Ne găsiți și pe:

Noutăți

Livezile cu nuci – o afacere agricolă profitabilă

Publicat

pe

Tot mai mulţi agricultori optează pentru înfiinţarea unei livezi de nuci deoarece este o afacere rentabilă, care nu necesită mult timp pentru îngrijire. Totuşi, trebuie să aveţi răbdare, până la prima recoltă veţi avea mult de lucru, însă, fiind îngrijiţi corect, pomii vă vor răsplăti pe măsură.

Livezile de nuci sunt o afacere agricolă foarte profitabilă dacă sunt plantaţi pe soluri potrivite şi dispun de condiţii optime pentru creştere şi producere, după cum se arată într-un document de pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii (Pomi, arbuşti fructiferi, căpşun – Ghid tehnic şi economic, 2014). Specialiştii în horticultură spun că un prim pas spre succes este alegerea corectă a soiului pentru plantare. Există în prezent peste 10 soiuri care sunt plantate în livezile din țara noastră.

Printre acestea sunt unele cu intrare pe rod ceva mai timpurie și de la care se pot obține producții ceva mai mari, dar în condiții optime pentru această cultură. Plantate în terenuri mai dificile și cu deficit de umiditate în sol fără posibilitatea de a iriga, aceste soiuri dau uneori randamente mai mici. Un alt aspect important în înfiinţarea unei livezi de nuc este şi metoda de irigare, cea mai folosită fiind cea prin picurare. În fiecare săptămână, pomii ar trebui udaţi fiecare cu aproximativ 20 litri de apă. Nucul preferă căldura şi are producţie bună în zonele cu temperatura medie anuală de 9.0-10.5° Celsius, dar dă rezultate destul de bune şi în zone cu temperatura anuală de 8-9° Celsius.

Chiar dacă nucul este o plantă mai rezistentă decât alţi arbori sau arbuști fructiferi, și acesta este predispus la câteva boli şi dăunători. Principala maladie a nucului este bacterioza, o bacterie care provoacă necroze, pete negre pe toate organele în creştere (ramuri, muguri, fructe). O altă boală a nucului este antracnoza nucului, atacul manifestându-se pe frunze, fructe şi mai rar pe lăstari.

Cei interesaţi de înfiinţarea unei livezi de nuci pot accesa fonduri europene nerambursabile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Valoarea sprijinului financiar, în cazul fermelor mici, este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 100.000 de euro pentru achiziții simple, 300.000 de euro în cazul investițiilor în activitatea de producție şi 450.000 de euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole.

În cazul fermelor mari, valoarea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 250.000 de euro pentru investițiile care presupun achiziții simple, 750.000 de euro în cazul investițiilor în activitatea de producție şi 1.050.000 de euro pentru investiţiile pentru un lanţ alimentar integrat.

Valorificarea producţiei în cazul nucilor nu este o problemă, nucile sunt necesare atât pe piaţa internă, cât şi la export. Mai mult decât atât, din coajă se prepară cărbune activat şi linoleum, iar din coaja verde se extrag substanțe tanoide folosite la prelucrarea pieilor. Lemnul nucului se foloseşte la fabricarea mobilei şi echiparea automobilelor scumpe, la fabricarea instrumentelor muzicale şi a parchetelor. Din frunze se prepară vopsele, se extrag substanţe folosite în industria cosmetică şi farmaceutică şi coloranţi. Uleiul din miez de nucă este foarte solicitat pe piaţa alimentară, farmaceutică şi cosmetică.

Noutăți

30 septembrie 2021 – termenul scadent pentru depunerea cererii de eșalonare la plată simplificată

Publicat

pe

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara reamintește contribuabililor că pot solicita eșalonarea la plată simplificată a obligațiilor fiscale, pe o perioadă de cel mult 12 luni, cu obligația depunerii unei cereri până la 30 septembrie 2021, inclusiv.

Astfel, orice categorie de contribuabil poate accesa eșalonarea la plată simplificată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru obligațiile fiscale principale și accesoriile datorate după data declarării stării de urgență.

Pentru a accesa eșalonarea la plată simplificată, nu este necesara constituirea de  garanții, însă trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

  1. să depună o cerere până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;
  2. să nu înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgență se înregistrează astfel de obligații fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  3. să nu se afle în procedura falimentului;
  4. să ne se afle în dizolvare;
  5. să fie depuse toate declarațiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  6. să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

De asemenea, reamintim contribuabililor că pot beneficia şi de anularea unor obligații bugetare accesorii, aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020, dacă îndeplinesc cumulativ condițiile:

  1. toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, inclusiv, să fie stinse până la data de 31 ianuarie 2022, inclusiv, dată limită de depunere a cererii de anulare a accesoriilor;
  2. toate obligațiile bugetare principale şi accesorii cu termene de plată cuprinse între 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv, să fie stinse până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv.
  3. să fie depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
  4. să depună cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie 2022, inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Atât cererea privind eșalonarea la plată simplificată, cât şi cererea de anulare a accesoriilor, se pot transmite organului fiscal şi electronic, prin Spațiul Privat Virtual.

Citeste mai mult

Noutăți

Leul se depreciază. Care au fost cotațiile la bănci

Publicat

pe

Euro a ajuns şi la 4,85 lei la băncile comerciale, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un nou nivel record pentru euro. Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

NR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7759 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă luni, acesta fiind un nou nivel record.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, marţi, şi cu 4,85 lei.

BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8500 lei/euro.

BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8480 lei.

Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8250 lei.

Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

Citeste mai mult

Noutăți

Galaxy Note 10 și Note 10+ aproape de lansare, se știu aproape toate specificațiile

Publicat

pe

Pe data de 7 august în cadrul evenimentului „Samsung Galaxy Unpacked” seria Samsung Galaxy Note 10 va fi lansată la New York, la Barclays Center. Samsung va lansa patru modele, un Galaxy Note 10 și un Galaxy Note 10+, fiecare cu perechea sa ce va avea conectivitate 5G. Aproape toate specificațiile seriei Galaxy Note 10 au apărut deja online.

În timp ce multe zvonuri încă mai circulă în jurul specificațiilor tehnice pentru Galaxy Note 10 și Note 10+, două surse binecunoscute din industria telefoniei mobile, Roland Quandt de la site-ul german WinFuture și Evan Blass, și-au dat cu părerea despre aceste specificații. Conform PhonAndroid, cei doi specialiști sunt de acord cu toate specificațiile apărute online.

Să începem cu Samsung Galaxy Note 10. Întrucât vor exista două modele în acest an, versiunea standard este cea mai mică. Aceasta va avea un ecran cu diagonala de 6,3 inch, mai mică decât era de așteptat. Vă reamintim că Samsung Galaxy Note 9, lansat anul trecut, are o diagonală de 6,4 inch. Display-ul Super AMOLED Infinity-O are un orificiu central, pentru camera foto frontală. O baterie de 3.600 mAh asigură curentul electric necesar funcționării. Această baterie ar fi compatibilă cu încărcarea rapidă de 45W, dar încărcătorul furnizat de Samsung în cutie este posibil să fie de doar 25W. După ce a fost lansată cu seria Galaxy S10, încărcarea inversă fără fir PowerShare o vom regăsi și pe Galaxy Note 10. Prin aceasta se poate încărca wireless un alt smartphone compatibil de la Galaxy Note 10. Se poate încărca și un smartwatch Samsung sau setul de căști wireless Samsung Galaxy Buds.

Chiar dacă acest lucru nu ne privește pe noi în calitate de consumatori europeni, Galaxy Note 10 va avea procesorul Snapdragon 855 Plus anunțat de Qualcomm pentru unele piețe, inclusiv în Statele Unite. În Europa și în România, vom primi procesorul Samsung Exynos 9825. Este o îmbunătățire față de seria Galaxy S10 unde avem un procesor Exynos 9820. Procesorul va fi cuplat cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB de spațiu de stocare. Pe partea de fotografie avem la spate triple-camera, cu o cameră principală de 12 MP + o cameră cu unghi larg de 16 MP + una de 12 MP cu zoom optic.

Samsung Galaxy Note 10+ are un ecran cu diagonala de 6,8 inch. De asemenea, ar beneficia de un câștig semnificativ în materie de baterie, o capacitate de 4.300 mAh este evocată de aproape toate sursele din mass-media de specialitate. Nu va exista nici o modificare față de Galaxy Note10 în ce privește procesorul, memoria RAM și capacitatea de stocare. Bineînțeles vor fi diferite variante de memorie RAM, până la 12 GB de RAM și diferite variante de stocare, până la 1TB. Triple-camera se va regăsi și pe Galaxy Note 10+, dar aici va exista un modul ToF (time-of-flight), o cameră 3D pentru adâncime.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite