Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Sfaturi pentru vârstnicii pensionari. Activitățile fizice întrețin sănătatea

Publicat

pe

Vârstnicii, după pensionare, mai ales din mediul urban, motivează inactivitatea prin nevoia de a se odihni după zeci de ani de muncă. Întrebaţi cu ce se ocupă în prezent, răspunsul este aproape unanim: nu mai fac nimic, întrucât sunt pensionar. Se neglijează faptul că activităţile fizice întreţin viaţa şi sănătatea, în timp ce starea de inactivitate duce repede la îmbolnăviri.

Lipsa de efort fizic presupune o încetinire a arderilor metabolice, acumularea de grăsimi care măresc greutatea corporală până la starea de obezitate, cu efect prelungit în reducerea speranţei de viaţă cu circa 7-10 ani. Tot dereglările metabolice duc la creşterea glicemiei în sânge, cu apariţia diabetului zaharat de tip 2. Inactivitatea fizică provoacă o diminuare treptată a forţei musculare, chiar atrofierea muşchilor şi deformarea ligamentelor, în paralel cu apariţia afecţiunilor osteoarticulare (osteoporoză, artrite, rigiditatea articulaţiilor, fragilitatea oaselor, frecvenţa fracturilor).

La nivelul aparatului respirator începe o atrofiere treptată a muşchilor pulmonari, pierderea elasticităţii bronhiilor şi a traheei.

Programul zilnic de activitate fizică este indicat atât pentru persoane sănătoase, cât şi pentru cei suferinzi de anumite boli cronice. Se menţionează că nu este niciodată prea târziu pentru a începe un asemenea program, adaptat capacităţii individuale de efort şi flexibilităţii arterelor. Acest program necesită angrenarea, în mod armonios, a tuturor organelor şi muşchilor din corp.

Exerciţiile fizice şi activităţile recomandate

Persoanele în vârstă care nu au fost active o lungă perioadă de timp vor efectua numai activităţi fizice moderate, adecvate stării personale de sănătate şi capacităţii individuale de mişcare. Se va începe cu exerciţii de încălzire, completând, treptat, gama de exerciţii, cu intensitate în creştere treptată, evitând ca pulsul să nu depăşească 120-130 de bătăi pe minut.

Programul de mişcare zilnică necesită angrenarea tuturor muşchilor în mod armonios. Este indicată practicarea activităţilor fizice împreună cu parteneri apropiaţi sufleteşte şi ca preocupări.

În aer liber, sunt indicate activităţile fizice care solicită toate organele interne (inimă, plămâni, muşchi şi articulaţii):

– Mersul pe jos în pas vioi, timp de 20-30 de minute, în etape de câte 10 minute, repetat în 5 zile săptămânal, este considerat cea mai bună formă de exerciţii fizice, adaptată în funcţie de vârstă şi de condiţia fizică a fiecărei persoane, cu efect de scădere a riscului îmbolnăvirilor de inimă.

– Alergări uşoare, cu viteza de 4 km pe oră, cu creştere progresivă în funcţie de antrenament, de preferat între orele 8:00-10:00 dimineaţa şi 16:00-20:00 spre seară, pentru stimularea circulaţiei sanguine, tonifierea muşchilor, arderea caloriilor în exces şi dezvoltarea mobilităţii picioarelor.

– Plimbări scurte, prin parc sau prin pădure, cu aer curat, eventual cu picioarele goale prin iarbă sau nisip, cu efecte imediate de eliberare a unei mari cantităţi de energie negativă, asigurând un somn odihnitor.

– Plimbările mai lungi, eventual cu un baston necesar pe terenuri accidentate, excursii sau drumeţii la altitudini medii, individuale sau în grup, cu rol de a stimula circulaţia sângelui, reducerea stărilor de stres şi relaxarea tuturor mecanismelor func¬ţionale din organism.

– Joggingul sau alergatul cu viteza de 7-10 km pe oră, antrenate de o muzică ritmică audiată la căşti, se poate practica de persoane sănătoase, în locuri nepoluate şi neaccidentate, pe pământ sau pe iarbă, evitând riscurile de accidentare şi stările emoţionale prin locuri ce pot genera sentimente de teamă şi nesiguranţă.

– Mersul pe bicicletă pe drumuri scurte sau lungi de două ori pe săptămână, cu efecte bune pentru stimularea musculaturii picioarelor, a inimii şi a plămânilor.

– Unele sporturi de agrement (tenis, volei, handbal).

– Activitate în grădina personală şi unele activităţi gospodăreşti (întreţinerea florilor din curte sau balcon).

În apartament:

Dimineaţa şi seara, după o bună hidratare a organismului se pot face activităţi aerobe regulate, în camere bine aerisite, cu ferestre deschise, aer curat şi proaspăt. Probele de gimnastică individuală încep cu mişcări de respiraţie profundă, iar la sfârşit este indicat un duş cald.

Sunt recomandate următoarele exerciţii:

– genuflexiuni şi flotări pentru menţinerea musculaturii în formă tonifiantă;
– exerciţii de întindere şi elongare a membrelor (stretching);
– întinderea braţelor şi a picioarelor pentru menţinerea flexibilităţii şi a echilibrului;
– flexare laterală a picioarelor sau flotări la perete;
– ridicare pe vârfuri sprijinit de un scaun (10-15 ori pe zi);
– întinderi lombare prin ridicarea picioarelor spre spate (30 secunde);
– ridicarea de greutăţi uşoare (gantere de maximum 2-3 kg), cu efecte benefice în formarea muşchilor şi oaselor;
– folosirea bicicletei statice;
– urcatul şi coborâtul scărilor în bloc, un bun exerciţiu aerobic, înlocuind ascensorul.

Seara sunt benefice băi cu apă călduţă când sunt probleme ale articulaţiilor, frecţii pentru relaxarea muşchilor şi un somn odihnitor de 7-8 ore, care începe devreme, înainte de ora 22:00.

După activităţi fizice mai intense sunt necesare mişcări lente care permit muşchilor să evacueze acidul lactic acumulat, evitând acidificarea organismului.

Efectele terapeutice ale activităţii fizice

Prin adoptarea unui program zilnic de activitate fizică se reduce tendinţa dăunătoare de sedentarism, asigurând o bună stare de sănătate fizică şi mentală, reducerea riscurilor bolilor autoimune (cardiace, maligne, diabetice), creşterea tonusului muscular şi funcţionarea normală a sistemului locomotor (membre, articulaţii).

Exerciţiile zilnice asigură o digestie normală, măreşte tranzitul intestinal, combate constipaţia şi grăbeşte evacuarea deşeurilor toxice şi a resturilor alimentare din tractul digestiv. Acţionând asupra centrului nervos care reglează pofta de mâncare, se asigură o utilizare raţională a caloriilor ingerate.

Sistemul nervos central beneficiază, din plin, de activitatea fizică împletită cu cea intelectuală. Se intensifică circulaţia sângelui spre creier, având ca efect îmbunătăţirea capacităţii mentale, menţinerea echilibrului emoţional şi prevenirea stărilor de depresie psihică, anxietate, atac de panică, pierderea memoriei şi instalarea demenţei senile, a bolii Parkinson şi a bolii Alzheimer.

După un program de exerciţii fizice, creşte încrederea în propriile forţe şi se instalează o stare psihologică optimistă, cu moral ridicat, fără tensiuni psihice, fără agitaţie şi iritabilitate, prin producerea de endorfine (hormonii fericirii) la nivelul creierului. Efortul fizic înlătură insomniile şi asigură un somn odihnitor.

Prin efectuarea exerciţiilor fizice, nu trebuie să fie forţat organismul peste capacitatea individuală de rezistenţă. În cazul suprasolicitărilor, mai ales la alergări, apare riscul unor accidentări (entorse, răniri, rupturi musculare, fracturi de col femural şi calcaneu etc.), care vor fi greu de remediat, întrucât la vârste înaintate durata de refacere a contuziilor şi a leziunilor este mult mai mare decât la tinereţe. Mare atenţie trebuie acordată îmbrăcămintei (lejeră din bumbac) şi mai ales încălţămintei corespunzătoare (din piele sau pânză), îndeosebi când alergarea se face pe suprafeţe tari (trotuare, asfalt, drumuri pietruite).

Prof.univ.dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Sănătate

Policlinica „Banatul“, parte a complexului medical Regina Maria, inaugurată la Timișoara

Publicat

pe

Noul sediu al Policlinicii „Banatul”, parte a complexului medical Regina Maria a fost inaugurat, joi, în prezența a numeroase oficialități locale și a conducerii rețelei de sănătate.

Noua policlinică dispune de 37 de cabinete medicale, o echipă extinsă de specialiști, 32 de specialități pentru adulți și copii și tehnologii moderne pentru evaluare și diagnostic.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența d-lui Fady Chreih, CEO-ul Rețelei de sănătate Regina Maria.

„Este un moment extrem de emoționant pentru toată lumea, deoarece rețeaua de sănătate REGINA MARIA deschide a patra policlinică din Timișoara. Se numește Policlinica  «Banatul» și cu siguranță nu s-ar fi putut deschide fără sprijinul Arhiepiscopiei Timișoarei, deoarece suntem într-o clădire deținută de Arhiepiscopie, care este în momentul de față complet refăcută, cu o investiție de multe milioane de euro, făcută de rețeaua de sănătate REGINA MARIA. Aici, 95 de medici oferă în prezent consultații nu doar timișorenilor, ci și celor din Arad, Caransebeș, Lugoj și din toată regiunea. Este un hub regional medical pe șase etaje și este cea mai mare policlinică din vestul țării la ora actuală. Mai mult decât atât, este un moment emoționant deoarece acest parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei este extrem de bun și util pentru timișoreni și pentru zona de vest. Aici ne propunem să îngrijim și persoane care, de obicei, nu-și permit serviciile rețelei de sănătate REGINA MARIA. Cu ajutorul Arhiepiscopiei Timișoarei, am convenit și cei nevoiași, care au nevoie de servicii medicale, să poată accesa aceste servicii”, a precizat Fady Chreih, CEO-ul Rețelei de sănătate REGINA MARIA.

Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA, cunoscută pentru spitalele sale cu acreditări internaționale, își consolidează expertiza medicală prin această nouă locație.

Aceasta este cea de-a patra locație REGINA MARIA din Timișoara, deservind peste 60.000 de abonați și având în evidență peste 200.000 de timișoreni care au beneficiat de serviciile medicale oferite.

„În regiunea de vest avem un spital multidisciplinar, cu maternitate, policlinici, centre de imagistică, laboratoare, puncte de recoltare și Regina Maria Dentar. În prezent, avem 22 de locații. De fapt, astăzi suntem în fața celei de-a 23-a, dar planul nostru nu se oprește la acest număr. În ultimul an, au trecut pragul policlinicilor noastre peste 200.000 de timișoreni, iar alți 65.000 ne-au accesat pe cale virtuală. Am scanat în centrele noastre de imagistică 58.000 de segmente, iar laboratoarele noastre au procesat peste 1.000.000 de probe. Pentru aceasta, sunt în primul rând recunoscător celor 1.000 de colegi din rețeaua REGINA MARIA din regiunea de vest. Aceasta înseamnă medicii REGINA MARIA, asistenții medicali, infirmierele, personalul administrativ, echipele din recepție, echipele de vânzări și echipele din departamentele de suport.

Policlinica REGINA MARIA Banat înseamnă un spațiu medical de 2800 m², cabinete de consultații, patru cabinete de recoltare, un centru de imagistică dotat cu radiologie digitală, computer tomograf, aparat RMN de rezonanță magnetică nucleară și un laborator regional care include toate compartimentele și departamentele necesare. Și nu în ultimul rând, policlinica înseamnă 100 de medici în 32 de specialități medicale care oferă comunității timișorene servicii medicale de înaltă calitate. Aceasta înseamnă mai mult decât atât: înseamnă peste 2 ani de muncă din partea echipei de proiect care a fost implicată în transformarea unei clădiri emblematice a Timișoarei. Poate unii dintre dumneavoastră știu că aici, în această locație, s-au proiectat hidrocentralele Porțile de Fier I și II, clădirea fiind transformată într-un spațiu medical privat, cea mai mare policlinică privată din această zonă a țării. Pe parcursul acestui proiect au fost implicați mulți colegi și multe echipe”, a spus Mihai Melciu, director regional Regina Maria.

Clădirea aparține Arhiepiscopiei Timișoarei, care colaborează cu Spitalul Regina Maria pentru a oferi servicii medicale de top cetățenilor din Timișoara și județul Timiș.

Citeste mai mult

Sănătate

Conferința de Noua Medicină Germanică, ediția a doua. Evenimentul va avea loc online

Publicat

pe

Vrei să știi cu precizie laser ce activează un organ din corp și cum să interpretăm simptomele?

Orice afecțiune, simptom sau boală are o cauză internă, de natură psihică.

Stresul se descarcă la nivel celular și se transformă într-un Program Biologic Special cu sens.

Fiecărei boli o poți găsi în situații dramatice de viață, în stres, șocuri emoționale, traume nedepășite.

Vestea bună este că există soluții să te vindeci prin înțelegerea conflictelor biologice și prin încheierea lor.

Suntem încântați să anunțăm lansarea celei de-a doua ediții a Conferinței de Noua Medicină Germanică.

Conferință: Noua Medicină Germană În Memoriam Dr. Hamer

Într-o zi specială, pe 17 mai, între orele 17.30 – 21.00, vă invităm să vă alăturați nouă pentru un eveniment ce promite să fie memorabil.

Doctorul Hamer a spus că Noua Medicină Germanică este un dar dumnezeiesc, iar acum avem ocazia să explorăm această paradigmă revoluționară împreună.

Vom dezvălui secretele sistemului NMG, vom explora cele 5 Legi Biologice și vom înțelege mai profund legăturile și semnificația bolilor în organismul nostru.

În cadrul conferinței, vei avea oportunitatea unică să interacționezi cu experți recunoscuți în domeniu, precum Gabi Bădăluță, Andrés Pérez, Gabriela Urs, Mihaela Mîndreci și Paul Costea, – invitat special Dr. Gilbert Renaud.

Înregistrează-te acum pentru a beneficia de toate informațiile valoroase oferite la această conferință!

În cadrul acestor evenimente vom vorbi despre:

Conflictele biologice și emoționale ale bolilor și problemelor de sănătate.

Înțelegem de unde pornesc cancerele, endometrioza, infertilitatea, constipația, diareea, melanoame, limfoame, acneea, rupturi musculare și osoase, crize de fiere, dureri de cap, migrene, căderea parului, disfuncții ale rinichilor, metastaze, și multe alte tematici.

Învățăm să deosebim între simptomele biologice și pericolul biologic pentru a nu manifesta intensitate în boală.

Accesul este gratuit!

Citeste mai mult

Sănătate

Explozie de cazuri de tuse convulsivă la copii, la Timișoara

Publicat

pe

Medicii din Timişoara trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.

În Timişoara au fost diagnosticate 24 de cazuri, cele mai multe din ţară, medicii spunând că acest lucru este cauzat de lipsa vaccinului.

„Ieri cred că eram pe primul loc din ţară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinaţi. Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înşel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccnaţi şi când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri”, a declarat conf. dr. Ovidiu Roşca, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, marţi seară, la Medika TV.

Întrebat cât de complicată afecţiunea acesta, medicul Ovidiu Roşca a explicat că poate exista mortalitate în cazul bebeluşilor.

„La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 şi 3 la sută. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu însemană că ei nu pot să facă. Cei mai expuşi să facă această boală sunt copii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Cel mai riscant e la copiii sub 3 luni, ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii”, a precizat Roşca.

Medicul mai spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite