Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Sfaturi pentru vârstnicii pensionari. Activitățile fizice întrețin sănătatea

Publicat

pe

Vârstnicii, după pensionare, mai ales din mediul urban, motivează inactivitatea prin nevoia de a se odihni după zeci de ani de muncă. Întrebaţi cu ce se ocupă în prezent, răspunsul este aproape unanim: nu mai fac nimic, întrucât sunt pensionar. Se neglijează faptul că activităţile fizice întreţin viaţa şi sănătatea, în timp ce starea de inactivitate duce repede la îmbolnăviri.

Lipsa de efort fizic presupune o încetinire a arderilor metabolice, acumularea de grăsimi care măresc greutatea corporală până la starea de obezitate, cu efect prelungit în reducerea speranţei de viaţă cu circa 7-10 ani. Tot dereglările metabolice duc la creşterea glicemiei în sânge, cu apariţia diabetului zaharat de tip 2. Inactivitatea fizică provoacă o diminuare treptată a forţei musculare, chiar atrofierea muşchilor şi deformarea ligamentelor, în paralel cu apariţia afecţiunilor osteoarticulare (osteoporoză, artrite, rigiditatea articulaţiilor, fragilitatea oaselor, frecvenţa fracturilor).

La nivelul aparatului respirator începe o atrofiere treptată a muşchilor pulmonari, pierderea elasticităţii bronhiilor şi a traheei.

Programul zilnic de activitate fizică este indicat atât pentru persoane sănătoase, cât şi pentru cei suferinzi de anumite boli cronice. Se menţionează că nu este niciodată prea târziu pentru a începe un asemenea program, adaptat capacităţii individuale de efort şi flexibilităţii arterelor. Acest program necesită angrenarea, în mod armonios, a tuturor organelor şi muşchilor din corp.

Exerciţiile fizice şi activităţile recomandate

Persoanele în vârstă care nu au fost active o lungă perioadă de timp vor efectua numai activităţi fizice moderate, adecvate stării personale de sănătate şi capacităţii individuale de mişcare. Se va începe cu exerciţii de încălzire, completând, treptat, gama de exerciţii, cu intensitate în creştere treptată, evitând ca pulsul să nu depăşească 120-130 de bătăi pe minut.

Programul de mişcare zilnică necesită angrenarea tuturor muşchilor în mod armonios. Este indicată practicarea activităţilor fizice împreună cu parteneri apropiaţi sufleteşte şi ca preocupări.

În aer liber, sunt indicate activităţile fizice care solicită toate organele interne (inimă, plămâni, muşchi şi articulaţii):

– Mersul pe jos în pas vioi, timp de 20-30 de minute, în etape de câte 10 minute, repetat în 5 zile săptămânal, este considerat cea mai bună formă de exerciţii fizice, adaptată în funcţie de vârstă şi de condiţia fizică a fiecărei persoane, cu efect de scădere a riscului îmbolnăvirilor de inimă.

– Alergări uşoare, cu viteza de 4 km pe oră, cu creştere progresivă în funcţie de antrenament, de preferat între orele 8:00-10:00 dimineaţa şi 16:00-20:00 spre seară, pentru stimularea circulaţiei sanguine, tonifierea muşchilor, arderea caloriilor în exces şi dezvoltarea mobilităţii picioarelor.

– Plimbări scurte, prin parc sau prin pădure, cu aer curat, eventual cu picioarele goale prin iarbă sau nisip, cu efecte imediate de eliberare a unei mari cantităţi de energie negativă, asigurând un somn odihnitor.

– Plimbările mai lungi, eventual cu un baston necesar pe terenuri accidentate, excursii sau drumeţii la altitudini medii, individuale sau în grup, cu rol de a stimula circulaţia sângelui, reducerea stărilor de stres şi relaxarea tuturor mecanismelor func¬ţionale din organism.

– Joggingul sau alergatul cu viteza de 7-10 km pe oră, antrenate de o muzică ritmică audiată la căşti, se poate practica de persoane sănătoase, în locuri nepoluate şi neaccidentate, pe pământ sau pe iarbă, evitând riscurile de accidentare şi stările emoţionale prin locuri ce pot genera sentimente de teamă şi nesiguranţă.

– Mersul pe bicicletă pe drumuri scurte sau lungi de două ori pe săptămână, cu efecte bune pentru stimularea musculaturii picioarelor, a inimii şi a plămânilor.

– Unele sporturi de agrement (tenis, volei, handbal).

– Activitate în grădina personală şi unele activităţi gospodăreşti (întreţinerea florilor din curte sau balcon).

În apartament:

Dimineaţa şi seara, după o bună hidratare a organismului se pot face activităţi aerobe regulate, în camere bine aerisite, cu ferestre deschise, aer curat şi proaspăt. Probele de gimnastică individuală încep cu mişcări de respiraţie profundă, iar la sfârşit este indicat un duş cald.

Sunt recomandate următoarele exerciţii:

– genuflexiuni şi flotări pentru menţinerea musculaturii în formă tonifiantă;
– exerciţii de întindere şi elongare a membrelor (stretching);
– întinderea braţelor şi a picioarelor pentru menţinerea flexibilităţii şi a echilibrului;
– flexare laterală a picioarelor sau flotări la perete;
– ridicare pe vârfuri sprijinit de un scaun (10-15 ori pe zi);
– întinderi lombare prin ridicarea picioarelor spre spate (30 secunde);
– ridicarea de greutăţi uşoare (gantere de maximum 2-3 kg), cu efecte benefice în formarea muşchilor şi oaselor;
– folosirea bicicletei statice;
– urcatul şi coborâtul scărilor în bloc, un bun exerciţiu aerobic, înlocuind ascensorul.

Seara sunt benefice băi cu apă călduţă când sunt probleme ale articulaţiilor, frecţii pentru relaxarea muşchilor şi un somn odihnitor de 7-8 ore, care începe devreme, înainte de ora 22:00.

După activităţi fizice mai intense sunt necesare mişcări lente care permit muşchilor să evacueze acidul lactic acumulat, evitând acidificarea organismului.

Efectele terapeutice ale activităţii fizice

Prin adoptarea unui program zilnic de activitate fizică se reduce tendinţa dăunătoare de sedentarism, asigurând o bună stare de sănătate fizică şi mentală, reducerea riscurilor bolilor autoimune (cardiace, maligne, diabetice), creşterea tonusului muscular şi funcţionarea normală a sistemului locomotor (membre, articulaţii).

Exerciţiile zilnice asigură o digestie normală, măreşte tranzitul intestinal, combate constipaţia şi grăbeşte evacuarea deşeurilor toxice şi a resturilor alimentare din tractul digestiv. Acţionând asupra centrului nervos care reglează pofta de mâncare, se asigură o utilizare raţională a caloriilor ingerate.

Sistemul nervos central beneficiază, din plin, de activitatea fizică împletită cu cea intelectuală. Se intensifică circulaţia sângelui spre creier, având ca efect îmbunătăţirea capacităţii mentale, menţinerea echilibrului emoţional şi prevenirea stărilor de depresie psihică, anxietate, atac de panică, pierderea memoriei şi instalarea demenţei senile, a bolii Parkinson şi a bolii Alzheimer.

După un program de exerciţii fizice, creşte încrederea în propriile forţe şi se instalează o stare psihologică optimistă, cu moral ridicat, fără tensiuni psihice, fără agitaţie şi iritabilitate, prin producerea de endorfine (hormonii fericirii) la nivelul creierului. Efortul fizic înlătură insomniile şi asigură un somn odihnitor.

Prin efectuarea exerciţiilor fizice, nu trebuie să fie forţat organismul peste capacitatea individuală de rezistenţă. În cazul suprasolicitărilor, mai ales la alergări, apare riscul unor accidentări (entorse, răniri, rupturi musculare, fracturi de col femural şi calcaneu etc.), care vor fi greu de remediat, întrucât la vârste înaintate durata de refacere a contuziilor şi a leziunilor este mult mai mare decât la tinereţe. Mare atenţie trebuie acordată îmbrăcămintei (lejeră din bumbac) şi mai ales încălţămintei corespunzătoare (din piele sau pânză), îndeosebi când alergarea se face pe suprafeţe tari (trotuare, asfalt, drumuri pietruite).

Prof.univ.dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Sănătate

Sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară

Publicat

pe

Primăvara este o perioadă minunată, dar pentru unii oameni, poate fi o adevărată provocare. Alergiile și asteniile de primăvară sunt printre cele mai comune probleme de sănătate cu care se confruntă mulți oameni în această perioadă.

Primăvara este sezonul înfloririi plantelor și copacilor, iar polenul eliberat de acestea poate provoca reacții alergice în organismul nostru. În plus, schimbările de temperatură, umiditatea ridicată și vremea imprevizibilă pot contribui la dezvoltarea asteniei de primăvară. Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare și alte simptome neplăcute.

Alergiile și asteniile de primăvară pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a calității vieții. Simptomele neplăcute pot afecta capacitatea noastră de a munci, de a ne bucura de timpul liber și de a socializa cu prietenii și familia. Acest lucru poate duce la o scădere a stimei de sine și a calității vieții în general.

În acest context, ApiLand, cel mai mare producător de produse apicole din România, vine în ajutorul celor care caută o soluție naturală și eficientă pentru aceste probleme, oferind 5 sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară, folosind produse apicole.

Consumați miere locală.

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole și poate fi de mare ajutor în reducerea simptomelor asteniei de primăvară. Consumați miere locală, deoarece aceasta conține polen din zona în care trăiți și poate ajuta la întărirea imunității. În plus, mierea este o sursă naturală de energie și contribuie la combaterea asteniei”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați polen crud.

Polenul crud poate fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva alergiilor sezoniere. El contribuie la construirea imunității la alergenii locali și poate reduce simptomele alergice. Polenul crud poliflor și polenul crud de salcie, în special, pot reduce nivelul de histamină – substanța responsabilă de declanșarea alergiilor la polenul purtat de vânt. Polenul crud poate fi consumat preventiv sau în paralel cu alte antialergice, se păstrează și se consumă direct din congelator”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Luați miere cu lăptișor de matcă.

Lăptișorul de matcă pur este un produs apicol bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la combaterea asteniei. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a face față asteniilor de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați amestec de propolis și miere.

Propolisul este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și virusurilor. Acesta are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, și poate ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice. Propolisul poate fi consumat brut sau sub formă de tinctură. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a reduce simptomele alergiilor sezoniere cum ar fi congestia nazală și tusea”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Faceți o cură cu tonice apicole.

Tonicele apicole sunt amestecuri din miere, lăptișor de matcă, extract de propolis și polen crud sau ginseng. Sunt cocktailuri concentrate de vitamine și minerale ambalate sub formă de fiole practice și ușor de consumat. Nu necesită condiții speciale de păstrare, le poți lua cu tine oriunde și le consumi când te simți obosit și lipsit de energie. Tonicele apicole pot fi un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Despre ApiLand

ApiLand este cel mai mare producător de produse apicole din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industria apicolă. Compania produce o gamă largă de produse apicole, inclusiv miere, propolis, polen crud, lăptișor de matcă și alte produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive. ApiLand respectă cele mai înalte standarde de calitate și oferă produse naturale și autentice. Pentru mai multe informații despre produsele ApiLand, vizitați site-ul www.apiland.ro.

Citeste mai mult

Sănătate

Aplicație care monitorizează alimentația, hidratarea și mișcarea, dezvoltată de o echipă românească

Publicat

pe

Aproximativ 58% dintre adulții din România sunt supraponderali, iar 30% dintre copii suferă de greutate în exces, potrivit raportului publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022. Totodată, speranţa de viaţă la naştere în România este mult sub media Uniunii Europene, țara noastră ocupând penultimul loc la acest capitol, potrivit raportului “Starea Sănătății în UE”, publicat de Comisia Europeană.

Potrivit specialiștilor, cauzele a peste jumătate dintre decese sunt comportamentele riscante în materie de sănătate, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate sportiva și alcoolul.

În acest context, începând cu 22 iunie, va fi lansată campania de conștientizare „România în pragul obezității”, prin intermediul căruia BeSoftwares va ajuta activ 100 de români supraponderali să lupte împotriva problemelor cu greutatea.

Mai concret, programul se va desfășura prin intermediul aplicației FITY, care monitorizează și evaluează în permanență alimentația, hidratarea, mișcarea, indicatorii principali ai greutății și propune comunității de utilizatori, prin intermediul unui antrenor certificat de fitness, o serie de provocări pe care aceștia trebuie să le realizeze. Persoanele care reușesc să îndeplinească provocările antrenorilor vor beneficia de recompense sub formă de cryptomonede, aplicația FITY (accesibilă în browser, iOS sau Android) fiind și primul startup de fitness și nutriție care rulează pe Elrond Network și este  dezvoltată de o echipa românească.

„În urmă cu aproximativ 10 ani, m-am confruntat eu însumi cu probleme de sănătate din cauza alimentației nesănătoase. A urmat o perioadă grea în care am încercat să-mi schimb stilul de viață, perioadă în care am obținut câteva victorii de etapă, dar mai ales multe înfrângeri. Toată această călătorie dificilă m-a adus la dezvoltarea FITY, o aplicație personalizată de nutriție și sport, care recompensează cu crypto utilizatorii care reușesc să finalizeze provocările propuse de antrenorul nostru virtual de fitness. În cadrul programului de conștientizare de luptă împotriva obezității, care se va desfășura pe o perioadă de 9 săptămâni, dorim să ajutăm, pentru început, 100 de români, să-și schimbe stilul de viață, să vadă cum un stil de viață sănătos se va răsfrânge pozitiv și asupra celorlalte dimensiuni ale vieții personale și profesionale. Partea cea mai interesantă a aplicației este că utilizatorii care vor finaliza cu brio challenge-urile aplicației vor fi recompensați cu cryptomonede, deoarece am integrat un sistem care rulează pe Elrond Network. Motorul campaniei România în pragul obezității – 9 weeks challenge – este pocastul Punct și de la capăt pe care îl vom lansa cu emoții pe 22 iunie 2022, alături de comunități relevante, oameni pasionați de sport sau aflați în dificultate din lipsa unui stil de viață sănătos, așa cum am fost și eu odinioară”, declară Călin Perpelea, directorul BeSoftwares.

Citeste mai mult

Sănătate

TELEMEDICINĂ. Sfaturi medicale prin chat și consultații medicale prin apel video

Publicat

pe

Cu peste 400 de specialiști medicali activi la nivel național, ce oferă tratamente la domiciliu, aplicația BEESERS devine prima platformă digitală de servicii medicale integrate din România, adăugând noi funcționalități de telemedicină.

Potrivit unui studiu McKinsey & Company, în contextul pandemiei COVID-19, la nivel mondial, utilizarea tehnicilor de medicină la distanță a crescut de 78 de ori în luna aprilie 2020, comparativ cu luna februarie a aceluiași an. Astfel, apetitul publicului pentru serviciile de telemedicină a devenit unul consolidat.

BEESERS, aplicația românească de servicii medicale la domiciliu extinde gama de funcționalități prin lansarea serviciilor de telemedicină, respectiv sfat medical prin chat și consultații medicale prin apel video. Astfel, persoanele care suferă de mobilitate redusă temporar sau permanent, precum și cele care nu au timpul necesar pentru deplasarea la medic, pot beneficia de suport medical la distanță prin telemedicină. În plus, angajații și angajatorii pot economisi resurse prin folosirea abonamentelor. Totodată, aplicația oferă acces gratuit pentru 30 de zile utilizatorilor care apelează la serviciile de chat medical, oricând până la finalul lunii iunie 2022.

Noile funcționalități completează traseul medical al pacientului prin consultații, sfaturi medicale și  investigații la distanță. Consultațiile la distanță prin telemedicină se desfășoară sub trei forme: sfat medical prin chat, consult prin apel video și apel video asistat. Sfatul medical prin chat este un serviciu digital de proximitate, prin intermediul căruia pacientul primește opinii medicale sau interpretări sumare de documente, fără să fie necesară programarea unui consult prin apel video. Această funcționalitate ajută pacientul să beneficieze, în condiții de cost avantajoase, de opinii rapide, care pot rezolva probleme de urgență medicală. Consultul  prin apel video necesită programare și se desfășoară direct în aplicație, între pacient și medic. În cazul apelului video asistat, în situația în care medicul recomandă acest tip de investigație, un asistent medical se deplasează la domiciliul pacientului, însoțit de dispozitive medicale portabile.

Noile servicii la distanță introduse în platforma BEESERS pot fi accesate atât de persoanele fizice, prin abonamente individuale, precum și prin abonamente corporate, destinate angajatorilor.

“Serviciile medicale la distanță sau telemedicina reprezintă o îmbunătățire a accesului la servicii medicale pentru persoanele care nu se pot deplasa din cauza unui mediu fizic inaccesibil sau din dorința de a utiliza timpul mai eficient. Dacă pentru vârstnici și persoanele cu dizabilități deplasarea către clinică reprezintă o aventură imposibilă, pentru resursa profesională din companiile private, serviciile de telemedicină înseamnă zile de concediu neepuizate pentru deplasări la medic. Vârstnicii sau alte persoane suferind de mobilitate redusă devin consumatori de servicii medicale la distanță cu ajutorul copiilor sau aparținătorilor. Persoanele cu mobilitatea redusă cauzată de externarea din spital sau recuperarea post traumatică vor păstra contactul cu medicii de specialitate tot prin telemedicină, fiind astfel scutite de necesitatea deplasării pentru examenul clinic. Resursa profesională din companiile private, care permit munca la distanță, va beneficia de abonamente subvenționate de angajator. Abonamentele de telemedicină pentru echipe din companii private completează abonamentele medicale pentru acces în clinici private. Consider important de menționat că telemedicina rezolvă serviciile medicale pentru care nu sunt necesare investigații cu infrastructură de echipamente neportabile. Este soluția ideală pentru opinii secundare, sfaturi medicale și indrumări, scrisori medicale, precum și o serie limitată de investigații pentru care pot fi utilizate echipamente portabile. În concluzie, putem spune că perioada pandemiei Covid ne-a ajutat să înțelegem cât este de important să descongestionăm sistemul public de sănătate de pacientul ale cărui nevoi sunt gestionabile de la distanță. Aplicația BEESERS este astăzi singurul produs tehnologic din România care oferă pacientului accesul la servicii medicale începând de la consult, până la investigații la distanță, vizită medicală la domiciliu pentru tratamente și monitorizare medicală post tratament“, declară Ovidiu Tuduruță, fondator BEESERS.

Partenerii BEESERS sunt acreditați de Ministerul Sănătății și au experiență relevantă în serviciile medicale private sau de stat. Specialiștii care folosesc cel mai mult telemedicina sunt: practicieni în sănătate mintală, specialiști în infertilitate, dermatologi, cardiologi, endocrinologi, medici generaliști, medici gastroenterologi și oncologi, specialiști în medicină pediatrică, neonatologie și medicină ortopedică. Pe lângă posibilitatea unei surse suplimentare de venit, beneficiile în rândul medicilor presupun atât minimizarea spre zero a costurilor logistice, cât și creșterea randamentului numărului de pacienți, odată cu trasabilitatea și predictibilitatea acestora.

***

Aplicația BEESERS prezintă o interfață intuitivă și prietenoasă și include opțiuni precum posibilitatea de a alege un specialist medical în funcție de ratingul său sau de a efectua o rezervare multiplă printr-o singură programare (de exemplu, o schemă de tratament cu 10 injecții sau perfuzii). Toate interacțiunile se petrec în aplicație, de la crearea contului până la confirmarea specialistului alături de care va avea loc consultația și consultația în sine. Sunt astfel eliminate barierele de timp, lipsa de motivație sau teama de a merge la medic, precum și cele legate de imposibilitatea de deplasare. BEESERS acordă, de asemenea, asistență tehnică personalizată pentru medici, specialiști medicali, utilizatori, angajatori și angajați.

Aplicația BEESERS poate fi descărcată din Google Play sau App Store. Pentru conectare, utilizatorii pot crea un cont manual sau pot folosi profilul Google/Facebook/AppleID. Următorul pas presupune selectarea tipului de serviciu medical dorit: vizită acasă, consultație prin apel video sau sfat medical prin chat. Plata se face prin card, direct din aplicație, statusul rezervării fiind confirmat printr-o notificare pe telefon.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite