Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Sprijin pentru mansardarea podurilor clădirilor din zonele protejate din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara vine, din nou, în sprijinul proprietarilor de clădiri istorice prin elaborarea Strategiei privind mansardarea podurilor din clădirile existente în zone protejate.

Astfel, pentru a crește șansele de reabilitare a fondului construit, această strategie vine în sprijinul proprietarilor interesați în ceea ce privește mansardarea clădirilor existente în zonele protejate, excluzând clădirile sau operele de artă declarate monumente istorice singulare și înscrise ca atare în Lista monumentelor istorice.

Autorizarea lucrărilor de mansardare a clădirilor existente în zone protejate este admisibilă doar în situația în care starea structurii de rezistență și a finisajelor este conformă legislației în vigoare. În caz contrar, mansardarea este condiționată de reabilitarea structurii de rezistență și a fațadelor, măsură prin care autoritatea publică locală urmărește creșterea calității arhitectural-ambientale a patrimoniului construit.

Precizăm faptul că mansardarea va fi permisă doar în cazul în care aceasta nu va modifica regimul de înălțime al clădirii și nici aspectul acesteia, modificările fiind permise doar în interiorul podurilor existente.

„Numeroși proprietari de clădiri aflate în zonele istorice protejate ale Timișoarei doresc să mansardeze aceste clădiri fie ca investiție comună a asociației, fie prin cooptarea unui investitor extern. Această strategie va crea contextul prin care proprietarii și asociațiile de proprietari vor putea să facă rost de fondurile necesare pentru reabilitarea atât a structurii de rezistență a clădirii, în cazul în care acest lucru este necesar, cât și a acoperișului și fațadelor. Ea vine în completarea programului de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice pe care Primăria Timișoara îl implementează de anul trecut și pentru care anul acesta vom aloca un fond de 6 milioane de lei. La acest fond se adaugă și o sumă care se va regăsi în bugetul de anul acesta și care va permite ca primăria să acopere cota ei pentru reabilitarea acelor clădiri unde deține apartamente sau spații comerciale”, a declarat primarul Timișoara, Dominic Fritz.

Strategia a fost publicată pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara și poate fi consultată aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=81D83F7BD7FCE9AAC22587DB00350CB3.

Ea va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul Local.

Administrație

Amenzi usturătoare pentru șantierele care nu respectă regulile de colectare a deșeurilor, la Timișoara

Publicat

pe

Din păcate, unii dezvoltatori imobiliari nu respectă regulile de colectare a deșeurilor din șantiere, punând în pericol atât mediul înconjurător, cât și sănătatea locuitorilor orașului nostru.

În ultimele săptămâni, colegii noștri de la Poliția Locală au aplicat amenzi serioase unor șantiere care au încălcat legea:

Pe strada Augustin Coman, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier. Aceeași societate a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru aceeași faptă pe data de 28 martie 2024.

Pe strada Circumvalațiunii, un dezvoltator imobiliar a fost sancționat cu 60.000 lei pentru predarea fracției reciclabile din lucrări unui operator neautorizat. Societatea a mai fost amendată cu 60.000 lei pentru nerespectarea colectării pe fracții a deșeurilor din șantier pe data de 09.04.2024.

Pe șantierul de la FC Ripensia a fost aplicată o sancțiune de 60.000 lei pentru nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse cu privire la predarea deșeurilor unui operator neautorizat, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Primăria Timișoara va continua să verifice șantierele și va aplica sancțiuni severe celor care nu respectă regulile.

Citeste mai mult

Administrație

Parcarea multietajată din zona Gării de Nord va avea 200 de locuri

Publicat

pe

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat.

Conform documentației, viitoarea parcare, cu demisol, două etaje și terasă circulabilă, va avea 197 de locuri de parcare, zone pentru încărcarea vehiculelor electrice și rastele de biciclete.

„Zona Gării de Nord este extrem de aglomerată, iar numărul locurilor de parcare este limitat, astfel că vom demola garajele dintr-un cvartal de blocuri, pentru a construi o parcare cu aproape 200 de locuri. Conceptul de arhitectură este gata și urmează obținerea avizelor necesare pentru etapa de proiectare. Această parcare multietajată rezolvă aglomerația de mașini parcate peste tot vis-a-vis de gară, iar un alt proiect este gândit pentru a schimba fața acestei zone care a fost neglijată ani de zile. Vom amenaja piațeta, vom repara trotuarele și vom amenaja locuri de parcare la nivel în spatele blocurilor, astfel încât să nu mai avem mașini pe trotuare”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viitoarea parcare va fi construită în spatele blocurilor de pe bulevardul General Ion Dragalina și de pe strada Splaiul Nicolae Titulescu, unde se află mai multe garaje dezafectate.

Investiția include și amenajări care să permită accesul la parcare, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, accese facile către blocuri, rastele pentru biciclete și iluminat public.

Valoarea contractului de proiectare a parcării multietajate este de 192.547,95 lei (TVA inclus), iar finanțarea este asigurată din banii obținuți de Timpark din taxa de parcare. Serviciile de proiectare sunt realizate de ARCADIA AEN ARCHITECTURE & PM SRL.

Citeste mai mult

Administrație

Parcare cu 86 de locuri în zona Girocului

Publicat

pe

Primăria Timișoara a finalizat parcarea cu 86 locuri, de la intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului.

Parcarea a fost amenajată pe un teren dezafectat, din zona Girocului, ocupat de ruine.

Parcarea este realizată cu dale înierbate, permeabile, de beton pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați și este prevăzută cu sistem de iluminat. Căile de acces în parcare și în interiorul parcării sunt din mixtură asfaltică.

În perioada următoare, vor fi plantați în zonă 27 de arbori mari care vor asigura umbră pentru zona de parcare.

Pentru plantarea arborilor – stejar, acer, frasin și liquidambar – accesul în parcare va fi restricționat temporar.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite