Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Trotinete electrice, la Timișoara. Cum pot fi închiriate

Publicat

pe

Primăria Timişoara a inaugurat, luni, sistemul de închiriere gratuită a 25 de trotinete electrice cumpătare de municipalitate cu 125.000 de lei, cu tot cu sistemul de rastele.

Prima trotinetă a fost folosită de primarul Nicolae Robu.  „Acest sistem se cheamă TrotTM şi cuprinde pentru început 25 de trotinete şi trei staţii. Am gândit că cel mai potrivit este să începem cu funcţionarea şi a unui astfel de sistem în zona studenţească şi avem o staţie aici în mijlocul Complexului Studenţesc, a doua staţie la Universitatea de Vest şi o a treia la Universitatea Politehnica, la grupul de facultăţi electrice”, a declarat Nicolae Robu.

Edilul a anunţat că urmează să mai cumpere alte 100 de trotinete electrice.

Pentru a folosi trotinetele, doritorii trebuie să aibă un card emis de Societatea de Transport Public Timişoara, iar cu ajutorul aplicaţiei dedicate, care funcţionează în sistemele iOS şi Android, vor putea ridica trotinetele din staţii.

Consilierul edilului, Cătălin Iapă, a explicat cum se foloseşte aplicaţia TroTM pentru preluarea trotinetelor.

”Pentru a avea cont în aplicaţie, trebuie să avem un card de la RATT şi să îl introducem în aplicaţie, alături de alte date personale cum ar fi nume, prenume”, a explicat Cătălin Iapă.

Cele 25 de trotinete electrice au o autonomie de 30 de kilometri şi pot rula cu până la 25 de kilometri pe oră. Staţiile în care vor fi amplasate trotinetele se află, pentru început, în zona Complexului Studenţesc.

Locale

Firme de construcții, amendate cu 40.000 de lei pentru aruncarea deșeurilor pe spațiile publice

Publicat

pe

Încă două firme de construcții din zona Stan Vidrighin din Timișoara au fost sancționate cu 40.000 de lei fiecare pentru că au aruncat deșeuri în locuri necorespunzătoare.

Recent, și în zona Grigore Alexandrescu o altă societate a primit aceeași amendă, din motive similare.

Pe lângă sancțiunile financiare, companiile sancționate au și obligația de a sorta și preda corespunzător deșeurile.

„Este esențial să înțelegem că aruncarea deșeurilor în locuri nepermise nu este doar o încălcare a regulilor, ci are un impact negativ direct asupra calității vieții noastre.

Așadar, apelăm la toate firmele din domeniul construcțiilor să respecte cu strictețe regulile privind gestionarea deșeurilor și să coopereze cu autoritățile locale pentru a menține orașul curat.

Dacă dorim să trăim într-un oraș european, trebuie să acționăm cu responsabilitate, să respectăm normele unei societăți civilizate“, precizează reprezentanții Primăriei Timișoara.

Citeste mai mult

Locale

Reabilitare termică. Încă 75 de apartamente din Timișoara, modernizate

Publicat

pe

Execuția lucrărilor de reabilitare termică pentru 75 de apartamente din mai multe blocuri poate demara.

Primăria Municipiului Timișoara a atribuit achiziția lucrărilor aferente mai multor loturi din cadrul proiectului de îmbunătăţire a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, prin reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

Sunt incluse imobilele situate pe str. Argeș nr. 4, Intrarea Topologului nr.1, sc. A și str. Răsăritului nr. 5. Proiectul Primăriei presupune lucrări de izolare termică, de înlocuire a tâmplăriei și geamurilor și lucrări de reabilitate termică a planșeelor și teraselor.

În cazul lucrărilor din proiectul „Reabilitare termică imobil str. Argeș nr. 4”, este prevăzută o perioadă de execuție de 7 luni și jumătate. Imobilul are 24 de apartamente. Valoarea contractului este de 518.203 lei și a fost adjudecat de societatea Valea Frumoasei Construct S.R.L.

În ceea ce privește lucrările din proiectul „Reabilitare termică imobil Intrarea Topologului nr.1, sc. A ”, 30 de apartamente vor fi reabilitate în decurs de 4 luni și jumătate. Valoarea contractului este de 632.231 lei și a fost câștigat de firma Ivo-Tim Business.

Referitor la proiectul „Reabilitare termică imobil str. Răsăritului nr. 5“, lucrările vor dura 4 luni și vizează 21 de apartamente. Valoarea contractului câștigat de societatea Valea Frumoasei Construct S.R.L. este de 501.296 lei.

În urma reabilitării, toate imobilele vor beneficia de:

– izolarea termică a pereților exteriori cu vată minerală bazaltică 10 cm grosime, respectiv 10 cm polistiren extrudat la soclu și finisarea acestora;

– înlocuirea tâmplăriei din lemn și metal cu tâmplărie etanșă cu rama PVC și geamuri duble, tratate low-e și înlocuirea ușilor de acces în clădire cu uși din PVC cu geam termoizolant la partea superioară, iar la cea inferioară panel PVC;

– închiderea balcoanelor este similară cu cea de schimbare a tâmplăriei și are ca scop îmbunătățirea aspectului clădirii și a creșterii coeficientului termic;

– reabilitarea termică a planşeului peste subsol se realizează cu polistiren grosime de 8 cm;

– reabilitarea termică a planşeului peste ultimul nivel cu polistiren grosime 16 cm și hidroizolare;

– lucrări conexe.

Primăria Timișoara a reușit să deblocheze lucrările de reabilitare termică la 68 de imobile, în urma procesului de revizuire a soluției tehnico-economice. Drept urmare, în mai mult de 3.000 de apartamente confortul termic va fi comparabil cu cel al unor blocuri nou construite. Dintre acestea, 14 blocuri au fost reabilitate termic, 33 de blocuri sunt în execuție, iar celelalte sunt în diverse etape procedurale.

Citeste mai mult

Cultură

„Unintentional“. Expoziția de fotografii suprarealiste, s-a încheiat cu succes

Publicat

pe

Expoziția „Unintentional”, care prezintă fotografii suprarealiste din Timișoara realizate de artista Bianca Bîrsan, s-a încheiat.

Evenimentul,organizat de Asociația „Inițiativă în Educație”, ca parte a Pogramului Capitalei Culturale Europene 2023, a avut loc la Centrul de Proiecte –Timișoara, care și-a deschis ușile publicului în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2023, atrăgând un număr total de 500 de pasionați de artă și vizitatori curioși.

În cadrul expoziției au avut loc patru activități de mediere culturală, ateliere de povești și arte vizuale pentru copiii, stimulând dialogul între copii și artistă. La aceste activități au participat aproximativ 100 de elevi din clasele primare.

Vizitatorii au avut parte și de un tur ghidat al artistei, dar și posibilitatea de a interacționa și dialoga cu aceasta.

Sub tema clădirilor viitorului, expoziția „Unintentional” a prezentat o colecție captivantă de fotografii care a explorat viziunea arhitecturală a orașului. Fotografiile create de artista Bianca Bîrsan au surprins esența transformării orașului și au invitat vizitatorii să reflectezeasupra posibilităților nelimitate care se află în tărâmul expresiei creative.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului „Timișoara e culoare”, care își propune să sărbătorească și să îmbrățișeze diversitatea culturală a orașului, desfășurat în perioada august – noiembrie 2023.

Proiectul face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul „Unintentional” își propune săsurprindă orașe diferite, îmbrățișând imaginația fiecăruia și depășind granițele creative.

„De curând, am intrat într-un nou capitol, după o pauză de aproximativ 3 ani, în care mi-am lansat primul meu proiect fotografic individual „Unintentional”. Acest proiect este un punct culminant al experiențelor și abilităților mele, din simpla dorință de a manifesta creație” – Bianca Bîrsan

Fotografiile artistei se pot urmări și pe contul deinstagram:https://www.instagram.com/_biancabirsan/ASOCIAŢIA INIŢIATIVĂ ÎN EDUCAŢIE Adresă: Constantin Stere nr. 10B, Bloc 8, Scara B, Ap. 22 Cod fiscal: 36140099 Telefon: 0755 539 613 E-mail: evenimente@inedu.ro www.inedu.ro

Persoană de contact:

Andrada Mazilu

Coordonator proiect

0755 539 613

contact@inedu.ro

Proiectul „Timișoara e culoare” își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei și face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite