Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Expoziția „Inner Cosmos” va fi vernisată la Timișoara

Publicat

pe

Asociația „Inițiativă în Educație” și artista Livia Mateiaș vă invită cu bucurie la vernisajul expoziției „Inner Cosmos”, care va avea loc marți, 21 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Centrul de Proiecte Timișoara, str. Vasile Alecsandri, nr. 1.

Expoziția „Inner Cosmos” este o incursiune fascinantă în universul interior al artistei Livia Mateiaș, oferind privitorilor oportunitatea de a reflecta asupra conexiunii dintre experiența personală și percepția universului în care trăim. Cu o abordare picturală creativă, Livia Mateiaș ne provoacă să explorăm și să ne întrebăm cât de adânc am privit în interiorul nostru și cum se leagă această experiență de imensitatea cosmică.

Întrebările ridicate de artistă, precum „Care este sensul vieții?”, „Cine sunt eu?” sau „Cum arată universul meu?”, sunt menite să stimuleze gândirea și să ofere o perspectivă unică asupra relației complexe dintre individ și cosmos.

Artist vizual, spirit liber şi creativ, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching (2014) și a platformei DIGITAL:CANVAS\ (2018), Livia Mateiaș participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate și a ținut peste 200 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile).

„Inner Cosmos” este nu doar o expoziție despre infinit, ci și o călătorie într-o reverie interioară, deschizând porți către un univers pictural ce se află la granița dintre realitate și imaginație, posibil și utopic. – Livia Mateiaș

Evenimentul va beneficia de prezența scriitorului catalan Francesc Miralles, în premieră la Timișoara. Scriitor, jurnalist și muzician catalan, născut în 1968 la Barcelona,  a publicat lucrări de ficțiune și non-ficțiune – romane, cărți de dezvoltare personală, cărți pentru copii și tineret, thrillere –, unele recompensate cu premii de notorietate și traduse în 50 de țări, dintre care probabil cele mai cunoscute sunt cele despre metoda Ikigai.

De asemenea, vă invităm să vă bucurați de un moment muzical special susținut de invitatul nostru Ovidiu Brăzdău la handpan.

Expoziția se va desfășura în perioada 21 noiembrie – 4 decembrie 2023. Pe parcursul expoziției vor avea loc diferite ateliere de mediere culturală dedicate elevilor, tururi ghidate și întâlniri cu artista, workshopuri de formare continuă pentru cadrele didactice, club de carte și evenimente de lectură pentru cei mici, toate cu tematică spațială.

Vernisaj: miercur, 21 noiembrie, ora 18:00;
Adresă: Centrul de Proiecte, str. Vasile Alecsandri, nr.1, Timișoara.

Intrarea este liberă.

Persoană de contact:

Andrada Mazilu, Coordonator proiect „Spațiul de cultură”

contact@inedu.ro

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21 noiembrie – 4 decembrie și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara.

Un proiect inEDU / artouching

𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢:

ESERO, Sfera Timișoarei, Cufărul cu povești, Licurici pe pânză, România Pozitivă, Știrile Transilvaniei, Timiș Press, Știri pentru copii, Radio Timișoara, Via Rumania

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”. Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii pe site-ul https://timisoara2023.eu/en/projects/spatiul-de-cultura/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Cultură

Sala 2 de la Teatrul Național din Timișoara va fi modernizată

Publicat

pe

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin Cultură.

Miercuri, 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 cu Asocierea S.C. T.T. & Co SOLARIA GRUP S.R.L. – S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L.

Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele Programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național începe de astăzi pregătirea noii Sala 2 pentru Timișoara, pentru oamenii care vor veni. Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului.

Și, pentru că un succes înseamnă o poartă deschisă către viitor, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023.

Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!

Citeste mai mult

Cultură

„Flavours of Banat and Crișana”, documentarul realizat de Charlie Ottley, proiectat la CJ Timiș

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Miercuri, 29 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, Banatul poate fi redescoperit prin intermediul călătoriilor, bucătăriei, culturii, meșteșugurilor, istoriei, precum și prin intermediul unor peisaje naturale uluitoare.

Cunoscutul prezentator și producător britanic a realizat al doilea sezon din show-ul de succes Flavours of Romania care include frumusețea regiunii noastre, dar și provocările celor care încearcă să conserve tradiții și patrimoniul cultural al Banatului.

„Sunt foarte fericit să mă întorc în capitala Banatului, acum Capitală Europeană a Culturii. A fost o reală plăcere să includem Timișoara și județul Timiș în noul nostru sezon Flavours of Romania. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim călătoria fabuloasă prin Banat cu toți prietenii și susținătorii noștri” a declarat Charlie Ottley.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Cultură

Centrul Multifuncțional Bastion, gata pentru organizarea de evenimente culturale

Publicat

pe

Operatorii culturali interesați de organizarea unor evenimente pe parcursul anului 2024 la Centrul Multifuncțional Bastion au posibilitatea de a transmite un formular de înscriere până în data de 21 decembrie 2023, aplicațiile urmând a fi evaluate la începutul anului viitor de către o comisie mixtă din cadrul instituției.

Formularele de înscriere completate conform cerințelor vor fi trimise la adresa de e-mail dezvoltare.turism@cjtimis.ro. Informații suplimentare se pot obține atât prin e-mail cât și la numărul de telefon 0730 062 085.

Consiliul Județean Timiș încurajează desfășurarea unor activități menite să creeze un ansamblu de evenimente pe măsura potențialului cultural al orașului.

În cadrul Centrului se pot desfășura activități din arii tematice precum: arte vizuale (film, pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia etc.), artele spectacolului (teatru, dans, muzică etc.), patrimoniu cultural și turism (tradiții, obiceiuri, muzică și dans popular, meșteșuguri tradiționale, artă culinară tradițională etc.), educație și mediere culturală (manifestată prin activități de tip expozițional, festival, lansare de carte, conferințe etc.).

Evenimentele desfășurate în incinta Centrului Multifuncțional Bastion urmăresc creșterea numărului de vizitatori, atât din rândul locuitorilor din Timișoara, cât și din cel al turiștilor români sau din străinătate. Totodată se are în vedere diversificarea ofertei culturale la nivelul județului Timiș și transformarea Complexului Bastion Theresia într-un punct de reper cultural și turistic.

Aflat în Bastionul Theresia, traveele C.1.17 – C.1.20, spațiu cunoscut anterior ca Zambara, acest centru a beneficiat de ample lucrări de amenajare și dotare, care l-au transformat într-unul dintre cele mai atrăgătoare și ofertante spații de evenimente din oraș.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite