Ne găsiți și pe:

Fotbal

Timișoara ’89, 30 de ani după. Programul evenimentelor

Publicat

pe

În curând se împlinesc 30 de ani de când scânteia Revoluției s-a aprins la Timișoara și a făcut posibile toate transformările din România de după 1989.

Această lumină în întuneric, la început de drum, este parte din inspirația pentru conceptul programului cultural Timișoara 2021.

Împreună cu partenerii noștri, cu ajutorul instituțiilor care finanțează Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, respectiv Primăria Municipiului Timișoara, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Timiş, am pregătit o serie de evenimente care comemorează Revoluția și care au rolul de a rememora și de a înțelege mai bine acea epică, dar și libertatea pe care am obținut-o în acele zile.

VINERI, 13 decembrie

 

Trans Europa Film Express

Corner Space – Bastion (langa galeria Calpe)

13 Decembrie 18:00

Trans Europa Express este un proiect care prin procesul de deconstructie al conceptului de film documentar de autor propune reinventarea acestui gen din perspectiva democratizarii creatiei.

Trans Europa Film Express este un proiect de Florin Iepan si Calin Meda. Atena antica ne propune democratia, Melina Mercouri ne propune capitale culturale si Acropolis ne propune o vizita. Acceptam si aflam ca niste englezi au furat statui de acolo, ca democratia in Europa e asa si asa, ca diferenta intre musulmani si hispanici nu e clara, ca Isus ne va salva pe toti, ca migratia popoarelor continua sub forma de turisti sau refugiati, dar mai ales aflam ca viata e frumoasa. Cu mici ajustari.

Lansarea filmului va fi urmată de o sesiune de Q&A.

 

HOMO URBANIS

Corner Space – Bastion (langa galeria Calpe)

13 Decembrie 19:30

 

 

Homo Urbanis este un spectacol de dans contemporan, după un concept al lui Ionuț Sergiu Anghel și pe muzica lui Ilie Stepan.

 

SÂMBĂTĂ, 14 decembrie

 

Sunt un om

MultipleXity, vizavi de Muzeul Corneliu Mikloși

14 Decembrie 10:00

 

 

Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toți acești oameni nu se mai știe nimic nici până-n ziua de astăzi…

Proiectul reMIND MAPPING ’89 are scopul de a-i face pe tinerii de azi să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția de la Timișoara.

În octombrie, 40 de elevi și studenți timișoreni au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat „LIBERTATE!”. Ni s-au alăturat artiștii de la Avantpost, iar împreună am realizat o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care ne spune ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție.

PROGRAM
Sâmbăta: Premierea montajelor realizate de tineri: 11.00-12.00
Sâmbăta-Duminică:
Tur ghidat al expoziției (lb. română) : 12.00-13.00 și 18.00-19.00
Tur ghidat al expoziției (lb. engleză) : 17.00-18.00

Turul Revoluției cu tramvaiul

Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

14 Decembrie 16:00

 

Vino să (re)descoperi Timișoara într-un tur ghidat cu tramvaiul, în cadrul evenimentului reMIND MAPPING ’89! Sâmbătă, de la ora 16:00, ghidul Ludovic Satmari te așteaptă-n stația de tramvai din P-ța Libertății, să-ți spună mai multe despre inițiatoarea Revoluției române, Timișoara.

Traseul turului:
Stația de tramvai P-ța Libertății- P-ța 700 – Catedrală – P-ța Maria – P-ța Bălcescu- Sala Olimpia – Fabrica de Bere – P-ța Traian – P-ța Badea Cârțan – Muzeul de tramvaie Corneliu Mikloși

Participarea la tur este gratuită, în limita locurilor disponibile, în urma unei înscrieri prealabile.

 

Concert Fine, It’s Pink Timișoara

Corner Space

14 Decembrie 19:30

 

Proiectul Fine, It’s Pink a prins contur în 2013, la Iași, îmbinând armonios elemente de trip-hop și dream-pop în jurul Ioanei Lefter (voce, clapă), o figură centrală puternic expresivă. Încărcat de mister, Fine, it’s Pink se joacă cu sunetele și texturile sonore, se inventează și se metamorfozează pornind de la o emoție, un gând, un gest… rezultând într-un act artistic compact, dar volatil și diafan în același timp. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății și este o formă de exprimare a libertății de care avem parte acum, după 30 de ani de la Revoluție.

 

Concert Dan Byron – Timișoara

Corner Space

14 Decembrie 20:00

 

Dan Byron, liderul și vocalistul trupei byron, a lansat alături de aceștia până acum 7 albume de studio si 3 DVD-uri live: „Acoustic Drama”, „Live Underground” (filmat în Salina Turda) și „Electric Marching Band”, în care cântă alături de Fanfara Garnizoanei Bistrița și un cor de elevi.

Înainte de byron, Dan a mai activat în câteva formule și formații, cele mai notabile fiind Kumm și Urma. De-a lungul anilor a colaborat cu o mulțime de artiști, printre care Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Paula Seling, Luiza Zan. Concertul este susținut în cadrul proiectului Memoriile Cetății.

 

Cozy Poetry Night la Memoriile Cetății

Corner Space

14 Decembrie 21:00

 

Cozy Poetry Night ajunge și la Timișoara! În 14 decembrie, vă dăm întâlnire în cadrul unui nou eveniment Memoriile Cetății. La microfon îi aducem pe Sorin Chiperi, Elena Simion,
Octavian Gheorghe, Roxana Maria și Lorena Enache, iar la pupitrul DJ-ului îl avem pe Socez .
Cozy Poetry Night este un proiect experiment focusat pe performance-ul poetic.

 

 

DUMINICĂ, 15 decembrie

 

Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? (Dezbatere)

Corner Space

15 Decembrie 11:00

 

La 30 de ani de la Revoluția din 1989 vă invităm la o conversație despre rolul teatrului în perioada comunistă. Pe 15 decembrie de la ora 11.00 la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) vă așteptăm ca să răspundem împreună la întrebarea Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost? dezbătută de oameni din comunitatea teatrală timișoreană, dar și de simplii spectatori.

Vom viziona o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență și în continuare vom dezbate pe această tema într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.

 

Lumina Monumentelor – Fântâna Martirilor

Fântâna Martirilor

15 Decembrie 12:00

 

E 15 decembrie – 30 de ani de când au început protestele (inițial) pașnice de la Timișoara. E scuarul din spatele Grădinii de vară Capitol (azi a Filarmonicii Banatul). E un moment comemorativ marca Teatrul Portabil Timișoara, închinat martirilor Revoluției. Clopotele bat ora 12:00. Începem: mișcare, dans, muzică, invitați speciali, într-o zi ce se-anunță a fi însorită și relativ caldă (așa cum a fost și acea săptămână nebună în decembrie 1989).

 

Lansare: Catalog Memoriile Cetății & Fanzin Revoluții

Corner Space – Bastion Theresia

15 Decembrie 18:00

 

Echipa Memoriile Cetății se reunește pentru a lansa catalogul proiectului ce s-a desfășurat în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara. Memoriile Cetății, ediția 2019, a fost alcătuită din două componente – intervențiile în spațiul public și arhiva memoriei – ce au avut ca temă comună Revoluția, și modul în care păstrăm în amintiri evenimentele petrecute cu 30 de ani în urmă. Numeroși artiști au intervenit în spațiul public și au celebrat memoria colectivă prin diferite forme artistice, lăsând în cartiere mărturii solide ale spiritului liber. Însă, poate nimic nu unește oamenii așa cum o fac poveștile, acele fire narative construite din evenimente și trăiri reale care puse laolaltă alcătuiesc o istorie comună. Așadar, catalogul va conține și istorisiri autentice, documentate de 3 jurnaliști: Otilia Galescu, Ana Munteanu, Vlad Marko Tollea, sau adunate de la oameni care au răspuns invitației noastre de a povesti liber despre acele gânduri care puteau fi oricând întoarse împotriva lor dacă se materializau.

De asemenea, culegem roadele colaborării The Secret Garden și lansăm fanzinul care a provocat artiști din toate domeniile să reinterpreteze perioada post-decembristă. În timp ce răsfoim paginile cu povești vizuale și scrise, ne bucurăm și de muzica celor de la Dubase și Brum.

Teatrul ca Rezistență. Kit de supraviețuire în comunism

Stația Piața Libertății [1, 2, 5, 6]

15 Decembrie 19:00

 

Tu ce obiecte ai lua cu tine dacă te-ai întoarce în timp cu 30 de ani? La ce crezi că nu ai putea renunța cu nici un preț într-o situație limită, ba chiar periculoasă și/sau fără ieșire?
Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism aduce în fața publicului o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în România, mai exact în Timișoara, înainte de 1989. Vă spune în plus povestea acestor obiecte și vă explică cum și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Expoziția va avea loc într-un tramvai în mișcare, care va circula prin Timișoara pe un traseu prestabilit în perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie). Tramvaiul va pleca în fiecare zi de la ora 19.00 din Piața Libertății.

 

 

Fotbal

Două spectacole ale Teatrului Național din Timișoara, online

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara aduce spectacolul aproape de cei de departe. Iubitorilor de teatru care nu pot vedea spectacolele Naționalului din fotoliul de spectator, Stagiunea CLOUD, proiect inclus în programul VIRTUAL al Teatrului Național din Timișoara, le oferă opțiunea ca în luna  octombrie să vizioneze on-line două dintre cele mai noi succese teatrale.

Joi, 27 octombrie, de la ora 19:00 pe platforma Stage ON, spectatorii on-line vor putea fi alături de spectatorii fizici aflați în Sala 2 TNTm la o nouă reprezentație a spectacolului ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI (foto), în adaptarea și regia lui Radu Iacoban, un spectacol incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie”, cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului.

Duminică, 30 octombrie, de la ora 19, tot pe platofrma Stage On, va fi disponibilă vizionarea în transmisiune directă a celei mai recente premiere a Teatrului Național, ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu pe texte de Molière, o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat – femei versus bărbați.

Biletele pentru transmisiunile în direct ale spectacolelor din Stagiunea Cloud se vor pune în vânzare în scurt timp pe platforma Stage ON, la adresa https://www.stageon.ro/shop/.

***

ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI. Locul: Padova, Italia. Timpul: ieri, astăzi, mâine, oricând. Problema: Batista vrea să-și negocieze fetele, inclusiv pe Catarina. Dar cine s-o ia pe Catarina cu limba ei ascuțită și cu manierele ei îngrozitoare? Catarina, cea care n-are chef de macho-isme, de atitudine patriarhală? Se știe: fug toți de Catarina unde văd cu ochii. Și în sfârșit apare Petrucchio, un pic cool, un pic afumat, un pic genul „sunt călare pe situație chiar dacă nu știu încotro mă-ndrept” și intră în meciul cu deja celebru de recalcitranta Catarina. Tot ce ne rămâne este să sperăm că metodele lui „didactice” (mai degrabă încadrabile în Codul Penal la capitolul „rele tratamente”) nu vor fi vătămat pe nimeni și să decodăm în cheia comediei o lume care este foarte, foarte aproape de noi.

ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR. Cum am putea aniversa 400 de ani de la nașterea lui Molière mai bine decât printr-un spectacol Molière? Cum am putea dovedi mai clar că Molière ne este contemporan în spirit, ba fiindcă a luat-o înaintea timpului său, ba fiindcă lumea a mai întârziat pe ici, pe colo decât printr-un spectacol Molière? Și cine ar  putea s-o facă mai bine decât cel care a înțeles și a dat formă, la patru secole după Molière și „Regele Soare”, dansActorului, marele coregraf Gigi Căciuleanu, care „traduce” cu imaginația sa ludică și profundă vocea unică a marelui dramaturg francez? ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR este o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat. Povești fermecătoare despre mici iubiri, mici infernuri domestice, mici nedumeriri și multe subterfugii, mici războaie și diplomații repun în discuție, cu lucidă bonomie și cu grație fără milă, o societate care încearcă și tot încearcă să îndrepte o balanță în care nedrept stăm despărțiți de-atâta timp – femeile de-o parte, de alta – bărbații.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

Citeste mai mult

Fotbal

Charles al III-lea va fi proclamat rege al Marii Britanii

Publicat

pe

Charles al III-lea va fi proclamat oficial rege de Consiliul de Aderare, într-o ceremonie istorică la Palatul St James, sâmbătă dimineaţă, relatează BBC, precizând că Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul are loc cât mai curând posibil după moartea unui suveran, pentru a proclama oficial succesorul.

Consiliul de Aderare, care va fi televizat pentru prima dată, începe la ora 12.00, ora României, când Regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea Reginei şi va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei – pentru că în Scoţia există o împărţire a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, care de 17 ani este soţia lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinţ de Wales.

– Din punct de vedere istoric, la acesta participă toţi membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numării 700 de membri, majoritatea foşti şi actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocaţi.

– Ei se reunesc iniţial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunţa moartea suveranei.

– Grefierul Consiliului citeşte cu voce tare testul Proclamaţiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege – Charles al III-lea.

– Proclamaţia este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.
– Lordul Preşedinte face apel la linilşte şi citeşte şi celellalre aspecte aferente proclamaţiei, ocupându-se de proclamaţiile publice şi de ordinele pentru salvele dein Hyde Park şi de la Turnul Londrei.

– Regele intră în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi face o declaraţie personală privind  moartea Reginei.

El depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori

– Consilierii privaţi ​​vor semna şi ei proclamaţia

Prima proclamaţie publică urmează să aibă loc de la balconul  Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României), moment care este de obicei însoţit de un ritual vechi de secole, cu trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamaţia oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O a doua proclamaţie va fi citită o oră mai târziu, la Royal Exchange în  City of London. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

Ceremonia vine după ce, într-un discurs emoîţonant, primul în noua sa calitate, Regele a promis că va sluji naţiunea cu aceeaşi „devotament neclintit” pe care l-a avut mama sa în timpul domniei sale de 70 de ani.

Citeste mai mult

Fotbal

FCSB a pierdut la Londra

Publicat

pe

FCSB a început primul meci din grupele Conference League la Londra pe Stadionul Olimpic în fața a peste 40.000 de spectatori.

Aceasta seară a fost umbrită de moartea reginei Angliei, care a decedat la vârsta de 96 de ani.

În tribune atmosfera a fost întreținută pe toată durata partidei de către cei aproape 5.000 de români.

Prima repriză a fost una echilibrată, cu ocazii la ambele porți, dar singurul gol a fost marcat de Cordea în minutul 34 pentru FCSB.

Repriza secundă a început sub dominarea gazdelor, care au reușit să egaleze în minutul 68 prin Bowen, care a transformat un penalty, rezultat din faultul lui Târnovanu asupra lui Cornet.

În minutul 74 gazdele au preluat conducerea datorită golului marcat de Emerson.

Până la final gazdele au mai înscris un gol pe contraatac prin Antonio în minutul 91, care a consființit și rezultatul final.

West Ham: Areola, Coufal, Scamacca, Lanzini, Downes, Cornet, Ogbonna, Kehrer, Benrahma, Emerson, Rice.

Rezerve : Randolph, Zouma, Fornals, Antonio, Paqueta, Bowen, Dawson.

FCSB: Târnovanu, Crețu, Dawa, Coman, Tamm, Edjouma, Oaidă, Olaru, Radunovic, Campagno, Cordea.

Rezerve: Vlad, Haruț, Stoica, Popescu, Miculescu, Dulca, Boboc, Pantea.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite