Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Ada Hausvater, directorul general al Naționalului timișorean, recompensată cu Premiul Galei Constantin Brâncoveanu, la secțiunea Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara are bucuria să anunțe că ieri, 16 noiembrie 2023, Ada Hausvater, directorul general al Naționalului timișorean, a fost recompensată cu Premiul Galei Constantin Brâncoveanu, la secțiunea Teatru. Juriul  care a acordat premiile din acest an a conferit Adei Hausvater această distincție ca o binemeritată recunoaștere a relevanței și a excelenței  parcursului său în domeniul teatrului.

În prezentarea introductivă, prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu, teatrolog reputat, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu Mureş, preşedinte și, ulterior, președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – Secția Română, a elogiat cariera Adei Hausvater, atât în direcția managementului teatral, remarcând viziunea și calitatea leadership-ului său, traduse în evoluția Teatrului Național din Timișoara și în rolul managerului Teatrului Național în inițierea, pregătirea și impactul la nivel național și internațional al Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023, cât și în ceea ce privește calitatea proiectului său regizoral de recuperare a clasicilor pentru spectatorul secolului al XXI-lea. În egală măsură, Ludmila Patlanjoglu a insistat asupra carierei didactice a Adei Hausvater, insistând asupra faptului că implicarea sa în educația viitorilor actori, în calitate de conferențiar universitar al Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, a început să determine, dincolo de un program coerent de sprijin pentru studenți, apariția unor valori actoricești individuale, recunoscute prin premii importante – Premiul UNITER pentru debut, Marele Premiu, Premiul pentru cel mai bun actor și Premiul publicului la Gala Tânărului actor HOP etc.

La rândul său, Ada Hausvater a subliniat importanța profesionalismului, a valorii care este singurul vector capabil de a asigura evoluția în societate, arătând că Teatrul Național din Timișoara este, din acest punct de vedere, un exemplu de bune practici, în sensul importanței deosebite pe care a acordat-o în toți cei 18 ani de când conduce Teatrul Național din Timișoara impunerii valorii profesionale, deși a început acest drum ca cea mai tânără și singura femeie – director de teatru național. Totodată, Ada Hausvater a ținut să salute atitudinea democratică a Ministerului Culturii care a lăsat decizia evaluării managerilor de teatru în mâna comisiilor de specialitate și să facă o reverență membrilor comisiei care a avut curajul să deschidă această poartă unui tânăr regizor, exclusiv pe baza valorii și coerenței unui proiect de management.

„Întreaga mea carieră a început cu o onestitate absolută. Am crezut tot timpul în valoare și, având șansa unei educații minunate, aveam posibilitatea să aleg multe cariere. De optsprezece ani conduc Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Am avut șansa de a întâlni acolo profesioniști care au pus accentul pe valoare și care, totodată, au riscat și au câștigat, într-un final, deoarece, iată, Teatrul Național din Timișoara funcționează foarte bine. Întreaga mea carieră de director a avut complet legătură cu faptul că sunt regizor de teatru. Dacă în acest moment Teatrul se dezvoltă și merge pe atât de multe direcții – de la dezvoltarea trupei la dezvoltarea spațiilor de spectacole, la dezvoltarea Fabricii de decoruri, la faptul că Festivalul nostru de teatru  a devenit un festival internațional, punând în centru dramaturgia românească într-un context internațional, toate au legătură cu acest instinct care se numește regia de teatru. Teatrul înseamnă viața însăși. Teatrul ne dă posibilitatea să alegem. Noi toți suntem mult mai bogați prin faptul că, mergând la teatru, învățăm să ascultăm, învățăm să comunicăm, învățăm să fim generoși. Apreciez faptul că Fundația Alexandrion privește către Teatrul Național din Timișoara, condus de cineva care, deși atunci când a început, era foarte tânăr, a dezvoltat un sistem teatral bazat fundamental pe valoare. Vreau să mulțumesc colegilor mei din Timișoara și, nu în ultimul rând, publicului. Aș vrea, în final, să transmit, în special celor tineri, un gând: să aibă încredere că, întotdeauna, o floare face primăvară” a precizat Ada Hausvater în discursul său de mulțumire.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, eveniment organizat de Fundația Alexandrion, își propune să „răsplătească munca și dedicarea de-o viață a oamenilor de cultură din România și din străinătate, care au contribuit la dezvoltarea diferitelor domenii de cunoaștere”, declară organizatorii. Această recunoaștere vine ca o onorantă completare a distincțiilor conferite de foruri din România și din străinătate directorului general al Teatrului Național de-a lungul timpului.

Sursa foto: Fundația Alexandrion

Cultură

Ziua Timișoarei. Operetă, rock simfonic și spectacol de muzică populară în Parcul Rozelor. VEZI PROGRAMUL

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-4 august, în Parcul Rozelor vor fi organizate o serie de spectacole, cu ocazia Zilei Timișoarei.

Invitați vor fi:

1 august, ora 20.00  – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Voievodul țiganilor“ de Johann Strauss fiul

2 august, ora 20.00 – Trimișoara Simfonic – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Meșterul Manole“. În deschidere formația Riff

3 august, ora 20.00 – Timișoara Young – Florin Ristei & Orchestra „Lira“

4 august, ora 20.00 – Born in Timișoara – Ansamblul „Timișul“ Oficial și oaspeții săi, din țară – Nicoleta Voica, Mioara Velicu, Constantin Enceanu și Mihai Teacă, dar și Miroslav Ilic și Roby Lakatos.

Dirijor Deian Galetin

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Victimele datoriei“, selecționat în programul Festivalului Național de Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara este deosebit de încântat să anunțe că a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești. Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programat între 18 și 27 octombrie 2024.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite