Într-un alt mod decât cel cu care am fost obișnuiți la ultimele 31 de ediții, Festivalul Fanfarelor va avea loc și în această toamnă. Formatul va fi unul inedit, adaptat situației epidemiologice din țară și măsurilor de prevenție impuse de autoritățile sanitare.
Duminică, 13 septembrie 2020, de la ora 16.00, la Muzeul Satului Bănățean, 5 fanfare vor oferi muzică de calitate la un spectacol desfășurat în aer liber, într-o atmosferă tradițional bănățeană.
Fanfara Mercina, din satul Mercina, comuna Vărădia, județ Caraș Severin, cunoscută sub numele de Doinitorii Carașului, a fost înființată în urmă cu 128 de ani. Are acum în componență 11 instrumentiști, coordonați de Gelu Coacă, care au în repertoriu brâuri, doine, hore și marșuri.
Fanfara Giroc are o istorie deosebită, cel mai probabil, unică în țară. A fost înființată în anul 1928. Doi ani mai târziu, în 1930, fanfara a fost preluată de străbunicul celui care o coordonează acum. Practic, timp de nu mai puțin de 9 decenii, fanfara din Giroc a fost condusă de familia Pascotă – străbunicul, bunicul, tatăl și fiul Ionel Pascotă au fost cei care au păstrat această moștenire muzicală a localității.
Coordonată acum de Ionel Pascotă, fanfara este dirijată de Ilie Obeșterescu și are în componență peste 20 de instrumentiști.
Fanfara Pro Amiciția a luat ființă în anul 2003, pe structura fostei fanfare a Garnizoanei Militare din Timișoara. Grupul este compus din 14 instrumentiști, coordonați de Dan Didovici, iar solistul fanfarei este Dana Varadi.
Fanfara Banaten Musikanter a fost înființată în 2017 și are în componență 11 instrumentiști, coordonați de Iosif Dorel Antal. El și Emil Zău sunt și soliști vocali. Fanfara are în repertoriu muzică germană, muzică ușoară, dar și folclor românesc, sârbesc și maghiar. În cei 3 ani de existență, fanfara a susținut deja zeci de spectacole în toată țara. În anul 2018, muzicienii au fost invitați la sediul Parlamentului European din Bruxelles, la o manifestare culturală europeană. Tot în 2018, fanfara a cântat și la Ulhm, în Germania, la o întâlnire a șvabilor de pretutindeni.
Invitații speciali ai festivalului sunt instrumentiștii de la Seven`s TM Show Band. Fanfara a luat ființă în anul 2016, din dorința pianistului Aurel Dragalina de a promova muzica specifică erei Big Band. Genul muzical a fost dezvoltat de-a lungul perioadei interbelice, fiind definit în zilele noastre ca muzică jazz.
Printre celebrii promotori ai genului îi amintim pe Duke Elligton, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Glenn Miller. Fanfara Seven`s TM Show Band este formată din 7 instrumentiști, toți muzicieni de calibru ai scene lirice și simfonice timișorene, și este coordonată de pianistul Aurel Dragalina.
Din fanfară mai fac parte Corneliu Meici, trompetă, Zoltan Bodo, saxofon alto, Cristian Jurcan, saxofon tenor, Emanuel Sărăcuți, trombon, Zsolt Szamtarto, bass, și Ovidiu Andriș, tobe.