Turmericul, merele şi strugurii ar putea deţine secretul prevenirii şi tratării unuia dintre cele mai comune tipuri de cancer, conform unui studiu realizat recent în Statele Unite, informează luni Medical News Today.
Cercetătorii au identificat în turmeric, mere şi struguri mai mulţi compuşi naturali care au potenţialul de a „înfometa” tumorile la prostată şi de a le reduce dimensiunile. Aceste substanţe par să aibă cele mai puternice efecte atunci când sunt asociate, după cum notează coautorul studiului, cercetătorul Stefano Tiziani de la Universitatea Austin din Texas, care a prezentat recent aceste descoperiri, realizate alături de colegii săi, în jurnalul „Precision Oncology”.
Tumorile la prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent tip de cancer, după cel de piele, care afectează bărbaţii din SUA.
Conform datelor Societăţii Americane de Cancer, se estimează că numai în acest an vor fi diagnosticate 161.360 de noi cazuri de cancer de prostată, iar în jur de 26.730 de bărbaţi vor deceda ca urmare a acestei boli.
Studii anterioare au identificat o serie de compuşi, care se regăsesc în special în alimentele vegetale şi au potenţialul de a reduce riscul de cancer de prostată.
Pentru această cercetare, Tiziani şi colegii săi au utilizat o nouă metodă de screening cu randament mare cu care au fost testate 142 de substanţe naturale în vederea identificării celor mai eficiente în stoparea dezvoltării celulelor care alcătuiesc tumorile la prostată.
În urma analizelor, echipa de cercetători a identificat trei compuşi care s-au dovedit cei mai eficienţi pentru stoparea dezvoltării celulelor tumorale din cancerul de prostată: curcumina, care se regăseşte în turmeric, acidul ursolic, prezent în coaja de măr, şi resveratrolul, găsit în strugurii roşii şi în fructele de pădure.
Compuşii au fost testaţi pe celule canceroase prelevate de la şoareci şi oameni, atât individual cât şi prin asociere.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că în cazul asocierii dintre acidul ursolic şi curcumină sau resveratrol, compuşii naturali au împiedicat absorbţia glutaminei de către celulele canceroase având ca urmare prevenirea dezvoltării tumorilor la şoareci.
Glutamina este un aminoacid care stimulează dezvoltarea celulelor tumorale în cazul cancerului de prostată iar prevenirea absorbţiei sale le „înfometează” pe acestea până la eradicare, precizează sursa citată.
În plus, s-a dovedit că atât curcumina şi resveratrolul, cât şi acidul ursolic, nu au produs efecte adverse asupra şoarecilor deoarece sunt compuşi naturali.
Cercetătorii au notat, însă, că doza care trebuie administrată trebuie să fie mai mare decât cea consumată în mod obişnuit prin alimentaţie. „Aceşti nutrienţi au proprietăţi cu potenţial anticancerigen şi sunt uşor disponibili. Pentru efectul lor contra celulelor tumorale în cazul cancerului de prostată nu trebuie decât să creştem concentraţia dincolo de nivelurile oferite de o alimentaţie sănătoasă”, a declarat Stefano Tiziani.
Echipa de oameni de ştiinţă notează că aceste rezultate se arată promiţătoare în vederea punerii în practică a unei abordări naturale pentru prevenirea şi tratarea cancerului de prostată.
AGERPRES