Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Business

Finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiții. Cine poate să aplice

Publicat

pe

Start-up-urile, IMM sau companiile mari pot obţine fonduri nerambursabile de până la 37,5 milioane euro pentru proiecte de peste 1 milion de euro, perioada de aplicare fiind extinsă cu trei ani, până în 2023, a anunţat REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.

”Veşti bune din partea Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care a anunţat extinderea cu trei ani a proiectului de finanţare prin HG 807/2014, cu fonduri cuprinse între 500.000 euro şi 37,5 milioane de euro destinate start-up-urilor, IMM, dar şi companiilor mari, până la 31 decembrie 2023”, a anunţat REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.

Potrivit Reviziei 4 din Ghidul Solicitantului, elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, cu modificările şi completările ulterioare, au fost publicate o serie de măsuri suplimentare de sprijin pentru ajutorul de stat acordat solicitanţilor, fie aceştia start-up-uri, IMM sau companii mari/multinaţionale.

Au fost făcute modificări de care vor putea beneficia solicitanţii granturilor prin schema HG 807/2014.

Astfel, conform noului document, a fost eliminată noţiunea de „standard de cost”, prin urmare se va deconta între 10% din valoare – zona Bucureşti (maximum 7,5 milioane euro), 35% – Ilfov şi Vest (maximum 26,25 milioane euro), respectiv 50% – restul tarii (37,5 milioane euro) din costul efectiv /mp al clădirii.

De asemenea, nu se va mai solicita efectuarea dovezii cofinanţării la depunerea proiectului, ci în termen de 6 luni de la emiterea Acordului de finanţare. În plus, nu mai este necesară dovada terenului la depunerea proiectului, însă terenul trebuie să fie liber de sarcini la data depunerii cererii de finanţare, ceea ce va ajuta foarte mult companiile, permiţându-le să primească mai rapid Acordurile de finanţare.

Au fost eliminaţi totodată unii indicatori cantitativi nerelevanţi în procesul de analiză, în vederea flexibilizării accesului la finanţare a operatorilor economici.

A fost eliminat şi indicatorul calitativ “Impactul acordării ajutorului de stat asupra mediului concurenţial”.

Mai mult, investiţia poate fi demarată după depunerea proiectului la Ministerul Finanţelor, Departamentul de Ajutor de Stat şi după derularea procedurii de achiziţie, însă acest lucru nu obligă Ministerul să finanţeze compania respectivă.

Sunt eligibile atât companii recent înfiinţate, cu un capital de minim 100.000 lei şi deţinute de persoane care nu mai derulează aceeaşi activitate în alte companii, IMM sau companii mari.

”Invităm beneficiarii să analizeze sursele de finanţare nerambursabilă, înainte de a mai demara proiecte de investiţii, mai ales în contextul economic actual şi având în vedere că nu mai trebuie indicat cu exactitate ce tip echipamente trebuie achiziţionate prin HG 807/2014, ci doar suma totală. În noul context, dat fiind faptul că nu mai există standard de cost, se vor putea finanţa şi hoteluri, spitale de către start-up-uri sau companii mari, pe lângă producţie, domeniul care a accesat cel mai mult până în prezent. Obligaţiile beneficiarului de finanţare nerambursabilă sunt de a păstra numărul mediu de angajaţi de pe anul anterior şi de a plăti taxe şi impozite (aferente salariilor, impozit pe profit, taxe la bugetul local etc.) în cuantum egal cu grantul primit, strict pe noul proiect de investiţii, nu şi pe toată compania. Totodată, în Ghidul Solicitantului se regăsesc activităţile care nu sunt finanţate. Domenii ca producţie, HoReCa, reciclare, activităţi medicale, abatoare, activităţi de depozitare pentru terţi sunt, de asemenea, eligibile HG 807/2014. În plus, sunt eligibile cheltuieli cu construcţia de active noi / achiziţia de echipamente, însă nu şi renovarea de clădiri existente”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională, prin realizarea de investiţii iniţiale în active fixe de înaltă tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.

Valoarea totală a unui proiect de investiţii trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Această valoare a fost determinată prin raportarea la o valoare echivalentă de aproximativ 1 milion euro (calculată la un curs de 4,5 lei/euro). Bugetul maxim al schemei este de 4,070 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro.

”Sesiunea de depunere este în permanenţă deschisă, ceea ce înseamnă ca se pot depune proiecte în mod continuu. Sesiunea de evaluare durează circa 4 luni, însă companiile pot demara investiţia inainte de a primi Acordul de finanţare, cheltuielile fiind decontate în situaţia în care proiectul este finanţat”, a adăugat Roxana Mircea.

REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cât şi pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 810).

Echipa REI Grup numără în prezent peste 35 de consultanţi în cele şase birouri regionale.

REI a atras finanţări pentru peste 250 de proiecte la nivel naţional, cu peste 100 de proiecte implementate şi o rată de succes de 99%. În 2019, REI Grup a înregistrat proiecte aprobate în cuantum de 80 milioane euro, iar în acest an valoarea proiectelor aprobate va depăşi pragul de 200 milioane euro.

 

Afaceri de succes in Timisoara

Bizz club Timișoara. Instrumente de digitalizare a proceselor de bussines cu Dorin Andreica

Publicat

pe

Articol de Olimpiu Bulzan

Sedinta de marți a Bizz Club Timişoara a debutat cu o prezentare a instrumentelor de digitalizare a proceselor în bussines, prezentată de Dorin Andreica, managing partener la Soft Net Consulting.

A continuat Călin Iepure, CEO al Bizz Club România, care a prezentat BIZZ.CONECT Game – un joc prin care participanții fac networking intenționat pentru a se cunoaşte mai bine şi a se sprijini reciproc.

Membrii Bizz.Club Timişoara vor avea parte şi săptămâna aceasta de două evenimente online.

Marți, de la ora 19.00, Mentorare: Cum să-ți remodelezi creierul pentru a face mai mulți bani, cu Monica Ion

Planificare, cashflow și profitabilitate

Vineri, 15 septembrie 2023, de la ora 18.00

Educație: Cum să folosesti profitabil facebook în afacerea ta?*, cu Paul Ardeleanu

Social Media For Brands

P.S. Inspirational Meeting Card of the week: Vezi lucrurile la timpul prezent, chiar dacă ele există în viitor – Larry Ellison, co-fondator

Citeste mai mult

Business

bizz.club Timișoara. „DE LA UN JOC LA VIAȚA REALĂ – Cele 5 abilități din BASCHET care se aplică în ANTREPRENORIAT”

Publicat

pe

Antreprenorii din Timișoara și nu numai sunt invitați la o întâlnire specială a BIZZ.CLUB Timișoara, în 4 iulie 2023, de la ora 8.00 la Banu Sport (Str. FC Ripensia, nr. 33)

La această întâlnire, invitat special este Pasca Sergiu, CLUB MANAGER & COACH Leii din Banat – Baschet SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara, FIRST LEAGUE ROMANIAN BASKETBALL TEAM LA Baschet SCM Timisoara.

Tema antrenamentului și momentului educațional este „DE LA UN JOC LA VIAȚA REALĂ – Cele 5 abilități din BASCHET care se aplică în ANTREPRENORIAT”.

„Vom explora practic modul în care abilitățile dezvoltate în baschet pot fi transferate și aplicate în lumea antreprenorială, oferindu-vă o perspectivă unică asupra modului în care sportul și afacerile se pot completa reciproc.

Pentru moment special de Spotlight, Sergiu ne va împărtăși experiențele sale remarcabile în domeniu“, anunță organizatorii.

Sergiu va fi intervievat de Călin Iepure, CEO BIZZ.CLUB Romania.

Ținută recomandată pentru acest eveniment este cea adecvată pentru activități sportive, trening și adidași confortabili.

Parteneri media ai evenimentului TIMIS PRESS, Qub TV și Renasterea banateana.

Citeste mai mult

Business

bizz.club timișoara. Cum ne protejăm afacerea prin utilizarea serviciilor juridice cu Alin Tegzeș

Publicat

pe

Marți, 23 mai 2023, a avut loc o nouă ședință BIZZ.CLUB Timișoara, în cadrul căreia Alin Tegzeș, avocat, ne-a vorbit despre „Cum ne protejăm afacerea prin utilizarea serviciilor juridice”.

La începutul ședinței, toți participanții s-au prezentat pe ei și business-urile lor din perspectiva a ceea ce oferă unic clienților lor, apoi a avut loc schimbul de referințe.

După deschiderea ședinței și prezentarea participanților a urmat momentul de Spotlight susținut de Sergiu Maris, de la Sosetaria.ro. Sergiu a ajuns ownerul acestei afaceri prin cumpărarea ei, pe care a crescut-o pe partea de online. El ne-a povestit care sunt avantajele lor competitive și totodată faptul că se feresc de a comercializa marfă din China, alegând alternative mai calitative, un punct forte în acest business.

La finalul prezentării, membrii BIZZ.CLUB prezenți au primit un cod de reducere pe care îl pot folosi în achiziționarea produselor Sosetaria.ro.

La momentul de educație, Alin Tegzeș, Avocat, ne-a vorbit despre „Cum ne protejăm afacerea prin utilizarea serviciilor juridice” și de ce este foarte importantă educația juridică și antreprenorială la pachet.

De asemenea, el ne-a spus care sunt acele momente în care trebuie să apelăm la servicii legale și de ce merită să avem un avocat de business cu care să colaborăm și cum să comunicăm cu acesta.

Pe lângă aceste informații valoroase, ne-a împărtășit și câteva tips & tricks despre cum se pot reduce costurile cu avocații prin utilizarea de abonament sau prin colaborarea cu avocați care să fie specializați strict pe nevoia pe care o avem într-o anumită situație.

În concluzie, ne-a lăsat cu următorul gând: „Never lose money”, prima regulă a lui Warren Buffett. E important ca prin colaborarea cu avocatul să ne organizăm astfel încât să nu pierdem bani.

Dacă vrei și tu să participi la astfel de sesiuni valoroase, înscrie-te acum GRATUIT pe site-ul https://timisoara.bizz.club/ la ședința de săptămâna viitoare! De ce să faci asta?

Vei afla informații cel puțin la fel de interesante (Educație);

Te vei putea prezenta pe tine și afacerea ta (Networking);

Vei putea cere recomandări exact pe nevoile tale (Sprijin reciproc).

Beneficiile unei astfel de comunități asupra creșterii tale și a afacerii pe care o conduci s-ar putea să te surprindă permanent, iar drumul tău spre succes va fi mai scurt!

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite