din gospodărie, la instalațiile interioare de apă. Acest lucru nu este permis, și mai mult, este periculos, pentru că apa din foraje, cu o presiune mult mai mare decât cea „de la rețea”, poate ajunge ușor în rețeaua publică de alimentare, unde perturbă sensurile de curgere și alterează calitatea apei distribuită întregii localități.

 

În Timișoara și localitățile periurbane conectate la rețeaua de alimentare cu apă a municipiului (Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Ghiroda, Săcălaz, Utvin, Sânmihaiu Român, Albina), calitatea apei din rețeaua publică este foarte bine controlată, din stația de tratare până la robinete. În laboratoarele Aquatim se fac, zilnic, sute de analize, înainte de pomparea în rețea, iar de-a lungul rețelei, se prelevează și testează săptămânal apă, din mai multe puncte. De aceea, atunci când consumatorii ne anunță ca la robinet curge apă de culoare ruginie, iar în zonă nu a avut loc nicio intervenție la rețeaua publică, echipele Aquatim își pun imediat problema de a localiza foraje ale consumatorilor legate la rețea.

 

Avertizăm consumatorii că se expun ei înșiși unor riscuri consumând o apă, a cărei calitate nu o pot controla eficient și că pot pune în pericol siguranța apei din rețeaua publică. Folosirea forajelor ca sursă alternativă de apă, pentru udatul grădinilor etc, este binevenită. Conectarea acestora, însă, la instalațiile interioare de apă potabilă este ilegală, a transmis, miercuri, directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

 

Marți seara, la ora 23, o echipă de la Aquatim a depistat, la Moșnița, o astfel de legătură a unui foraj dintr-o gospodărie la instalația interioară conectată la rețea.  

 

De ce se colorează apa?

 

Apa din foraje, cu presiune mare, ajunge în rețea, curgând “invers”, din casă în stradă. Urmări: se schimbă sensurile din rețea și se antrenează depuneri, iar când se combină apă tratată cu apă netratată, au loc reacții chimice în care e implicat fierul din apă, de unde rezultă culoarea ruginie.

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Meteorologii au emis un cod  portocaliu de caniculă pentru județul Timiș, valabil în perioada 4 iulie 2025, ora 10:00 – 5 iulie 2025, ora 10:00.

Pentru a nu deveni victime ale caniculei, salvatorii de la ISU Timiș recomandă respectarea următoarelor măsuri:

Evitați aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare!

Evitați expunerea prelungită la soare!

Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!

Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

Consumați fructe și legume proaspete!

Evitați deplasările la orele de vârf. Dacă totuși este necesar, deplasați-vă prin locuri umbrite și faceți repaus.

Creșterea temperaturilor favorizează producerea și propagarea incendiilor de vegetație uscată, punând în pericol culturile și utilajele agricole, animalele și chiar locuințele.

Arderea vegetației uscate și/sau a miriștilor este strict interzisă.

În caz de nevoie, apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență puteți afla accesând https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU.

Cod galben de caniculă, la Timișoara. Unde sunt cele 5 puncte de prim ajutor din oraș

Citeste mai mult

Administrație

Construirea pasajului Solventul, realizată în proporție de 80 la sută

Publicat

pe

Investiția Primăriei Timișoara la Pasajul Solventul, realizată în proporție de peste 80%, avansează cu lucrări la drumul de legătură peste pasaj, între străzile Cassian Munteanu și Barierei. Betonarea și asfaltarea drumului sunt programate la mijlocul acestei luni, după finalizarea lucrărilor de armare a structurii.

„Tragem tare ca până la sfârșitul anului să deschidem pasajul Solventul pentru pietoni, bicicliști și șoferi. Dezvoltarea zonei va continua. Am câștigat deja finanțarea pentru viitorul pod de la Solventul și avem în evaluare o linie nouă de tramvai care va face legătura între Solventul și Gară”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Constructorul se concentrează în această perioadă și pe finalizarea rampelor de pe Calea Bogdăneștilor și strada Gării, precum și a canalizației tehnice aferentă pasajului, care este realizată în proporție de 95%. Totodată, investiția municipalității avansează cu operațiuni de montare a stâlpilor pentru linia de contact tramvaie.

Pasajul Solventul va face legătura între Calea Bogdăneștilor și Strada Gării și va avea șosea cu două benzi pe sens, linie dublă de tramvai, trotuare și piste de biciclete. Investiția a inclus și o operațiune deosebit de complexă – împingerea pe sub linii de cale ferată a unui cheson de 3.500 mc de beton și 420 de tone de fier, fără oprirea trenurilor. Structura, cu o lungime de aproximativ 70 de metri și o lățime de 28 de metri, a fost împinsă dinspre strada Gării pe o distanță de circa 70 de metri, într-un timp record pentru o astfel de operațiune, desfășurată în sezonul rece: 3 luni.

Investiția Primăriei Timișoara are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin programul Anghel Saligny. Lucrarea este realizată de Spic Internazionale (lider/Italia) – Pod-Proiect (Iași) – Sylc Con Trans (Arad), cu terții Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și subcontractanții Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).

Primăria Municipiului Timișoara a atras o finanțare majoră, în valoare de 93 de milioane de lei, pentru construirea Podului Solventul, care va asigura legătura între Calea Bogdăneștilor și Bulevardul Dâmbovița. De asemenea, municipalitatea a depus spre finanțare un proiect pentru construirea a 1 km de linie de tramvai nouă, între Gara de Nord și Pasajul Solventul.

Citeste mai mult

Din țară

Mihai Leu, campion mondial la box și campion la raliuri, a murit la spital

Publicat

pe

Mihai Leu, campionul mondial la box şi campion la raliuri a murit, marţi seară, la Spitalul Fundeni, la vârsta de 56 de ani.

El era internat în stare gravă, la terapie intensivă, cu insuficiență pulmonară și metastaze.

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune.

Pentru fani, Mihai a fost și va rămâne un model. Un om care a inspirat prin fiecare luptă, prin fiecare cursă și prin demnitatea cu care și-a trăit viața. Pentru noi, pentru familie, un prieten, un soț și un tată minunat.

Moștenirea lui merge mai departe prin toți cei care l-am iubit, l-am susținut și am fost martori la parcursul său unic.

Nu te vom uita niciodată!“ – este mesajul transmis de familia lui Mihai Leu, marți seara, pe rețelele de socializare.

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer la colon.

Mihai Leu este campion absolut la raliuri şi deţine trei titluri naţionale la Viteză în Coastă.

De asemenea, Mihai Leu a cucerit titlul de campion mondial la box, versiunea WBO, în 1997.

ACTUALIZARE

Familia anunță: „Trupul lui Mihai va ajunge în această seară (miercuri) la Hunedoara, orașul pe care l-a iubit nespus, și va fi depus în Sala Teatrului din Piața Ferdinand. Astăzi și mâine vom fi alături de el la priveghi, iar înmormântarea va avea loc vineri la ora 12:00. Vă mulțumim tuturor care ne sunteți alături în această grea încercare!”

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite