Ne găsiți și pe:

Noutăți

Studiu: Jumătate din meseriile de azi vor dispărea în următorii ani

Publicat

pe

Majoritatea companiilor de recrutare susțin că în maximum 20 de ani tehnologia îşi va face simţită prezenţa în orice domeniu, astfel că mai bine de jumătate din meseriile de azi vor dispărea.

Este și motivul pentru care acestea atrag atenția Ministerului Educației să ia măsuri rapid pentru ca nu cumva premianții de azi să fie șomerii de lux de mâine. Un studiu Cisco arată impactul evoluției rapide a tehnologiei asupra noastră. Îngrijorarea specialiștilor în recrutare privind modificările radicale pe piața muncii determinate de automatizare este susținută și de un studiu recent al Cisco România, care arată că peste 60% din copiii care intră în prezent în clasa 0 sau clasa I vor avea joburi care azi nu există. În plus, evoluția rapidă a tehnologiei a eliminat deja noțiunea de normă de lucru la birou, astfel că tot mai mulți angajați își desfășoară, în prezent, activitatea de serviciu din orice loc.

„În jur de 50% din angajații companiilor sunt angajați mobili, ceea ce înseamnă că își iau laptopul acasă și accesează date ale companiilor, sau nu, de pe laptopuri sau folosesc aplicațiile companiei de pe telefoane mobile”, a afirmat Dorin Pena, directorul general al Cisco România, în cadrul evenimentului Cluj Connecting Day. Acesta a explicat și impactul social pe care digitalizarea îl are asupra noastră, în condițiile în care 66% din traficul de date IT „va fi peste rețele wi-fi, prin intermediul dispozitivelor mobile”.

Aceasta va avea „un impact asupra modului cum interacționăm între noi, asupra modului cum lucrăm și asupra modului în care companiile ne vor asigura serviciile de care avem nevoie pentru a ne face treaba”. Pena mai spune că „82% din tot traficul de consumer peste internet va fi generat de dispozitive, adică non-human”.

Este vorba despre miliardele de echipamente conectate la internet care vor face singure trafic între ele. În contextul în care calculatorul este parte esențială din viața noastră activă, educația în acest sens devine obligatorie. Specialiștii vorbesc la unison despre necesitatea introducerii în școli a orelor de programare, fiind mesajul lor către Ministerul Educației. Aşa cum îi învăţăm pe copii să treacă strada, să respecte regulile de circulaţie, aşa e nevoie să îi învăţăm cum trebuie să folosească calculatorul, susțin experții în programare, dar și în recrutare. Și aceasta, pentru că „nu va exista job în România care să nu aibă o puternică componentă tehnologică”, după cum declara în urmă cu câteva luni pentru Digi24 Alin Chiriac, fondatorul unei asociații care susține necesitatea însușirii de către elevi a unor noțiuni legate de tehnologia computerelor.

Potrivit acestuia, până în 2020 în domeniul IT vom avea cu 8 milioane mai multe joburi decât oameni care ar putea să le acceseze. Deja se observă o creştere fantastică a cererilor de personal în zona de IT, susțin specialiștii în recrutare de la eJobs România. Oricum, joburile viitorului vor fi diferite, iar pe multe dintre acestea nici nu ni le putem imagina la acest moment.

Teleoperatori, programatori de identități virtuale, designeri 3D, specialiști în asigurarea și protejarea informațiilor private, educatori/traineri de roboți, specialiști în managementul complexității, elderologi (specialiști policalificați în rezolvarea problemelor persoanelor cu vârste în jur și de peste 80 de ani) sunt câteva dintre meseriile viitorului despre care vorbesc specialiștii în tehnologie.

Nici munca celor cu profesii să le spunem tradiționale nu va fi la fel: medicii vor butona aparate tot mai complicate, profesorii vor înlocui creta şi buretele cu gadgeturi sofisticate, iar bucătarii vor găti în cuptoare controlate de la distanţă, vorbesc aceiași experți în IT.

Noutăți

Leul se depreciază. Care au fost cotațiile la bănci

Publicat

pe

Euro a ajuns şi la 4,85 lei la băncile comerciale, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un nou nivel record pentru euro. Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

NR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7759 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă luni, acesta fiind un nou nivel record.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, marţi, şi cu 4,85 lei.

BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8500 lei/euro.

BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8480 lei.

Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8250 lei.

Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

Citeste mai mult

Noutăți

Galaxy Note 10 și Note 10+ aproape de lansare, se știu aproape toate specificațiile

Publicat

pe

Pe data de 7 august în cadrul evenimentului „Samsung Galaxy Unpacked” seria Samsung Galaxy Note 10 va fi lansată la New York, la Barclays Center. Samsung va lansa patru modele, un Galaxy Note 10 și un Galaxy Note 10+, fiecare cu perechea sa ce va avea conectivitate 5G. Aproape toate specificațiile seriei Galaxy Note 10 au apărut deja online.

În timp ce multe zvonuri încă mai circulă în jurul specificațiilor tehnice pentru Galaxy Note 10 și Note 10+, două surse binecunoscute din industria telefoniei mobile, Roland Quandt de la site-ul german WinFuture și Evan Blass, și-au dat cu părerea despre aceste specificații. Conform PhonAndroid, cei doi specialiști sunt de acord cu toate specificațiile apărute online.

Să începem cu Samsung Galaxy Note 10. Întrucât vor exista două modele în acest an, versiunea standard este cea mai mică. Aceasta va avea un ecran cu diagonala de 6,3 inch, mai mică decât era de așteptat. Vă reamintim că Samsung Galaxy Note 9, lansat anul trecut, are o diagonală de 6,4 inch. Display-ul Super AMOLED Infinity-O are un orificiu central, pentru camera foto frontală. O baterie de 3.600 mAh asigură curentul electric necesar funcționării. Această baterie ar fi compatibilă cu încărcarea rapidă de 45W, dar încărcătorul furnizat de Samsung în cutie este posibil să fie de doar 25W. După ce a fost lansată cu seria Galaxy S10, încărcarea inversă fără fir PowerShare o vom regăsi și pe Galaxy Note 10. Prin aceasta se poate încărca wireless un alt smartphone compatibil de la Galaxy Note 10. Se poate încărca și un smartwatch Samsung sau setul de căști wireless Samsung Galaxy Buds.

Chiar dacă acest lucru nu ne privește pe noi în calitate de consumatori europeni, Galaxy Note 10 va avea procesorul Snapdragon 855 Plus anunțat de Qualcomm pentru unele piețe, inclusiv în Statele Unite. În Europa și în România, vom primi procesorul Samsung Exynos 9825. Este o îmbunătățire față de seria Galaxy S10 unde avem un procesor Exynos 9820. Procesorul va fi cuplat cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB de spațiu de stocare. Pe partea de fotografie avem la spate triple-camera, cu o cameră principală de 12 MP + o cameră cu unghi larg de 16 MP + una de 12 MP cu zoom optic.

Samsung Galaxy Note 10+ are un ecran cu diagonala de 6,8 inch. De asemenea, ar beneficia de un câștig semnificativ în materie de baterie, o capacitate de 4.300 mAh este evocată de aproape toate sursele din mass-media de specialitate. Nu va exista nici o modificare față de Galaxy Note10 în ce privește procesorul, memoria RAM și capacitatea de stocare. Bineînțeles vor fi diferite variante de memorie RAM, până la 12 GB de RAM și diferite variante de stocare, până la 1TB. Triple-camera se va regăsi și pe Galaxy Note 10+, dar aici va exista un modul ToF (time-of-flight), o cameră 3D pentru adâncime.

Citeste mai mult

Noutăți

Indicele de referință trimestrial va înlocui ROBOR pentru creditele populației

Publicat

pe

Banca Naţională a României (BNR) publică, începând din 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicat.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare.

La cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite