Ne găsiți și pe:

Noutăți

Dobânzile la depozitele bancare vor fi impozitate cu 5,5 la sută

Publicat

pe

Salariaţii, pensionarii şi persoanele fizice autorizate care câştigă venituri suplimentare din dobânzi la depozite bancare, din dividende, acţiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală sunt taxaţi, de la 1 ianuarie 2017, cu 5,5%, reprezentând contribuţia pentru sănătate. Pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei este posibil să se elimine impozitul pe venit şi plata CASS.

Potrivit Codului fiscal intrat în vigoare anul trecut, de la 1 ianurie 2017, peste 10 milioane de români vor da mai mulţi bani la stat, odată cu extinderea obligaţiei contibuţiei de sănătate de 5,5% pentru veniturile suplimentare obţinute din dobânzi la depozitele bancare, din chirii sau dividende, prevăzută în Codul fiscal intrat în vigoare anul trecut. Legislația fiscală impune limite inferioare și superioare pentru calculul CASS, indiferent de venitul lunar obținut. Astfel, contribuția de 5,5% la sănătate se aplică unei baze de calcul ce nu poate fi mai mică de un salariu minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.

Cât privește plafonul maxim al bazei lunare de calcul a CASS, acesta reprezintă valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut. Încadrarea în acest plafon va fi stabilită de ANAF, prin decizia de impunere privind plățile anticipate.

Așadar, în cazul depozitelor şi conturilor bancare, al acţiunilor şi drepturilor de proprietate intelectuală, veniturile suplimentare vor fi impozitate cu 21,5%, reprezentând contribuţia pentru sănătate de 5,5% adăugată la cota de impozitare a câştigurilor de 16%.

De exemplu, la o sumă economisită de 10.000 de lei într-un depozit bancar, pe o perioadă de un an, la cea mai bună dobândă din piaţă, de 2,35%, câştigul brut este de 235 de lei. Din această sumă se va reține cota de impozitare de 16% aplicată la veniturile din dobândă, plus CASS de 5,5%, astfel că venitul net din dobândă va fi de 184,4 lei. Persoanele care obţin venituri din dividende vor plăti o cotă de 10,5%, după aplicarea contribuţiei pentru sănătate de 5,5%, în condițiile în care, anul trecut, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% la 5%, în urma modificării Codului fiscal.

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2017, pentru dobânzi se va datora obligatoriu CASS, chiar dacă persoana obține venituri de natură salarială, din activități independente (PFA) sau din chirii. De exemplu, la o dobândă de 1.000 de lei pe an, banca va reține 16 lei impozitul pe venit, iar ANAF va emite decizia de impunere pe anul respectiv cu taxa CASS de 5,5% din venitul brut de 1.000 de lei, pe care persoana va trebui să o plătească în termen de 60 de zile. Majoritatea analiștilor nu înțeleg de ce ANAF emite impunerea de plată a CASS și nu se oprește acest impozit la sursă, adică la bancă apoi virament către ANAF, așa cum se procedează în cazul impozitului pe venit.

Suma minimă de plată la CASS pentru cei care realizează doar venituri din dobânzi, chirii sau dividende a crescut, anul trecut, odată cu majorarea salariului minim brut pe economie la 1.250 de lei. Potrivit calculului de 5,5% x 1.250 de lei rezultă 68,8 lei, sumă pe care o persoană cu depozit bancar, care obține un câștig din dobândă de câțiva lei, o va plăti lunar pentru CASS, în cazul în care nu este angajată cu contract de muncă sau pensionată.

Comisia de buget a adoptat, miercuri, un raport favorabil asupra proiectului de lege care vizează modificarea Codului fiscal pentru ca pensiile mai mici de 2.000 de lei să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit şi plata CASS.

Noutăți

30 septembrie 2021 – termenul scadent pentru depunerea cererii de eșalonare la plată simplificată

Publicat

pe

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara reamintește contribuabililor că pot solicita eșalonarea la plată simplificată a obligațiilor fiscale, pe o perioadă de cel mult 12 luni, cu obligația depunerii unei cereri până la 30 septembrie 2021, inclusiv.

Astfel, orice categorie de contribuabil poate accesa eșalonarea la plată simplificată, pe o perioadă de cel mult 12 luni, pentru obligațiile fiscale principale și accesoriile datorate după data declarării stării de urgență.

Pentru a accesa eșalonarea la plată simplificată, nu este necesara constituirea de  garanții, însă trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

  1. să depună o cerere până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, sub sancțiunea decăderii. La cerere, se poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare;
  2. să nu înregistreze obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență, nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală. În cazul în care, la data stării de urgență se înregistrează astfel de obligații fiscale restante, acestea trebuie stinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  3. să nu se afle în procedura falimentului;
  4. să ne se afle în dizolvare;
  5. să fie depuse toate declarațiile fiscale până la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  6. să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Codul de procedură fiscală. Prin excepție, dacă actele prin care s-a stabilit răspunderea sunt definitive în sistemul căilor administrative și judiciare de atac, iar suma pentru care a fost atrasă răspunderea a fost achitată, condiția se consideră îndeplinită.

De asemenea, reamintim contribuabililor că pot beneficia şi de anularea unor obligații bugetare accesorii, aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020, dacă îndeplinesc cumulativ condițiile:

  1. toate obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, inclusiv, să fie stinse până la data de 31 ianuarie 2022, inclusiv, dată limită de depunere a cererii de anulare a accesoriilor;
  2. toate obligațiile bugetare principale şi accesorii cu termene de plată cuprinse între 1 aprilie 2020 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv, să fie stinse până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv.
  3. să fie depuse toate declarațiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, inclusiv;
  4. să depună cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute mai sus, dar nu mai târziu de data de 31 ianuarie 2022, inclusiv, sub sancțiunea decăderii.

Atât cererea privind eșalonarea la plată simplificată, cât şi cererea de anulare a accesoriilor, se pot transmite organului fiscal şi electronic, prin Spațiul Privat Virtual.

Citeste mai mult

Noutăți

Leul se depreciază. Care au fost cotațiile la bănci

Publicat

pe

Euro a ajuns şi la 4,85 lei la băncile comerciale, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un nou nivel record pentru euro. Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

NR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7759 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă luni, acesta fiind un nou nivel record.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, marţi, şi cu 4,85 lei.

BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8500 lei/euro.

BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8480 lei.

Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8250 lei.

Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

Citeste mai mult

Noutăți

Galaxy Note 10 și Note 10+ aproape de lansare, se știu aproape toate specificațiile

Publicat

pe

Pe data de 7 august în cadrul evenimentului „Samsung Galaxy Unpacked” seria Samsung Galaxy Note 10 va fi lansată la New York, la Barclays Center. Samsung va lansa patru modele, un Galaxy Note 10 și un Galaxy Note 10+, fiecare cu perechea sa ce va avea conectivitate 5G. Aproape toate specificațiile seriei Galaxy Note 10 au apărut deja online.

În timp ce multe zvonuri încă mai circulă în jurul specificațiilor tehnice pentru Galaxy Note 10 și Note 10+, două surse binecunoscute din industria telefoniei mobile, Roland Quandt de la site-ul german WinFuture și Evan Blass, și-au dat cu părerea despre aceste specificații. Conform PhonAndroid, cei doi specialiști sunt de acord cu toate specificațiile apărute online.

Să începem cu Samsung Galaxy Note 10. Întrucât vor exista două modele în acest an, versiunea standard este cea mai mică. Aceasta va avea un ecran cu diagonala de 6,3 inch, mai mică decât era de așteptat. Vă reamintim că Samsung Galaxy Note 9, lansat anul trecut, are o diagonală de 6,4 inch. Display-ul Super AMOLED Infinity-O are un orificiu central, pentru camera foto frontală. O baterie de 3.600 mAh asigură curentul electric necesar funcționării. Această baterie ar fi compatibilă cu încărcarea rapidă de 45W, dar încărcătorul furnizat de Samsung în cutie este posibil să fie de doar 25W. După ce a fost lansată cu seria Galaxy S10, încărcarea inversă fără fir PowerShare o vom regăsi și pe Galaxy Note 10. Prin aceasta se poate încărca wireless un alt smartphone compatibil de la Galaxy Note 10. Se poate încărca și un smartwatch Samsung sau setul de căști wireless Samsung Galaxy Buds.

Chiar dacă acest lucru nu ne privește pe noi în calitate de consumatori europeni, Galaxy Note 10 va avea procesorul Snapdragon 855 Plus anunțat de Qualcomm pentru unele piețe, inclusiv în Statele Unite. În Europa și în România, vom primi procesorul Samsung Exynos 9825. Este o îmbunătățire față de seria Galaxy S10 unde avem un procesor Exynos 9820. Procesorul va fi cuplat cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB de spațiu de stocare. Pe partea de fotografie avem la spate triple-camera, cu o cameră principală de 12 MP + o cameră cu unghi larg de 16 MP + una de 12 MP cu zoom optic.

Samsung Galaxy Note 10+ are un ecran cu diagonala de 6,8 inch. De asemenea, ar beneficia de un câștig semnificativ în materie de baterie, o capacitate de 4.300 mAh este evocată de aproape toate sursele din mass-media de specialitate. Nu va exista nici o modificare față de Galaxy Note10 în ce privește procesorul, memoria RAM și capacitatea de stocare. Bineînțeles vor fi diferite variante de memorie RAM, până la 12 GB de RAM și diferite variante de stocare, până la 1TB. Triple-camera se va regăsi și pe Galaxy Note 10+, dar aici va exista un modul ToF (time-of-flight), o cameră 3D pentru adâncime.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite