Ne găsiți și pe:

Noutăți

Munca la domiciliu – avantaje și dezavantaje

Publicat

pe

Desfăşurarea activităţii de serviciu acasă oferă la prima vedere mai multe avantaje, cum ar fi economisirea de timp şi de bani pentru transport şi o viaţă de familie mai echilibrată, dar ”în doză mare”, această practică ar putea fi dăunătoare pentru sănătate, relevă miercuri un raport al ONU.

Acest document, elaborat de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) şi Eurofound, o agenţie a Uniunii Europene, se bazează pe cercetări efectuate în 15 ţări. Acesta face distincţie între persoanele care lucrează de acasă, care par să se bucure de un echilibru mai bun între muncă şi viaţa personală, şi lucrătorii „foarte mobili”, care utilizează cele mai noi mijloace de comunicare şi sunt mai expuşi unor consecinţe negative asupra sănătăţii şi bunăstării lor, relatează France Presse.

Printre avantajele muncii la distanţă, angajaţii semnalează o reducere a timpului de deplasare, o mai mare autonomie şi un echilibru mai bun între viaţa profesională şi cea privată. La rândul lor, companiile au constatat o mai mare motivare a angajaţilor, îmbunătăţirea productivităţii şi a eficienţei şi, mai presus de toate, o reducere a spaţiului de birouri necesar.

Dar cealaltă faţetă a acestei practici este mai îngrijorătoare. Raportul subliniază ”tendinţa de a induce o prelungire a programului de lucru, de a crea o suprapunere între munca salariatului şi viaţa privată şi de a antrena o intensificare a muncii”.

Conform studiului, ”41% dintre angajaţii foarte mobili raportează niveluri ridicate de stres, faţă de 25% în cazul celor care lucrează tot timpul la birou”. În plus, 42% dintre persoanele care lucrează permanent la domiciliu şi 42% dintre lucrătorii foarte mobili spun că se trezesc de mai multe ori pe noapte, faţă de 29% în rândul angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea la locul de muncă.

Jon Messenger, coautor al raportului, evidenţiază avantajele muncii la distanţă part-time, care permite şi menţinerea contactului cu alţi colegi.

„Echilibrul ideal pare a fi între două şi trei zile de lucru acasă”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Geneva. „Poate companiile ar trebui să recurgă la această schemă mai des, deoarece are efecte pozitive nu numai pentru angajaţi, ci şi pentru angajator”, a subliniat el.

Raportul recomandă, de asemenea, un „drept la deconectare”, citând exemplul Franţei şi Germaniei. Unele companii impun deja închiderea serverelor informatice în afara orelor de lucru pentru a împiedica trimiterea de emailuri în timpul perioadelor de odihnă şi al vacanţelor.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Noutăți

Leul se depreciază. Care au fost cotațiile la bănci

Publicat

pe

Euro a ajuns şi la 4,85 lei la băncile comerciale, după ce Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un nou nivel record pentru euro. Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

NR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,7759 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de valoarea atinsă luni, acesta fiind un nou nivel record.

Cele mai mari bănci comerciale din România vând euro, marţi, şi cu 4,85 lei.

BRD are afişat un curs valutar, la vânzare, la casa de schimb, de 4.8500 lei/euro.

BCR, parte din grupul austriac Erste, vinde un euro cu 4,8480 lei.

Banca Transilvania vinde un euro, la casa de schimb, cu 4.8250 lei.

Pe piaţa interbancară, euro a avut un vârf de 4,7823 lei în ultimele 24 de ore.

Citeste mai mult

Noutăți

Galaxy Note 10 și Note 10+ aproape de lansare, se știu aproape toate specificațiile

Publicat

pe

Pe data de 7 august în cadrul evenimentului „Samsung Galaxy Unpacked” seria Samsung Galaxy Note 10 va fi lansată la New York, la Barclays Center. Samsung va lansa patru modele, un Galaxy Note 10 și un Galaxy Note 10+, fiecare cu perechea sa ce va avea conectivitate 5G. Aproape toate specificațiile seriei Galaxy Note 10 au apărut deja online.

În timp ce multe zvonuri încă mai circulă în jurul specificațiilor tehnice pentru Galaxy Note 10 și Note 10+, două surse binecunoscute din industria telefoniei mobile, Roland Quandt de la site-ul german WinFuture și Evan Blass, și-au dat cu părerea despre aceste specificații. Conform PhonAndroid, cei doi specialiști sunt de acord cu toate specificațiile apărute online.

Să începem cu Samsung Galaxy Note 10. Întrucât vor exista două modele în acest an, versiunea standard este cea mai mică. Aceasta va avea un ecran cu diagonala de 6,3 inch, mai mică decât era de așteptat. Vă reamintim că Samsung Galaxy Note 9, lansat anul trecut, are o diagonală de 6,4 inch. Display-ul Super AMOLED Infinity-O are un orificiu central, pentru camera foto frontală. O baterie de 3.600 mAh asigură curentul electric necesar funcționării. Această baterie ar fi compatibilă cu încărcarea rapidă de 45W, dar încărcătorul furnizat de Samsung în cutie este posibil să fie de doar 25W. După ce a fost lansată cu seria Galaxy S10, încărcarea inversă fără fir PowerShare o vom regăsi și pe Galaxy Note 10. Prin aceasta se poate încărca wireless un alt smartphone compatibil de la Galaxy Note 10. Se poate încărca și un smartwatch Samsung sau setul de căști wireless Samsung Galaxy Buds.

Chiar dacă acest lucru nu ne privește pe noi în calitate de consumatori europeni, Galaxy Note 10 va avea procesorul Snapdragon 855 Plus anunțat de Qualcomm pentru unele piețe, inclusiv în Statele Unite. În Europa și în România, vom primi procesorul Samsung Exynos 9825. Este o îmbunătățire față de seria Galaxy S10 unde avem un procesor Exynos 9820. Procesorul va fi cuplat cu 8 GB de memorie RAM și 256 GB de spațiu de stocare. Pe partea de fotografie avem la spate triple-camera, cu o cameră principală de 12 MP + o cameră cu unghi larg de 16 MP + una de 12 MP cu zoom optic.

Samsung Galaxy Note 10+ are un ecran cu diagonala de 6,8 inch. De asemenea, ar beneficia de un câștig semnificativ în materie de baterie, o capacitate de 4.300 mAh este evocată de aproape toate sursele din mass-media de specialitate. Nu va exista nici o modificare față de Galaxy Note10 în ce privește procesorul, memoria RAM și capacitatea de stocare. Bineînțeles vor fi diferite variante de memorie RAM, până la 12 GB de RAM și diferite variante de stocare, până la 1TB. Triple-camera se va regăsi și pe Galaxy Note 10+, dar aici va exista un modul ToF (time-of-flight), o cameră 3D pentru adâncime.

Citeste mai mult

Noutăți

Indicele de referință trimestrial va înlocui ROBOR pentru creditele populației

Publicat

pe

Banca Naţională a României (BNR) publică, începând din 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

”Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)”, se arată în comunicat.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare.

La cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite