Ne găsiți și pe:

Fotbal

Sfatul psihologului. Expresii negative folosite de părinți care fac rău copiilor

Publicat

pe

Este un lucru foarte cunoscut faptul că, atunci când sunt copiii, băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție. Modul de adresare și comportamentul față de ei se răsfrânge asupra dezvoltării lor comportamentale, iar prea multă libertate sau prea multă protecție destabilizează dezvoltarea lor armonioasă.
În opinia cunoscutului psiholog Lenke Iuhoș, unii părinți sau chiar profesori folosesc de multe ori expresii negative sau needucative, care îi afectează pe copii în moduri foarte profunde, atât de profunde încât întreaga lor viață de adult va fi construită după acel tipar.
„Nu faci nimic cum trebuie!”.
“Este una dintre cele mai puternice expresii adresate copiilor, deoarece va avea impresia întotdeauna că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea mereu sentimente de vinovăție, va eșua adesea nu din lipsa de abilități, ci pentru că se teme ca i-ar ieși un lucru corect, iar inițiativa și creativitatea vor fi inhibate iremediabil. În educația alternativă, mai constructiv pentru copil este să folosim mai des expresii de genul Este absolut normal să mai greșești câteodată. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța”, declară psihologul Lenke Iuhoș.
„Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”
Copilul trebuie învățat să-și cunoască emoțiile, să și le înțeleagă și să le poată gestiona în moduri sănătoase pentru el și pentru cei din jur. Când copiii au crize de nervi, aceștia nu sunt suficienți de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine, iar în loc să țipăm la ei și să escaladăm cearta, am putea să folosim mai des expresii  de genul “Este normal să ai emoții negative/rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoții pozitive/plăcute!”. Astfel, copiii vor învăța mai repede cum să le accepte și cum să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte integrantă din dezvoltarea lor”, explică psihologul.
„Nu te mai saturi, mereu vrei și vrei”
“Unii părinți sau chiar profesori le inhibă, poate de cele mai multe ori fără să conștientizeze, dorința copiilor de a-și dori mai mult de la ei și de la viață. Atunci când vor mai mult, de regulă li se reproșează că sunt egoiști, răi sau răsfățați, iar în timp copiii vor învăța mai degrabă să renunțe sau să se resemneze. Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți, iar expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai. Atunci când integrăm mesaje pozitive, proactive în educația copiilor, în fapt îi încurajăm pe termen lungă să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, astfel încât să devină peste ani adulți cu o viață echilibrată și armonioasă”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fotbal

Naționala mică a României, în semifinalele Euro 2019

Publicat

pe

Naționala mică a României a reușit calificarea în semifinalele EURO U21 Italia 2019 după un egal de salon în compania Franței.

Meciul a fost unul fară prea multe ocazii de gol, tabela rămânând modificată până la final.
După acest egal ambele echipe s-au calificat în semifinale dar și la jocurile Olimpice Tokyo 2020.
În semifinale, România va întâlni Germania joi, 27 iunie 2019, de la ora 19.00 la Bologna.
PETROMAN MIRCEA

Citeste mai mult

Fotbal

Încă o victorie pentru România la Euro 2019 U21

Publicat

pe

Naționala României U21 a mai făcut astăzi „o victimă“ și a învins naționala Angliei cu scorul de 4 la 2.

Dacă prima repriză a fost una fără goluri, doar cu trei mari ocazii de gol pentru tricolorii noștri, partea secundă a fost una interzisă cardiacilor.
Până în minutul 75 tabela a rămas nemodificată.
Un penalty obținut de Coman este transformat precis de Pușcaș și baieții noștrii deja visau la semifinale.
Doar că imediat gazdele au egalat prin Gray în minutul 77.
Apoi Ianis Hagi a marcat cu un șut splendid și facea 2 la 1. Avantaj care a ținut doar un minut, Graham egalând la 2.
În minutele 89 și 93 a intrat în șcenă Florinel Coman cu două goluri de generic și calificarea în semifinale este tot mai aproape.

Anglia: Henderson, Dasilva, Clarke-Salter, Kenny, Tomori, Dowell, Barnes, Gray , Mount, Calvert-Lewin, Maddison.

România: Radu, Manea, Nedelcearu,  Paşcanu, Ştefan, Băluţă, Cicâldău, Man, Hagi, Ivan, Puşcaş.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Debut victorios pentru România la Euro U21 2019

Publicat

pe

Echipa naționala U21 a României a început grupa cu un succes răsunător în fața Croației Campionatul European U21 Italia pe un teren din Seravalle plin de suporteri români.

Elevii pregătiți de Mirel Rădoi au învins cu 4 la 1 și sunt liderii grupei după primul meci.

Meciul a început magnific pentru tricolori, care după 15 minute conduceau cu 2 la 0 grație golurilor lui Pușcaș și Ianis Hagi.

Până la pauză oaspeții au reușit să reducă din diferență prin Vlasic , dar în partea secundă românii au mai punctat de două ori prin Tudor Baluță și Adi Petre.

Pentru băieții noștri urmează vineri, de la ora 19.30 meciul cu Anglia de la Cesena.

În celălalt meci al grupei, Franța a învins Anglia cu scorul de 2 la 1.

România: Radu – Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan – T. Băluță, Cicâldău – Man (’84, Olaru), I. Hagi, Andrei Ivan (’72, Coman) – Pușcaș (’89, Adrian Petre). Antrenor: Mirel Rădoi.

Croația: Posavec – Uremovic, Katic, Nekovic, Sosa – Vlašic, Šunjic, Moro (’68, Ivanušec) – Halilovic (’77, Muric), Jakoliš, Brakalo (’13, Bradaric). Antrenor: Nenad Gračan.

PETROMAN MIRCEA

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite