Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Sfatul psihologului. Expresii negative folosite de părinți care fac rău copiilor

Publicat

pe

Este un lucru foarte cunoscut faptul că, atunci când sunt copiii, băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție. Modul de adresare și comportamentul față de ei se răsfrânge asupra dezvoltării lor comportamentale, iar prea multă libertate sau prea multă protecție destabilizează dezvoltarea lor armonioasă.
În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoș, unii părinți sau chiar profesori folosesc de multe ori expresii negative sau needucative, care îi afectează pe copii în moduri foarte profunde, atât de profunde încât întreaga lor viață de adult va fi construită după acel tipar.
„Nu faci nimic cum trebuie!”.
“Este una dintre cele mai puternice expresii adresate copiilor, deoarece va avea impresia întotdeauna că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea mereu sentimente de vinovăție, va eșua adesea nu din lipsa de abilități, ci pentru că se teme ca i-ar ieși un lucru corect, iar inițiativa și creativitatea vor fi inhibate iremediabil. În educația alternativă, mai constructiv pentru copil este să folosim mai des expresii de genul Este absolut normal să mai greșești câteodată. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța”, declară psihologul Lenke Iuhoș.
„Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”
Copilul trebuie învățat să-și cunoască emoțiile, să și le înțeleagă și să le poată gestiona în moduri sănătoase pentru el și pentru cei din jur. Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficienți de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar în loc să țipăm la ei și să escaladăm cearta, am putea să folosim mai des expresii  de genul “Este normal să ai emoții negative/rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoții pozitive/plăcute!”. Astfel, copiii vor învăța mai repede cum să le accepte și cum să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte integrantă din dezvoltarea lor”, explică psihologul.
„Nu te mai saturi, mereu vrei și vrei”
“Unii părinți sau chiar profesori le inhibă, poate de cele mai multe ori fără să conștientizeze, dorința copiilor de a-și dori mai mult de la ei și de la viață. Atunci când vor mai mult, de regulă li se reproșează că sunt egoiști, răi sau răsfățați, iar în timp copiii vor învăța mai degrabă să renunțe sau să se resemneze. Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai. Atunci când integrăm mesaje pozitive, proactive în educația copiilor, în fapt îi încurajăm pe termen lungă să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, astfel încât să devină peste ani adulți cu o viață echilibrată și armonioasă”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Fotbal

Finalele cupelor europene: Inter vs. PSG, Manchester United vs. Totenham Londra și Chelsea Londra și Betis Sevilla

Publicat

pe

Marți, miercuri și joi s-a derulat un adevărat regal fotbalistic în cupele europene.

Săptămâna a început cu un adevărat „thriller“ între Inter Milano și Barcelona. Scorul după 90 de minute a fost 3 la 3 și s-a intrat în prelungiri, acolo unde Inter a mai punctat o dată și s-a calificat în finala de la Munchen din 31 mai.

În a doua semifinală, PSG a câștigat contra celor de la Arsenal Londra și astfel se pregătesc și ei de marea finală.

În Europa League au ajuns în finala din 21 mai de la Bilbao, Manchester United, care a trecut de Bilbao cu scorul general de 7 la 1 și Totenham Londra, care a trecut de Bodo Glint cu scorul de 5 la 1 la general.

În Conference League se vor duela pe 28 mai, la Wroclaw, Chelsea Londra și Betis Sevilla.

Luna mai se anunță plină de evenimente fotbalistice de mare valoare.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Cărți Electronice de Identitate, la Timișoara. Ce acte sunt necesare

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara preia, începând de joi, cereri pentru Cartea Electronică de Identitate, ca urmare a deciziei Ministerului Afacerilor Interne de extindere a serviciilor în orașele Timișoara, Oradea, Brașov, Constanța, Ploiești și Constanța.

Programările vor fi făcute exclusiv online, prin intermediul portalului HUB Servicii MAI https://hub.mai.gov.ro/cei/programari/.

CEI este eliberat gratuit, în limita fondurilor disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru cetățenii români cu domiciliul în România, începând de la vârsta de 14 ani.

Documentul poate fi solicitat în următoarele situații:

  • eliberarea primului act de identitate (la împlinirea vârstei de 14 ani);
  • expirarea, pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea actului de identitate;
  • preschimbarea actului de identitate.

Actele necesare pentru eliberarea Cărții Electronice de Identitate sunt identice cu cele necesare pentru eliberarea cărții de identitate clasice. CEI permite titularului să facă dovada identității, cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau reședinței din România. Documentul conține elemente avansate de securitate, care reduc semnificativ riscul de falsificare sau de uzurpare a identității. Se poate călători folosind Cartea Electronică de Identitate în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie. De asemenea, documentul (C.E.I) permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum și autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat. Dimensiune este standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene.

Proiectul CEI este finanțat prin PNRR, Componenta 7 – Transformare digitală, Investiția 8 – „Cartea de identitate electronică și semnătura digitală calificată”.

Citeste mai mult

Fotbal

Meciuri „de vis“ în semifinalele Champions League

Publicat

pe

În prima semifinală, jucată la Londra pe Emirates Stadium, PSG a reușit să obțină o victorie uriașă asupra celor de la Arsenal, care parcă nu au mai reușit acel joc minunat cu care au eliminat pe Real Madrid.

Scorul final a fost 0 la 1 și astfel echipa pariziană ia un avânt uriaș spre marea finală din 31 Mai de la Munchen de pe Alianz Arena.

În cea de a doua semifinală s-au întâlnit Barcelona și Inter Milano.

Meciul a fost unul demn de această fază a competiției, cele două echipe reușind sa delecteze publicul prin numărul de goluri , dar și prin frumusețea golurilor.

La final a fost un 3 la 3 care ne lasă să visăm până la returul de săptămâna viitoare de la Milano.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite