Ne găsiți și pe:

Sănătate

Posturile – cele mai eficiente metode de vindecare a unor boli grave

Publicat

pe

Posturile alimentare din tot cursul anului constituie cele mai eficiente metode de vindecare a unor boli grave declanșate, în principal, de un regim nutritiv necorespunzător. În afară de purificarea și dezintoxicarea organismului, alimentația „de post” contribuie la o autoînnoire a celulelor, o întinerire a țesuturilor, o intensificare a vitalității și o mărire a rezistenței la boli.

Considerate ca înfometări absolut necesare, bine gândite și organizate pe perioade limitate, posturile alimentare pot avea fie un caracter total (post negru – în care se acceptă numai consumul de apă), fie un caracter parțial (în care se elimină anumite alimente „de dulce”, mai greu digerabile). Ca formă intermediară de post cu lungă durată este „postul uscat”, în care se acceptă consumul spre seară numai al mâncărurilor uscate, fără untdelemn, respectiv pâine cu apă, fructe uscate și semințe uscate. Aceste posturi de lungă durată ar putea fi întrerupte doar la anumite sărbători religioase, prin dezlegări la pește, icre, untdelemn și vin (harți).

Suntem datori să subliniem simptomele care pot să apară la persoanele care adoptă postul alimentar total. În primele zile simte senzații puternice de foame, eventual dureri de cap, vertij, insomnii și grețuri, mai rar întâlnite la femei decât la bărbați. În continuare apar o scădere progresivă a forței musculare, stări de somnolență, constipații, diminuarea accentuată a diurezei și reducerea substanțială a randamentului în activitatea fizică și intelectuală. Din aceste considerente sunt scutiți de post „negru” copiii, lăuzele, convalescenții după operații sau bolnavii cronici.

În afara perioadelor lungi de post, stabilite prin calendarul creștin, se recomandă respectarea unor posturi de scurtă durată în tot restul anului, măcar o zi-două pe săptămână (frecvent miercuri și vineri). În aceste zile se va reduce rația zilnică de mâncare la jumătate, fără a suferi de foame. În locul bucatelor „de dulce” se vor consuma multe legume și fructe (de exemplu, mere rase), alături de fulgi de porumb sau de ovăz. Dacă pe parcursul zilei apare senzația de foame, se vor bea ceaiuri (infuzii neîndulcite) de sânziene, gălbenele, roiniță și coada-șoricelului. În aceste zile săptămânale de post ne vom simți mult mai bine, mai mobili, sănătoși, energici și cu mintea limpede, cu condiția de a evita eforturile fizice și intelectuale exagerate.

Efectele terapeutice ale postului

Din punct de vedere medical, posturile vin, frecvent, după o alimentație necorespunzătoare, adesea cu un consum excesiv de carne, asigurând o curățire (depurare) a corpului de impuritățile, grăsimile și toxinele care se acumulează, treptat, în ficat, rinichi și mai ales în colon, unde blochează procesele de autoînnoire permanentă.

Carnea consumată în exces, în timpul iernii, devine o otravă pentru organism. Cine mănâncă multă carne trăiește puțin sau se îmbolnăvește de multe afecțiuni grave, întrucât componentele din carne se digeră greu și rămân mult timp în stomac și intestine. Efecte similare au și grăsimile animale, mezelurile (cu conservant – glutamat de sodiu), șunca, afumăturile, vânatul și untul. Alimentele de tip „fast-food”, precum „hot-dog”, conservanții și aditivii alimentari măresc, în mod semnificativ, incidența cancerelor digestive. Această alimentație greoaie, într-o perioadă cu consum energetic redus, slăbește organismul, care devine obosit, uzat, incapabil să asimileze corect hrana. Chiar și unele margarine sunt periculoase, din cauza conținutului ridicat în grăsimi sintetice, ce nu pot fi „arse” de organism. Acestea au în componența lor o serie de aditivi alimentari simbolizați prin litera E, unele cu efecte cancerigene și care provoacă, îndeosebi, cancere gastrice.

Consumul zilnic de alimente gătite sau conserve poate duce la degenerarea celulelor, apariția ridurilor, pielea devine flască, se instalează durerile artrozice la încheieturi și se grăbește îmbătrânirea generală.

Puțini oameni cunosc efectele negative ale consumului de pâine albă, adesea „albită” de unii brutari prin adaos de vitamine sintetice, minerale, conservanți și alte substanțe cu E-uri dăunătoare. Implicațiile consumului permanent de pâine albă constau în declanșarea unor afecțiuni cardiovasculare, inclusiv a unui posibil infarct cardiac și formarea de calculi biliari și ateroscleroză, deoarece glucidele rafinate din pâinea albă pot fi rapid transformate în lipide, colesterol și trigliceride. Mai indicată este pâinea intermediară, neagră sau graham, care, prin tărâțe și germeni, aduc organismului multe vitamine nealterate.

Postul întinerește țesuturile degradate

Alimentația „de post” scade concentrația în proteine și lipide din creier, precum și doza de zaharuri din sânge și urină. Acestea explică efectul favorabil al posturilor în remedierea principalelor boli ale civilizației, respectiv cancere, cardiopatii, artrite, scleroză în plăci și îmbătrânire prematură. De asemenea, are efecte favorabile în unele boli cronicizate ca: diabetul zaharat, ulcerul gastric și duodenal, ateroscleroza, forme de obezitate și celulită, boli alergice (astm, poliartrite) și ale sistemului nervos central, senilitate precoce, intoxicații alimentare și medicamentoase, gută, unele afecțiuni dermatologice.

Regimul alimentar în timpul postului

Pe durate de minimum 7-14 zile consecutiv se pot înlocui produsele dăunătoare (cărnuri și grăsimi animale) cu legume și fructe în stare proaspătă. Sunt de bază soia, fasole, ciuperci, nuci, alune, ceapă, zarzavaturi, care conțin necesarul zilnic de proteine, lipide, vitamine, săruri minerale și oligoelemente, cu efecte atât nutriționale, cât și adjuvante în diabet, purificarea sângelui, convalescență, anemie, oboseală cronică și regenerarea țesuturilor intoxicate prin alimentație. Se mai recomandă consumul de sucuri naturale și salate din morcov, sfeclă roșie, țelină, pătrunjel, păstârnac, gulii, varză, spanac și salată verde, cu efecte bune pentru orice vârstă, începând cu sugarii, în cazuri de anemii, avitaminoze, intoxicații, tulburări gastrice, hepatobiliare, stomacale și cardiace.

Salatele servite cu ulei nerafinat și oțet sau lămâie, precum și legumele proaspete, tăiate mărunt sau rase, își păstrează conținutul în vitamine, iar celuloza, ca fibră vegetală, ușurează digestia, fiind un bun laxativ natural și stimulent al tranzitului intestinal. Consumatorii de varză, conopidă și tomate reduc riscul îmbolnăvirii de cancere, la stomac, plămâni și prostată.

Pe toată durata postului este bine-venită o cură sistematică cu vitamine (A, C, E și complexul B), care intră în compoziția unor enzime ce inactivează o serie de compuși cancerigeni și protejează organismul de efectele nocive ale radiațiilor.

Tratamentul cu plante medicinale

Este un domeniu special în strategia apărării sănătății din perioadele de post. Se recomandă a se consuma, zilnic, câte trei-patru căni cu ceaiuri luate prin înghițituri rare, din care să nu lipsească florile de arnică, coada-șoricelului, gălbenele, mușețel, soc, trifoi roșu, frunze de salvie, anghinare, urzică, afin, frag, mentă, mesteacăn, herba de busuioc, coada-calului, rostopască, sânziene galbene și sulfină. În consum se mai includ fructe de ienupăr, afin, măceș și păducel, muguri de plop negru și rădăcini de valeriană, obligeană, păpădie, tătăneasă.

În cazul bolnavilor de diabet zaharat, cu exces de zahăr în sânge și urină, precum și la hipertensivii obezi, care necesită o purificare a sângelui de deșeuri metabolice (toxine, otrăvuri), este indicat un post alimentar de 7-8 zile, în care, pe lângă restricția alimentară, se vor consuma numai sucuri de legume crude, sucuri de fructe proaspete și ceaiuri medicinale din speciile mențio¬nate mai sus.

În bolile de circulație periferică (hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană, ulcere varicoase, flebite, tromboze), în zilele de post se vor face și câteva băi locale sau aplicații de cataplasme, comprese și frecții cu infuzii sau decocturi din plante care favorizează circulația normală a sângelui și au proprietăți antiseptice și cicatrizante.

Regimul de viață

În timpul posturilor, de lungă sau de scurtă durată, este binevenită mișcarea în aer liber făcută dimineața, pentru oxigenarea normală a creierului și pentru instalarea unei bune dispoziții ce va permite trecerea la o muncă plăcută, fără a exagera efortul fizic sau intelectual. La sfârșitul postului, care premerge Nașterea Domnului, vom avea un organism sănătos și curat, atât fizic, cât și sufletesc, și vom putea aștepta cu bucurie venirea sărbătorilor.

Conf.univ.dr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sănătate

Aplicație care monitorizează alimentația, hidratarea și mișcarea, dezvoltată de o echipă românească

Publicat

pe

Aproximativ 58% dintre adulții din România sunt supraponderali, iar 30% dintre copii suferă de greutate în exces, potrivit raportului publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022. Totodată, speranţa de viaţă la naştere în România este mult sub media Uniunii Europene, țara noastră ocupând penultimul loc la acest capitol, potrivit raportului “Starea Sănătății în UE”, publicat de Comisia Europeană.

Potrivit specialiștilor, cauzele a peste jumătate dintre decese sunt comportamentele riscante în materie de sănătate, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate sportiva și alcoolul.

În acest context, începând cu 22 iunie, va fi lansată campania de conștientizare „România în pragul obezității”, prin intermediul căruia BeSoftwares va ajuta activ 100 de români supraponderali să lupte împotriva problemelor cu greutatea.

Mai concret, programul se va desfășura prin intermediul aplicației FITY, care monitorizează și evaluează în permanență alimentația, hidratarea, mișcarea, indicatorii principali ai greutății și propune comunității de utilizatori, prin intermediul unui antrenor certificat de fitness, o serie de provocări pe care aceștia trebuie să le realizeze. Persoanele care reușesc să îndeplinească provocările antrenorilor vor beneficia de recompense sub formă de cryptomonede, aplicația FITY (accesibilă în browser, iOS sau Android) fiind și primul startup de fitness și nutriție care rulează pe Elrond Network și este  dezvoltată de o echipa românească.

„În urmă cu aproximativ 10 ani, m-am confruntat eu însumi cu probleme de sănătate din cauza alimentației nesănătoase. A urmat o perioadă grea în care am încercat să-mi schimb stilul de viață, perioadă în care am obținut câteva victorii de etapă, dar mai ales multe înfrângeri. Toată această călătorie dificilă m-a adus la dezvoltarea FITY, o aplicație personalizată de nutriție și sport, care recompensează cu crypto utilizatorii care reușesc să finalizeze provocările propuse de antrenorul nostru virtual de fitness. În cadrul programului de conștientizare de luptă împotriva obezității, care se va desfășura pe o perioadă de 9 săptămâni, dorim să ajutăm, pentru început, 100 de români, să-și schimbe stilul de viață, să vadă cum un stil de viață sănătos se va răsfrânge pozitiv și asupra celorlalte dimensiuni ale vieții personale și profesionale. Partea cea mai interesantă a aplicației este că utilizatorii care vor finaliza cu brio challenge-urile aplicației vor fi recompensați cu cryptomonede, deoarece am integrat un sistem care rulează pe Elrond Network. Motorul campaniei România în pragul obezității – 9 weeks challenge – este pocastul Punct și de la capăt pe care îl vom lansa cu emoții pe 22 iunie 2022, alături de comunități relevante, oameni pasionați de sport sau aflați în dificultate din lipsa unui stil de viață sănătos, așa cum am fost și eu odinioară”, declară Călin Perpelea, directorul BeSoftwares.

Citeste mai mult

Sănătate

TELEMEDICINĂ. Sfaturi medicale prin chat și consultații medicale prin apel video

Publicat

pe

Cu peste 400 de specialiști medicali activi la nivel național, ce oferă tratamente la domiciliu, aplicația BEESERS devine prima platformă digitală de servicii medicale integrate din România, adăugând noi funcționalități de telemedicină.

Potrivit unui studiu McKinsey & Company, în contextul pandemiei COVID-19, la nivel mondial, utilizarea tehnicilor de medicină la distanță a crescut de 78 de ori în luna aprilie 2020, comparativ cu luna februarie a aceluiași an. Astfel, apetitul publicului pentru serviciile de telemedicină a devenit unul consolidat.

BEESERS, aplicația românească de servicii medicale la domiciliu extinde gama de funcționalități prin lansarea serviciilor de telemedicină, respectiv sfat medical prin chat și consultații medicale prin apel video. Astfel, persoanele care suferă de mobilitate redusă temporar sau permanent, precum și cele care nu au timpul necesar pentru deplasarea la medic, pot beneficia de suport medical la distanță prin telemedicină. În plus, angajații și angajatorii pot economisi resurse prin folosirea abonamentelor. Totodată, aplicația oferă acces gratuit pentru 30 de zile utilizatorilor care apelează la serviciile de chat medical, oricând până la finalul lunii iunie 2022.

Noile funcționalități completează traseul medical al pacientului prin consultații, sfaturi medicale și  investigații la distanță. Consultațiile la distanță prin telemedicină se desfășoară sub trei forme: sfat medical prin chat, consult prin apel video și apel video asistat. Sfatul medical prin chat este un serviciu digital de proximitate, prin intermediul căruia pacientul primește opinii medicale sau interpretări sumare de documente, fără să fie necesară programarea unui consult prin apel video. Această funcționalitate ajută pacientul să beneficieze, în condiții de cost avantajoase, de opinii rapide, care pot rezolva probleme de urgență medicală. Consultul  prin apel video necesită programare și se desfășoară direct în aplicație, între pacient și medic. În cazul apelului video asistat, în situația în care medicul recomandă acest tip de investigație, un asistent medical se deplasează la domiciliul pacientului, însoțit de dispozitive medicale portabile.

Noile servicii la distanță introduse în platforma BEESERS pot fi accesate atât de persoanele fizice, prin abonamente individuale, precum și prin abonamente corporate, destinate angajatorilor.

“Serviciile medicale la distanță sau telemedicina reprezintă o îmbunătățire a accesului la servicii medicale pentru persoanele care nu se pot deplasa din cauza unui mediu fizic inaccesibil sau din dorința de a utiliza timpul mai eficient. Dacă pentru vârstnici și persoanele cu dizabilități deplasarea către clinică reprezintă o aventură imposibilă, pentru resursa profesională din companiile private, serviciile de telemedicină înseamnă zile de concediu neepuizate pentru deplasări la medic. Vârstnicii sau alte persoane suferind de mobilitate redusă devin consumatori de servicii medicale la distanță cu ajutorul copiilor sau aparținătorilor. Persoanele cu mobilitatea redusă cauzată de externarea din spital sau recuperarea post traumatică vor păstra contactul cu medicii de specialitate tot prin telemedicină, fiind astfel scutite de necesitatea deplasării pentru examenul clinic. Resursa profesională din companiile private, care permit munca la distanță, va beneficia de abonamente subvenționate de angajator. Abonamentele de telemedicină pentru echipe din companii private completează abonamentele medicale pentru acces în clinici private. Consider important de menționat că telemedicina rezolvă serviciile medicale pentru care nu sunt necesare investigații cu infrastructură de echipamente neportabile. Este soluția ideală pentru opinii secundare, sfaturi medicale și indrumări, scrisori medicale, precum și o serie limitată de investigații pentru care pot fi utilizate echipamente portabile. În concluzie, putem spune că perioada pandemiei Covid ne-a ajutat să înțelegem cât este de important să descongestionăm sistemul public de sănătate de pacientul ale cărui nevoi sunt gestionabile de la distanță. Aplicația BEESERS este astăzi singurul produs tehnologic din România care oferă pacientului accesul la servicii medicale începând de la consult, până la investigații la distanță, vizită medicală la domiciliu pentru tratamente și monitorizare medicală post tratament“, declară Ovidiu Tuduruță, fondator BEESERS.

Partenerii BEESERS sunt acreditați de Ministerul Sănătății și au experiență relevantă în serviciile medicale private sau de stat. Specialiștii care folosesc cel mai mult telemedicina sunt: practicieni în sănătate mintală, specialiști în infertilitate, dermatologi, cardiologi, endocrinologi, medici generaliști, medici gastroenterologi și oncologi, specialiști în medicină pediatrică, neonatologie și medicină ortopedică. Pe lângă posibilitatea unei surse suplimentare de venit, beneficiile în rândul medicilor presupun atât minimizarea spre zero a costurilor logistice, cât și creșterea randamentului numărului de pacienți, odată cu trasabilitatea și predictibilitatea acestora.

***

Aplicația BEESERS prezintă o interfață intuitivă și prietenoasă și include opțiuni precum posibilitatea de a alege un specialist medical în funcție de ratingul său sau de a efectua o rezervare multiplă printr-o singură programare (de exemplu, o schemă de tratament cu 10 injecții sau perfuzii). Toate interacțiunile se petrec în aplicație, de la crearea contului până la confirmarea specialistului alături de care va avea loc consultația și consultația în sine. Sunt astfel eliminate barierele de timp, lipsa de motivație sau teama de a merge la medic, precum și cele legate de imposibilitatea de deplasare. BEESERS acordă, de asemenea, asistență tehnică personalizată pentru medici, specialiști medicali, utilizatori, angajatori și angajați.

Aplicația BEESERS poate fi descărcată din Google Play sau App Store. Pentru conectare, utilizatorii pot crea un cont manual sau pot folosi profilul Google/Facebook/AppleID. Următorul pas presupune selectarea tipului de serviciu medical dorit: vizită acasă, consultație prin apel video sau sfat medical prin chat. Plata se face prin card, direct din aplicație, statusul rezervării fiind confirmat printr-o notificare pe telefon.

Citeste mai mult

Sănătate

Cabinetul de terapie cu plăcuțe de cupru, brevetată de regretatul Ioan Ometa, se redeschide. Terapeutul Jurcă continuă serviciile de excelență ale reputatului doctor

Publicat

pe

„Când doctorul cel bun întra în cabinet, bolnavul începe să se vindece. ”

Din păcate „doctorul cel bun” Ioan Ometa din luna februarie a anului 2022 inta doar în salonul cu îngeri, părăsind neașteptat această lume. Mult prea repede și mult prea trist deoarece mulți pacienți încă îl așteaptă la cabinet. Dar Dumnezeu nu lasă ca munca acestui maestru al medicinii să moară odată cu dumnealui.

„Când am aflat că domnul profesor ( așa cum îi spuneam noi) ne-a părăsit am simțit că se rupe o parte din inima mea. Partea care a mai rămas întreagă după moartea tatălui meu, pe care îl conduceam pe ultimul drum exact în momentul în care am aflat de moartea domnului profesor. Ambii mei tați, cel biologic și cel spiritual mă părăseau deodată. „spune Jurca Sorin Rusalin, fizioterapeutul care va menține vie amintirea și munca maestrului și idolului său doctorul Ioan Ometa.

După 2 luni de renovare, cabinetul din complexul studențesc din Timișoara cabinetul în care lucra doctorul Ometa, se redeschide.

Fizioterapeutul Jurca Sorin Rusalin va continua munca domnului doctor acesta incluzând pe lângă alte tipuri de terapii și terapia cu plăcute de cupru, terapie inventată și brevetată de doctorul Ioan Ometa.

Pe cei doi îi lega o relație profesor-student, maestru-discipol. Între cei doi exista și o frumoasă relație de prietenie dar și de respect deosebit pe care și-l purtau unul altuia.

Jurca Sorin Rusalin este un fizioterapeut cunoscut în Timișoara avâd și specializare în acupunctură. Are o experiență de peste 15 ani în domeniul fizioterapiei din 2010 lucrând în propriul „Cabinet de Recuperare Medicală Jurca” situat pe Calea Martirilor nr 48 din Timișoara. Cabinetul de Recuperare Jurca este singurul cabinet din România căruia domnul doctor Ioan Ometa i-a dat voie încă de la început să folosească terapia cu plăcute de cupru.

Jurca Sorin Rusalin un familist convins, tată a trei copii profesionist adevărat care știe că este doar o unealta a lui Dumnezeu pentru a vindeca oameni și că fără sprijinul Lui nimic nu este posibil, va continua munca în ambele cabinete din Timișoara : cel de pe Calea Martirilor nr 48 și cel din complexul studențesc.

Programările se fac la: 0727867683

Cu siguranță domnul doctor este liniștit știindu-și cabinetul pe mâini bune.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite