Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Psihologie

Sfatul psihologului. Ce să faci să ai o muncă ușoară

Publicat

pe

Într-o societate profund consumeristă, specialiștii consideră că nu e important ce lucrezi, ci cum lucrezi. La școală mulți învățăm ce ni se predă, alții, mai isteți, învață cum să practice ce ni se predă. Cei din urmă învață procesul de practică, adaptabilitatea și creativitatea, cei dintâi doar învățătura sau informația.
În opinia psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii, în vremurile străvechi, munca era un privilegiu de a-ți cunoaște ființa și de a ajuta comunitatea, tribul sau familia, iar în vremurile noastre, din cauza faptului că nu mai știm cum să lucrăm, nu ne mai cunoaștem, respectiv nu ne mai ajutăm, nici pe noi, nici comunitatea, nici familia; și asta din cauză că, de cele mai multe ori, nu avem o direcție a muncii noastre, pentru că nu îi cunoaștem mecanismul de funcționare.
“Ca să învățăm cum să lucrăm, e nevoie să știm anumite legi umane. Nu cele de bun simt, care ni s-au tot băgat în cap, ci cele de funcționalitate umană. Legile umane sunt în manualele sacre, în toate religiile și arată înalta posibilitate de comportament a omului. Astfel, vedem că azi, în loc să ne comportăm cu Iubire într-un Job, ajutându-ne unii pe alții, învățând unii de la alții, noi urmăm doar Interesul – că așa e fashion, la modă și că așa e în Business. Direcția e la fel de bună, precum laptele nefiert la frigider. Joburile se deschid, sunt din ce în ce mai multe, pentru că oamenii se închid. Orice job are omul, daca o face doar in interes, îl va plictisi, dacă îl face pentru o anume virtute interioară, atunci îl va energiza constant”, explică psihologul Alexandru Pleșea.
8 lucruri care ne învață cum să lucrăm mai bine și, mai ales, să ne simți bine făcând-o
1. Nu gândi despre o sarcină de muncă (că e grea sau ușoară), ci doar caută să mergi mai mult în profunzimea ei – să o faci cât de bine poți.
2. Creează un ritual de începere și de terminare a zilei de lucru. Ex: cuvinte sacre, rugăciune, cântare, privitul soarelui, îmbrățișare, recunoștință pentru cineva etc.
3. Oprește mintea care pleacă în altă parte, ține atenția doar pe ce ai în față ta, orice lucrezi. Planurile le faci după muncă sau pentru realizare seară înainte să închizi ochii.
4. Simte-te pe tine în tine, când lucrezi. Prin asta vei transformă fiecare mândrie personală sau vanitate în demnitate și smerenie.
5. Orice muncești, învață prin muncă disciplina, cu suferință ei cu tot.
6. Ce muncești nu este cine ești (toată știința actuală zice pe dos, treaba lor)
7. Nu trebuie să iubești ce muncești, trebuie să știi că o faci în timp ce o faci. Dacă îți vezi mintea gândind, emoția
lucrând sau mâinile făcând, atunci vezi realitatea muncii tale, aici începe drumul spre virtute.
8. Prin muncă ai șansa să crești că om, enorm. Doar dacă vrei direcția asta. Orice muncești are sens, doar dacă înveți ceva din ea. Cu cât înveți acum, cu atât vei învața în viitor.

Psihologie

DEZVOLTARE PERSONALĂ. ZECE sfaturi pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi

Publicat

pe

Viața ne modelează literalmente creierul. Cu cât efectuăm mai des o acțiune sau ne comportăm într-un anumit fel, cu atât mai mult este conectat fizic în creierul nostru. Această calitate adaptativă uimitoare a creierului nostru este cunoscută sub numele de neuroplasticitate. Poate funcționa atât pentru, cât și împotriva noastră.

Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), neuroplasticitatea ne permite să ne schimbăm modul în care gândim și ne simțim în anumite situații. Când ne angajăm în comportamente pozitive și învățăm de la ceilalți cum să ne facem treaba mai bine, creierul nostru are capacitatea de a se conecta pentru a modela și îmbunătăți traseele sale neuronale. Acest proces facilitează abilitățile noastre cognitive și ne permite să învățăm și să ne dezvoltăm în moduri noi și interesante.

„Cu toate acestea, neuroplasticitatea poate avea și un efect negativ. Oamenii care se comportă într-un mod toxic și repetat pot prelua aceste trasee neuronale în creierul lor. Acest lucru este cauzat de anumite tendințe de a rămâne într-un cerc vicios de emoții negative și gândire toxică. Pentru a schimba acest lucru, este important să lucrăm la înlocuirea acestor comportamente nedorite cu gânduri care au trasee neuronale pozitive și benefice. Acest lucru poate fi realizat prin practicarea tehnicilor de meditație, antrenamentului mental și practicarea compasiunii față de noi înșine și ceilalți. Primind mai multe experiențe pozitive și folosind traseele neuronale rezultate din acestea, putem înlocui gradual traseele de gândire nedorite și comportamentele dăunătoare cu unele mai benefice. Prin schimbarea atitudinii și activarea traseelor neuronale pozitive, putem folosi neuroplasticitatea pentru a ne crea un viitor mai bun pentru noi și pentru cei din jurul nostru”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum ne putem schimba mentalitatea și comportamentul?

Timpul necesar pentru o schimbare mentală și comportamentală variază în funcție de persoană. Specialistul afirmă că este foarte important să avem răbdare, să nu grăbim lucrurile și să lucrăm cu noi înșine la o viteză confortabilă. În cele din urmă, va fi necesar să ne asigurăm de reperele de monitorizare a progresului, cum ar fi feedback-ul de la persoanele apropiate, și totodată să ne asigurăm de formarea evaluării obiective a progresului și a rezultatelor. Acest lucru ne va ajuta să ne orientăm mentalitatea și să ne asigurați că rezultatele sunt consistente și durabile.

Mai mult, psihologul Laura Maria Cojocaru ne oferă 10 sfaturi utile prin care putem să devenim mai conștienți de noi, să ne prioritizăm acțiunile în funcție de un set de valori mai sănătos și astfel să reușim să ne schimbăm și comportamentul:

Fiți conștienți de schema voastră mentală: Începeți prin a fi conștienți de modul în care gândiți, în special de sentimentele sau crezurile noastre limitative.

Utilizați gândirea pozitivă: Începeți ziua cu o recapitulare pozitivă a evenimentelor voastre și bucurați-vă de lucrurile mici pe care le faceți în fiecare zi.

Focalizați-vă pe scopurile voastre: Determinați ce vreți să obțineți, creați-vă un plan de acțiune și focalizați-vă pe acele obiective.

Acceptați-vă: Începeți prin a vă accepta pe voi înșivă, trecutul, prezentul și viitorul. Fiți voi înșivă și acceptați ideea că schimbarea este necesară.

Exersați schimbarea: Dezvoltați obiceiuri și practici pozitive, cum ar fi rezolvarea problemelor, depășirea provocărilor și exersarea unei atitudini pozitive.

Reevaluați-vă procesele și emoțiile: Reevaluați modul în care reacționați și emoțiile care le cauzează și încercați să vă schimbați modul în care gestionați aceste provocări.

Monitorizați-vă progresul: Urmăriți-vă progresul și înregistrați-l pentru a avea o idee mai bună despre îmbunătățirile pe care le-ați realizat corectând comportamentele limitative.

Păstrați-vă motivația: Lucrurile se schimbă în moduri diferite, ceea ce înseamnă că nu va fi întotdeauna ușor. Așa că păstrați motivația prin faptul că înțelegeți că toate aceste schimbări au avantajele lor.

Acțiunea: Echilibrați luarea deciziilor cu și fără măsurător Tine cont de opțiunile viitoare și conectați-vă cu punctul 7 și 8.

Îngrijire personală: Investiți în imaginea voastră, în cultura voastră generală și în condiția fizică prin citirea unei cărți pe lună, prin practicarea sistematică a sportului și prin îngrijirea aspectului fizic. Prețuiți-vă și deveniți în cele din urmă stăpânii propriilor vieți.

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică.

Citeste mai mult

Psihologie

DEZVOLTARE PERSONALĂ. Banii chiar aduc Fericirea?

Publicat

pe

Consumerismul și materialismul au devenit instrumentele de interes ale Vesticilor, Occidentului și țărilor civilizate. În același timp, spiritualitatea și dezvoltarea interioară sunt interesele Esticilor, Orientului și țărilor slab industrializate, crede psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții.

„Interesele noastre actuale sunt căutările primare, instinctuale ale omului, venite din educația socială, sistem, mediu cultural, scopuri familiale etc. Aici în Occident, consumerismul este un mod de viață, care absoarbe toate intențiile și dorințele noastre. Invazia reclamelor, mall-urilor, pieței de desfacere, gusturilor chimicalizate, mofturilor trupești, ne fac să ne rotim într-un cerc vicios care ne păstrează proaspeți și hotărâți să lucrăm pentru bani, nu pentru evoluție. Banii aduc Fericirea atunci când scopul cu care îi cheltuim este mai mare decât interesul personal. Orice altă dorință de avuție materială este un capriciu, instinct și factor de mărire a egoului, iar astfel de atitudini îl îndepărtează pe om de el însuși”, consideră psihologul Alexandru Pleșea.

Când aduc banii cu adevărat fericirea?

Specialistul este de părere că banii aduc într-adevăr fericirea atunci când cei care muncesc, nu o fac doar pentru ei înșiși, ci și pentru cei de lângă.

„Un cadou pentru mama ta, o bucurie unui copil, o masă oferită unui prieten, o donație făcută celor cu handicap, o călătorie pentru familia ta, un acoperiș celor nevoiași, etc. Banii aduc Fericirea doar când căutăm să servim viitorul nostru și al celor din jur. Servirea viitorului este observația spre unde ne îndreptăm și ce scop avem. Dacă cei mai mulți dintre noi căutăm să avem un acoperiș deasupra capului, este doar pentru că așa am văzut la părinții noștri și la societate. Această puternică programare ne face să muncim toată viața pentru asta”, declară psihologul Alexandru Pleșea.

Banii aduc Fericirea doar la cei care știu ce vor face cu ei

Totodată, psihologul este de părere că stările necontrolate și capriciile noastre ne fac să îi cheltuim pe lucruri care își pierd valoarea după un timp scurt. Dacă știm ce vom face clar cu banii, munca noastră începe să prindă un sens mai puternic.

„De exemplu, familia e bine, eu la fel, banii îi cheltuim pe ce ne place și vrem, dar dacă la cineva din familie apare vreun cost de spitalizare și e nevoie de bani, efortul depus pentru muncă va crește considerabil. Cei mai mulți oameni care înțeleg fluxul banilor, se comportă ca și cum nu ar avea. Nu pentru faptul că sunt zgârciți, ci pentru că înțeleg că fără un scop mai mare decât cel personal, nu pot câștiga mai mult”, continuă specialistul.

Sintagma „Banii nu aduc Fericirea” este pentru cei care înțeleg greșit Fericirea.

„Fericirea nu este o stare dependentă de factorii exteriori, ea este o voință care apare din interior. Fericirea este puterea de a oferi mai mult decât ai primit. Continuitatea acestui proces este mediul în care Fericirea poate fi menținută. Orice altă formă de Fericire este identificată cu egoul și nu este decât confort, plăcere, dorință, capriciu, moft sau interes”, conchide psihologul Alexandru Pleșea.

Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minții, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut și trainer în programare neuro-lingvistică. A studiat natura minții umane în trei sisteme educaționale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și România și de peste 10 ani organizează cursuri și traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilități au când își folosesc resursele intelectuale și să arate abilitățile pe care mintea noastră încă le are latente.

Citeste mai mult

Psihologie

Tehnicile de autoapărare – autodisciplină, voință, liniște sufletească

Publicat

pe

Cu toții am auzit de autoapărare încă de când eram copii și trăind în această lume brutală a secolului XXI în  care nimeni nu este complet în siguranță, este o responsabilitate că doar noi suntem cei care ne putem proteja.

În lumea agitată de astăzi, este regretabil că suntem în permanență înconjurați de pericole și amenințări la adresa siguranței noastre – oriunde te uiți, vei găsi un scandal care are loc pe străzi sau într-un club, sau pe cineva care îi atacă pe cei nevinovați.

În opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), a fi capabil să te protejezi de aceste pericole care se profilează în toate situațiile este atât un stimulent de încredere, cât și o asigurare pentru bunăstarea ta generală. Dacă vedem definiția de bază, aceasta este protejarea de orice vătămare externă prin apărarea adversarului. Utilizarea autoapărării este sub jurisdicția legală numită „dreptul la autoapărare”.

De ce să înveți tehnici de autoapărare?

Majoritatea oamenilor cred că autoapărarea este o lovitură în vintre sau pumn în ochii unui atacator. Dar sensul real al autoapărării este să faci tot posibilul pentru a evita să te lupți cu cineva care te amenință sau te atacă.
Autoapărarea înseamnă să-ți folosești și capul, nu doar pumnii. Această educație nu necesită cerințe minime. Nu contează dacă ai experiență anterioară sau nu. Nu există uniforme, terminologie străină, ritualuri tradiționale sau formalități. Sunt doar tehnici practice și simple de salvare a vieții care necesită un angajament minim.

“Există mai multe motive pentru care ați putea dori să învățați autoapărarea. Motivul cel mai evident este că vrei să fii pregătit să te aperi pe tine sau pe familia ta dacă te afli vreodată în pericol imediat. Este foarte rar să întâlniți pe cineva care ar putea dori să vă facă rău. Faptul că nu ai niciun plan despre cum să faci față acestei situații te lasă excepțional de vulnerabil. Un studiu a arătat că 1 din 6 femei a suferit o agresiune sexuală sau o tentativă de agresiune sexuală.

Pentru bărbați, cifrele au fost 1 din 33. Niciun atac nu este niciodată din vina victimei și nu toate atacurile pot fi prevenite. Dar știm că învățarea artei autoapărării poate ajuta victimele să oprească sau să scape de atacatori. Violul este doar una dintre situațiile în care cineva ar avea nevoie de antrenament de autoapărare. Un jaf sau o jaf al casei sunt ambele situații în care cunoștințele tehnicilor de autoapărare te-ar ajuta să abordezi mai bine pericolul, să te aperi pe tine și familia ta și să găsești modalități de a minimiza daunele pe care le prezintă făptuitorul. Este vorba despre a învăța să te aperi și să gândești clar în situații foarte intense. Este vorba despre câștigarea încrederii pentru a controla mai bine situațiile care altfel ar putea fi complet în afara controlului tău”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

6 motive pentru care trebuie să cunoaștem tehnicile de autoapărare


Dacă nu ești convins de importanța de a învăța cum să te aperi, iată câteva motive pentru care autoapărarea este atât de vitală în societatea modernă.

1.            Este vorba despre construirea încrederii. “Unul dintre cele mai mari avantaje ale cursurilor de autoapărare este felul în care te face să te simți după aceea. Sigur, majoritatea oamenilor sunt relativ educați în ceea ce privește cum să se protejeze, dar abilitățile de învățare precum tehnicile de karate, taekwondo, full-contact, judo, krav maga și alte stiluri de arte marțiale vă pot spori și mai mult încrederea și cunoștințele despre cum să te ferești de pericole în cazul în care se îndreaptă spre tine. Cursurile de autoapărare te vor ajuta să-ți construiești încrederea în tine”, spune psihologul.

2.            Îți îmbunătățește conștientizarea situației. “Cursurile de autoapărare sunt o modalitate sigură de a-ți dezvolta conștientizarea situațională. Deși nimeni nu plănuiește vreodată să fie atacat, cursurile de autoapărare te vor ajuta să rămâi alert și conștient în orice moment, în cazul în care apare o situație periculoasă. Multe cursuri te învață să te gândești unde ai putea fi atacat și unde s-ar putea ascunde atacatorul tău. Cunoașterea acestor lucruri te poate ajuta să scapi de situații periculoase înainte de a ajunge în mijlocul acestora”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

3.            Te învață autodisciplina. “Pentru a învăța și a-ți dezvolta în continuare abilitățile de autoapărare, este esențial să îți dezvolți autodisciplina. Trebuie să fii foarte motivat și dedicat practicii tale. Singura modalitate de a te asigura că ești pregătit să faci față oricărui pericol care îți iese în cale este să continui să exersezi. A merge la cursuri și a te prezenta la timp și în mod regulat te ajută să-ți dezvolți disciplina. Ca în orice alt sport, practica duce la perfecțiune”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

4.            Îți îmbunătățește condiția fizică generală. “Scopul unui curs de autoapărare este să te pregătească pentru orice situație periculoasă care îți poate aduce rău ție sau celor dragi. Condiția fizică este așadar unul dintre cei mai mari factori atunci când vine vorba de a te apăra. Lecțiile și antrenamentele te pregătesc pentru acea inevitabilă adrenalină care apare atunci când apare o situație de luptă sau de fugă. Când experimentezi fluxul de adrenalină în corp, durează doar câteva secunde – ceea ce înseamnă că trebuie să fiți pregătit din punct de vedere fizic pentru a face față în mod corespunzător situației tale. Dacă nu ești într-o formă fizică bună, corpul tău nu va funcționa atât de eficient pe cât ai avea nevoie. Condiționarea fizică te va ajuta să lucrezi eficient asupra reflexelor și a forței generale”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

5.            Îți dezvoltă voința. “Citim ziarele sau vedem știrile de la televizor și ne confruntăm constant cu lucrurile teribile care se întâmplă peste tot în jurul nostru. Astfel de știri pot deseori să ne dărâme moral și să ne facă să ne simțim negativi în ceea ce privește lumea din jurul nostru. Participarea la cursuri de autoapărare te va ajuta să lupți împotriva acestui sentiment și să dezvolți un spirit de luare de poziție sănătoasă și eficientă împotriva unei nedreptăți și, în plus, te pregătește mental și emoțional pentru face ceea ce este necesar pentru starea de bine, a ta și a celor din jur. Cursurile de autoapărare ne oferă o mentalitate de tipul: „nu am motive să renunț niciodată” și ne pregătesc pentru menținerea motivației și focusului pentru atingerea obiectivelor”, este de părere specialistul.

6.            Îți oferă liniște sufletească. “Nu în ultimul rând, să fii antrenat în arta autoapărării este cel mai bun mod de a-ți menține mintea liniștită. În loc să îți faci griji de fiecare dată când mergi într-un bar sau într-un club, te vei putea bucura de timpul petrecut cu prietenii și cei dragi, deoarece știi că ești pregătit să faci față oricărei situații dure cu care te întâlnești”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Noțiuni de bază pentru a face față răufăcătorilor

  • De-escaladare: este utilizarea vocii, a tonului și a limbajului corpului pentru a calma o situație potențial violentă înainte de apariția acesteia. Atacatorii nu sunt întotdeauna străini care sar de pe aleile întunecate. Orice cunoscut te poate ataca. Acolo intră în joc o altă abilitate importantă de autoapărare. Această abilitate este numită de-escaladare. A spune și a face lucruri care nu-ți amenință atacatorul îți poate oferi un anumit control.
  • Fugi și scapă: Cea mai sigură metodă de autoapărare este să fugiți atunci când este posibil. Fuga este adesea alternativa recomandată la luptă din cauza siguranței și pentru că salvează victima de orice repercusiune legală care ar rezulta probabil dacă victima ar câștiga lupta.
  • Improvizare: geanta sau spray-ul pentru corp, pot fi, de asemenea, folosite ca arme improvizate pentru autoapărare.Călătorie în grup: dacă ieșiți noaptea, călătoriți în grup, deoarece atrage puțin sau deloc  atenția răufăcătorilor.
  • Informați pe alții: când mergeți la o întâlnire sau cu prietenii, spuneți familiei sau rudelor unde mergeți și când ar trebui să vă întoarceți.

Psiholog: “Nu subestima importanța autoapărării, chiar și în societatea modernă”


“Beneficiul învățării tehnicilor de autoapărare este că vei fi mai conștient de mediul înconjurător. Este esențial să fii atent la împrejurimile tale, deoarece dacă locuiești într-un cartier mai aglomerat, trebuie să fii mai conștient de ceea ce ar putea cauza posibile probleme. Învățând conștientizarea de sine, te face mai conștient de mediul înconjurător. Autoapărarea poate ajuta mulți oameni să se simtă în siguranță în funcție de zona în care ar putea locui. Indiferent dacă ești bărbat, femeie sau copil, este esențial să urmezi un curs de autoapărare pentru a te simți mai în siguranță oriunde ai locui. Are multe beneficii, altele decât cunoștințele comune de a vă apăra dacă sunteți victima unui atac. Nu subestima niciodată importanța autoapărării în societatea modernă de azi – nu poți fi niciodată prea atent și este mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău. A ne proteja să nu fim răniți sau uciși este un drept fundamental al oricărei ființe umane. Astfel, în loc să devenim vulnerabili și neputincioși, este necesar să învățăm tehnici de autoapărare”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite