Bebeluşii care sunt culcaţi în camerele lor dorm mai mult şi au rutine mai consistente în ceea ce priveşte somnul în comparaţie cu cei care împart patul sau camera în timpul nopţii cu adulţii, conform rezultatelor unui studiu efectuat recent în Statele Unite, citate de Reuters.
Oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul şi-au concentrat atenţia pe copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 luni. Ei au analizat date prelevate prin intermediul unor chestionare completate de părinţii a 6.236 de bebeluşi din Statele Unite şi a 3.798 de copii dintr-un grup internaţional din Australia, Brazilia, Canada, Marea Britanie şi Noua Zeelandă. Toţi participanţii la cercetare au fost utilizatori ai unei aplicaţii de telefon mobil disponibilă în mod public şi concepută special pentru evaluarea somnului copiilor.
37% dintre bebeluşii din Statele Unite şi 48% dintre cei incluşi în grupul internaţional obişnuiau să doarmă într-o cameră separată de cea a părinţilor, se arată în concluziile cercetării.
Părinţii care îşi petreceau noaptea într-o cameră separată de cea a copiilor au declarat că bebeluşii lor se culcau mai devreme, adormeau mai repede, iar somnul lor era mai lung în decurs de 24 de ore.
”Există mai multe posibile motive pentru care copiii dorm mai bine în camera lor”, a declarat conducătoarea studiului, Jodi Mindell, director asociat la Centrul pentru Somn din cadrul Spitalului de Pediatrie din Philadelphia, Statele Unite. ”Unul dintre motivele principale este faptul că ei au astfel o şansă mai mare de a se autodisciplina”, susţine Mindell.
De asemenea, în studiul publicat în jurnalul ”Sleep Medicine se mai arată că părinţii care îşi culcau bebeluşii într-o cameră separată de a lor erau mai puţin stresaţi cu hrănirea acestora pentru a-i stimula să adoarmă, atât la culcare cât şi când se trezeau în timpul nopţii. În plus, părinţii ai căror bebeluşi dormeau în camere separate considerau că momentul culcării acestora era mai puţin dificil.
Una dintre limitările studiului este reprezentată de faptul că părinţii care îşi fac probleme cu privire la somnul bebeluşilor sunt mai predispuşi să descarce o aplicaţie şi să completeze un chestionar faţă de cei care nu au o astfel de preocupare, notează autorii. Acest lucru înseamnă că rezultatele analizei nu sunt reprezentantive pentru ceea ce s-ar putea petrece în realitate în cazul unui grup mai numeros.
De asemenea, rezultatele se află în contradicţiile cu recomandările emise anul trecut de Academia Americană de Pediatrie (AAP), potrivit cărora nou-născuţii este indicat să doarmă în acelaşi dormitor cu părinţii cel puţin în primele şase luni de viaţă pentru a se reduce riscul de moarte prematură. În mod ideal, bebeluşii trebuie să fie ţinuţi în timpul nopţii în camera părinţilor timp de un an, se arată în recomandările AAP.
Recomandările vizează perioada cea mai riscantă pentru sindromul morţii subite infantile (SMSI), de la naştere până la 6 luni, însă aceste decese pot surveni şi în cazul copiilor cu vârste mai înaintate, care au făcut obiectul studiului, a subliniat dr. Lori Feldman-Winter, coautoare a liniilor directoare ale AAP şi cercetătoare în domeniul pediatriei la Facultatea de Medicină Cooper din cadrul Universităţii Rowan din Camden, New Jersey.
”În cazul în care singurul scop este creşterea duratei somnului, atunci rezultatele ar putea fi convingătoare”, a spus aceasta. ”Însă, pentru că nu cunoaştem ce anume cauzează SMSI, iar dovezile susţin că împărţirea camerei este o metodă de reducere a SMSI, a renunţa la o parte din somn ar putea fi ceva care merită făcut”, a precizat Feldman-Winter.
AGERPRES