Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Polenul florilor, al pomilor şi arbuştilor, „responsabilii“ alergiilor de primăvară

Publicat

pe

Afirmația aparține dr. Şomordolea Florina, medic primar Medicină de Familie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila”.

”Este primăvară, ne bucurăm de vremea mai frumoasă şi de zilele mai lungi. Însă primăvara multe persoane se plâng că strănută, le curge nasul, au ochii roşii şi înlăcrimaţi sau îşi simt gâtul inflamat. Aceste semne indică prezenţa unei alergii, adică o reacţie inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului faţă de anumite substanţe numite alergene. Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor şi praful. Dacă alergia de primăvară este cauzată de polenul pomilor şi arbuştilor (debutează la jumătatea lunii martie şi se sfârşeşte în iunie), alergia de vară este cauzată de polenul graminatelor (gazon, fân, secară, porumb), iar cea de la sfârşitul verii de polenul erbaceelor”, explică medicul.

Dr Şomordolea arată că, pentru pacienţii predispuşi, alergia sezonieră se termină deseori prin crize acute de astm.

”Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecţiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronşite. În general, afecţiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte şi poate dispărea odată cu îmbătrânirea. Studiile au arătat că există şi o predispoziţie genetică ereditară, astfel că o persoană care are unul dintre părinţi cu o boală alergică prezintă riscuri mari de a dezvolta ea însăşi o asemenea maladie. La o persoană sănătoasă sistemul imunitar are sarcina de a apăra organismul contra corpurilor străine precum bacteriile, viruşii sau toxinele. La persoanele predispuse la alergii acest sistem de protecţie este însă prea eficient şi percepe drept periculoase substanţele comune precum polenul florilor sau mucegaiul. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi. Aceştia se fixează pe anumite celule din ţesut şi din sânge şi eliberează puternici agenţi chimici care, circulând prin organism, declanşează simptomele alergiei”, detaliază dr. Şomordolea.

Ea atrage atenţia că alergiile de primăvară pot fi însoţite de o multitudine de simptome: inflamaţii, senzaţii de mâncărime, înroşirea ochilor, cauzată de dilatarea vaselor de sânge; iritaţii ale mucoaselor, strănut, inflamarea mucoasei nazale, dificultate la respiraţie. Atunci când reacţionează şi plămânii, vorbim deja de astm – în bronhiile încărcate, inflamate se formează un mucus gros, care cu greu poate fi expectorat, adaugă medicul.

De asemenea, mai spune dr. Şomordolea, pielea persoanelor care suferă de alergii prezintă mâncărimi, înroşire, edem şi o erupţie caracteristică papulo-eritematoasă (băşicuţe pe piele de culoare roşie).

”Alergia este o reacţie de hipersensibilitate iniţiată prin mecanisme imunologice. Ea poate fi mediată prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imun. Alergiile de primăvară pot apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent se dezvoltă în perioada copilăriei. Acestea sunt produse de substanţe provenite din mediul extern, care pot intra în contact cu organismul uman pe calea aerului-inhalare – polen, acarieni, păr de animale, poluare atmosferică. Cu cât expunerea la un alergen specific este mai intensă, frecventă şi timpurie, cu atât mai mult creşte şi riscul de a dezvolta o alergie”, mai explică ea.

În ceea ce priveşte tratamentul, dr. Florina Şomordolea arată că alergiile pot să dispară prin întreruperea contactului cu alergenul care a declanşat reacţia, când acesta poate fi identificat, prin terapie medicamentoasă sau prin imunoterapie, pentru anumite tipuri, prescrisă de medicul de specialitate.

”Tratamentul antialergic este un tratament complex, care include terapie medicamentoasă (antihistaminice care se iau preventiv sau pentru a ameliora simptomele) şi nemedicamentoasă. Tratamentul medicamentos este prescris şi administrat sub îndrumarea medicului alergolog şi poate necesita control periodic. Nu se poate vorbi despre o vindecare propriu-zisă în cazul persoanelor alergice. Pentru alergiile inhalatorii există medicamente moderne, care ţin simptomele sub control. Importante sunt şi vaccinurile de desensibilizare, care reduc necesarul de medicaţie. Copiii cu alergii inhalatorii, care sunt vaccinaţi, au o posibilitate mai mică să dezvolte astm bronşic şi noi alergii. Testarea la alergenele care se inhalează se poate face, teoretic, la orice vârstă, iar diagnosticul se pune în 30 de minute”, punctează ea, adăugând că cea mai bună metodă de a preveni reacţiile alergice sau de a controla cu succes simptomele alergiei este evitarea contactul cu alergenii.

În cazul alergiilor netratate, medicul atrage atenţia că rinitele alergice netratate dezvoltă în timp polipoze nazale alergice – inflamaţie cronică a mucoasei nazale şi a mucoasei sinusurilor -, care poate duce la obstrucţia nasului şi a sinusurilor. De asemenea, astmul, cea mai frecventă boală cronică a copiilor, este în marea majoritate a cazurilor o boală alergică, ce începe cu o banala rinită alergică netratată sau cu infecţii respiratorii frecvente tratate impropriu cu antibiotice.

”O alergie netratată poate afecta major calitatea vieţii. Pentru a reduce pe cât posibil apariţia alergiilor trebuie să identificăm factorul responsabil de producerea alergiei (se realizează cu ajutorul testelor cutanate sau timbrelor patch-test) şi să evităm contactul cu acesta. Unui pacient cu alergie sezonieră, medicul poate eventual să îi administreze o injecţie cu cortizon, însă acest tratament are o serie de dezavantaje: poate scădea imunitatea, poate duce la retenţie de apă, decalcifiere sau creştere în greutate. În alergiile de primăvară se folosesc antihistaminice, corticoizi nazali (spray) – eliberate doar pe bază de prescripţie medicală. Tratamentul cu corticoizi nazali poate dura o săptămâna sau chiar mai mult până apar îmbunătăţiri vizibile. Decongestionantele nazale ameliorează congestia instant, însă durata de acţiune a acestora este temporară”, mai arată dr. Şomordolea.

Medicul spune că tratamentul variază în funcţie de felul alergiei, iar în cazul rinitei alergice şi a astmului alergic, durata este de 3-5 ani.

Tratamentele naturiste pot ajuta la vindecarea alergiilor de primăvară şi a manifestărilor acestora.

Strănutul poate fi tratat cu ajutorul ceaiurilor fierbinţi din trifoi roşu sau urzică. Usturoiul, datorită proprietăţilor lui antibacteriene, este benefic în vindecarea curgerii cronice a nasului. Pentru congestia şi inflamarea pielii se recomandă ceaiurile de cimbru şi eucalipt.

”Se pun 30 g de frunze într-o ceaşcă de apă fierbinte. Cataplasma făcută din aceste plante va reduce inflamarea pielii. Se amestecă frunze proaspete de cimbru cu puţină apă până se obţine o pastă. Se aplică pe piele, se acoperă cu un prosop curat şi se lasă circa 30 de minute, apoi se spală. Este important ca înaintea folosirii acestor plante să vă testaţi, să vedeţi dacă nu sunteţi alergic la aceste plante”, explică dr. Şomordolea.

Ea pledează pentru un consum de doze mari de vitamina C, din citrice, datorită proprietăţilor antihistaminice, arătând că o doză zilnică de 1.000 până la 4.000 mg ar trebui sa ajute la desfundarea nasului.

”Vitaminele sunt importante în tratamentul alergiilor. Vitamina E uşurează problemele respiratorii şi creşte abilitatea sistemul imunitar de a lupta contra infecţiilor. Alături de seleniu, vitamina E va proteja corpul de radicalii liberi. Vitamina A, alături de zinc, este cheia sănătăţii sistemului imunitar. Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A şi ajută în alinarea iritării membranelor de pe traiectul nazal. Vitamina B joacă un rol important în funcţionarea corectă a glandelor suprarenale şi ajută corpul la producerea naturală a cortizonului care neutralizează factorii alergici”, mai spune dr. Şomordolea.

Un tratament eficient al tuturor afecţiunilor legate de sinusuri, inclusiv alergie, se obţine cu ajutorul unui extract derivat din scoarţa stejarului alb (Quercus alba). Acesta are rolul de a stabiliza membranele celulelor care eliberează histaminele, care sunt cele responsabile de reacţiile alergice, arată ea.

De asemenea, gălbenelele stimulează sistemul imunitar şi refacerea ţesuturilor, ajutând astfel la tratare în caz de alergie.

”Mineralele sunt foarte importante pentru suferinzii de alergii, dintre acestea calciul şi magneziul fiind elementele nutritive de bază pentru alergici. Ele ajută la relaxarea sistemul nervos şi luptă împotriva stresului cauzat de reacţiile alergice. Sulful ajuta în tratamentul contra alergiilor, în special în cele cauzate de praf, păr de animale şi în cele provocate de alimente şi medicamente. De asemenea, zincul este un antioxidant şi creşte imunitatea, refăcând celulele sistemului imunitar”, conchide dr. Florina Şomordolea.

AGERPRES

Sănătate

ILIMED KINETICA – Clinica de excelență în recuperare și prevenție medicală

Publicat

pe

Într-o lume tot mai dinamică și solicitantă, sănătatea devine un pilon esențial pentru o viață activă și echilibrată. În acest context, clinica ILIMED KINETICA se evidențiază drept un exemplu de excelență în domeniul recuperării și prevenției medicale, oferind servicii de kinetoterapie și fizioterapie la cele mai înalte standarde.

Profesionalism și dedicare – cheia succesului

Situată într-un spațiu modern, dotată cu echipamente de ultimă generație, ILIMED KINETICA își întâmpină pacienții cu o echipă de specialiști dedicați, pregătiți să ofere soluții personalizate pentru afecțiuni profesionale, ortopedice, reumatice și sportive. Personalul medical, condus de domnul doctor Ilia Iosif și doamna doctor Camelia Ilia, impresionează prin profesionalism, empatie și abordarea orientată către nevoile fiecărui pacient.

Gama extinsă de servicii medicale

La ILIMED KINETICA, pacienții beneficiază de o paletă variată de proceduri terapeutice, adaptate specificului fiecărei afecțiuni.

