Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Despre tabagism și pericolele fumatului

Publicat

pe

Începând din 17 martie, fumatul este interzis în toate locurile publice din țară, inclusiv în restaurante, spații închise de la locul de muncă sau chiar în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă sunt în aer liber.

Această măsură dură este prevăzută în Legea nr. 15/2016 și vine în sprijinul măsurilor de combatere a tabagismului și a bolilor grave provocate prin fumat, inclusiv în rândul copiilor.

Tabagismul este o intoxicație cronică și acută cu substanțe toxice existente în frunzele de tutun după un consum excesiv și de lungă durată. Acțiunea nocivă a tutunului se exercită prin cele 4.000 de substanțe chimice existente în frunze, dintre care 480 sunt toxice, iar peste 30 de compuși sunt cancerigeni.

Principalii compuși toxici din fumul de țigară sunt: nicotina, gudronul, monoxidul de carbon, benzopirenul, diferiți alcaloizi, crezoli, piridine și elemente radioactive (cadmiu, poloniu).

Nicotina este implicată în provocarea bolilor cardiovasculare, cu acțiune directă asupra vaselor sanguine și a celulelor nervoase din creier; crește tensiunea arterială și colesterolul din sânge, cu risc de congestie cerebrală și tromboze vasculare. Gudronul are efecte puternic cancerigene, cu localizare mai frecventă pe esofag, laringe, buze, stomac, ficat, pancreas și rinichi.

Monoxidul de carbon irită laringele, bronhiile și plămânii, fiind implicat în declanșarea cancerelor la nivelul aparatului respirator. Prin trecere din plămâni în sânge se cuplează cu hemoglobina din eritrocitele sanguine și blochează oxigenarea creierului până la asfixiere totală.

Din cauza acestor efecte nocive, tabagismul este considerat o toxicomanie licită, o maladie cu atributele unei epidemii grave, într-o continuă extindere, cu aprobarea tacită a factorilor de răspundere din toate țările, indiferent de stadiul lor de civilizație și cultură.

Bolile declanșate de tabagism
Indiferent de sexul fumătorilor, tabagismul se află la originea multor boli:
– afecțiuni cardiovasculare, inclusiv angina pectorală, infarct miocardic, creșterea tensiunii arteriale, arterite obliterante și tromboze;
– boli pulmonare cronice și acute, bronșite, tuse tabagică, pneumonie, scleroză pulmonară, emfizem pulmonar, tuberculoză;
– cancere cu diferite localizări (plămâni, laringe, esofag, buze, limbă, pancreas, ficat, stomac, colon, prostată);
– boli gastrointestinale (gastrite, ulcer gastric și duodenal, halenă);
– slăbirea reflexelor la conducătorii auto, contribuind la creș¬terea riscurilor de accidente.

Viața fumătorilor este mult scurtată și din cauza afecțiunilor cauzate de fumat. Decesele prin emfizem pulmonar și bronșite sunt de 6,1 ori mai frecvente la fumători, cele de cancer laringian de 5,4 ori, de cancer faringian de 3,4 ori, de ulcere de 2,8 ori, de pneumonie de 1,3 ori și de in¬cidența accidentelor rutiere și a sinuciderilor de 1,2 ori.

O boală gravă provocată de tabagism este bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC). Prin acutizare, boala prezintă câteva simptome distincte: sufocare severă, producerea excesivă de spută, respirație șuierătoare, usturime în gât, congestie și hipersecreție nazală, tuse, febră, somnolență, intoxicare cu CO2, insomnie, depresie psihică, poftă de alimente dulci și reducerea atenției.

La o acutizare mai avansată, unul din opt pacienți necesită spitalizare și terapie intensivă.

Fumatul este un factor de risc care poate declanșa complicații în timpul operațiilor chirurgicale sau postoperatorii, ducând la afecțiuni circulatorii, pulmonare, infecțioase și de cicatrizare a rănilor. Riscul acestor complicații se reduce semnificativ în cazul renunțării la fumat cu cel puțin două luni înainte de operație.

Femeile fumătoare riscă să nu poată deveni mame

Bărbații care fumează peste 15-20 de țigări pe zi vor avea plămânii puternic afectați, cu manifestări de la tuse până la cancer pulmonar, arterite obliterante la picioare, chiar cu riscul amputării lor.

La femei, consumul de tutun este mult mai dăunător, fiind asociat cu declanșarea multor boli grave, inclusiv cancere de sân, de col uterin, de stomac, colon și plămâni. La fumătoare crește, în mod dramatic, incidența cancerului pulmonar, mai ales la vârste între 40 şi 60 de ani, ajungând să se apropie de frec¬vența cancerului mamar. Din nefericire, cancerul de plămâni provocat de tabagism se poate finaliza cu decesul pacientelor în numai cinci ani după punerea diagnosticului.

Există o strânsă legătură între fumat și fertilitate, astfel că femeile fumătoare riscă să nu rămână niciodată însărcinate. Efectele țigării sunt devastatoare asupra fătului, ceea ce face că atât mama fumătoare, cât și tatăl fumător devin principalii dușmani ai propriului copil.

Efectele nocive ale fumatului asupra nefumătorilor

Nefumătorii care inhalează, fără voia lor, fumul de țigară din mediul de viață (locuințe, birouri, restaurante, trenuri) vor trebui să beneficieze de o protecție specială, întrucât se apreciază că fumătorii preiau doar 15% din fum, iar restul de 85% se împrăș¬tie în atmosfera din jur. Fumătorii pasivi, în primul rând copiii, se pot îmbolnăvi de aceleași boli ca și fumătorii activi. Mai întâi apar iritații oculare, urmate de afecțiuni ale căilor respiratorii (tuse, bronșite), ulcere, boli coronariene și unele forme de cancer (pulmonar și laringian). S-a constatat că un nefumător care stă 20 de ani lângă o persoană care fumează câte 20 de țigări pe zi acumulează în plămâni circa 4 kg de funingine, prezentând can¬tități mari de nicotină în sânge și urină. Toate aceste date demonstrează, fără nici o exagerare, că tabagismul poate fi comparat cu ravagiile generate de tuberculoză, prin caracterul său agresiv și prin consecințele nefaste, adesea iremediabile.

Tratamente fitoterapeutice
Tratamentele fitoterapeutice sunt destul de complexe, vizând atât procedeele de consum intern, cât și cele externe. În uz intern se recomandă folosirea produselor care modifică gustul nicotinei sau acționează împotriva tulburărilor provocate de lipsa acestui drog:

– Infuzie de pedicuță, numită și brădișor, preparată din 5 g pulbere uscată și măcinată la 200 ml apă clocotită: se infuzează 5 minute, se strecoară și se bea dimineața, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, într-o cură de durată până la abandonarea fumatului, provocând o senzație de vomă la aprinderea țigării.
– Infuzie de cimbrișor (patru linguri la un litru apă clocotită; se infuzează 3 minute, se strecoară și se bea întreaga cantitate fracționată în doze de 50 ml la intervale de 15-20 minute. La aprinderea țigării apare senza¬ția de vomă, care dispare imediat după înlăturarea fumului.
– Decoct din rizomi de obligeană, din care se bea câte o lingură, înainte și după mesele din cursul zilei.
– Sirop de creson, din care se ia câte o linguriță de 8-10 ori pe zi, la intervale de două ore.
– Mestecarea unei lingurițe de rizomi sau frunze uscate de obligeană, care se ține în gură timp de 5-10 minute, de 3-4 ori pe zi, având un gust amar și aromat, cu efect de diminuare a poftei de fumat și de respingere a fumului.

Alte tratamente recomandă ceaiuri cu alga brună sau cătunică, decoct din frunze de nuc sau hrean (două căni pe zi), macerat din usturoi (o cană dimi-neața), leurdă, frunze de pătrunjel, ulei de mentă sau de ricin.

Regimul alimentar va include câteva rețete care și-au dovedit eficacitatea:
– semințe de dovleac (60 g) decojite și pisate care se amestecă cu 20 g zahăr și 10 g coji de portocale rase în 160 ml apă; se bea prin înghițituri rare, iar după 5 ore se ia o lingură cu ulei de ricin;
– semințe de dovleac (300 g) decojite și bine pisate, amestecate cu miere de albine pentru a fi consumate dimineața, pe nemâncate, iar după câteva ore se ia o lingură de ulei de ricin.
La acest tratament se adaugă o cură cu propolis, drojdie de bere, borș de tărâțe și oțet de mere.
Se vor evita alimentele cu gust amar (cafea, ciocolată amăruie, bere, sucuri cu cofeină, alcooluri tari, unele mirodenii), care pot trezi dorința de fumat. De asemenea, se vor evita alimentele care îngrașă (dulciuri, paste făinoase, pâine) și înlocuirea lor cu fructe, legume sau alte alimente sărace în calorii.

Prof. Univ. Dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Sănătate

Manipularea fascială – fizioterapie inovativă

Publicat

pe

Manipularea fascială Stecco® ajunge în Timisoara. Metoda dezvoltata în peste 30 de ani și prezentă în peste 50 de țări de italianul Luigi Stecco împreuna cu copiii lui dr. Carla și Antonio Stecco, și care a revoluționat recuperarea medicală, ajunge în România.

Datorită kinetoterapeutului Adnana Apostol, unul din cei 2 terapeuți certificați din țara noastră, avem posibilitatea să ne tratăm cu această metodă de recuperare medicala inovativă în cadrul cabinetului Salus.

Faptul că întreg corpul este acoperit de fascie, țesut care înfășoară toți mușchii și organele, se stie demult, dar timp de secole nu a fost clar la ce anume foloseste acest tesut pana cand studiile medicale au permis sa intelegem functia si posibilele aplicatii terapeutice. In practica este vorba despre o tehnica de recuperare  folosita in fizioterapie si care vede in fascie punctul nodal asupra carui sa actionam pentru rezolvarea durerilor si a altor probleme cu care se confrunta pacientii.

Care este noutatea?

In practica clinica traditionala se acorda o atentie aproape exclusiva consecintelor, asupra durerii intense ca si boala, si asupra carora sa actionam prin folosirea medicamentelor sau a terapie instrumentale, dar care nu actioneaza asupra adevaratei cauze a durerii ci asupra simtomului dureros. Punctul forte al terapiei este atentia data cauzei durerii (de ce ma doare?) si nu consecintei, adica durerea

Muta atentia terapeutului de la tratamentul simptomului (ex. durere, inflamatie, iritatie), intervenind direct asupra cauzei, (ex. fracturi precedente, trumatisme, operatii,etc) uneori chiar departe de sediul durerii.

Manipularea fasciala se foloseste de durere pentru a intelege cum sa actioneze asupra cauzei disfunctiei si cauta diferite asocieri intre diversele patologii ale pacientului luand in considerare tot istoricul acestuia, realizand un tratament global personalizat.

In ce probleme putem actiona?

Probleme foarte diferite intre ele, atat in faza acuta cat si cronica,  isi pot gasi solutia in manipularea fasciala: pe langa disfunctii ale aparatului locomotor (cefalee, cervicalgie, spondiloza cervicala, lombalgii, lombosciatalgii, gonalgii, sindrom de tunel carpian, tendinite, entorse, gonalgii, coxalgii, fasciita plantara, dureri de umar, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, etc.) ne concentram si pe disfunctiile organelor interne, cautand cauze si solutii pentru disfunctii care nu vin asociate cu terapia fizioterapica (vertij, durere menstruala, constipatie, senzatia de nod in gat, cistite recurente, etc.)

Terapia poate fi aplicata atat adultiilor cat si copiilor.

Este o metoda concreta si economica pentru pacient, deoarece reduce frecventa sedintelor, tratamentul durand 50 min si se repeta o data la 7-10 zile. Durata ciclului de tratament, 4 – 5 sedinte in majoritatea cazurilor, sunt suficiente pentru a  obtine o imbunatatire semnificativa, si de durata.

Citeste mai mult

Sănătate

Sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară

Publicat

pe

Primăvara este o perioadă minunată, dar pentru unii oameni, poate fi o adevărată provocare. Alergiile și asteniile de primăvară sunt printre cele mai comune probleme de sănătate cu care se confruntă mulți oameni în această perioadă.

Primăvara este sezonul înfloririi plantelor și copacilor, iar polenul eliberat de acestea poate provoca reacții alergice în organismul nostru. În plus, schimbările de temperatură, umiditatea ridicată și vremea imprevizibilă pot contribui la dezvoltarea asteniei de primăvară. Acest lucru poate duce la oboseală, iritabilitate, lipsă de concentrare și alte simptome neplăcute.

Alergiile și asteniile de primăvară pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a calității vieții. Simptomele neplăcute pot afecta capacitatea noastră de a munci, de a ne bucura de timpul liber și de a socializa cu prietenii și familia. Acest lucru poate duce la o scădere a stimei de sine și a calității vieții în general.

În acest context, ApiLand, cel mai mare producător de produse apicole din România, vine în ajutorul celor care caută o soluție naturală și eficientă pentru aceste probleme, oferind 5 sfaturi pentru a face față alergiilor și asteniilor de primăvară, folosind produse apicole.

Consumați miere locală.

Mierea este unul dintre cele mai populare produse apicole și poate fi de mare ajutor în reducerea simptomelor asteniei de primăvară. Consumați miere locală, deoarece aceasta conține polen din zona în care trăiți și poate ajuta la întărirea imunității. În plus, mierea este o sursă naturală de energie și contribuie la combaterea asteniei”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați polen crud.

Polenul crud poate fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva alergiilor sezoniere. El contribuie la construirea imunității la alergenii locali și poate reduce simptomele alergice. Polenul crud poliflor și polenul crud de salcie, în special, pot reduce nivelul de histamină – substanța responsabilă de declanșarea alergiilor la polenul purtat de vânt. Polenul crud poate fi consumat preventiv sau în paralel cu alte antialergice, se păstrează și se consumă direct din congelator”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Luați miere cu lăptișor de matcă.

Lăptișorul de matcă pur este un produs apicol bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Acesta poate ajuta la creșterea nivelului de energie și la combaterea asteniei. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a face față asteniilor de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Consumați amestec de propolis și miere.

Propolisul este o substanță produsă de albine pentru a proteja colonia împotriva bacteriilor și virusurilor. Acesta are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare, și poate ajuta la reducerea simptomelor rinitei alergice. Propolisul poate fi consumat brut sau sub formă de tinctură. În combinație cu mierea, acesta poate fi un remediu excelent pentru a reduce simptomele alergiilor sezoniere cum ar fi congestia nazală și tusea”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Faceți o cură cu tonice apicole.

Tonicele apicole sunt amestecuri din miere, lăptișor de matcă, extract de propolis și polen crud sau ginseng. Sunt cocktailuri concentrate de vitamine și minerale ambalate sub formă de fiole practice și ușor de consumat. Nu necesită condiții speciale de păstrare, le poți lua cu tine oriunde și le consumi când te simți obosit și lipsit de energie. Tonicele apicole pot fi un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Despre ApiLand

ApiLand este cel mai mare producător de produse apicole din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industria apicolă. Compania produce o gamă largă de produse apicole, inclusiv miere, propolis, polen crud, lăptișor de matcă și alte produse cu conținut ridicat de substanțe nutritive. ApiLand respectă cele mai înalte standarde de calitate și oferă produse naturale și autentice. Pentru mai multe informații despre produsele ApiLand, vizitați site-ul www.apiland.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite