Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Expoziția „Inner Cosmos” va fi vernisată la Timișoara

Publicat

pe

Asociația „Inițiativă în Educație” și artista Livia Mateiaș vă invită cu bucurie la vernisajul expoziției „Inner Cosmos”, care va avea loc marți, 21 noiembrie, începând cu ora 18:00, la Centrul de Proiecte Timișoara, str. Vasile Alecsandri, nr. 1.

Expoziția „Inner Cosmos” este o incursiune fascinantă în universul interior al artistei Livia Mateiaș, oferind privitorilor oportunitatea de a reflecta asupra conexiunii dintre experiența personală și percepția universului în care trăim. Cu o abordare picturală creativă, Livia Mateiaș ne provoacă să explorăm și să ne întrebăm cât de adânc am privit în interiorul nostru și cum se leagă această experiență de imensitatea cosmică.

Întrebările ridicate de artistă, precum „Care este sensul vieții?”, „Cine sunt eu?” sau „Cum arată universul meu?”, sunt menite să stimuleze gândirea și să ofere o perspectivă unică asupra relației complexe dintre individ și cosmos.

Artist vizual, spirit liber şi creativ, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching (2014) și a platformei DIGITAL:CANVAS\ (2018), Livia Mateiaș participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate și a ținut peste 200 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile).

„Inner Cosmos” este nu doar o expoziție despre infinit, ci și o călătorie într-o reverie interioară, deschizând porți către un univers pictural ce se află la granița dintre realitate și imaginație, posibil și utopic. – Livia Mateiaș

Evenimentul va beneficia de prezența scriitorului catalan Francesc Miralles, în premieră la Timișoara. Scriitor, jurnalist și muzician catalan, născut în 1968 la Barcelona,  a publicat lucrări de ficțiune și non-ficțiune – romane, cărți de dezvoltare personală, cărți pentru copii și tineret, thrillere –, unele recompensate cu premii de notorietate și traduse în 50 de țări, dintre care probabil cele mai cunoscute sunt cele despre metoda Ikigai.

De asemenea, vă invităm să vă bucurați de un moment muzical special susținut de invitatul nostru Ovidiu Brăzdău la handpan.

Expoziția se va desfășura în perioada 21 noiembrie – 4 decembrie 2023. Pe parcursul expoziției vor avea loc diferite ateliere de mediere culturală dedicate elevilor, tururi ghidate și întâlniri cu artista, workshopuri de formare continuă pentru cadrele didactice, club de carte și evenimente de lectură pentru cei mici, toate cu tematică spațială.

Vernisaj: miercur, 21 noiembrie, ora 18:00;
Adresă: Centrul de Proiecte, str. Vasile Alecsandri, nr.1, Timișoara.

Intrarea este liberă.

Persoană de contact:

Andrada Mazilu, Coordonator proiect „Spațiul de cultură”

contact@inedu.ro

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21 noiembrie – 4 decembrie și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara.

Un proiect inEDU / artouching

𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫𝐢:

ESERO, Sfera Timișoarei, Cufărul cu povești, Licurici pe pânză, România Pozitivă, Știrile Transilvaniei, Timiș Press, Știri pentru copii, Radio Timișoara, Via Rumania

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”. Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii pe site-ul https://timisoara2023.eu/en/projects/spatiul-de-cultura/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite