Ca în fiecare an, IPS Ioan, mitropolitul Banatului transmite un îndemn pastoral la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului pe care vi-l redăm, integral, spre folosul tuturor:
Cinstiți părinți,
Iubiți credincioși și credincioase,
Între cele mai de seamă sărbători înscrise în calendarul Bisericii noastre se află și praznicul Adormirii Maicii Domnului, pentru întâmpinarea căruia, în fiecare an, ne pregătim duhovnicește vreme de două săptămâni, începând cu ziua de 1 august.
Rânduit în veacul al V-lea de sfânta noastră Biserică întru cinstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, care a postit înainte de cinstita-i adormire, postul acesta denumit și al Sântămăriei, ne pregătește pentru întâmpinarea celor două mari sărbători din luna august: Schimbarea la Față a Domnului (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
În această perioadă sfântă suntem chemați să ne apropiem de Dumnezeu prin post, rugăciune și fapte bune, să cultivăm smerenia, milostenia și dragostea față de aproapele, având în minte și în inimă îndemnul sfântului proroc Isaia: ,,Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine” (Isaia 58, 7).
Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă, la rândul său, să facem ,,cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri, pentru toți oamenii …, că acesta este lucru bun și primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru” ( I Timotei 2, 1 și 3), iar zilele postului sunt cele mai potrivite pentru înălțarea noastră duhovnicească prin practicarea virtuților creștine.
Postul Sfintei Maria este o perioadă binecuvântată de pregătire pentru a urca pe treptele desăvârșirii creștine, așa cum ne poruncește, de altfel, Domnul nostru Iisus Hristos: ,, Fiți, dar voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru cel ceresc desăvârșit este” (Matei 5, 48).
De mare folos este, în aceste zile de pregătire duhovnicească, să facem rugăciuni pentru pacea lumii, pentru dezrădăcinarea urii dintre neamuri și pentru înmulțirea dragostei între oameni, pentru ploaie la bună vreme și pentru ca bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile Maicii Domnului, ocrotitoarea tuturor creștinilor, să reverse asupra noastră toate darurile Sale cele bogate.
Așa cum am rânduit în anii anteriori, vă îndemnăm pe toți slujitorii sfintelor altare din eparhia noastră, preoți și ieromonahi, ca în fiecare zi a Postului Adormirii Maicii Domnului, să oficiați, pe lângă slujbele obișnuite (Vecernie, Utrenie, Sfânta Liturghie), Acatistul și Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, să rostiți un cuvânt de învățătură despre viața Maicii Domnului și despre dragostea cu care ea ne poartă în rugăciune către Domnul nostru Iisus Hristos.
„Măicuța Luminii” este, de altfel, grabnic ajutătoare celor aflați în nevoi, în necazuri și în suferințe, așa cum citim în rânduiala paraclisului: ,, Nimeni din cei ce aleargă la tine nu iese rușinat, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; ci cerând dar bun, primește dăruirea către cererea cea de folos”.
În aceste binecuvântate zile de post vă îndemn pe fiecare, clerici, monahi și credincioși deopotrivă, să ne apropiem ,,cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste” de scaunul mărturisirii și de Potirul credinței, să ne lepădăm de tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu, să renunțăm la patimi și să creștem duhovnicește prin mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine.
Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii noastre a decis ca Anul omagial 2023 să fie dedicat pastorației persoanelor vârstnice, vă adresez rugămintea, Preacucernici părinți ca, împreună cu membrii consiliilor și ai comitetelor parohiale să-i cercetați acasă, în spitale și așezămintele de îngrijire pe credincioșii vârstnici, adesea singuri și marginalizați, să le oferiți ajutoare materiale, să-i împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
Bunul Dumnezeu, „de la Care vine toată darea cea bună și tot darul desăvârșit”, să reverse peste noi Harul și darurile Sale cele bogate!
Postul Adormirii Maicii Domnului. Cum să ne rugăm cu folos