Printre cele mai solicitate servicii se numără:

Ecografia musculoscheletală – diagnostic precis și rapid al afecțiunilor musculare și articulare.

Infiltrații eco-ghidate – tratamente minim invazive pentru reducerea inflamației și durerii.

Terapia PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) – soluții moderne de regenerare tisulară.

Mezoterapie – tratamente inovative pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea mobilității.

Fizioterapie avansată – incluzând unde de șoc, TECAR și alte tehnologii de top.

Elongații vertebrale computerizate – ideale pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.

Kinetoterapie personalizată – programe de recuperare adaptate fiecărui pacient.

Accesibilitate și corectitudine

Un aspect care diferențiază ILIMED KINETICA este raportul excelent între calitatea serviciilor și costuri. Deși oferă tratamente la standarde europene, clinica practică tarife accesibile, fapt ce o face atractivă atât pentru pacienții locali, cât și pentru cei din alte regiuni.

Experiențe pozitive și recunoștință

Recenziile pacienților subliniază nu doar calitatea actului medical, ci și atmosfera prietenoasă și suportivă din cadrul clinicii. „Așa ar trebui să arate toate serviciile medicale din România”, declară un pacient mulțumit, remarcând și amabilitatea personalului. Mulțumirile se îndreaptă adesea către cei doi medici fondatori, care demonstrează zi de zi că empatia și profesionalismul pot coexista armonios.

ILIMED KINETICA – un model de urmat

Prin serviciile sale integrate și abordarea holistică a sănătății, ILIMED KINETICA ridică standardele în domeniul recuperării medicale. Este mai mult decât o clinică – este un partener de încredere pentru toți cei care își doresc să-și recapete mobilitatea, confortul și bucuria de a trăi fără durere.

Programul clinicii, situată pe Calea Ariadna nr.40, în Timişoara, este de luni până vineri între orele 8:00 si 20:00. Pentru programări puteți suna la 0774669836

Adresați-vă specialiștilor ILIMED KINETICA și descoperiți ce înseamnă cu adevărat excelența medicală!

Citeste mai mult

Sănătate

Distrofia unghială. Cauze și tratament

Publicat

pe

Distrofia unghială poate fi o sursă de frustrare și disconfort pentru mulți oameni.

La Podo Clinique, înțelegem impactul pe care această afecțiune îl poate avea asupra stimei de sine și a calității vieții. De aceea, oferim soluții eficiente și personalizate pentru a trata această problemă.

Procedura noastră pentru distrofia unghială este concepută pentru a restabili aspectul și sănătatea unghiilor afectate. Înainte de tratament, unghiile pot prezenta aspectul de subțiere, îngălbenire sau chiar deformare. După aplicarea procedurii noastre specializate, unghiile revin la un aspect sănătos și natural.

Utilizăm tehnici avansate și produse de înaltă calitate pentru a trata distrofia unghială în mod eficient și vă asigurăm că veți primi cele mai bune îngrijiri și rezultate.

Echipa noastră de specialiști vă stă la dispoziție pentru a vă oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea picioarelor dumneavoastră!

Pășește cu încredere și contactează-ne pentru o consultație!

Programări la +𝟒𝟎 𝟕𝟒𝟎 𝟎𝟕𝟎 𝟎𝟓𝟐

 𝐰𝐰𝐰.𝐩𝐨𝐝𝐨𝐜𝐥𝐢𝐧𝐢𝐪𝐮𝐞.𝐫𝐨

Citeste mai mult

Sănătate

Biofeedback Remote: Evaluare și Prevenție pentru Un Corp în Echilibru

Publicat

pe

Biofeedback-ul remote reprezintă o metodă inovativă de evaluare și terapie energetică, ce pornește de la nivelul profund subconștient – lucrând cu traumele, echilibrând emoțiile, CHACKRELE, AURA, și ajutând la restabilirea sănătății inclusiv la nivel FIZIC- celular. În fapt, majoritatea patologiilor încep la aceste nivele energetice, perturbând apoi sistemele, organele și celulele corpului. Doar în acest stadiu, FIZIC,  poate fi stabilit un diagnostic medical de către un specialist.

Ce oferă o ședință de biofeedback?

Fiecare ședință durează 2 ore și include atât evaluarea energetică, cât și terapia.

Terapia se bazează pe rezultatele evaluării, fiind personalizată pentru fiecare individ, abordându-l holistic și unic.

Prevenția este cheia succesului – evaluările efectuate la fiecare 3 luni permit corectarea dezechilibrelor înainte ca acestea să se manifeste în plan fizic.

Beneficiile prevenției:

Identifică RISCURILE la nivel energetic, înainte de apariția bolii.

Menține un echilibru EMOTIONAL și FIZIC, prevenind dezechilibre majore.

Recomandare: O ședință de biofeedback remote la fiecare 3 luni pentru a monitoriza sănătatea și a preveni apariția riscurilor.

Rezervă acum o ședință pentru prevenție și echilibru complet:

Evaluare energetică și terapie cu aparatul SCIO – o ședință

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite